Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Farmacie cu cenușă

– Locul cenușii nu e la gunoi, ci în dulăpiorul cu medicamente – spun experții în medicină naturală – pentru că în ea sunt concentrate „sufle­tele” plantelor. Un praf insignifiant, cu nenumărate efecte și puteri vindecătoare –

Pâine cu mirodenii și cenușă

Foto: Shutterstock

Sporește cantitatea de substanțe minerale din pâine, ameliorează digestia, are efect anti­bacterian și antiinflamator, fortifică ficatul și vezica biliară.

Ingrediente: 500 g aluat de pâine la ale­gere, 10 g cenușă de plante, câte 3 grame de Chi­men, Fenicul, Coriandru și Anason (steluțe).

Preparare: – Aluatul trebuie să fie dospit, gata de copt. Se mixează și se mărunțesc, în blender, cenușa și mirodeniile. – Se încorpo­rea­ză pudra în aluat, care se coace, apoi, conform rețetei.

Utilizare

Se mănâncă și se savurează absolut normal.

Prepararea cenușii

Odinioară, pentru curățarea bisericilor se pre­săra pe jos cenușă. Potasa, adică cenușa dizolvată în apă și apoi strecurată, folosită cândva pentru fiertul săpunului, este astăzi un ingredient mult apreciat la dospitul aluatului; și tot din apa cu cenușă rezultă și un excelent detergent pentru spălatul de mână sau cu mașina.

Cei ce vor să ardă singuri plan­­te trebuie să fie siguri că a­ces­tea sunt bine uscate. Focul se poate aprinde fără prea mult efort, într-un recipient rezistent la căldură, cu crenguțe, scoarță de copac și rumeguș.

După ce încep să ardă bine, se adaugă, pe rând, alte lemne sau crengi potrivite, neîntrerupt și fără grabă. Se așteaptă forma­rea unui strat albi­cios de cenușă și abia pe urmă se pune altă masă lemnoasă.

REȚETE

Apă alcalină de plante

Mineralizează și stimulează nivelul bazic.

Ingrediente: 15 g cenușă de mesteacăn, 1 l apă curată (de izvor), plante la alegere (de ex. Coada-calului, Men­tă, Roi­niță, Sal­vie).

Preparare: – Se pun într-o sticlă apa și plante­le. Se adaugă cenușa și se a­mestecă bine. – Se închi­de sti­cla și se lasă așa, până ce se depune ce­nușa pe fund. – Se fil­trează apa bazică și se toar­nă în altă sticlă.

Utilizare

Se iau 500 ml zilnic, pe tot parcursul zilei. Se poate păstra o săptămână la frigider.

Sare de ace de brad

Mineralizează oasele, are efect alcalinizant, reduce hiperacidizarea.

Ingrediente: 10 g ace uscate de brad (sau de molid), 10 g cenușă de plante, 10 g sare naturală.

Preparare: – Se mărunțesc în blender acele de brad, cenușa și sa­rea. – Se pune sarea obținută într-un bor­can care se închide ermetic.

Utilizare

Se folosește la pre­pararea sănătoasă a „bucatelor ca o sa­re normală”.

Durata de păs­tra­re: 3 ani.

Vin cu cenușă – pentru clătitul gurii

(după Hildegard van Bingen)

Pentru îngrijirea dinților, stoparea inflama­țiilor, oprirea sângerărilor, cu efect dezodorizant și întăritor pen­tru dinți și gingii.

Ingrediente: 10 g cenușă de Viță-de-vie, 200 ml vin.

Preparare: – Se pune cenușa într-o cratiță înaltă și se ține pe foc până se încinge. – Se stinge cu vin (atenție: poate stropi!). Se lasă să stea până ce se limpezește vinul „de cenușă”. – Se strecoară vinul și se toarnă într-o sticlă.

Utilizare

Se ia o linguriță de vin în gură și se clătesc bine dinții și cavitatea bucală.

Tonic pentru păr

(după Hildegard van Bingen)

Are efect tonifiant asu­pra părului și a pielii ca­pu­lui, stimulează creșterea pă­rului, reduce mătreața și eventualele probleme ale pielii capului.

Ingrediente: 20 g ce­nu­­șă de crengi de prun, 1 l apă.

Preparare: – Se pune cenușa de prun într-un bor­can, se adaugă apa, se ames­tecă bine și se închide bor­canul. – Se lasă să stea așa peste noapte. A doua zi se filtrează și se toarnă extractul într-o sticlă.

Utilizare

Se toarnă tonicul într-o sticlă cu pulverizator și se pulverizează pe rădăcinile părului. Se masează bine și se lasă să acționeze.

Durata de păstrare: 6 luni, la răcoare.

Cenușă pentru frecat podelele sau pentru „fabricarea” săpunului

Săpunul ar trebui să-l facă doar persoanele pri­cepute. Leșia se prepară din cenușă și e necesar să folosiți, în orice caz, mănuși de pro­tecție. Utilizată la frecatul podelelor, cenușa nu prezintă niciun fel de pericol: dizolvă perfect grăsimile și poate fi folosită și pentru obiectele de argint și de oțel special.

Praf de dinți, cu cenușă

Efect dezodorizant și mineralizant asupra dinților, astringent și fortifiant pentru gingie.

Ingrediente: 10 g cenușă fină de plante, 10 g Mentă (uscată).

Preparare: – Se mixează Menta cu cenușa (în blender). – Se filtrează printr-o sită fină. – Se pune praful fin într-un borcan și se închide ermetic.

Utilizare

Se ia o priză de pudră între 2 degete și se amestecă bine cu saliva din cavitatea bucală. Dinții se spală ca de obicei.

Durata de păstrare: 3 ani.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian