
Dialectica naturii este neînduplecată: fiecare anotimp vine cu frumusețea și dezavantajele lui. Splendoarea imaculată a iernii e sabotată de gripe și de răceli, frumusețea colorată a toamnei aduce cu sine depresii, vara cea imperial însorită ațâță intestinele, inima și bolile epidermei. Primăvara – cel mai vesel și așteptat anotimp – nu face, nici ea, abatere de la lege. Splendoarea ei, presărată cu muguri, cu lumină și flori, cu zile lungi și soare fierbinte, e compromisă de numeroase probleme de sănătate: alergii, avitaminoze, migrene, transpirații nesuferite și inestetice, stârnite de căldura ce crește prea brusc. Din fericire, pentru toate aceste probleme, atât de nepotrivite cu bucuria care ne înconjoară, există remedii ușoare și, mai cu seamă, eficiente. Între ele, la loc de frunte se află leacurile populare, rezultat benefic al unei experiențe verificate și îmbogățite pe durata a sute, poate chiar mii de ani. Vi le oferim cu tot dragul, însoțite de urarea: „Să vă fie de leac”.
Remedii împotriva anemiei
Mere cu untură de porc
Acest vechi tratament practicat în Siberia era totdeauna încununat de rezultate excelente.
Mod de preparare: se iau 350 g untură de porc și se amestecă cu 6 mere mari, tăiate în bucățele. Se pun la cuptor și se lasă să se topească, fără însă a le arde. Între timp, se amestecă 12 gălbenușuri crude cu un pahar de zahăr, până când se va face o spumă albă. Se adaugă 350 g de ciocolată rasă. Se separă merele de slănină prin strecurare. Merele se amestecă cu gălbenușurile de ou și ciocolata și se păstrează la rece.
Mod de folosire: Se unge crema de ciocolată pe pâine în fiecare dimineață, după care se bea lapte cald. În cazurile în care alte tratamente nu au dat rezultat, această metodă e sigură, pacientul întărindu-se imediat.
Terapia cu gălbenuș de ou
În anul 1986, o fetiță de 7 ani a fost lovită de o formă de tuberculoză periculoasă. Doctorii, după ce au examinat-o, au declarat cazul ei incurabil. În final, un doctor siberian, pe nume Dedov, care studia în Harbin, a decis să încerce un remediu vechi siberian, menit să vindece anemia provocată de tuberculoză. Considerând că medicina nu mai putea oferi nimic, părinții copilului și-au dat consimțământul.
Tratamentul a fost simplu – copilul trebuia să mănânce gălbenușuri crude în cantități enorme: 50 de gălbenușuri pe zi. În patru luni, cu acest „regim” drastic, copilul s-a vindecat, apoi tratamentul s-a întrerupt. Se spune că de atunci nimeni nu l-a mai încercat niciodată.
Dieta alimentară
Toți practicienii în medicina populară prescriau un regim bogat de hrană: carne, ficat, gălbenuș de ou, creier de vițel, lapte, unt, icre, diferite legume și totdeauna usturoi și ceapă. Sarea era importantă. Fiecare pacient trebuia să bea cel puțin 2 litri de lapte cald, proaspăt, pe zi. Dacă nu se găsea lapte direct de la sursă, se putea înlocui cu laptele fiert, dar băut cald. Adesea, se adăuga și puțin cărbune în lapte.
Fiertură cu orz și ovăz
Următorul preparat, originar din Urali, era foarte recomandat. Se umple pe trei sferturi un vas emailat cu orz sau ovăz proaspăt. Se adaugă apoi lapte, de asemenea proaspăt, încât să acopere boabele, și puțină slănină de porc topită, cam de 1,5 cm grosime. Se acoperă vasul și se fierbe la foc mic, într-un cuptor, până când boabele devin moi și îmbibate. Dacă este necesar, se mai adaugă lapte. Se bea masa lichidă care rezultă, de trei ori pe zi. Doza: 1-2 linguri.
Ceai dublu
Se iau tulpina și frunzele plantei numite Talpa-gâștei (Leonorus cardiaca) și rădăcină de Cicoare (Chicorium intubus) în cantități egale și se fierb într-un vas cu apă, timp de 10 minute.
Doza: un pahar, de trei ori pe zi.
Nouă luni cu acest tratament sunt suficiente ca să vindece orice anemie.
Rețete cu Aloe
Planta Aloe a fost folosită în Caucaz și în Asia Centrală. Iată două rețete dintre cele mai des folosite:
1. Patru frunze de Aloe se lasă într-o sticlă cu vin, la macerat, cel puțin 4 zile. Doza: un pahar, de trei ori pe zi.
2. Același preparat, dar în locul vinului se întrebuințează alcool distilat. Se pun 4 frunze la 500 ml alcool. Doza: 40 picături luate în apă caldă, de trei ori pe zi.
Un măr cu cuie
Fierul este esențial în toate cazurile de anemie. În Siberia, se recomanda metoda următoare: vara, se iau 5-10 cuie de fier (nu din oțel), se spală și se înfig într-un măr verde. Mărul se mănâncă după 24 de ore. Doza obișnuită este de trei mere pe zi. Iarna, se pune într-un pahar cu apă un cui mare și se lasă 24 de ore. Apoi „apa de fier” va fi băută. Doza: o lingură, de trei ori pe zi. Se continuă tratamentul cu apa din același pahar. Cuiul se lasă în apă, dar se scutură conținutul înainte de întrebuințare. Înainte ca paharul să se golească, se pregătește un altul. Dinții se spală după fiecare lingură de „apă de fier”, pentru a preveni cariile dentare.
Decoct de ovăz și tărâțe
Se prescriu, de asemenea, și decocturi de ovăz și tărâțe, care se beau în loc de apă. Se strecoară, îndepărtându-se ovăzul și tărâțele. Se pun 360 g de ovăz și tărâțe amestecate la 2 l de apă. Se îndulcește conținutul cu miere.
Gălbenuș de ou
După fiecare masă, luați un gălbenuș de ou amestecat cu sucul unei jumătăți de lămâie. Toți bolnavii de tuberculoză și anemie trebuie să mănânce, din două în două ore, acest preparat. Se vor lua 6-7 gălbenușuri pe zi.
Ouă cu lămâie
Pregătirea medicamentului: se pun 10 ouă crude (cu coajă) într-un borcan. Ouăle se acoperă apoi cu suc de lămâie. Se așteaptă până când coaja oului se dizolvă complet (în aproximativ două săptămâni). Se adaugă 360 g de miere și un pahar de coniac (de struguri). Se amestecă bine. Se păstrează la loc rece și întunecos. Doza: un păhărel, de 2-3 ori pe zi, înainte de masă.
Preparat cu hrean
Se amestecă în cantități egale hrean (preferabil negru), morcovi, suc de sfeclă și miere. Se pun într-o sticlă și se îngroapă în pământ 13 zile. Doza: un pahar, de trei ori pe zi, înainte de masă. Se scutură înainte de întrebuințare.