Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Minte clară, în noul an – Cum ne apărăm de demență?

– Celulele creierului se înnoiesc până la adânci bătrâneți. Un fenomen numit „plasticitate neuronală”. Iată cum le puteți antrena –

Provocați-vă permanent creierul

Foto: Shutterstock – 4

„Pălărie românească în patru litere”… O acti­vitate distractivă, adesea ridiculizată, capătă o nouă aură. Rezolvarea de cuvinte încrucișate. Practicată în fiecare zi, la vârsta de peste 50 de ani, ea antre­nează sinapsele. La fel și jocul numit Sudoku. Cercetătorii britanici au analizat starea de sănă­tate mentală a unui număr de 20.000 de rebusiști și au desco­perit că scrierea de cuvinte po­trivite în casete poate face creierul mai tânăr cu până la zece ani. În plus, ar trebui să ieșiți din rutina zilnică, inventând deprinderi noi: de exemplu să vă spălați pe dinți stând într-un picior, să numă­rați semnele de roșu pe semafoare în drum spre serviciu sau să faceți cât mai multe calcule menta­le. Creierului îi place să învețe lucruri noi:    o limbă străină ori pași de dans sud-american.

Nu evitați sarcinile grele la locul de muncă

Oamenii care se pregătetsc continuu în viața profesională pot întârzia declinul intelectual, aso­ciat cu înaintarea în vârstă. În țările dezvoltate, numărul persoanelor cu demență senilă este în scă­dere, conform analizelor făcute pe grupe de vârstă, o consecință a solicitărilor mentale crescute, atât la școală, cât și la locul de muncă. Interesul față de lucruri noi ne menține mintea „în priză”.

Multă mișcare

Exercițiul fizic este o strategie extrem de efi­cien­tă împotriva demenței. Antrenamentul regulat, într-un club sportiv sau într-un centru de fitness, ori mai mult exercițiu fizic în viața de zi cu zi sunt opțiuni de luat în consi­derare. Activitatea fizică nu înseamnă să-ți dai duhul ridi­când greutăți, ci poate con­sta, de exemplu, în scurte plimbări, transfor­mate însă în pro­gram cotidian. Joaca sau plim­barea cu câinele, lucratul în curtea sau grădinița din fața casei pot contribui, de asemenea, la mai multă mișcare.

Nu vă solicitați prea mult ochii și auzul

Văzutul rău la bătrânețe amenință funcțiile cre­ierului, la fel ca și pierderea auzului. Efortul de a compensa aceste deficiențe necesită o forță mentală inutil de mare. Așadar, nu ar trebui să fiți economi când vine vorba de ochelari ori de aparate auditive, și nici cocheți. Riscul pe care vi-l asumați e prea mare.

Combateți inflamațiile

Din studiile pe termen lung, efectuate pe pa­cienții bolnavi de reumatism, cercetătorii au ajuns la concluzia că administrarea de medicamente antiinflamatoare reduce riscul bolii Alzheimer. Cu toate astea, nu se recomandă să înghițiți, ca măsură de prevenție, medicamente precum Ibuprofen. Aceste remedii au și efecte secundare. Cu toate acestea, este indicat să combateți inflamația și îm­prejurările care o provoacă cât mai rapid și eficient posibil. Descoperiri recente au dovedit, de exem­plu, că abcesele dentare și parodontoza cresc riscul de demență.

Distrați-vă mai des

Experiențele plăcute pun creierul în mișcare. Studii recente indică faptul că, mai ales noradre­nalina menține mintea proaspătă mai mult timp. Este unul dintre hormonii fericirii, cu care orga­nismul reacționează la stimulii de stres. Pentru a fi activat, e suficientă o experiență plăcută, cu valoare de noutate, de pildă o excursie în natură.

Cultivați prietenii, stați între oameni

Prezența oamenilor stimulează. Zeci de studii au arătat că izolarea socială adoarme mintea. Co­municarea cu vecinii, ieșitul în grup în natură, participarea la acțiuni caritabile sau voluntariatul legat de animale pot ajuta la depășirea stării de sin­gurătate.

Somn bun și suficient

Somnul întărește memoria și ajută la înmaga­zinarea de informații noi. Asta se întâmplă cel mai bine în perioada de somn profund, care se insta­lează la circa 30 de minute după ce ador­mim. În general, n-ar tre­­bui să dormim mai puțin de șase sau șapte ore pe noap­­te. Cel mai important sfat îm­potriva tulburărilor de somn, recomandat de spe­cialiști: evi­tați influențele deranjante din cameră, dispozi­tivele electronice, lucruri lăsate pe scaune și podea, aparatură casnică. Dormitorul trebuie să semene cu o chilie: un pat, o noptieră, un fotoliu, draperii sau jaluzele care să asigure întunericul.

Evitați mediul toxic

Poluarea sonoră, zgomotele puternice perturbă somnul și gândirea. Dar și otrăvurile din atmosferă dăunează creierului într-un mod indirect, pe de o parte, prin intermediul sistemului car­diovascular, pe de altă parte, provocând inflamații. Nu­me­roase substanțe influențează chimia creierului, mai ales în anii copilăriei. La loc de frunte, solvenții, pre­zenți în mulți adezivi și vop­sele și care au efecte toxice asupra organismului.

Mâncați și beți sănătos

După o perioadă în care știința a tratat alcoolul cu blândețe și a recomandat paharul zilnic de vin, ultimele cercetări recomandă din nou o abordare mai restrictivă. Chefurile favorizează, cu siguranță, demența. Cel mai bine este să bem doar la ocazii speciale și, după exemplul france­zilor, doar după ce am mâncat ceva.

În ce privește alimentația, se recomandă ca ali­mentele bogate în fibre să domine în farfurie – legumele, fructele și produsele din cereale inte­grale. Un studiu recent, realizat în Spania, a dovedit din nou că nucile ne fac mai deștepți. Copiii ale căror mame au consumat multe nuci în timpul sarcinii (de trei ori 30 de grame pe săptămână) au do­vedit abilități cognitive mai mari la teste.

Țineți sub control nivelul zahărului din sânge, lipidele, tensiunea arterială și funcționarea inimii

Numeroase studii dovedesc legătura strânsă care există între demență, sănătatea inimii, valorile lipidelor și a zahărului din sânge. Excesul de greu­tate la vârsta a doua este, și el, indiciul unui risc crescut de demență. De asemenea, diabeticii care nu reduc suficient nivelul zahărului din sânge prezintă un risc major ca mintea lor să se deterio­reze. Oamenii de știință speră că medicamentele pentru diabet vor ajuta și la vindecarea demenței.

Prea mult zahăr (mai mult de 50 de grame pe zi), sare (de la cinci grame în sus) și alimentele foar­te bogate în calorii (cum ar fi pizza) sunt ne­să­nătoase. O modalitate convenabilă de a ține sub control valorile sângelui este controlul periodic, la medicul de familie, mai ales după 35 de ani.

Păstrați-vă calmul

Dacă numeroasele e-mail-uri pe care le primiți vă enervează, propuneți-vă să le verificați la un interval de două ore.

S-a dovedit că sub influența diferitelor exerciții de relaxare, creierul se poate modifica. Cea mai eficientă este meditația, deoarece plasează creierul în intervalul de frecvență al așa-numitelor unde Teta, care predomină și în timpul somnului. Medi­tația poate fi un remediu eficient, pe termen scurt, pentru stresul dăunător.

Combateți depresia

Depresia și demența sunt dependente una de alta. Umbrele întunecate de pe suflet accelerează deteriorarea mentală. În acest caz, psihoterapia poate fi mai eficientă decât medicația.

Evitați excesul de medicamente

Multe medicamente au efecte nedorite asupra minții. În special substanțele care inhibă neuro­trans­­mițătorul acetilcolină pot afecta gândirea. Printre acestea se numără unele medicamente recomandate pen­tru incontinență, dar și medi­camente antialergice și psihotrope. Con­sul­tați me­dicul în legătură cu efectele lor secundare.

Ascultați mai multă muzică

S-a dovedit științific că muzica clasică (nu ma­nelele!) vă poate face mai inteligenți. Studiul a fost realizat în Norvegia, pe 2700 de voluntari, vreme de zece ani. Muzica, interpretată sau ascultată, te ține tânăr. Ascultarea antrenează creierul, iar me­lodiile vechi, îndrăgite în anii tinereții, le stimu­lează memoria bolnavilor de demență.

IRINA RADU

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian