– Mâncarea îmbelșugată și frigul tăios sunt otravă pentru articulații, iar durerile gutei sunt un blestem. Salvarea se află într-o alimentație sănătoasă și în câteva leacuri cu eficiență dovedită în timp –
Guta este o boală foarte dureroasă a articulațiilor. Era considerată o afecțiune a celor bogați, dat fiind că de gută sufereau cu preponderență oamenii bine hrăniți, care-și permiteau să mânânce multă carne. Dar nici săracii nu erau scutiți de gută, mai ales iarna, când în oase le pătrundea frigul tăios. Cum se face că această boală afectează categorii atât de diferite de persoane?
Cauza: „deșeurile celulare”

Guta este provocată de micile cristale formate de acidul uric care se depozitează în articulații, provocând inflamații. Asta conduce la neplăcerile clasice: articulația se umflă, se înroșește și se înfierbântă, doare, este sensibilă la apăsare și nu mai poate fi mișcată decât în mod limitat.
O anumită cantitate de acid uric este normală. Acidul uric, care este produsul final al metabolismului purinelor, este transportat prin sânge și eliminat prin urină. Dar dacă acidul uric există în exces, el se cristalizează și se depozitează în articulații, tecile sinoviale ale tendoanelor, bursa sinovială, țesutul subcutanat și medulara rinichilor. În ceea ce privește purinele, acestea sunt componente naturale ale nucleelor celulare, care sunt eliberate de îndată ce celulele sunt distruse. Când numeroase celule ale corpului pier de pildă în urma postului, a înfometării sau a unui cancer, se produc purine în număr mare. Atacurile de gută se pot declanșa și din cauza consumului unor produse bogate în purine, precum carnea și măruntaiele, peștele sau produsele care conțin drojdie. Un rol îl poate juca și predispoziția genetică.
Cum pot fi reduse valorile acidului uric
Dacă însoțim consumul de carne cu cel de alcool, riscul apariției gutei devine acut, pentru că băutura împiedică eliminarea acidului uric, astfel încât nivelul său în sânge crește. Dar și consumul de fructoză generează purine, ceea ce înseamnă că și băuturile răcoritoare ori dulciurile sunt periculoase.
Atacurile de gută încep de obicei noaptea și pot dura, netratate, mai multe zile la rând. Dacă ne confruntăm cu ele, ar trebui să încercăm măcar acum să ne reducem nivelul de acid uric și să îl controlăm permanent, schimbându-ne dieta și folosind remedii naturiste, pentru a evita astfel distrugerea articulațiilor.
* În acest sens, sunt importante legumele și fructele care au un efect alcalin și în același timp antiinflamator, grație conținutului ridicat de vitamina C.
* În medicina naturistă se face, de asemenea, apel la unii agenți de deshidratare – efecte dovedite au Ovăzul verde, Urzicile, Mesteacănul, Splinuța și Coada-calului.
* Pentru calmarea durerii și reducerea inflamației ajută un ceai din scoarță de Salcie sau Crețușcă, iar pentru uz extern, cataplasmele răcoritoare făcute din rădăcină de Tătăneasă sau semințe de Schinduf. E recomandabil să ne ferim de frig, care favorizează cristalizarea acidului uric. Picioarele și mâinile sunt cele mai expuse, dar așa-numiții tofi gutoși (noduli) se pot dezvolta și la nivelul urechilor, nasului sau pleoapei. De aceea, e neapărat nevoie ca iarna să ne protejăm, purtând îmbrăcăminte călduroasă, precum și șosete și mănuși groase.
Ce ajută la prevenirea gutei

* alimentația alcalină, multe legume
* multă mișcare, mai ales iarna
* ceaiuri de plante cu efecte diuretice și antiinflamatoare
* hidratarea din belșug, mai ales cu apă și ceai, pentru a asigura o bună funcționare a rinichilor
* șosete și mănuși călduroase și băi fierbinți la picioare.
Dacă aveți o predispoziție către gută, evitați:
* carnea, măruntaiele, extractul de drojdie și leguminoasele în cantități exagerate
* fructoza din băuturile răcoritoare, sucurile de fructe și dulciurile
* alcoolul
* frigul, mai ales la picioare și la mâini
* posturile alimentare radicale.
Cum determinați corect nivelul acidului uric
Pentru măsurarea valorii acidului uric există teste pe care ni le putem face și singuri, similare cu cele pentru determinarea glicemiei. Pornind de la aproximativ 6 mg la 100 ml sânge, la femei, și 6,4 g la bărbați, se formează cristale de acid uric. Nivelul acidului uric oscilează de-a lungul zilei. El depinde de ceea ce mâncăm și de momentul în care ne hrănim, precum și de cantitatea lichidelor pe care le bem, motiv pentru care ar trebui să efectuăm testul numai dimineața, pe trezie. Spre deosebire de măsurarea glicemiei, este suficient să ne testăm o dată la trei luni sau atunci când bănuim că un atac de gută este iminent.
Remedii naturale anti-gută
Ceai împotriva gutei

– Ajută la detoxifiere și susține rinichii în procesul de eliminare a acidului uric –
Ingrediente: 20 g de Urzici, 20 g de Splinuță, 20 g de frunze de Mesteacăn, 20 g de scoarță de Salcie, 20 g Coada-calului și 20 g Crețușcă. (20 g = o linguriță de plantă)
Preparare:
1. Mărunțiți și amestecați plantele. Turnați peste o linguriță din acest amestec 200 ml de apă clocotită.
2. Strecurați după 10 minute.
Utilizare:
Dacă aveți un nivel ridicat al acidului uric, beți zilnic o ceașcă. În cazul atacurilor acute de gută, beți pe tot parcursul zilei trei până la cinci cești de ceai.
Decoct de Plop negru
– Asigură normalizarea valorilor acidului uric și are efect analgezic și antiinflamator –
Ingrediente: Scoarța decojită a unor rămurele de Plop.
Preparare:
1. Turnați 500 ml de apă rece peste o lingură de bucățele uscate de scoarță.
2. Dați lichidul în clocot, lăsați circa 15 minute la infuzat, apoi strecurați.
Utilizare:
În cazul unui atac de gută, beți ceaiul de Plop pe tot parcursul zilei, timp de o săptămână sau două, în funcție de necesități.
Cataplasmă pentru ameliorarea durerii
– Reduce inflamația articulațiilor –
Ingrediente: 10 g de rădăcină de Tătăneasă sau o lingură de semințe de Shinduf.
Preparare:
1. Măcinați fin rădăcinile sau semințele.
2. Amestecați pulberea cu apă rece și câteva picături de ulei, astfel încât să devină o pastă.
Utilizare:
Întindeți pasta pe o compresă umedă și puneți-o cu grijă pe partea afectată a corpului. Fixați-o cu un bandaj. Îndepărtați compresa de îndată ce s-a încălzit.
Compot de vișine
– Are un efect profilactic, dacă tindeți să aveți permanent niveluri ridicate de acid uric –
Ingrediente: 1 kg de vișine fără sâmburi, 250 g zahăr.
Preparare:
1. Puneți vișinele în câteva borcane curate.
2. Dați în fiert un litru de apă cu zahăr și turnați-l deasupra vișinelor, până când acestea sunt acoperite în întregime. Aveți grijă ca până la marginea borcanului să rămână un spațiu de circa un cm. Închideți etanș borcanele imediat.
3. Așezați un prosop pliat de bucătărie pe fundul unei cratițe late și înalte, pentru a împiedica borcanele să atingă fundul oalei. Așezați-le în oală și umpleți-o cu apă, până când borcanele sunt pe trei sferturi acoperite.
4. Fierbeți borcanele cu vișine aproximativ 30 de minute, la foc mediu (circa 80 de grade).
Utilizare:
Consumați zilnic 3 până la 4 linguri de vișine, după ce le-ați scurs.