Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Gemoterapie la început de an – Mugurii FRASINULUI

Foto: Shutterstock – 2

Dacă ar fi să alegem din multitudinea de extracte gemoterapice, doar unul singur pentru o cură la început de an, extractul din muguri de Frasin poate fi recomandarea cea mai potrivită pentru noi toți. După mesele de săr­bători și, în general, datorită alimentației de iarnă, bogată în preparate din carne și carbohidrați, este bine-venită o detoxifiere, iar Extractul din muguri de Frasin este principala recomandare din gemo­terapie pentru reechilibrarea valorilor acidului uric și a colesterolului.

Detoxifiere biliară, renală și a articulațiilor

Carmen Ponoran

Detoxifierea este o muncă zilnică pe care o depune organismul pentru a se curăța de deșeurile provenite din metabolismul celular și de origine exogenă – rezultat al substanțelor cu potențial to­xic inhalate sau ingerate de noi, zilnic.

Uneori, și în special după perioade cu mese îmbelșugate, această muncă pe care trebuie să o realizeze organismul ar fi bine să fie ajutată cu pre­parate naturale, a căror acțiune se traduce tocmai prin detoxifiere la anumite niveluri: hepatic și bi­liar, renal, intestinal, pulmonar, articular sau prin piele. Cu rezultate optime, puteți alege gemotera­pia, care acționează profund, la nivel celular.

Extractul din muguri de Frasin este o alegere înțeleaptă, detoxifierea fiind sprijinită la trei niveluri în organism: biliar, renal și articular.

Pentru o digestie eficientă, rolul vezicii bilare este foarte important la acest nivel, bila (secreția biliară), alături de enzimele pancreatice, dizolvă grăsimile, pentru a putea fi digerate și absorbite și, de asemenea, are rolul de a absorbi vitaminele lipo­solubile (cele care sunt solubile în grăsimi: A, D, E, K).

Detoxifierea renală este, la rândul ei, esențială, pentru buna funcționare a organismului. La nivel renal sunt eliminate și sărurile acidului uric, proces susținut prin administrarea gemoterapicului din muguri de Frasin, cu acțiune diuretică și uricozu­rică, dar și antiinflamatoare, astfel încât efectul de detoxifiere se extinde și la nivel articular.

Pentru detoxifiere la nivel intestinal, Extractul din muguri de Frasin se poate asocia cu Extractul din mlădițe de Merișor, iar prin completarea curei și cu Extract din sevă de Mesteacăn, vom obține un efect detoxifiant și mai puternic la nivelul întregului organism. Cura poate fi urmată timp de 1-2 luni de zile.

Afecțiuni vindecate cu muguri de Frasin

În gemoterapie, se apelează la Extractul din muguri de Frasin în multiple afecțiuni sau dezechilibre. Vă aduc la cunoștință câ­teva situații în care puteți folosi acest gemoterapic, singur sau asociat cu alte extracte gemoterapice.

La nivel biliar

Dischinezia biliară este o afecțiune frecvent întâlnită și care poate fi ținută sub control cu aju­torul gemoterapiei. Alături de Extractul din muguri de Frasin se recomandă Extractul din mlădițe de Rozmarin și Extractul din muguri de Arțar. Se vor urma cure periodice de o lună de zile cu Rozma­rin, dimineața, Frasin, la prânz și Arțar, seara.

Dacă există semnele apariției de calculi biliari – în primă fază, nisip biliar – se vor prelungi aceste cure până la două luni de zile, repetate de două ori pe an, eventual cu administrarea de două ori pe zi a Extractului din muguri de Ar­țar, care va mo­di­fica compo­ziția secreției bilia­re, ușu­rând elimi­narea acesteia, pro­ces susținut de gemotera­picele din muguri de Frasin și mlădițe de Roz­marin.

La nivel metabolic

Muguri de frasin

Extractul din muguri de Fra­sin este principala recomandare în caz de hiperuricemie, având un impor­tant efect uricozuric, de eliminare a acidului uric. Este recomandat să fie ținută sub con­trol tendința de creștere a valo­ri­lor acidului uric, atunci când cor­pul produce prea mult acid uric sau nu filtrează și elimină o cantitate suficientă, iar gemo­terapia este o abordare blândă și eficientă.

Sunt recomandate cure de întreținere cu Extract din muguri de Frasin – două administrări pe zi, singur (la debut de hiperuricemie) sau asociat cu Extract din sevă de Mesteacăn și/sau cu Extract din muguri de Plop, care vor potența efectul gemoterapicului din muguri de Frasin.

În cazul persoanelor suprapon­derale, cu hi­per­colesterolemie, mu­gurii de Frasin pot completa curele gemoterapice cu Extract din a­menți de Mestea­căn și Extract din mlădițe de Măslin.

Pentru obezitatea cu retenție hidrică (apariția edemelor), efectul drenor al mugurilor Frasinului va completa acțiunea Extractului din muguri de Fag (pentru reducerea edemelor) și a Extractului din amenți de Mesteacăn (care va ac­celera arderile metabolice).

La nivel renal

Prin acțiunea de detoxifiere re­nală – ca diuretic, uricozuric, hi­pocolesterolemiant – Extractul din muguri de Frasin este un prețios adjuvant în dezechilibrele la nivel renal, inclusiv în cazul litiazei urice (for­marea calculilor urinari de urați). Recomandarea unui medic specializat în gemoterapie va fi bine­venită pentru coordonarea tratamentului.

La nivelul articulațiilor

Acțiunea uricozurică este motivul principal al recomandării Extractului din muguri de Frasin în caz de rigiditate articulară, artroze cu hiper­uricemie, în gută. Se va asocia cu gemoterapice cu acțiune antiinflamatoare, precum Extractul din muguri de Jneapăn, Extractul din muguri de Viță-de-vie săl­batică etc. Curele pro­filactice sunt foarte impor­tante pentru a opri sau încetini evo­luția bo­lilor.

Alte recomandări

Efectul drenor al mugurilor de Frasin a fost evidențiat și în cazul surdității de origine gu­toasă, care se ameliorează evi­dent la administrarea aces­tui extract gemoterapic.

La nivel ocular, efectul de „cu­rățare” al Extractului din muguri de Frasin îl recomandă într-o serie de tulburări, asociat altor extracte gemoterapice cu acțiune specifică la acest nivel, precum Extractul din mlădițe de Afin.

Muguri, dar și semințe

Trebuie să știm că de la Frasin se obține în gemoterapie încă un extract, prin prelucrarea semințelor proaspete ale arborelui. Extractul din semințe de Frasin a fost studiat și introdus în gemoterapie de dr. Fernando Piterà di Clima, me­dic italian contemporan și cercetător în do­me­niul gemoterapiei. Acest gemoterapic își pro­duce efec­tele la nivelul aparatului genital mas­culin, ca afro­diziac, și reglator al funcțiilor geni­tale masculine. Despre acesta vom discuta într-un alt articol. Deo­camdată este important de reținut că cele două extracte gemoterapice obținute din Frasin nu tre­buie confundate, ele având acțiuni terapeutice foarte diferite.

Mugurii Frasinului ne vor ajuta mereu când dieta noastră alimentară este prea încărcată cu proteine de origine animală și carbohidrați, dar și ca o modalitate de detoxifiere periodică, în special în sezonul rece. Cunoscându-le acțiunea la multi­ple niveluri în organism, vom înțelege cum își produc efectele și în ce situații punctuale să apelăm la aceș­tia.

Farm. sp. CARMEN PONORAN

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian