– Cum înfruntau iarna bunicii noștri, pe vremea când antibioticele nu existau? Răspunsul e simplu: cu leacurile existente în cămări –
Călirea cu zăpadă
Există mai multe metode de călire cu zăpadă, cea mai cunoscută fiind călcatul pe zăpadă. Iată cum se face acest procedeu: ne descălțăm, după care pășim vreme de 30-40 de secunde prin zăpadă, cu picioarele goale. Apoi ne reîncălțăm, după care vom merge câteva sute de metri în pas alert, rulând bine talpa pe sol, pentru a pune sângele în mișcare. Primul efect îl vom simți în maximum 10 minute: picioarele se vor încălzi foarte tare și o căldură extrem de plăcută se va răspândi în tot corpul, concomitent cu o senzație de înviorare și tonus. Repetând de 2-3 ori pe săptămână această procedură, a cărei durată o vom mări progresiv la 2-3 minute (nu mai mult), vor apărea efecte terapeutice specifice. Călcatul prin zăpadă este o excelentă metodă de prevenire a cistitelor și infecțiilor urinare (inclusiv formele recidivante sau cronicizate), a anexitelor și metro-anexitelor, a puseelor reumatice, a insuficienței circulatorii la nivelul tălpilor, a bolilor vasculare la nivelul picioarelor. Mai ales persoanele care suferă de frig în timpul iernii și au mai tot timpul picioarele reci vor beneficia din plin de această procedură, care mai este indicată și pentru prevenirea crizelor de sciatică, a cârceilor, a deranjamentelor digestive care apar din cauza frigului.
O metodă bătrânească la fel de eficientă este spălatul până la brâu cu zăpadă, prin frecarea brațelor și a pieptului. Călește organismul, iar starea de bine se instalează imediat.
Aerul rece
Marele inamic al sănătății noastre poate fi folosit ca remediu. Cum anume? Plimbându-ne în fiecare dimineață sau seară, cel puțin 30 de minute, prin frig. Este bine ca plimbarea să fie făcută în pas alert, pentru a ne încălzi și a nu fi nevoiți să ne îmbrăcăm prea gros. Dacă este posibil, ar fi bine chiar să alergăm puțin, însă nu prea rapid, pentru a nu pune sistemul respirator la grea încercare, aducând în plămâni prea mult aer rece dintr-o dată. În plus, pentru ca acest tratament cu aer rece să nu aibă efecte contrare celor scontate, trebuie să respectăm trei reguli simple, dar foarte importante:
– Inspirația se face mereu pe nas, și nu pe gură, cum foarte mulți oameni procedează, mai ales la efort, fără să-și dea seama. Este o regulă simplă care, dacă ar fi respectată, numărul de faringite, laringite, amigdalite etc. s-ar reduce la jumătate.
– Expirația, când este foarte frig afară, se face tot pe nas, deoarece atunci când expirăm pe gură, temperatura căilor respiratorii superioare scade foarte rapid, favorizând apariția rinitelor, sinuzitelor și a altor complicații.
– Nu vom face plimbări când suntem foarte obosiți, când deja ne-a pătruns frigul sau simțim că suntem pe cale să răcim. De asemenea, nu vom face această aplicație fără puțină mișcare necesară încălzirii continue a corpului.
Ce mâncau țăranii
Atunci când mercurul termometrelor scade și iarna își face simțită din plin prezența, este cel mai puțin potrivit moment pentru o cură de înfometare. Din contră, acum este timpul când organismul are nevoie, cu adevărat, de calorii luate din alimente cât se poate de sănătoase. Un domeniu în care nu există model mai bun de urmat decât felul în care mâncau țăranii români înainte de apariția industrializării forțate și a chimizării alimentelor. O hrană curată obținută prin munca lor, în propriile gospodării: cereale nepoluate, produse lactate obținute de la animale sănătoase, hrănite natural, legume și fructe obținute din soiuri străvechi, nemodificate genetic. Veritabile alimente-medicament, care astăzi, când practic au dispărut, sunt prețuite și căutate, înălțate la rangul de „produse ecologice”. Dar să vedem cum erau folosite acum o sută de ani.
– Mămăliga – se consumă întotdeauna, dacă nu fierbinte, măcar caldă, fiind un elixir pentru gât și căile respiratorii medii. Se folosește doar mălaiul simplu, niciodată cel grișat, care este mult mai sărac în minerale și vitamine. În cazul „răcelilor la plămâni” (bronșite, pneumonii), țăranii noștri făceau și aplicații externe cu mămăligă, care era pusă cât mai caldă pe un ștergar așezat pe piept, și se ținea un sfert de ceas. Ca aliment pe timpul iernii, mămăliga era întotdeauna asociată cu produse lactate, surse puternice de energie.
– Borșul și zeama de varză – foarte bogate în enzime și vitamine, nu lipseau de la nicio masă, prieteni buni cu mămăliga și cu plăcintele.
– Untul și brânza – sunt foarte „tari” din punct de vedere caloric și conțin din belșug proteinele și grăsimile necesare pe timpul iernii. Sunt mult mai ușor digerabile decât carnea și, în plus, nu încarcă organismul cu toxine. Apoi, ele mai au un rol foarte important: asigură organismului necesarul zilnic de calciu, ferindu-ne de hipocalcemiile frecvente la sfârșitul iernii.
– Gălbenușul de ou – este un adevărat panaceu pe timp de iarnă. El asigură necesarul de fier, de aminoacizi esențiali și de vitamine pe timpul iernii, fiind practic indispensabil pentru o alimentație sănătoasă în acest anotimp. Țăranii noștri mâncau gălbenușul de ou fie crud, înghițindu-l ca pe-un medicament (așa fiind cel mai ușor metabolizat de organism), fie adăugat în ciorbe și în mâncăruri. Era dat mai ales copiilor și convalescenților „ca să prindă degrabă puteri” și să se poată „lua de piept cu boala”.
– Lintea și fasolea – se spunea despre ele că sunt „carnea săracului”, datorită faptului că erau foarte bogate în proteine și că asigurau rapid senzația de sațietate, întocmai ca și carnea. Pe timpul iernii erau alimente nelipsite la masa de prânz, întrucât erau deopotrivă consistente și ușoare, dând putere fără a îngreuna corpul.
– Ceapa și usturoiul – de la primii fulgi de zăpadă și până la anotimpul urzicilor, erau alimente nelipsite de pe mesele românilor. Ele fereau de răceli, întrețineau sănătatea sistemului circulator, preveneau crizele de reumatism, mențineau tonusul psihic. Oricât era de săracă o masă, un cățel de usturoi și puțină ceapă nu puteau să lipsească, fără ele spunându-se că omul își pierde vlaga.
Oțetul de mere
Era un remediu la mare cinste în casele țăranilor, pe timpul sezonului rece, consumat ca aperitiv, tonic, febrifug și antiinfecțios de excepție. Mai cu seamă la sfârșitul iernii, când organismul dă semne de slăbiciune și oboseală, era folosit într-o multitudine de afecțiuni și tulburări:
– Contra bronșitei și a bolilor de plămâni se făceau pe zona spatelui și a pieptului frecții cu oțet de mere.
– Împotriva febrei și a durerilor de cap care apar în timpul gripei se pun comprese cu oțet de mere, în care a macerat vreme de o săptămână Mentă (4-5 linguri de pulbere la un pahar de oțet).
– Înainte de masă se beau 1-3 lingurițe de oțet de mere, pentru a mări puterea de digestie și a stimula apetitul.
– Contra anemiei și a demineralizării se iau de 3 ori pe zi, înainte de fiecare masă, câte o linguriță de oțet, cu o linguriță de miere. Este un remediu nu foarte bogat în fier, dar care are funcția mult mai importantă de a favoriza asimilația acestuia.
– Pentru tratarea degerăturilor se fac comprese și spălături cu oțet, în care s-au macerat rădăcină și frunze de țelină.
Băi cu sare
Era cel mai utilizat „medicament” pentru prevenirea și tratarea răcelilor de tot felul. În ciuda simplității sale, apa cu sare are efecte terapeutice surprinzător de puternice. Vă veți convinge că este așa, pur și simplu folosind-o. Să vedem care sunt indicațiile terapeutice ale acestui remediu popular:
– Pentru prevenirea și tratarea cistitei și infecțiilor renale – se fac băi de șezut cu apă cu sare (3 linguri la litru), timp de un sfert de oră, seara. Imediat după baie ne ștergem bine și ne punem ciorapi călduroși, după care ne vom odihni o jumătate de oră sub plapumă.
– Pentru prevenirea și vindecarea în fază incipientă a răcelilor – efecte foarte puternice au băile fierbinți de picioare. În doi litri de apă fierbinte se pune un pumn de sare și se amestecă bine. Se țin picioarele în această apă, cât de fierbinte puteți suporta, vreme de 7-10 minute, după care ne ștergem și ne îmbrăcăm gros. Efecte și mai puternice se obțin dacă bem în acest timp și un ceai fierbinte de Măghiran sau de flori de Soc.
– Rinită – într-un pahar cu apă călduță se pune o linguriță de sare și se amestecă bine. Se ia apoi această apă sărată și se trage pe nas, alternativ, pe o nară și pe cealaltă – are un efect de curățare, de decongestionare a căilor nazale extrem de eficient.
– În laringită, faringită – se face gargară cu apă sărată (2 lingurițe la un pahar) cât mai fierbinte. Procedura se repetă de 2-3 ori pe zi, până la vindecarea totală.
Leacuri de „descuiat stomacul”
În ultima lună de iarnă, se spunea în popor că „nu e bine să rămână boala iernii în măruntaie”. Pentru aceasta, stomacul trebuia „descuiat” – era vorba de fapt de o stimulare a tranzitului intestinal, pentru a împiedica acumularea toxinelor în colon.
– Dimineața, pe stomacul gol, se mănâncă 3 linguri de semințe de bostan pisate, amestecate cu trei linguri de miere de mană. După administrarea acestui remediu, se beau două căni de apă de izvor.
– Se ia în fiecare seară, vreme de o săptămână, câte 1 lingură de ulei de Ricin. Pentru cei care suferă de constipație cronică, se mărește doza la 2 linguri de ulei de Ricin.
– Se pisează coajă de Crușin cât mai fin și se ia un praf (2 vârfuri de cuțit, adică 0,5 g) de 3 ori pe zi. Tratamentul se face o dată la trei zile, nu mai des, pentru a nu irita intestinul.
– Se iau, pe stomacul gol, trei linguri de ulei de măsline, cu un pic de oțet de mere sau suc proaspăt de lămâie, pentru a tăia greața.