Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

LEACURI DE LA CITITORI – Remedii populare din zona Vrancei

Stimată redacție,

Foto: Shutterstock

Citesc permanent re­vis­ta „Formula AS”, în mod deo­se­bit pagina de să­nătate, în care mulți ci­ti­tori se plâng de dife­rite afecțiuni și cer reme­dii, mai ales naturiste. Din vasta experiență pe care o am ca pro­fe­sor de biologie în mediul rural (zonă colinară), vă trimit câteva remedii cât se poate de simple și efi­ciente.

* Reducerea apei de la plămâni – zilnic, timp de 30 de zile, se ia o lingură de miez de nucă dat prin mașină și amestecat cu miere polifloră. Este un excelent remediu și împotriva cancerului pul­mo­nar.

* Împotriva gastritei și a ulcerului gastric și duodenal. Din­tr-o sticlă de 1 litru de palincă de 50 de grade se scoa­te un sfert. Peste cei 750 ml rămași se toarnă, până la completare (ca să fie din nou 1 litru), gălbenuș de ou bă­tut spumă. Se păstrea­ză la întuneric. Se poate folosi ime­diat, astfel: se iau câte 50 ml dimineața, timp de 10 zile, apoi câte 100 ml, până la epuizarea conținutului. Înainte de inge­rare, se agită sticla pentru a se omogeniza. După ingerare, nu se consumă nimic timp de două ore.

Acțiune: spirtul sterilizează, iar gălbenușul pan­sea­ză. De reținut: cicatricea realizată se redeschide după con­su­mul unei băuturi mai tari.

* Împotriva pancreatitei – se renunță la orice fel de lichide, care se înlocuiesc cu zeamă de varză murată. Și după vindecare se folosește moarea, timp de mai mulți ani, evitându-se alte lichide.

* Împotriva unei tuse rebele – Frunze de varză albă: se stri­vesc nervurile, se pârjolesc puțin la flacăra ara­ga­zului sau pe plită, se ung cu untură de pasăre și se aplică cât mai calde posibil pe piept. Se strâng în jurul piep­tului cu un prosop de bumbac. Se repetă procedeul 3-4 zile. Remediul este și anti­bronșită, fluidizează secreția bron­șică, ușurând expectorația (7-8 zile). Suc de ceapă roșie, coaptă la cuptor: se bea seara o ceașcă, călduț.

* Împotriva durerilor de dinți – o foaie sau două de ceapă roșie de apă (cât să cuprindă partea dureroasă) se strivește puțin și se așează pe gingie, în dreptul dintelui dureros. Durerea dispare după maximum o oră.

* Împotriva reumatismului articular. Din­tr-un litru de spirt rafinat de 90° se scoate un sfert și se completează cu frunză de ficus. Imediat după detașarea frunzei, se dă prin mașina de tocat de două ori, se pune în spirt, iar lichidul se toarnă imediat într-o sticlă de culoare închisă. Se înfundă bine cu un dop. După preparare, mașina de tocat se spală în apă curentă vreme de 15 minute, iar mâinile se spală abundent cu săpun de casă.

Produsul (alcool + frunză) se lasă la macerat 14 zile, se filtrează și se folosește numai prin tamponare pe locurile dureroase. Nu se face frecție!

* Băi cu coajă de salcie, recoltată când salcia dă în vegetație.

* Saltea cu coajă de salcie uscată.

Prof. GHEORGHE BOBOC – Focșani

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian