Dr. MIRCEA PEIA – specialist medicină complementară și reflexoterapie – Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: [email protected]
Când vorbim despre enurezis, vorbim de fapt despre incontinența urinară, care este des întâlnită în copilărie. Aproximativ 15% dintre copiii cu vârsta de peste 5 ani prezintă incontinență urinară. Enurezisul se referă la episoadele de incontinență urinară ce apar pe parcursul nopții. Distingem două forme de enurezis, cel monosimptomatic și cel non-monosimptomatic.
1. Enurezisul monosimptomatic, în care copilul nu prezintă simptomatologie urinară sau disfuncție a veziciii urinare, poate fi: a) primar, în care copilulul nu a reușit niciodată să aibă perioade lungi de timp în care să nu fi udat patul. b) secundar, în care enurezisul apare după o perioadă de minim 6 luni în care copilul a avut incontinență urinară nocturnă. Enurezisul secundar este asociat frecvent cu evenimente stresante din viața copilului, divorț parental, familie monoparentală (cazul tău), apariția unui frate sau soră etc. De asemenea, constipația și evacuarea incompletă a vezicii urinare pe parcursul zilei pot fi implicate în apariția enurezisului.
2. Enurezisul non-monosimptomatic se asociază cu simptomatologia tractului urinar inferior (jet urinar întrerupt, golirea incompletă a vezicii, incontinență diurnă etc.). Enurezisul nocturn se întâlnește de două ori mai frecvent la băieți și are o rată de rezoluție spontană de 15% pe an. Enurezisul se produce atunci când copilul nu se trezește din somn ca să meargă la baie. Acest lucru poate fi datorat unor combinații de factori: imaturitate funcțională, factori genetici, activitatea hormonului antidiuretic, anomalii de somn, vezică urinară cu capacitate mică, hiperactivitatea mușchiului detrusor. Condițiile asociate pot fi de natură intelectuală, autism, deficit de atenție. Trebuie înțeles că nu este vina copilului pentru producerea enurezisului, iar impactul negativ poate fi redus prin utilizarea de protecții pentru saltea, deodorante de cameră, emoliente pentru apariția iritațiilor cutanate. Copilul trebuie încurajat să micționeze de mai multe ori în timpul zilei, precum și înainte de culcare. Prevenția enurezisului se realizează prin evitarea băuturilor cu conținut mare de zahăr (Pepsi, Cola etc.), reducerea ingestiei de cantități mari de lichide înainte de culcare, cu creșterea compensatorie a lichidelor pe parcursul zilei.
Tratamentul enurezisului se realizează prin medicație specifică bolii – Desmopresin, Clorhidrat de oxibutină, tratamentul condițiilor asociate (constipație, deficit de atenție, apnee obstrucțională nocturnă). Deși ar mai fi multe de spus în privința enurezisului, consider că sunt amănunte care pot fi clarificate de medicul pediatru, astfel încât vă voi recomanda câteva remedii naturale, menite a opri acest inconvenient.
Passiflora, Magneziu marin japonez, Extract de cafea verde, Garcinia (acid hidroxicitric). Se mai pot administra GABA (acid gamma aminobutiric), pentru controlul sistemului nervos central și al stresului de conjunctură, Kydney Blend, Acid alfa-lipoic și Stres control, un produs destinat aceluiași scop: controlul situațiilor stresante, apărute din cauza eventualelor probleme școlare, familiale (părinte unic plecat la muncă în străinătate etc).
Să auzim numai de bine!
„Sufăr de tromboflebită la ambele picioare”(Răspuns pentru CRISTI – Turnu-Severin, F. AS nr. 1557)
Pentru început, trebuie menționat că în patologia umană se manifestă, adeseori, fenomenul de congeneritate, altfel spus, dacă un organ pereche (urechi, ochi, mâini, rinichi, picioare etc.) dobândește o anume afecțiune, mai devreme sau mai târziu, celălalt organ are toate șansele să manifeste aceeași boală. Revenind la tromboflebită, vă informez că această patologie se manifestă, în primul rând, prin durere și sensibilitate accentuată, prin înroșirea și umflarea zonei afectate. Tromboflebita este termenul medical pentru coagularea sângelui și inflamația de la nivelul unei zone. Când componenta inflamatorie este minimă, se poate numi și tromboză venoasă. Flebita apare frecvent la o extremitate și este mai des întâlnită la nivelul membrului inferior. Poate afecta fie venele profunde, fie pe cele superficiale. Cauzele pot fi repausul prelungit la pat, interventiile chirurgicale, paralizia, tumorile canceroase, fumatul sau utilizarea unor tipuri de hormoni. Când coagularea și inflamația se produc la nivelul venelor superficiale, se poate pune un diagnostic preliminar pe baza disconfortului local și pe baza unui cheag de sânge, sensibil, care poate fi simțit și văzut. Flebita superficială este observată mai ales în cadrul venelor varicoase. Când tromboflebita afectează venele profunde de la nivelul membrului inferior, afecțiunea se numește tromboză venoasă profundă. Tromboflebita superficială duce rar la complicații serioase. În cazul trombozei venoase profunde, pericolul principal este mobilizarea cheagului și migrarea acestuia spre plămâni, situație denumită embolie pulmonară. O situație supărătoare, dar mai puțin periculoasă, denumită sindrom postflebitic, este o obstrucție la nivelul venei care va determina umflarea persistentă a picioarelor, manifestă după unul sau mai multe episoade de tromboză venoasă profundă.
Tratamentul tromboflebitei superficiale este de obicei limitat la aplicarea de căldură în zona afectată, ridicarea picioarelor și folosirea medicamentelor antiinflamatoare (ex. Ibuprofen). Tromboza venoasă profundă este tratată cu medicamente anticoagulante, spitalizarea fiind uneori necesară. Medicamentele anticoagulante, precum heparina, sunt în mod specific prescrise pentru a trata tromboza venoasă profundă. Tratamentul cu heparină, sau anticoagulante orale (precum warfarina) pot fi administrate câteva luni sau chiar mai mult. Scopul terapiei anticoagulante este de a preveni formarea altor cheaguri, în timp ce organismul dvs. încearcă să dizolve trombii existenți.
Tratament naturist
Dată fiind complexitatea afecțiunii, vă voi pune la dispoziție mai multe tipuri de tratament, pe care le puteți administra în funcție de medicația instituită de medicul dvs. curant. 1. Aspirina naturală, Vitamina C naturală, Gymnema extract, Măslin extract forte. 2. Vein Defense, Resveratrol Synergy, Ginkgo Biloba. 3. Vein Defense, unguent, Gheara-mâței, Cordyceps SE 500 mg, Curcumin Phytosome 500 mg, Pterostibene 50mg, Coenzima Q10 – 1 comprimat pe zi, Omega 3 trans – 1 capsulă dimineața, 1 capsulă seara, în timpul meselor.
Ca gemoderivate, vă recomand extractele de Muguri de Castan comestibil și cel de Muguri de Castan-sălbatic, amândouă remediile fiind vaso-protectoare (flebotonice), drenoare venoase (în special la nivelul membrelor inferioare), indicate în varicozități și varice, tulburări circulatorii venoase, tromboflebite, tromboflebite supurative etc.
În final, vă informez că mai puteți utiliza și remedii naturale obținute din Arnica montană, Păducel și Hamamelis virginiana, sub formă de extracte sau tincturi administrate conform prospectului. Să auzim numai de bine!
Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]
„Am sechele postmeningită”(Răspuns pentru VIO – București, F. AS nr. 1544)
Meningita este o afecțiune de natură infecțioasă, care chiar dacă a fost declarară ca „vindecată” va rămâne, în unele cazuri, o sensibilitate, o reacție la cele mai banale agresiuni virale care pot apărea inevitabil, mai ales în sezonul rece; de exemplu guturai – ce va declanșa reacții mai mult sau mai puțin evidente și semnificative asupra întregului organism (efectul de „domino”). În aceste condiții, în care reacțiile postmeningită se manifestă prin acel „tremor” al mâinilor, vă recomand să aveți un regim alimentar preponderent vegetarian, din care trebuie eliminată definitiv carnea de porc și derivatele ei, carne ce este purtătoare a nenumărate specii de microbi ce pot declanșa manifestări patologice nesemnificative, aproape nesesizabile pentru un organism sănătos, dar care pot declanșa acele manifestări supărătoare de tremur al mâinilor, în cazul dvs. Se pare că ați rămas cu acea sensibilitate, acea reacție post-traumatică, pentru că meningita este o agresiune microbiană violentă, traumatică asupra învelișului sistemului neuro-transmițător al impulsurilor nervoase de la creier, către organele periferice (mâini, picioare). Alături de regimul alimentar preponderent vegetarian vă recomand să faceți mișcare cel puțin o oră pe zi, mai ales cu mâinile (folosirea unor gantere rezonabile ca greutate, sau acele cercuri de cauciuc pe care să le strângeți în palmă). De asemenea, vă recomand să folosiți profilactic Propolis glicolic conc. 40%, din care luați 1/2 linguriță în fiecare dimineață, 7 zile la rând, apoi 1/2 linguriță la două zile în restul de 23 de zile dintr-o lună, tratamentul repetându-se în toate lunile reci ale anului. În cazul în care acest tratament nu aduce rezultatele dorite, contactați-ne și vă vom trimite un „Complex imunitar” compus din: Vitamina B1, B6, B12, D3, C 2000 mg, Zinc, Magneziu, Extract uscat de Propolis, Sfeclă roșie pulvis și fructe de Roșcove pulvis, care cresc imunitatea organismului.