* Până ce vom mânca fructe proaspete, mai avem ceva de așteptat. Deocamdată, contăm pe cele rămase de peste toamnă: mere, pere, prune, gutui, care transformate în ceaiuri, sunt plăcute la gust și bune la sănătate *
Ceai de mere pentru metabolism

Ingrediente: coji și bucăți de mere, proaspete sau uscate.
Mod de preparare: turnați o jumătate de litru de apă clocotită peste 2-3 linguri din ingredientele amintite mai sus și lăsați 10 minute la infuzat.
Utilizare: sporește arderile din corp și ajută la slăbit.
Ceai calmant pentru stomac și intestine
Ingrediente: 2-3 linguri de coji de mere, câteva mure, afine (decongelate), semințe de gutui macerate (se pun în apă de seara până dimineața).
Mod de preparare: turnați 500 de ml de apă clocotită peste fructe, lăsați zece minute la infuzat și așteptați să se răcească un pic. Adăugați semințele macerate de gutui în ceaiul de fructe.
Utilizare: foarte bun pentru problemele legate de stomac și intestine. Se consumă până la trei căni pe zi.
Ceai cu vitamine pentru susținerea sistemului imunitar
Ingrediente: coji de măr, măceșe, frunze uscate de mur, suc de cătină și, eventual, miere.
Mod de preparare: turnați 1 l de apă clocotită peste o mână de ingrediente. Lăsați circa 15 minute la infuzat, adăugați după gust suc de cătină și, eventual, îndulciți.
Utilizare: beți zilnic 1-2 căni pentru întărirea sistemului imunitar. Previne infecțiile.
Ceai de prune uscate și scorțișoară pentru digestie
Ingrediente: o mână de prune uscate fără sâmburi, boabe de struguri zdrobiți, puțină scorțișoară.
Mod de preparare: turnați 1 l de apă clocotită peste o mână de fructe și condimentați cu scorțișoară.
Utilizare: stimulează digestia și îmbunătățește starea de spirit.
Ceai de gutui și miere pentru activarea vezicii urinare
Ingrediente: gutui, miere.
Mod de preparare: spălați și curățați gutuile, înlăturați cotorul și tăiați-le cubulețe cu ajutorul unui cuțit bine ascuțit. Puneți cubulețele într-un borcan și umpleți-l cu miere, cât să acopere complet fructele.
Utilizare: turnați apă fierbinte peste o lingură de compoziție scoasă din borcan, lăsați 5 minute la infuzat, apoi beți ceaiul și mâncați și fructele.
Ceai contra răcelii, cu mere, struguri, anason și fenicul
Ingrediente: 2 mere, câteva boabe de struguri, lămâie, anason, fenicul și miere, după gust.
Mod de preparare: spălați merele și tăiați-le cubulețe, spălați și strugurii și înlăturați sâmburii. Turnați deasupra 1 litru de apă clocotită. Lăsați 15 minute la infuzat. Adăugați sucul de lămâie, anasonul și feniculul și mai lăsați puțin la infuzat. Strecurați și îndulciți.
Utilizare: în cazul răcelilor și problemelor digestive.
Ceai de gutui contra răcelii și gripei
Ingrediente: 1-2 gutui proaspete.
Mod de preparare: spălați și curățați gutuile de coajă, înlăturați cotorul (semințele le puteți pune deoparte, dacă doriți să le folosiți cu alt prilej). Tăiați fructele cubulețe și puneți-le într-un vas. Turnați deasupra circa 1 litru de apă clocotită și lăsați cel puțin 15 minute la infuzat.
Utilizare: se obține un ceai ușor fructat, care, băut fierbinte, ameliorează răceala și gripa.
Ceai din caise uscate pentru o stare de bine
Ingrediente: coji proaspete de măr, stafide, caise uscate.
Mod de preparare: turnați 1 l de apă clocotită peste o mână de coji de mere, câteva stafide și caise uscate. Lăsați 15 minute la infuzat.
Utilizare: beți după pofta inimii, pentru a vă răsfăța simțurile, mai ales într-o seară încă friguroasă de martie.