Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Sănătatea articulară și reumatismul

– dialog cu specialiștii DVR Pharm –

Foto: Shutterstock

Printre suferințele favorizate de pandemie, un loc de frunte îl ocupă bolile reumatice. Sedentarismul, kilogramele în plus sunt o combinație perfectă pentru bolile articulare, iar vaccinările împotriva Sars-Cov-2 au activat bolile autoimune, mai ales artritele. În aceste condiții, aproape unul din doi adulți se confruntă, măcar episodic, cu dureri articulare sau ale coloanei verte­brale. Iar puseele reumatice înseamnă dificultate în mișcare, scăderea puterii de muncă, accentuarea sedentarismului și a depresiei… Cum putem ieși din acest cerc vicios? Prin efectele pe termen lung și fără reacții adverse în bolile articulare, tratamentele naturale reprezintă o variantă optimă. Pentru a cunoaște ten­dințele medicinei alternative în domeniul sănătății articulare, ne-am adresat d-nei Valentina Negulici, director de comuni­care al companiei brașovene DVR Pharm, specializată în produse naturiste.

– Se spune, și pare să fie adevărat, că durerile articulare se activează cel mai puternic la înce­putul primăverii. Există vreo explicație?

– Ciclicitatea aceasta, cu activarea bolilor reu­matice la începutul primăverii, pare acum depășită. Pentru că iarna aceasta este atipică, foarte multe boli articulare s-au declanșat sau agravat chiar din timpul sezonului rece. Incidența fără precedent a virozelor, care declanșează o adevărată invazie de substanțe proinflamatoare în organism, conduce – se pare – la un val de reuma­tisme. Apoi, iarna, ali­mentația este mai bogată în calorii, crescând greu­tatea corporală. Iar greutatea în exces, inactivitatea fizică și deficitul de vita­mine accentuează procesele distructive la nivelul arti­cu­lațiilor.

– Care sunt cele mai frecvente boli articulare cu care ne confrun­tăm în această perioadă?

– Pe primul loc începe să fie artrita, o afecțiune caracterizată de inflamarea cartilajelor din articula­ții, care se manifestă prin dureri pe timpul zilei și al nopții. Este o afec­țiune produsă de supraexci­tarea siste­mului imunitar, care atacă țesu­turile conective, pro­ducând durere, rigiditate și difi­cultate în mișcare. De notat că artritele se agravează foarte mult în timpul virozelor gripale, dând dureri atroce, deo­potrivă articulare și musculare.

– Ce terapii și produse naturale funcționează în cazul artritelor?

Valentina Negulici

– Ca prim ajutor, sunt foarte bune antiinfla­ma­toarele extrase din plante, precum Salcia și Turme­ricul. Reduc durerea mai lent decât antiinflama­toarele de sinteză, dar au efect pe termen lung. Mai mult, antiinflamatoarele naturale nu dau obișnuință ca substanțele de sinteză, care în timp își pierd efi­ciența. Cunoaștem cazul unei doamne căreia, după o răceală, i s-a activat o poliartrită mai veche. Coa­tele și genunchiul drept i s-au inflamat vizibil, limi­tându-i mișcările și provocându-i dureri continue. A urmat o cură de două săptămâni cu TURMERIC 3X ARTICULAR și PLURI DETOX. Din a doua săptămână, inflamația a scăzut, iar durerea a de­venit suportabilă.

– Terapia naturală nu reușește mai mult decât ameliorarea parțială a durerii, în cazul artrite­lor?

– În primele două săptămâni, doamna în cauză a făcut o cură de ameliorare a durerii și de detoxi­fiere cu remediile menționate. Ulterior, a urmat o cură de trei luni cu două produse mult mai com­plexe: TELOM-R ARTICULAR și TELOM-R IMU­­NOMOD. Primul produs are rolul de a reduce durerea și inflamația articulară, fiind un ajutor pu­ternic în stoparea deteriorării țesuturilor conective afectate de inflamație. TELOM-R IMUNOMOD, la rândul său, are un rol esențial în artrite: reglează reacția imunitară, stopând de la rădăcină procesul care declanșează această formă de reumatism. Cu aceste două produse și un regim alimentar mai „cu­rat”, simptomele poliartritei au dispărut complet.

– De ce este necesar și regimul alimentar în reu­matismele cu com­ponentă autoimu­nă?

– Experiența pacienților noștri a demonstrat că artri­tele răspund mai rapid și rezultatele sunt mai stabile pe fondul schimbării dietei. Este reco­man­dat un regim ali­mentar fără za­hăr și dulciuri, fă­ră carne și prăjeli, fă­ră alimente cu aditivi sintetici. Se pare că organismul are nevoie, în cazul bolilor autoimune, de o detoxifiere cât mai rapidă. Acesta este motivul pentru care pacienta, care mai trecuse prin episoade similare, în primele două săptămâni a luat și capsulele PLURI DETOX.

– Mulți oameni suferă și de reu­matisme de uzură, în care țesuturile articulare sunt foarte erodate. Există speranță și în cazul lor?

– Pentru a vă răspunde, vă voi relata iarăși un caz concret, al unei doamne în vârstă de 74 de ani, diagnosticată cu artroză bilaterală la genunchi. La analiza RMN, cartilajul apărea atât de degradat și sub­țiat, încât nu mai asigura protecția țesutului osos. În ultimii doi ani, durerile reumatice o adu­seseră în stadiul în care nu se mai putea deplasa. Re­nunțase să mai iasă din casă și își petrecea toată ziua în pat, la televizor, ceea ce producea o degra­dare fizică și psihică rapidă. Fiica sa a citit în „For­mula AS” despre TELOM-R ARTICULAR și i-a dat câte două capsule dimineața și două seara. După o cură de două săptămâni, durerile de genunchi s-au redus, pacienta începând să se deplaseze câte un pic în fiecare zi. După o lună de cură, a reușit să iasă până în fața blocului, apoi a început să facă plim­bări scurte. După șase luni de tratament și o mică cură de slăbire, menită să-i reducă solicitarea arti­culară, pacienta coboară și urcă pe scări trei etaje, făcând 2-3 plimbări scurte, zilnic.

– Putem vorbi, în acest caz, despre refacerea țesutului cartilaginos din articulații?

– În momentul în care vorbim, n-avem nicio dovadă certă asupra regenerării țesuturilor articu­lare. De altfel, regenerarea cartilajelor este con­siderată imposibilă din punct de vedere medical… Un lucru e sigur: la administrarea capsulelor și a unui alt remediu cu aplicare locală, crema TELOM-R ARTICULAR, inflamația articulară este mult re­dusă, la fel și senzația de durere. De asemenea, mo­bilitatea articulațiilor, inclusiv a celor mari, este mult îmbunătățită, alături de capacitatea de efort.

– Pentru osteoartritele care afectează articu­lația umărului există soluții?

– Avem cazul unei doamne, medic de profesie, diagnosticată de câțiva ani cu osteoartrită la nivelul umărului drept. Anul trecut, boala a avansat atât de mult, încât nu-și mai putea ridica mâna dreaptă și nu putea face mișcări simple. A folosit local, de două ori pe săptămână, crema TELOM-R ARTI­CULAR și a luat zilnic câte patru capsule de TE­LOM-R ARTICULAR și TURMERIC 3X ARTI­CU­LAR. Rezultatele pozitive au apărut lent, dar sigur: după prima lună de cură, durerile se dimi­nuaseră și putea aduce brațul în față, pentru ca în luna a doua să-l poată roti și ridica. În momentul de față, articulația umărului îi funcționează la 90% din capacitate, forța musculară i-a revenit, putând folosi brațul fără probleme. Face cure de întreți­nere cu TELOM-R ARTICULAR și TURMERIC 3X ARTICU­LAR de câte o lună, urmate de o altă lună de pauză.

– Din cauza sedentarismului, tot mai multe persoane au dureri invalidante la nivelul coloa­nei. Ce remedii le recomandați?

– Avem cazul unui domn de 47 de ani, cu ver­tebre tasate și discopatie lombară, apărute în urma unui traumatism. Toate aceste probleme au fost obiec­ti­vate în urma mai multor investi­gații, inclusiv RMN. Pacientul a făcut kinetoterapie vreme de un an, dar cu rezultate modeste. Înain­te ca medicul să-i prescrie doze foarte ridicate din produsele noastre, pacientul avea dureri cumplite de spate. De multe ori, din cauza disco­patiei lombare, abia putea să stea în picioare sau să meargă. Nici măcar nu putea conduce mașina. I-a fost recomandată o cură complexă cu trei produse din gama noas­tră pentru articulații: TELOM-R ARTI­CULAR și DVR-Stem Articular – câte 4 capsule pe zi, și DVR-Stem Ultra – câte 1 capsulă pe zi. Schema de tratament a fost stabilită de me­dicul specialist din Iași, iar rezultatele ne-au uimit și pe noi! După trei luni de tratament, durerea a dispărut, pacientul stă în picioare și merge nor­mal. Mai mult, acum poate să conducă din nou mașina pe rute de sute kilometri, fără a se resimți. Dar cel mai uluitor fapt a fost că terapia naturală i-a mo­dificat în bine răspunsul la kinetoterapie. La analiza RMN făcută recent, s-a putut constata că vertebrele i s-au deplasat câțiva milimetri către po­ziția nor­mală.

EDUARD COMAN

Produsele Laboratoarelor DVR Pharm, prezentate în acest articol, pot fi comandate la tel. 0736.270.998

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian