– Înainte să le înroșiți, folosiți-le ca medicament. Să nu uităm că din ele se naște viață –

Au trecut timpurile când domina o teorie greşită, precum că ouăle conţin colesterol dăunător. Ultimele cercetări medicale arată că în componenţa lor se găsește colesterol „bun”. Ouăle sunt un depozit adevărat de vitamine A, K, E, B, niacină, biotină şi acid folic. După cantitatea de vitamină D, de care ducem lipsă aproape toţi, ouăle sunt pe locul doi după uleiul de peşte. În ou se află combinaţia optimă de microelemente: fosfor, fier, cupru, mangan şi cobalt, iar în coajă – Ca şi Mg.
Nutriţioniştii recomandă:
* Să mâncăm ouăle după ora 14, când organismul asimilează mai bine nutrienţii din ou.
* Pentru întărirea imunităţii şi îmbogăţirea organismului cu vitamine şi microelemente, se prepară bucate în care ouăle se combină cu zarzavat, legume şi frunze verzi de păpădie, trifoi, podbal, tei, arţar dulce şi urzică.
* Pentru copii şi tineri este util consumul zilnic de ou, iar la vârsta a III-a, sunt de ajuns 2-3 ouă pe săptămână.
* Ca să păstrăm nutrienţii din ou şi să asigurăm asimilarea lor, ouăle de găină se ţin pe foc un timp scurt, până se întăresc puţin (omletă sau ouă fierte).
* Se recomandă să spălaţi bine ouăle, chiar şi înainte de fierbere, ca să preveniţi salmonella.
Leacuri populare

Din moşi-strămoşi, ouăle au fost folosite de români atât pentru vindecare, cât şi pentru îndeletniciri magice.
* Pentru tratarea arsurilor – se amestecă două albuşuri cu o lingură de ulei şi o lingură de frişcă. Cu acest amestec se unge locul afectat de câteva ori pe zi.
* Pentru tusea provocată de o răceală puternică – se amestecă bine două ouă crude, două căpăţâni de usturoi pisate și 100 g de osânză topită. Se frecţionează cu alifia obţinută tălpile, apoi gleznele și în continuare până la genunchi, timp de 3 zile.
* Furunculoza și abcesul – se tratează cu efect bun folosind un „aluat” obţinut din două gălbenuşuri crude, o lingură miere de albine, 1/2 linguriţă de sare şi puţină făină. Se obţine un amestec asemănător cu argilă umedă. Se modelează o turtiţă care se aplică pe furuncul şi se ţine până la spargerea lui.
* Pentru vindecarea rănilor şi arsurilor – se foloseşte şi o alifie preparată din ouă fierte tari. Se scot gălbenuşurile din 5 ouă şi se prăjesc în 100 g de unt topit sau untură, până se obţine o masă omogenă, de culoare maro, cu care se ung de două ori pe zi locurile bolnave, rănile, ulceraţiile, arsurile etc. Alifia se păstrează la frigider, în sticluţă de culoare închisă.
* În tratarea psoriazisului – se foloseşte alifie care conţine albuş de ou. Într-un vas de sticlă se amestecă 5 linguri de vaselină curată, 1 lingură cremă de corp pentru copii, 1 lingură miere de albine şi un albuş de ou. Toate componentele se bat 20 de minute cu furculiţa sau se amestecă cu mixerul, până se obţine un unguent solid, care se va păstra în borcane închise etanş, în frigider. Locurile afectate se freacă cu alifia obţinută, de 2 ori pe zi, un timp îndelungat. În primele două luni, efectul nu se observă, iar apoi pielea se curăţă repede. Pe locul afectat rămâne o pată pigmentată diferit de culoarea naturală, dar cu timpul, pata dispare.

* Pentru diminuarea durerii în articulaţiile inflamate – se prepară un amestec din două linguri de sare şi un ou. Ingredientele se bat bine, se întind pe o bucată de tifon împăturit sau pe un prosopel de bumbac și se înfăşoară articulaţiile bolnave. Pe măsură ce pansamentul se usucă, se mai aplică din amestec de 3-4 ori.
* Persoanele cu ulcer stomacal sau duodenal pot să-și rezolve problema cu un amestec din două albuşuri de ou crude, 1,5 linguri miere de albine şi 15 g de unt. Amestecul încălzit pe baie de aburi se bea cu 2 ore înainte de ora obişnuită de trezire, după care se mai stă în pat 2 ore, întâi pe partea dreaptă, apoi pe spate şi pe partea stângă. Regimul durează 6 luni.
* Pentru vindecarea rănilor, tăieturilor, mai ales pe degete, bătrânii folosesc şi acum o metodă străveche. Se sparge un ou crud, se desprinde de coajă pieliţa albă şi se înfăşoară tăietura cu ea (pe partea umedă). Se pansează cu o faşă de tifon. Pieliţa se lipeşte strâns de deget după ce se usucă, protejează rana de infecţie şi favorizează procesul de granulare. În funcţie de gravitatea problemei, se lasă pe deget 7-10 zile.
Preparate din coajă de ou

* Cea mai simplă metodă de îmbogățire a organismului cu microelementul calciu este prepararea citratului de calciu, obţinut din 2 g de coajă pisată amestecată cu o lingură de suc de lămâie proaspăt stors. În varianta asta, calciul se asimilează aproape în totalitate şi nu provoacă apariţia de pietre la rinichi şi în vezica biliară sau depuneri în articulaţii şi în vasele sangvine.
Cea mai potrivită perioadă pentru luarea citratului este între orele 19-20, deoarece calciul se asimilează mai bine pe timpul nopţii. Este bine ca toţi oamenii peste 40 de ani, mai ales femeile în perioada de premenopauză, să consume regulat, în mod deosebit iarna, citratul de calciu, nu neapărat pentru profilaxia osteoporozei, dar mai ales pentru întărirea tuturor sistemelor organismului.
* Pulberea de ou (obținută prin pisarea și cernerea cojilor bine spălate) se dă copiilor începând de la vârsta de 6 luni, adolescenților şi neapărat femeilor însărcinate. O cură durează o lună, cu pauză de o lună. Curele se repetă.
* Balsam din ou. Li se recomandă persoanelor cu boli ale aparatului locomotor, cardio-vascular, astm bronşic, parodontoză, exfolierea unghiilor, alopecie (căderea părului), crampe musculare nocturne şi insomnie. Un borcan de 3 litri se umple cu ouă de casă bine spălate şi uscate. Peste ouă se toarnă suc de lămâie, ca să fie cu 2 degete deasupra lor. Borcanul se închide cu capac de plastic şi se lasă 2 săptămâni la răcoare. După dizolvarea cojilor, amestecul se agită energic cu o lingură de lemn, în aşa fel ca peliculele să se rupă. Amestecul se strecoară prin sită, peliculele şi bucăţelele de coajă rămasă nedizolvată se aruncă, iar în lichid se adaugă 250 ml de coniac de calitate (în loc de conservant) şi, după dorinţă, 200 g miere de albine. Se consumă câte o lingură, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă sau la 40-60 de minute după masă. Balsamul se foloseşte cu succes şi în caz de fractură, deoarece ajută la formarea rapidă a calusului osos.
Culoarea cojii nu are importanţă, condiţia principală este ca ouăle să fie proaspete, de la găini sănătoase, cel mai bine să fie din gospodăria proprie.
ATENȚIE: ouăle de raţă, gâscă sau de la păsările sălbatice nu se folosesc pentru tratamente.