– Una din trei persoane suferă, la nivel mondial, de alergie –

Strănuturi repetate, nas care curge sau, dimpotrivă, nas permanent înfundat, mâncărimi în cerul gurii, înțepături în gât, ochi înroșiți și înlăcrimați, pierderea mirosului… semnele caracteristice ale rinitei alergice sunt numeroase și afectează un număr imens de persoane (1 din 3, la nivel european), mai ales primăvara. Principalii vinovați sunt: polenul copacilor, polenul gramineelor, și apoi cel al plantelor erbacee. Dar sunt oameni care suferă de rinită alergică pe tot parcursul anului, ca reacție la acarieni, la praf, la părul de câine, pisică, iepure și… șoareci.
O igienă de viață mai bună și tratamentele naturale pot fi folositoare.
Reduceți contactul cu polenul
La birou, utilizați – dacă este posibil – instalația de aer condiționat și închideți ferestrele. Acasă, aerisiți zilnic circa 10 minute, dimineața devreme ori seara târziu, când polenul este „lipit” de sol. Nu se recomandă, firește, grădinăritul, tunsul gazonului sau vecinătatea unui strat cu flori. Evitați, de asemenea, uscatul rufelor afară și călătoriile în mașină cu geamurile deschise. Iar în exterior, e mai bine să purtați ochelari decât lentile de contact și o șapcă pe cap. Iar când intrați în casă, să faceți duș imediat.
Eliminați acarienii și praful
Evitați covoarele, mocheta, pernele, perdelele duble, pereții acoperiți cu stofă. Preferați rafturile de bibliotecă închise, celor simple, și ștergeți praful zilnic, trecând peste mobile o cârpă umedă. Reduceți numărul jucăriilor de pluș. Spălați cearceafurile cu apă fierbinte sau călcați-le în mod frecvent. În fine, există spray-uri antiacarieni foarte eficiente, de pulverizat pe saltele, draperii și covoare. Se lasă să acționeze aproximativ o oră, se aerisește bine camera și apoi se aspiră produsul.
Evitați părul de animale

Interziceți accesul animalelor în cameră… Folosiți, zilnic, aspiratorul și scuturați bine pernele de-afară (de pe balcon sau terasă).
Îndepărtați mucegaiul
Aerisiți zilnic toate încăperile cel puțin 10 minute. Feriți-vă de acvarii și de ghivecele cu rezervă de apă (pentru plantele verzi) care pot favoriza proliferarea mucegaiului.
Luați probiotice
O intoleranță alimentară (lactoză, gluten…) poate fi însoțită de o inflamație nazală, pentru că mucoasa intestinală produce 80% din răspunsurile imunitare. De aici și interesul de a lua, de-a lungul întregii perioade de risc, probiotice care frânează producția excesivă de anticorpi: Lactobacillus casei, Lactobacillus parasei…
Manganul modifică „terenul”
Cu 2 luni înainte de perioada obișnuită a manifestărilor alergice și în timpul crizei, se recomandă câte 1 fiolă de mangan pe săptămână, după care 1 fiolă la 2 săptămâni, vreme de 2-3 luni.
Magneziul ajută la „gestionarea” stresului
Stresul este un factor de risc care ar putea favoriza apariția simptomelor alergice. Se ia un comprimat, din 2 în 2 zile, în cură de 2 luni.
Cuprul acționează asupra inflamației
Se folosesc picături de ochi, în caz de conjunctivită.
Adaptarea alimentației
* Renunțați la alimentele ce conțin histamină, implicată în reacția alergică

Evitați ciocolata, varza murată, mezelurile (cu excepția jambonului fiert), brânzeturile fermentate, peștele, crustaceele și moluștele, vinul și berea…
* Optați pentru Omega 3
Consumul regulat de pește gras (sardine, macrouri, ton, somon) pare să aibă, conform anumitor studii, un efect protector împotriva alergiilor.
Mugurii calmează inflamația (gemoterapie)
* Extractele de Coacăz-negru și de Carpen au un efect calmant
Se iau, în fiecare dimineață, 100 de picături de macerat glicerinat de muguri de Coacăz-negru sau 10 picături de macerat, într-un pahar de apă. Coacăzul-negru are efect antiinflamator, comparabil cu cel al cortizonului. Iar seara, se iau 100 de picături de macerat de muguri de Carpen sau 10 picături de macerat pur. (Căutați în farmacii preparatele „PlantExtract” Cluj)
Plantele decongestionează
* O infuzie de Urzică
Frunzele se pot culege și usca sau se pot cumpăra de la Plafar. Se prepară o infuzie dintr-o lingură de plantă la o ceașcă de apă fierbinte. Se beau 3 căni pe zi.
* Extracte vegetale
Quercitina (flavonoide) inhibă producția de histamină. Înainte de începutul primăverii, se ia o gelulă de 250 mg, de 3 ori pe zi. Dimineața și după-amiaza, se pot asocia 2 gelule a 250 mg de bromelaină, o enzimă a ananasului. Totul, vreme de 2 luni.
Bine de știut
* Spălături nazale. În perioada rinitei alergice sunt recomandate spălăturile foselor nazale, dimineața și seara, pentru evacuarea polenului acumulat acolo. Se poate folosi un spray cu apă de mare hipertonică, sau cu apă de Mușețel.
* Plantele pot perturba acțiunea unor medicamente precum anticoagulantele, antihipertensoarele. Pentru asocierea lor cu medicamente este neapărat necesar avizul farmacistului.
* Uleiurile esențiale nu le sunt recomandate femeilor gravide sau celor care alăptează și copiilor sub 6 ani.
Trucuri naturale împotriva alergiei la polen

1. Ceai de urzici – trei săptămâni, zi de zi, se bea câte un litru de ceai de urzici, preparat, de preferință, din plante proaspete. Nu se îndulcește. Urzica are substanțe care stopează eliberarea histaminelor, cauza principală a alergiilor.
2. Ceapă crudă – se consumă cât mai des transformată în salată, cu puțin ulei de măsline, sau se adăugă în salatele de legume. Quercitina conținută în ceapă blochează, la rândul ei, eliberarea histaminelor. Alegeți ceapa albă. Are gustul mai iute, dar este mai eficientă decât ceapa roșie.
3. Iaurt natural – se consumă câte 1/2 litru pe zi, câteva săptămâni. Culturile de bacterii conținute în iaurt au acțiune antialergică.
4. Atenție la kiwi și mere – cercetări recente au dovedit că anumite fructe favorizează alergiile la polen. Evitați merele, perele, piersicile și caisele, nucile și alunele, migdalele, kiwi, iar dintre condimente, curry și anasonul.
5. Băi cu zer – se adaugă 1-2 litri de zer în apa din baie și se amestecă. Este un mijloc de protecție ideal contra alergiilor care dau erupții pe piele.