Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Florile primăverile: Trei-frați-pătați

– Mic, dar voinic –

Trei-frați-pătați (Viola tricolor) înflorește în trei culori: violet, galben și alb (Foto: Shutterstock)

Viola tricolor (Trei-frați-pătați) are flori cu petale albastre și galbene și o mireasmă dulce. La cât este de fragil, n-ai zice că are puteri vindecătoare… supreme. Vin­decă de la dermatite și dureri de cap, la cancer.

Preparate și tratamente

Ceaiul de Trei-frați-pătați

– Tuse, dureri de gât, răceli febrile, inflamații ale pielii, eczeme, dermatită de scutec, neurodermatită –

Ingrediente: 1 linguriță de flori uscate sau de plantă întreagă se opăresc cu 150 ml de apă, și se lasă la infuzat 7-10 minute.

Utilizare: Se bea de mai multe ori pe zi câte o cană de ceai.

Unguent de Trei-frați-pătați

– Vergeturi, cicatrice, psoriazis, neurodermatită (dermatită atopică) –

Ingrediente: 1 pumn de Trei-frați-pătați, 100 ml ulei de măsline, 15 g de ceară de albine.

Mod de prepara­re: – Se pune planta proas­pătă sau uscată într-un borcan opac, se toarnă uleiul peste ea și se lasă într-un loc cald, timp de apro­ximativ 8 zile. Scuturați vasul din când în când. La final, se strecoară uleiul printr-un tifon. – Se topește ceara pe baie de aburi. Se amestecă ușor în extractul de ulei. Preparatul se toarnă într-un recipient cât timp este cald încă și se închide. Se va păstra timp de aproximativ un an.                                                                                                                                                                             

Utilizare: Se masează ușor zonele afectate cu unguentul, de două ori pe zi.

Sirop de Trei-frați-pătați

– Tuse, tuse convulsivă, dureri de gât –

Ingrediente: 1 pumn de Trei-frați-pătați, flori proaspete, 300 ml apă, 300 g zahăr, 1 lă­mâie.

Mod de preparare: – Se pun florile într-un recipient care se închide bine și se toarnă peste ele 300 ml de apă clocotită. Se lasă să stea peste noapte.    – A doua zi se strecoară lichidul printr-o strecurătoare fină de ceai și se storc plantele. – Se pune într-o cratiță și se încălzește încet, îm­preună cu zahărul, până puțin înainte de punctul de fierbere. Se ia cratița de pe foc și se stoarce sucul de lămâie. Apoi se toarnă în sticlele preîncălzite.

Utilizare: În faza acută a afecțiunilor, se ia câte o lingură, la fiecare 2 ore, mărind treptat intervalele, pe măsură ce starea se ameliorează.

DIANA ROUA

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian