Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru MIHAI, F. AS nr. 1557: „Am 14 ani și fac pipi în pat. Ce aș putea să fac?”

Dr. MIRCEA PEIA – specialist medicină complementară și reflexoterapie – Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: [email protected]

Când vorbim despre enurezis, vorbim de fapt despre incontinența urinară, care este des întâlnită în copilărie. Aproximativ 15% dintre copiii cu vârsta de peste 5 ani prezintă incontinență urinară. Enurezisul se referă la episoadele de incontinență urinară ce apar pe par­cursul nopții. Distingem două forme de enurezis, cel monosimptomatic și cel non-monosimptomatic.

1. Enurezisul monosimptomatic, în care copilul nu prezintă simptomatologie urinară sau disfuncție a veziciii urinare, poate fi: a) primar, în care copi­lulul nu a reușit niciodată să aibă perioade lungi de timp în care să nu fi udat patul.    b) secundar, în care enurezisul apare după o perioadă de minim 6 luni în care copilul a avut incontinență urinară noc­turnă. Enurezisul secundar este asociat frecvent cu evenimente stresante din viața copilului, di­vorț parental, familie monopa­rentală (cazul tău), apariția unui frate sau soră etc. De asemenea, constipația și evacuarea incom­pletă a vezicii urinare pe par­cursul zilei pot fi implicate în apariția    enure­zisului.

2. Enurezisul non-monosimp­tomatic se asociază cu simpto­matologia tractului urinar infe­rior (jet urinar întrerupt, golirea incompletă a vezicii, inconti­nen­ță diurnă etc.). Enurezisul noc­turn se întâlnește de două ori mai frecvent la băieți și are o rată de rezoluție spontană de 15% pe an. Enurezisul se produce atunci când copilul nu se trezește din somn ca să meargă la baie. Acest lucru poate fi datorat unor combinații de factori: imatu­ritate funcțională, factori genetici, activitatea hor­monului antidiuretic, anomalii de somn, vezică urinară cu capacitate mică, hiperac­tivitatea muș­chiu­lui detrusor. Condițiile asociate pot fi de natură intelectuală, autism, deficit de aten­ție. Trebuie înțeles că nu este vina copilului pen­tru producerea enurezisului, iar impactul negativ poate fi redus prin utilizarea de protecții pentru saltea, deodorante de cameră, emoliente pentru apariția iritațiilor cutanate. Copilul trebuie încurajat să mic­ționeze de mai multe ori în timpul zilei, precum și înainte de culcare. Prevenția enurezisului se reali­zea­ză prin evitarea băuturilor cu conținut mare de zahăr (Pepsi, Cola etc.), reducerea ingestiei de canti­tăți mari de lichide înainte de culcare, cu creșterea compensatorie a lichidelor pe parcursul zilei.

Tratamentul enurezisului se realizează prin me­dicație specifică bolii – Desmopresin, Clor­hidrat de oxibutină, tratamentul condițiilor asocia­te (con­stipație, deficit de atenție, apnee obstruc­țio­nală nocturnă). Deși ar mai fi multe de spus în privința enurezisului, consider că sunt amănunte care pot fi clarificate de medicul pediatru, astfel încât vă voi recomanda câteva remedii naturale, menite a opri acest inconvenient.

Passiflora, Magneziu marin japonez, Extract de cafea verde, Garcinia (acid hidroxicitric). Se mai pot administra GABA (acid gamma aminobutiric), pentru controlul sistemului nervos central și al stresului de conjunctură, Kydney Blend, Acid alfa-lipoic și Stres control, un produs destinat    aceluiași scop: controlul situațiilor stresante, apărute din cauza eventualelor probleme școlare, familiale (părinte unic plecat la muncă în străinătate etc).

Să auzim numai de bine!                             

„Sufăr de tromboflebită la ambele picioare”(Răspuns pentru CRISTI – Turnu-Severin, F. AS nr. 1557)

Pentru început, trebuie menționat că în patolo­gia umană se manifestă, adeseori, fenomenul de con­generitate, altfel spus, dacă un organ pereche (urechi, ochi, mâini, rinichi, picioare etc.) dobân­dește o anume afecțiune, mai devreme sau mai târziu, celălalt organ are toate șan­sele să manifeste aceeași boală. Revenind la tromboflebită, vă in­formez că această patologie se manifestă, în primul rând, prin durere și sensibilitate accentuată, prin înroșirea și umflarea zonei afectate. Tromboflebita este termenul medical pentru coagularea sângelui și inflamația de la nivelul unei zone. Când compo­nenta inflamatorie este minimă, se poate numi și tromboză venoasă. Flebita apare frecvent la o ex­tremitate și este mai des întâlnită la nivelul mem­brului inferior. Poate afecta fie venele profunde, fie pe cele superficiale. Cauzele pot fi repausul prelun­git la pat, interventiile chirurgicale, paralizia, tumo­rile canceroase, fumatul sau utilizarea unor tipuri de hormoni. Când coa­gularea și inflamația se pro­duc la nivelul venelor superficiale, se poate pune un diagnostic preliminar pe baza discon­fortului local și pe baza unui cheag de sânge, sensibil, care poate fi simțit și văzut. Flebita superficială este observată mai ales în cadrul venelor varicoa­se. Când tromboflebita afec­tează venele profunde de la ni­velul membrului inferior, afec­țiunea se numește trom­boză venoasă profundă. Trom­bo­fle­bita superficială duce rar la complicații serioase. În cazul trombozei venoase pro­funde, pericolul principal este mo­bilizarea cheagului și mi­grarea acestuia spre plămâni, situație denumită embolie pulmonară. O situație supărătoare, dar mai puțin periculoasă, denumită sindrom postflebitic, este o ob­strucție la nivelul venei care va determina umflarea persistentă a picioarelor, manifestă după unul sau mai multe episoade de tromboză venoasă profundă.

Tratamentul tromboflebitei superficiale este de obicei limitat la aplicarea de căldură în zona afectată, ridicarea picioa­relor și folosirea medi­ca­mentelor antiin­flama­toare (ex. Ibuprofen). Trom­boza venoasă pro­fundă este tratată cu me­dicamen­te anticoagu­lan­te, spitalizarea fiind une­ori necesa­ră. Medica­men­­tele anticoagulante, precum hepa­rina, sunt în mod specific prescrise pentru a trata tromboza venoasă profundă. Trata­men­tul cu hepa­rină, sau anticoagulante orale (pre­cum warfarina) pot fi ad­ministrate câteva luni sau chiar mai mult. Scopul terapiei anticoagulante este de a preveni formarea altor cheaguri, în timp ce organismul dvs. încearcă să dizolve trombii exis­tenți.

Tratament naturist

Dată fiind complexitatea afecțiunii, vă voi pune la dispoziție mai multe tipuri de tratament, pe care le puteți administra în funcție de medicația insti­tuită de medicul dvs. curant. 1. Aspirina naturală, Vitamina C naturală, Gymnema extract, Măslin extract forte. 2. Vein De­fense, Resveratrol Synergy, Ginkgo Biloba. 3. Vein Defense, unguent, Gheara-mâței, Cordyceps SE 500 mg, Curcumin Phyto­some 500 mg, Ptero­stibene 50mg, Coenzima Q10 – 1 comprimat pe zi, Omega 3 trans – 1 capsulă di­mineața, 1 capsulă seara, în timpul meselor.

Ca gemoderivate, vă recomand extractele de Muguri de Castan comestibil și cel de Muguri de Castan-sălbatic, amândouă remediile fiind vaso-protectoare (flebotonice), drenoare venoase (în special la nivelul membrelor inferioare), indicate în varicozități și varice, tulburări circulatorii venoa­se, tromboflebite, tromboflebite supurative etc.

În final, vă informez că mai puteți utiliza și re­medii naturale obținute din Arnica montană, Pă­ducel și Hamamelis virginiana, sub formă de ex­trac­te sau tincturi administrate conform prospec­tului. Să auzim numai de bine!

Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]

„Am sechele postmeningită”(Răspuns pentru VIO – București, F. AS nr. 1544)

Meningita este o afecțiune de natură infecțioasă, care chiar dacă a fost declarară ca „vindecată” va rămâne, în unele cazuri, o sensibilitate, o reacție la cele mai banale agresiuni virale care pot apărea ine­vitabil, mai ales în sezonul rece; de exemplu gutu­rai – ce va declanșa reacții mai mult sau mai puțin evi­dente și semnificative asupra întregului orga­nism (efectul de „domino”). În aceste condiții, în care reacțiile postmeningită se manifestă prin acel „tremor” al mâinilor, vă recomand să aveți un re­gim alimentar preponderent vegetarian, din care tre­­buie eliminată definitiv carnea de porc și deri­vatele ei, carne ce este purtătoare a nenumărate spe­cii de microbi ce pot declanșa manifestări pato­logice nesemnificative, aproape nesesizabile pentru un organism sănătos, dar care pot declanșa acele manifestări supărătoare de tremur al mâinilor, în cazul dvs. Se pare că ați rămas cu acea sensibilitate, acea reacție post-traumatică, pentru că meningita este o agresiune microbiană violentă, trau­matică asupra învelișului sistemu­lui neuro-transmițător al impulsurilor nervoase de la creier, către organele periferice (mâini, picioare). Alături de regimul ali­mentar preponderent vegeta­rian vă recomand să fa­ceți mișcare cel puțin o oră pe zi, mai ales cu mâinile (folosirea unor gantere rezonabile ca greu­tate, sau acele cercuri de cauciuc pe care să le strân­geți în palmă). De asemenea, vă recomand să folo­siți profilactic Propolis glicolic conc. 40%, din care luați 1/2 lin­gu­riță în fiecare dimineață, 7 zile la rând, apoi 1/2 linguriță la două zile în restul de 23 de zile dintr-o lună, tratamentul repetându-se în toate lunile reci ale anului. În cazul în care acest tratament nu aduce rezultatele dorite, contactați-ne și vă vom trimite un „Complex imu­nitar” compus din: Vita­mina B1, B6, B12, D3, C 2000 mg, Zinc, Magneziu, Extract uscat de Propolis, Sfeclă roșie pulvis și fructe de Roșcove pulvis, care cresc imunitatea organis­mu­lui.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian