– Vizita președintelui chinez Xi Jinping la Moscova a stârnit rumoare pe plan internațional. Se prefigurează o nouă alianță militară anti-NATO? Își riscă China relațiile economice cu Occidentul, de dragul lui Putin? Mai mulți lideri europeni, printre care șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele francez Emmanuel Macron și premierul spaniol Pedro Sanchez vor vizita China în perioada următoare. Ce ascunde această agitație?
– China nu dorește să renunțe la nimic; ea crede că poate domina lumea, pentru că, în viziunea lui Xi, SUA – marele său adversar – ar fi intrat în declin. Ca atare, China se afirmă deja ca superputere pragmatică, care nu recunoaște drepturile umane universale, nu este interesată să câștige încrederea nimănui, nu dorește alianțe bazate pe reguli de drept și valori comune, ci vrea doar un sistem de tranzacții bilaterale, în care să fie ea partenerul dominant. Această „multipolaritate mercenară” ar trebui să înlocuiască ordinea mondială de tip occidental, bazată pe dreptul internațional, pe valori democratice comune și pe universalitatea drepturilor omului. Pentru a-și impune hegemonia, China are nevoie de Rusia, ca partener suficient de slab ca să nu-i amenințe supremația, dar nu atât de slab încât să piardă războiul din Ucraina, ceea ce ar putea duce la implozia actualului regim politic. Nu degeaba i-a spus liderul chinez lui Vladimir Putin, la final: „Prieten drag, ai grijă de tine!”. Pentru Xi Jinping, autoritarismul trebuie să câștige confruntarea cu democrația la nivel global. Nu este deci exclus ca Beijingul să furnizeze sprijin militar Rusiei în secret, pentru ca alianța celor două puteri autoritare, Rusia și China, să afirme forța Chinei în confruntarea cu SUA și să atragă numeroasele state din afara Occidentului, ca India, Africa de Sud și Brazilia, printre altele, care refuză să sancționeze Rusia pentru invadarea Ucrainei. În acest context, înțeles corect pe ambele maluri ale Atlanticului, liderii europeni încearcă să joace cartea economică, pentru a convinge China să nu susțină militar Rusia în războiul din Ucraina. Nu este sigur că vor reuși. China se simte deja extrem de sigură pe sine, chiar dacă pe termen mediu și lung ambițiile sale ar putea suferi eșecuri, căci disprețul pentru om, care definește autoritarismul chinez nu poate fi camuflat la nesfârșit.
– Intenția președintelui Emmanuel Macron de a majora vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani, a transformat Franța în scena unor violente proteste, soldate cu mii de arestări din rândul manifestanților. Agitații sociale de mari proporții se înregistrează și în Germania, unde sunt anunțate greve în sectorul transportului în comun. Să ne așteptăm la un sezon al protestelor în Europa?
– Deocamdată, proteste masive, cu episoade violente, au loc doar în Franța. Greva de o zi din transportul public din Germania, menită să susțină pretențiile sindicatelor în negocierile salariale în curs, s-a desfășurat pașnic, iar în alte state din EU, deocamdată e relativ liniște. În Hexagon este contestată reforma pensiilor, dar nu doar creșterea cu doi ani a vârstei de pensionare (ceea ce în alte țări din UE, unde se lucrează deja chiar până la 65 de ani, poate părea un capriciu), ci și înlocuirea tuturor categoriilor de pensii speciale cu un sistem unitar. Totul vine însă într-un context definit de deteriorarea generală a nivelului de trai al francezilor de rând, mai ales din zonele rurale și din orașele mici, exasperați de scăderea veniturilor și reducerea sau chiar dispariția unor servicii publice esențiale. Franța are probleme economice structurale, pe care o reformă a pensiilor, deși necesară, în perspectiva îmbătrânirii populației, nu le poate rezolva în totalitate. Germania este mult mai rezilientă din punct de vedere economic și are un sistem politic mult mai echilibrat, în care extremele sunt marginalizate, iar opoziția este alcătuită majoritar din partide democratice serioase. În Franța, în schimb, Emmanuel Macron a pulverizat partidele tradiționale, prin crearea propriului partid, ceea ce a făcut ca opoziția politică la ora actuală să fie alcătuită dintr-o alianță de extremă dreapta și alta de extremă stânga, care nu pot fi partenere de negociere pentru guvern. Condițiile specifice ale Franței, țară cu o solidă cultură a protestului violent, nu se regăsesc în alte țări europene majore. Totuși, pacea socială în restul UE va depinde, în primul rând, de evoluția economiei: după sacrificiile din perioada pandemiei, populația nu mai poate suporta o nouă deteriorare a nivelului de trai. Inflația devine, astfel, principalul inamic al stabilității și nu putem decât să sperăm că guvernele vor reuși să o țină sub control.