Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Gemoterapie de primăvară

– Profilaxia sau prevenția reprezintă totalitatea mijloacelor care sunt aplicate pentru a evita apariția sau agravarea anu­mitor boli. Stilul de viață este esențial în această paradigmă a întreținerii sănătății, iar terapiile naturale sunt mijloace blânde de intervenție la care putem apela –

De ce primăvara?

Muguri de măceș (Foto: Shutterstock – 2)

Primăvara este anotimpul „renaşterii naturii”, dar şi o perioadă care suprasolicită organismul, este perioada din an în care sunt accelerate procesele de detoxifiere a organismului. Dacă emonctoriile (or­ganele noastre de eliminare a deșeurilor metabo­lice) nu fac față acestor procese fiziologice, apar disfuncţionalităţi de eliminare, ce se pot concretiza cu dezechilibre la diferite niveluri în organism – digestiv, renal, respirator, cutanat, la nivelul siste­mu­lui nervos etc. – în funcție de anumite sensi­bilități pe care, în general, ni le cunoaștem.

De asemenea, este pe­rioada epidemiilor de vi­ro­ze respiratorii, a aste­niei fizice şi psihice, cu­noscută ca „astenia de pri­măvară”, perioada acuti­zării durerilor de stomac, pentru cei cu sensibilitate la acest nivel, şi perioada din an în care cei care sunt alergici la polenul plan­telor se gândesc la o cură profi­lactică.

Detoxifierea organismului

Cea mai potrivită măsură de întreprins la începutul primăverii este o cură de detoxifiere cu preparate naturale, iar gemo­terapia este o opţiune eficientă, extractele din părţi tinere de plantă având un efect de „curățare” la nivel celular.

Vă propun să apelați în primul rând la un gemo­terapic cu o mare putere regeneratoare a întregului organism, Extractul din sevă de Mestea­căn, care va sprijini detoxifierea organismului de la nivel renal, cutanat și articular. Are și acţiune antiinflamatoare, regeneratoare – prin aport de glucoză, fructoză, aminoacizi, vitamina C şi o serie întreagă de săruri minerale, de calciu, fosfor, magneziu, mangan, zinc, sodiu şi fier.

Cura de detoxifiere câștigă dacă e adaptată la ciclurile lunare, în perioada când Luna este în scă­dere, organismul având atunci accelerate pro­priile mecanisme de detoxifiere, pe care astfel le va spri­jini. Aceeași perioadă cu luna în scădere o puteţi avea în vedere şi în cazul curelor de slăbire sau de deparazitare.

Se administrează Extractul din sevă de Mes­teacăn, câte 2 ml, în puţină apă, de 2 ori pe zi, di­mineaţa şi seara.

Cura de detoxifiere poate fi completată și cu alte două gemoterapice, administrate o dată pe zi:

* Extract din mlădiţe de Ienupăr (pentru deto­xifiere la nivel hepatic).

* Extract din mlădițe de Merișor (pentru deto­xifiere intestinală).

O altă opțiune poate fi gama produselor gemo­terapice complexe Polygemma (rinichi detoxifiere, intestin detoxifiere, ficat detoxifiere, piele deto­xi­fiere). În acest caz, cura trebuie în­cepută cu detoxifierea renală, urma­tă, de la caz la caz, de detoxifierea intestinală, hepatică sau a pielii.

Întărirea imunitară

În perioada când Luna este în creştere, procesele anabolice sunt mai intense. Atunci ar fi bine să apelați la extracte gemoterapice cu acţiune vita­minizantă, remineralizantă şi de întă­rire imunitară. Primăvara, apărarea imunitară a mucoasei respira­torii nu reuşeşte, de multe ori, să facă faţă atacului viral sau bacterian şi persistă în a produce secreţii şi/sau uscăciune locală.

Pentru întărirea imunităţii mucoaselor respi­ratorii, pen­tru copii şi adulţi, vă propun Extractul din muguri de Coa­căz negru, Extractul din mlă­diţe de Măceş și Extractul din muguri de Mesteacăn pufos. Se vor administra o dată pe zi: Coacăzul, dimineața, Măce­șul, la prânz și Mesteacănul, în cursul după amiezii.

Pentru copii, Extractul din muguri de Brad, cu acţiune remineralizantă importantă, în sinergie cu celelalte trei preparate, favorizează fixarea calciului în oase și stimulează eritropoieza (formarea globulelor roșii).

Combatem astenia de primăvară

Pentru mulți dintre noi, primăvara este perioada din an în care oboseala poate să fie resimţită cel mai intens. Conform medicinii tradiționale chineze, din punct de vedere energetic, primăvara este legată de lemn (ficat și vezică biliară), deci aceste organe trebuie în mod special susținute acum.

Ficatul este un organ cheie al producţiei de energie pentru orga­nism. De aceea, va fi eficientă ad­ministrarea Extractului din mlă­diţe de Rozmarin, 1-2 ml dimi­neaţa. Acesta este un reactivator metabolic care acţionează atât la nivel hepato-biliar, cu efect hepa­tore­gene­rator, cât şi la nivel cere­bral, cu acţiune euforizantă şi eutrofică, de stimulare a memo­riei. Cura se poate completa cu administrarea în cursul zilei a 2 ml de Extract din muguri de Stejar, gemo­terapic cu acţiune tonică gene­rală şi de drenaj la nivelul suprarenalelor, a căror funcţie principală este să echilibreze nivelul de energie al organis­mului.

Pentru elevi mai mari şi studenţi, la care obo­seala poate fi amplificată de efortul inte­lectual, în cura gemoterapică, de 3-4 săptămâni, se poate înlo­cui Stejarul cu Extractul din seminţe de Mesteacăn, cu efect tonic al sistemului nervos şi stimulator al memoriei. Elevii mai mici, din ciclul primar, pot primi o cură cu Extract din muguri de Cătină, un alt tonic cerebral, vitaminizant și energizant.

Să reținem însă că nici un produs nu poate înlo­cui odihna, somnul de noapte suficient, plim­barea în aer liber şi o alimentație sănătoasă.

Protecţia gastrică

Persoanele care experimentează primăvara o acutizare a durerilor de stomac trebuie să știe că gemoterapia este o alternativă extrem de eficientă în această problematică medicală.

Extractul din muguri de Smochin reglează moti­litatea şi secreţia gastrică în mod ambivalent (în caz de exces sau deficit) și cicatrizează mucoasa diges­tivă. De asemenea, este util în tulburări neurove­getative şi psihosomatice sau de origine funcţională la nivel gastro-duodeno-colic. În special în peri­oada de primăvară şi toamnă, când s-a constatat că apar aceste acutizări ale durerii de stomac, o cură profilactică de 1-2 luni, cu două administrări pe zi, va avea un efect benefic și va putea duce și la scă­derea riscului de recidivă. În tulburări ale secreţiei gastro-duodenale, se va asocia Smochinul cu Ex­tractul din muguri de Arin negru, cu acțiune anti­inflamatoare.

Profilaxia alergiei la polen

Muguri de coacăz negru

Cura profilactică este recomandarea de care ar fi bine să țină seama    persoanele alergice la polenul plantelor – arbori, arbuști, polen de graminee sau de ambrozie. Este important a fi demarată cura cu cel puțin o lună înainte de apariția acestor alergeni, mulți dintre aceștia apărând pri­mă­vara.

Extractul din muguri de Coacăz-negru este principalul gemoterapic cu indicație în alergii și, totodată, extractul gemoterapic cel mai studiat, evidențiindu-se mecanismele de acțiune prin care își produce efectele farmacologice. Numit „corti­zonul gemoterapiei”, Extractul din muguri de Coa­căz-negru este nelipsit în recomandările gemo­terapice din alergii, fie că este vorba de rinita alergică, alergii alimentare, alergii la medica­men­te, astmul alergic, conjunc­tivita alergică, alergii la metale, la ve­ninul insectelor sau alergia so­lară.

Foarte utilă este și adminis­trarea sa în scop preventiv. O cură gemo­terapică cu Extract din muguri de Coacăz-negru, care să în­ceapă cu o lună de zile înainte de apariția polenului la care sun­teți sensibil (două adminis­trări pe zi) și care să continue pe toată perioada prezenței acestuia, poate fi de ajutor, prin scăderea intensității mani­festărilor specifice din rinita alergică, de tipul: secreţii    nazale apoase sau nas înfundat, strănuturi repetate, mâncărimi la nivelul nasului, ochilor, cerului gurii sau gâ­tului, uneori însoţite de sen­zaţie de usturime sau durere.

Vă doresc o primăvară de care să vă bucurați, fără a neglija semnalele pe care corpul le trimite, solicitând să îl echilibrăm, pentru a nu ne îmbol­năvi.

Farm. sp. CARMEN PONORAN

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian