Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Rinita alergică

– Una din trei persoane suferă, la nivel mondial, de alergie –

Foto: Shutterstock – 4

Strănuturi repetate, nas care curge sau, dim­potrivă, nas per­manent înfundat, mâncărimi în cerul gurii, înțepături în gât, ochi înroșiți și în­lăcrimați, pierderea mi­rosului… sem­nele carac­te­ristice ale rinitei aler­gice sunt nu­meroase și afec­tează un număr imens de per­soane (1 din 3, la ni­vel european), mai ales pri­măvara. Prin­cipalii vino­vați sunt: polenul co­pa­ci­lor, polenul grami­neelor, și apoi cel al plantelor er­ba­cee. Dar sunt oa­meni care suferă de rinită alergică pe tot parcursul anu­lui, ca reacție la aca­rieni, la praf, la părul de câine, pisică, iepure și… șoareci.

O igienă de viață mai bună și tra­ta­mentele naturale pot fi folo­sitoare.

Reduceți contactul cu polenul

La birou, utilizați – dacă este po­sibil – instalația de aer condiționat și închideți ferestrele. Acasă, aerisiți zilnic circa 10 minute, dimineața devreme ori seara târziu, când pole­nul este „lipit” de sol. Nu se reco­mandă, firește, gră­dinăritul, tunsul gazo­nului sau ve­cinătatea unui strat cu flori. Evitați, de asemenea, uscatul rufelor afară și călătoriile în ma­șină cu geamurile des­chise. Iar în ex­terior, e mai bine să pur­tați ochelari decât lentile de con­tact și o șapcă pe cap. Iar când intrați în casă, să faceți duș ime­diat.

Eliminați acarienii și praful

Evitați covoa­rele, mocheta, per­nele, perdelele du­ble, pereții aco­periți cu stofă. Pre­ferați rafturile de bibliotecă închise, celor simple, și ștergeți praful zil­nic, trecând peste mobile o cârpă umedă. Re­duceți nu­mărul jucăriilor de pluș. Spălați cear­ceafurile cu apă fierbinte sau călcați-le în mod frecvent. În fine, există spray-uri antiacarieni foarte efi­ciente, de pul­verizat pe saltele, dra­pe­rii și co­voare. Se lasă să acțio­neze apro­ximativ o oră, se aeri­sește bine came­ra și apoi se aspiră pro­du­sul.

Evitați părul de animale

Interziceți ac­ce­sul animalelor în ca­me­ră… Folosiți, zil­nic, aspi­ratorul și scuturați bine per­nele de-afară (de pe balcon sau terasă).

Îndepărtați mucegaiul

Aerisiți zilnic toate încăperile cel puțin 10 mi­nute. Feriți-vă de acvarii și de ghivecele cu rezervă de apă (pen­tru plantele verzi) care pot favo­riza pro­liferarea mucegaiului.

Luați probiotice

O intoleranță alimentară (lactoză, gluten…) poate fi însoțită de o infla­mație nazală, pentru că mucoasa in­tes­tinală produce 80% din răspun­su­rile imunitare. De aici și interesul de a lua, de-a lungul întregii perioade de risc, probiotice care frânează pro­duc­ția excesivă de anticorpi: Lacto­ba­cillus casei, Lactobacillus parasei…

Manganul modifică „terenul”

Cu 2 luni înainte de perioada obișnuită a ma­nifestărilor alergice și în timpul crizei, se recoman­dă câte 1 fiolă de mangan pe săp­tămână, după care 1 fiolă la 2 săp­tă­mâni, vreme de 2-3 luni.

Magneziul ajută la „gestionarea” stresului

Stresul este un factor de risc care ar putea favoriza apariția simpto­melor alergice. Se ia un compri­mat, din 2 în 2 zile, în cură de 2 luni.

Cuprul acționează asupra inflamației

Se folosesc picături de ochi, în caz de con­junctivită.

Adaptarea alimentației

* Renunțați la alimentele ce conțin histamină, implicată în reacția alergică

Evitați ciocolata, varza murată, meze­lurile (cu excepția jambonului fiert), brânzeturile fermentate, peș­tele, crus­taceele și moluștele, vinul și be­rea…

* Optați pentru Omega 3

Consumul regulat de pește gras (sardine, macrouri, ton, somon) pare să aibă, conform anumitor studii, un efect protector împotriva alergiilor.

Mugurii calmează inflamația (gemoterapie)

* Extractele de Coacăz-negru și de Carpen au un efect calmant

Se iau, în fiecare di­mineață, 100 de pică­turi de macerat glice­rinat de muguri de Coa­căz-negru sau 10 pi­cături de macerat, într-un pahar de apă. Coacăzul-negru are efect anti­inflamator, comparabil cu cel al cor­tizonului. Iar seara, se iau 100 de picături de macerat de muguri de Carpen sau 10 picături de ma­cerat pur. (Căutați în farmacii preparatele „PlantExtract” Cluj)

Plantele decongestionează

* O infuzie de Urzică

Frunzele se pot culege și usca sau se pot cum­păra de la Pla­far. Se pre­pa­ră o infu­zie din­tr-o lingură de plan­tă la o ceașcă de apă fierbinte. Se beau 3 căni pe zi.

* Extracte vegetale

Quercitina (flavonoide) in­hibă producția de histamină. Înainte de începutul primă­verii, se ia o gelulă de 250 mg, de 3 ori pe zi. Dimineața și după-amiaza, se pot asocia 2 gelule a 250 mg de brome­laină, o enzimă a ana­nasului. Totul, vreme de 2 luni.

Bine de știut

* Spălături nazale. În perioada rinitei alergice sunt recomandate spă­lăturile foselor nazale, di­mi­nea­ța și seara, pentru evacua­rea polenului acumulat acolo. Se poate folosi un spray cu apă de mare hiper­tonică, sau cu apă de Mușe­țel.

* Plantele pot perturba acțiunea unor me­dica­­mente precum anticoagulantele, antihi­per­ten­soarele. Pentru asocie­rea lor cu medi­camente este neapărat necesar avizul far­macistului.

* Uleiurile esențiale nu le sunt recomandate femei­lor gravide sau celor care alăp­tează și copiilor sub 6 ani.

Trucuri naturale împotriva alergiei la polen

1. Ceai de urzici – trei săp­tămâni, zi de zi, se bea câte un litru de ceai de urzici, prepa­rat, de pre­ferință, din plante proaspete. Nu se îndulcește. Urzica are substanțe care stopează eli­berarea histami­nelor, cauza principală a alergiilor.

2. Ceapă crudă – se consumă cât mai des transformată în salată, cu puțin ulei de măs­line, sau se adăugă în salatele de legume. Quercitina con­ținută în ceapă blochează, la rândul ei, eli­berarea his­taminelor. Alegeți ceapa albă. Are gustul mai iute, dar este mai efi­cientă decât ceapa roșie.

3. Iaurt natural – se consumă câte 1/2 litru pe zi, câteva săptămâni. Cul­turile de bacterii conținute în iaurt au acțiune antialer­gică.

4. Atenție la kiwi și mere – cer­cetări recente au dovedit că anu­mite fructe favorizează alergiile la polen. Evitați merele, pe­rele, pier­sicile și caisele, nucile și alunele, mig­dalele, kiwi, iar dintre condi­mente, curry și anasonul.

5. Băi cu zer – se adaugă 1-2 litri de zer în apa din baie și se ames­tecă. Este un mij­loc de pro­tecție ideal contra alergiilor care dau erupții pe pie­le.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian