– Locul cenușii nu e la gunoi, ci în dulăpiorul cu medicamente – spun experții în medicină naturală – pentru că în ea sunt concentrate „sufletele” plantelor. Un praf insignifiant, cu nenumărate efecte și puteri vindecătoare –
Pâine cu mirodenii și cenușă
Sporește cantitatea de substanțe minerale din pâine, ameliorează digestia, are efect antibacterian și antiinflamator, fortifică ficatul și vezica biliară.
Ingrediente: 500 g aluat de pâine la alegere, 10 g cenușă de plante, câte 3 grame de Chimen, Fenicul, Coriandru și Anason (steluțe).
Preparare: – Aluatul trebuie să fie dospit, gata de copt. Se mixează și se mărunțesc, în blender, cenușa și mirodeniile. – Se încorporează pudra în aluat, care se coace, apoi, conform rețetei.
Utilizare
Se mănâncă și se savurează absolut normal.
Prepararea cenușii
Odinioară, pentru curățarea bisericilor se presăra pe jos cenușă. Potasa, adică cenușa dizolvată în apă și apoi strecurată, folosită cândva pentru fiertul săpunului, este astăzi un ingredient mult apreciat la dospitul aluatului; și tot din apa cu cenușă rezultă și un excelent detergent pentru spălatul de mână sau cu mașina.
Cei ce vor să ardă singuri plante trebuie să fie siguri că acestea sunt bine uscate. Focul se poate aprinde fără prea mult efort, într-un recipient rezistent la căldură, cu crenguțe, scoarță de copac și rumeguș.
După ce încep să ardă bine, se adaugă, pe rând, alte lemne sau crengi potrivite, neîntrerupt și fără grabă. Se așteaptă formarea unui strat albicios de cenușă și abia pe urmă se pune altă masă lemnoasă.
REȚETE
Apă alcalină de plante
Mineralizează și stimulează nivelul bazic.
Ingrediente: 15 g cenușă de mesteacăn, 1 l apă curată (de izvor), plante la alegere (de ex. Coada-calului, Mentă, Roiniță, Salvie).
Preparare: – Se pun într-o sticlă apa și plantele. Se adaugă cenușa și se amestecă bine. – Se închide sticla și se lasă așa, până ce se depune cenușa pe fund. – Se filtrează apa bazică și se toarnă în altă sticlă.
Utilizare
Se iau 500 ml zilnic, pe tot parcursul zilei. Se poate păstra o săptămână la frigider.
Sare de ace de brad
Mineralizează oasele, are efect alcalinizant, reduce hiperacidizarea.
Ingrediente: 10 g ace uscate de brad (sau de molid), 10 g cenușă de plante, 10 g sare naturală.
Preparare: – Se mărunțesc în blender acele de brad, cenușa și sarea. – Se pune sarea obținută într-un borcan care se închide ermetic.
Utilizare
Se folosește la prepararea sănătoasă a „bucatelor ca o sare normală”.
Durata de păstrare: 3 ani.
Vin cu cenușă – pentru clătitul gurii
(după Hildegard van Bingen)
Pentru îngrijirea dinților, stoparea inflamațiilor, oprirea sângerărilor, cu efect dezodorizant și întăritor pentru dinți și gingii.
Ingrediente: 10 g cenușă de Viță-de-vie, 200 ml vin.
Preparare: – Se pune cenușa într-o cratiță înaltă și se ține pe foc până se încinge. – Se stinge cu vin (atenție: poate stropi!). Se lasă să stea până ce se limpezește vinul „de cenușă”. – Se strecoară vinul și se toarnă într-o sticlă.
Utilizare
Se ia o linguriță de vin în gură și se clătesc bine dinții și cavitatea bucală.
Tonic pentru păr
(după Hildegard van Bingen)
Are efect tonifiant asupra părului și a pielii capului, stimulează creșterea părului, reduce mătreața și eventualele probleme ale pielii capului.
Ingrediente: 20 g cenușă de crengi de prun, 1 l apă.
Preparare: – Se pune cenușa de prun într-un borcan, se adaugă apa, se amestecă bine și se închide borcanul. – Se lasă să stea așa peste noapte. A doua zi se filtrează și se toarnă extractul într-o sticlă.
Utilizare
Se toarnă tonicul într-o sticlă cu pulverizator și se pulverizează pe rădăcinile părului. Se masează bine și se lasă să acționeze.
Durata de păstrare: 6 luni, la răcoare.
Cenușă pentru frecat podelele sau pentru „fabricarea” săpunului
Săpunul ar trebui să-l facă doar persoanele pricepute. Leșia se prepară din cenușă și e necesar să folosiți, în orice caz, mănuși de protecție. Utilizată la frecatul podelelor, cenușa nu prezintă niciun fel de pericol: dizolvă perfect grăsimile și poate fi folosită și pentru obiectele de argint și de oțel special.
Praf de dinți, cu cenușă
Efect dezodorizant și mineralizant asupra dinților, astringent și fortifiant pentru gingie.
Ingrediente: 10 g cenușă fină de plante, 10 g Mentă (uscată).
Preparare: – Se mixează Menta cu cenușa (în blender). – Se filtrează printr-o sită fină. – Se pune praful fin într-un borcan și se închide ermetic.
Utilizare
Se ia o priză de pudră între 2 degete și se amestecă bine cu saliva din cavitatea bucală. Dinții se spală ca de obicei.
Durata de păstrare: 3 ani.