Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Schimbările de temperatură

– Remedii cu muguri de plante –

Când tocmai credeam că iarna s-a răzgân­dit să mai vină la sfârșitul lui Februarie, iată că în unele locuri din țară ninge și termometrele au coborât aproape de zero grade. Schimbările de temperatură care s-au produs și care se vor produce în continuare, odată cu intrarea în luna Martie, sunt percepute de fiecare dintre noi diferit, dar pentru mulți ele se manifestă ca un stres la care este supus organismul și apar reacții fizice: de la mâini și picioare reci și greu de încălzit, la răceli mai mult sau mai puțin serioase, cistită, dureri articulare exacerbate, toate acestea acom­paniate, uneori, și de stări de anxietate.

Vă propun să luați în considerare gemoterapia, pentru a trece cu bine de oscilațiile de tempera­tură legate de schimbarea anotimpului.

Perturbări de circulație a sângelui: muguri de Coacăz-negru

Coacăz negru (Foto: Shutterstock – 3)

Tulburările de circulaţie periferică, agravate de vremea rece, sunt frecvent întâlnite la multe per­soane, fie vârstnici sau tineri. Extractul gemote­rapic din muguri de Coacăz-negru a fost dovedit ca având acțiune de creștere a rezistenței la frig, prin teste realizate pe șoareci de laborator, confir­mate ulterior prin folosirea acestui extract gemote­rapic pe scară largă.

Pentru persoanele friguroase care sunt şi obo­site, cura cu Extract din muguri de Coa­căz-negru se poate asocia cu Extractul din muguri de Stejar, care are acţiune revitalizantă şi tonică generală. (Coacăzul-negru se ia dimi­neața, Steja­rul, la prânz.)

Pentru copiii și tinerii friguroşi, de adăugat Ex­tractul din muguri de Brad, cu efect remine­ralizant, tonic şi întăritor şi la nivelul circula­ţiei periferice (Coacăzul-negru se ia dimineața, ex­trac­­tul de Brad, după-amiaza, la sosirea acasă de la școală.)

În cazul persoanelor vârst­nice, asocierea cu Ex­tractul din muguri de Ginkgo biloba poate fi o op­țiune de succes datorită efectelor cumu­late de susținere a circulației sangui­ne, atât la nivelul extre­mită­ților (mâini, picioare), cât și la nivel cerebral. Se adminis­trea­ză Coacăz-negru – dimi­neața și Ginkgo – la prânz.

Așa cum se știe, Extractul din muguri de Coa­­căz-negru se administrează în principal dimineaţa, în intervalul orar 8.00-10.00, pentru a se sincroniza cu activitatea corticosupra­renalei. Se recomandă cure de 1-2 luni de zile.

Cum prevenim răceala și cum scăpăm de ea

Dacă ați optat pentru cura cu Extract din muguri de Coacăz-negru descrisă anterior, acesta vă poate oferi și o bună protecție anti-răceală, prin creșterea rezistenței organis­mului. În acest caz, puteți adău­ga alte două extracte cu efect sinergic și comple­mentar: Extractul din muguri de Cătină și/sau Ex­tractul din mlădițe de Măceș, câte o administrare pe zi din fiecare (Coa­căz-negru – dimineața, Că­tină – la prânz și Măceș – seara.)

La primele semne de răceală, tot aceste extracte gemoterapice vor atenua manifestările specifice (durere de cap, stare de curbatură) și vor grăbi vin­decarea. În caz de febră, până la 38 grade Celsius, încercați să nu apelați la antipi­retice, ci la metodele tradiționale: frecții cu apă și spirt medicinal sau apă cu oțet la nivelul frunții, piep­tului, burții, tălpilor, aport de lichide (ceaiuri) și vitamina C. Ex­tractele din mu­guri de Arin-negru, Coacăz-negru și din scoarța ra­mu­rilor tinere de Salcie, admi­nistrate alterna­tiv, câte 1 ml din oră în oră, în prima zi cu febră, vor acționa benefic, modu­lând proce­sul inflamator.

Gemoterapia, la debut de infecții urinare

Măr pădureț

În cazul infecțiilor urinare, ge­moterapia ape­lează cel mai frec­vent la trei extracte din plante: Afinul, Merișorul și Iarba-neagră. Acestea acțio­nează la nivel renal, dar și la nivel intestinal, printr-o acțiune reglatoare a tranzitului și a florei intes­tinale, știindu-se că un factor favorizant al infec­țiilor urinare poate fi și constipația, din cauza bacteriilor ce stagnează în rect și anus.

Cele trei gemoterapice au în compoziție sub­stanțe active cu efect antibacterian și antiinfla­ma­tor. De asemenea, prin scăderea pH-ului urinei, care este alcalin în infecțiile urinare, se obține un me­diu ușor acid, în care agenții patogeni se multi­plică mai greu.

Administrare: Merișor – dimineața, Iarbă-nea­gră – la prânz și Afin – seara. Ele vor reduce inten­si­tatea manifestărilor neplăcute în cazul unei infec­ții de căi uri­nare. Puteți urma această cură în paralel cu medicația prescrisă de medic și încă două săp­tămâni după dispariția simpto­melor, pentru a re­duce frecvența recăde­rilor, în cazul celor care au o sensibilitate la acest nivel.

Dureri articulare ținute sub control

Frigul iernii nu le este benefic celor care suferă de afecțiuni articulare – artroze, reumatism articu­lar – de aceea, dacă vă aflați în această categorie, este bine să aveți în vedere o cură cu extracte gemo­terapice, pentru întreținerea sănă­tății articulațiilor.

În cazul persoanelor cu vârsta până la 60 de ani, cura poate conține Extract din muguri de Coacăz-negru (dimi­neața), Extract din muguri de Jneapăn (la prânz), ca regenerator al ţesutului osos, anti­inflamator cartilaginos, decontracturant mus­cular și Extract din muguri de Viță-de-vie (seara), pentru efectul imunomodulator și antiinflamator.

Pentru persoanele de peste 60 de ani, schema ge­moterapică va conține și extracte gemoterapice cu acțiune de reducere a fibrozării țesuturilor, cum sunt: Extractul din mlădițe de Mur și/sau Extractul din mlădițe de Sequoia.

De reținut și faptul că infecțiile virale, în general, pot declanșa dureri musculare și arti­culare care dispar, de obicei, după maximum 2-3 săptă­mâni. Extractele gemoterapice din muguri de Jnea­păn și scoarță de Salcie ne pot ajuta să trecem mai ușor de aceste episoade dureroase.

Starea de bine se instalează la nivel psihic

Gingko biloba

Devenim mai vulnerabili în fața bolilor la nivel fizic atunci când sta­rea noastră psihică este afectată de stres, griji, nemulțumiri, su­părări, care ne copleșesc pentru mult timp. Să încercăm să nu le lăsăm să pună stăpânire pe noi și să găsim moda­lități de a ne reechilibra – prin me­ditație, rugăciune, iar înainte de a ajun­ge în situația de a lua medica­mente, să apelăm la metode blânde de tratament, cum este și gemote­rapia.

Un extract gemoterapic care poate reechi­libra starea interioară, relaxează, calmează frica, promo­vează o stare de conștientizare și o viziune mai armonioasă asupra vieții este Extractul din muguri de Măr pădureț. La rândul lui, Extractul din mlă­dițe și radicele de Ovăz are acțiune cal­mantă și ușor sedativă, fiind recomandat în stări de astenie, de epuizare psiho-fizică, nervozitate, anxietate, ce pot fi însoțite și de tulburări de somn, toate acestea putând fi generate și de dezechilibre la nivel tiroi­dian (debut de hipo­tiroidism sau de hiperti­roidism). Iar Extractul din muguri de Stejar este recomandat pentru acțiunea sa revitalizantă în stări de surmenaj fizic și psihic. Puteți începe ziua cu gemoterapicele din muguri de Stejar și Măr pădu­reț și să o în­cheiați cu cel din mlădițe și radicele de Ovăz.

Suntem diferiți, și de aceea și cura gemoterapică o putem particulariza după nevoile fiecăruia dintre noi. Haideți să ac­ționăm cu ajutorul gemoterapiei și să lăsăm schimbările de temperatură să ne afecteze cât mai puțin!

Farm. sp. CARMEN PONORAN

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian