Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Leacuri cu OUĂ

– Înainte să le înroșiți, folosiți-le ca medicament. Să nu uităm că din ele se naște viață –

Foto: Shutterstock – 4

Au trecut timpurile când domina o teorie gre­şită, precum că ouăle conţin coles­terol dăunător. Ultimele cercetări me­di­cale arată că în componenţa lor se găsește co­les­terol „bun”. Ouăle sunt un depozit adevărat de vitamine A, K, E, B, niacină, biotină şi acid folic. După can­titatea de vitamină D, de care ducem lipsă aproape toţi, ouăle sunt pe locul doi după uleiul de peşte. În ou se află combinaţia opti­mă de microelemente: fosfor, fier, cupru, man­gan şi cobalt, iar în coajă – Ca şi Mg.   

Nutriţioniştii recomandă:

* Să mâncăm ouăle după ora 14, când organis­mul asimilează mai bine nutrienţii din ou.

* Pentru întărirea imunităţii şi îmbogăţirea orga­nismului cu vita­mine şi microelemente, se prepară bucate în care ouăle se combină cu zarzavat, legume şi frunze verzi de păpădie, trifoi, podbal, tei, arţar dulce şi urzică.

* Pentru copii şi tineri este util consumul zil­nic de ou, iar la vârsta a III-a, sunt de ajuns 2-3 ouă pe săptămână.

* Ca să păstrăm nutrienţii din ou şi să asi­gurăm asimilarea lor, ouăle de găină se ţin pe foc un timp scurt, până se întăresc puţin (omletă sau ouă fierte).

* Se recomandă să spălaţi bine ouăle, chiar şi înainte de fierbere, ca să preveniţi sal­monella.

Leacuri populare

Din moşi-strămoşi, ouăle au fost folosite de români atât pentru vindecare, cât şi pentru în­de­letniciri magice.

* Pentru tratarea arsurilor – se amestecă două albuşuri cu o lingură de ulei şi o lingură de frişcă. Cu acest amestec se unge locul afectat de câteva ori pe zi.

* Pentru tusea provocată de o răceală puternică – se amestecă bine două ouă crude, două căpă­ţâni de usturoi pisate și 100 g de osân­ză to­pită. Se frecţionează cu alifia obţinută tălpile, apoi glez­nele și în continuare până la genunchi, timp de 3 zile.

* Furunculoza și abcesul – se tratează cu efect bun folosind un „aluat” obţinut din două gălbenuşuri crude, o lingură miere de albine, 1/2 linguriţă de sare şi puţină făină. Se obţine un ames­tec asemănător cu argilă umedă. Se mo­delează o turtiţă care se aplică pe furuncul şi se ţine până la spargerea lui.

* Pentru vindecarea rănilor şi arsurilor – se foloseşte şi o alifie preparată din ouă fierte tari. Se scot gălbenuşurile din 5 ouă şi se prăjesc în 100 g de unt topit sau untură, până se obţine o masă omogenă, de culoare maro, cu care se ung de două ori pe zi locurile bolnave, rănile, ul­ce­raţiile, arsurile etc. Alifia se păs­trea­ză la frigi­der, în sticluţă de culoare închisă.

* În tratarea psoriazisului – se folo­seşte alifie care conţine albuş de ou. Într-un vas de sticlă se amestecă 5 linguri de vaselină cura­tă, 1 lingură cremă de corp pentru copii, 1 lin­gură miere de albine şi un albuş de ou. Toate com­ponentele se bat 20 de minute cu furculiţa sau se amestecă cu mixerul, până se obţine un un­guent solid, care se va păstra în bor­cane în­chise etanş, în frigider. Locurile afectate se freacă cu alifia obţinută, de 2 ori pe zi, un timp în­de­lungat. În primele două luni, efectul nu se observă, iar apoi pielea se curăţă repede. Pe locul afectat ră­mâne o pată pigmentată diferit de culoarea natu­rală, dar cu timpul, pata dispare.

* Pentru diminuarea durerii în articu­laţiile inflamate – se prepară un amestec din două linguri de sare şi un ou. Ingredientele se bat bine, se întind pe o bucată de tifon împăturit sau pe un prosopel de bumbac și se înfăşoară arti­cu­laţiile bolnave. Pe măsură ce pansamentul se usucă, se mai aplică din a­mes­­tec de 3-4 ori.

* Persoanele cu ul­cer stomacal sau duo­denal pot să-și rezolve pro­blema cu un ames­tec din două albu­şuri de ou cru­de, 1,5 linguri miere de al­bine şi 15 g de unt. Amestecul în­căl­zit pe baie de aburi se bea cu 2 ore înainte de ora obişnuită de trezire, după care se mai stă în pat 2 ore, întâi pe partea dreaptă, apoi pe spate şi pe partea stângă. Regimul durează 6 luni.

* Pentru vindecarea rănilor, tăieturilor, mai ales pe degete, bătrânii folosesc şi acum o metodă stră­veche. Se sparge un ou crud, se desprinde de coajă pie­liţa albă şi se înfăşoară tăietura cu ea (pe par­tea ume­dă). Se pansează cu o faşă de tifon. Pieliţa se li­peşte strâns de deget după ce se usucă, protejează rana de infecţie şi favorizează pro­cesul de granulare. În funcţie de gravitatea problemei, se lasă pe deget 7-10 zile.

Preparate din coajă de ou

* Cea mai simplă metodă de îm­bogățire a organismului cu mi­croelementul calciu este prepa­rarea citratului de calciu, obţinut din 2 g de coajă pisată ameste­cată cu o lingură de suc de lămâie proaspăt stors. În varianta asta, calciul se asimilează aproape în totalitate şi nu provoacă apa­riţia de pietre la ri­nichi şi în vezica biliară sau depuneri în articulaţii şi în vasele sangvine.

Cea mai potrivită perioadă pentru luarea citra­tului este între orele 19-20, deoarece calciul se asimilează mai bine pe timpul nopţii. Este bine ca toţi oamenii peste 40 de ani, mai ales femeile în perioada de pre­menopauză, să consume regulat, în mod deosebit iar­na, citratul de calciu, nu nea­părat pentru profilaxia os­teoporozei, dar mai ales pentru întărirea tuturor sistemelor organismului.

* Pulberea de ou (obținută prin pisarea și cernerea cojilor bine spălate) se dă copiilor înce­pând de la vârsta de 6 luni, adolescenților şi nea­părat femeilor însărcinate. O cură durează o lună, cu pauză de o lună. Curele se repetă.

* Balsam din ou. Li se recomandă persoa­nelor cu boli ale aparatului locomotor, cardio-vascular, astm bronşic, parodontoză, exfolierea unghiilor, alopecie (căderea părului), crampe mus­culare nocturne şi insomnie. Un borcan de 3 litri se umple cu ouă de casă bine spălate şi uscate. Peste ouă se toarnă suc de lămâie, ca să fie cu 2 degete deasupra lor. Borcanul se închide cu ca­pac de plastic şi se lasă 2 săptămâni la răcoare. După dizolvarea cojilor, amestecul se agită energic cu o lingură de lemn, în aşa fel ca peliculele să se rupă. Amestecul se strecoară prin sită, peliculele şi bucă­ţelele de coajă rămasă nedizolvată se aruncă, iar în lichid se adaugă 250 ml de coniac de calitate (în loc de conservant) şi, după dorinţă, 200 g miere de al­bine. Se consumă câte o lingură, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă sau la 40-60 de minute după masă. Bal­samul se foloseşte cu succes şi în caz de frac­tură, deoarece ajută la formarea rapidă a ca­lusului osos.

Culoarea cojii nu are im­portanţă, condiţia princi­pală este ca ouăle să fie proaspete, de la găini sănătoase, cel mai bine să fie din gospodăria proprie.

ATENȚIE: ouăle de raţă, gâscă sau de la pă­sările sălbatice nu se folosesc pentru tratamente.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian