Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Fidelio

„Cine mă iubește să-mi iu­beas­că și câinele” (Henric al IV-lea, des­pre ogarul său)

Foto: Shutterstock

Pe domnul Gică l-am cunoscut cu mulți ani în urmă, iar de vreo 14 ani îl cunoșteam și pe prietenul lui de suflet, cățelușul Ceși­că. E alb ca un bulgăre de omăt, are ochii alunii, stră­lucitori, și este de talie mică. Este inteligent, cu­minte, afectuos, sensibil, tandru, drăgălaș și deo­sebit de fidel. Hazardul i-a scos în cale un stăpân generos, cu care se împacă de mi­nu­ne și care are o iubire părintească pentru el. Dorm în aceeași cameră, câteodată în același pat, cățelul la picioarele stăpânului, dar, de cele mai multe ori, preferă salteluța lui de sub o măsuță sau pe cea de sub fotolii. Își iubește mult stăpânul și este în­totdeauna ascultător și răbdător. Unde îl în­tâlnești pe domnul Gică, îl întâlnești și pe dră­gălașul lui însoțitor. Nu-și părăsește stăpânul niciodată și-l acceptă în orice situație. Așa că domnul Gică i-a schimbat numele din Ceșică în Fidelio. Scum­pelul însoțitor are toate calitățile oamenilor și niciunul din viicile lor.

Cum apartamentul familiei domnului Gică este situat vis-a-vis de Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași, multe studente îl simpa­tizează pe Fidelio, îl alintă la fiecare întâlnire și sunt convinse că le poartă noroc la examene. Și lui îi place să le simtă mângâierea și, întotdeauna, în fața lor se tăvălește cu burta în sus, modul lui de a se face iubit. Dar cum în viață nu toate merg numai bine, Fidelio s-a îmbolnăvit de diabet. Ca diabetic, Fidelio e servit cu granule speciale, mă­nâncă broccoli fiert și mărunțit, conopidă, rădă­cini de pătrunjel, fasole păstăi, capia și carne de vi­tă din două în două zile.

Și cum un necaz nu vine singur, s-a îmbol­nă­vit și soția domnului Gică, doamna Duța. Soțul, care trebuia să rezolve toate treburile gospodăriei, era nevoit să plece mereu. Cine să rămână acasă, cu soția bolnavă? Bineînțeles, Fidelio. Pentru el, fe­ricirea cea mai mare estea să se facă util. Inte­ligența lui e la înălțimea fidelității. Doamna Duța nu știa cum să-și ascundă durerea, dar cățelușul simțea adevărul și voia cu tot dinadinsul să-i îm­blânzească suferința. Acum, Fidelio a devenit o slă­biciune și pentru inima stăpânei: îl alintă cu mâna și cu privirea, îi vorbește cu blândețe, iar el îi întinde lăbuța. De obicei, sufletul stăpânilor este unit cu cel al prietenului canin. Afecțiunea și fidelitatea câinilor aduc în inima omului liniște, blândețe, seninătate.

Nu este zi lăsată de bunul Dumnezeu ca dom­nul Gică să nu-l scoată la aer, la plimbare, pe Fi­delio. La întoarcerea acasă, dacă e plin de praf, că­­țelul e șters cu o cârpă umedă, iar dacă se în­tâm­­plă de se murdărește cu noroi, primește o spă­lare cu șampon, în cadă. Când blănița îi crește pes­te normele preferate de stăpâni, este dus la un coa­for special, la veterinar. Pe timp răcoros sau pe vreme geroasă, la plimbare are hăinuțe specia­le, două pieptărașe – unul roșu mai subțire, altul gre­na, matlasat, cum o cere vremea. Întorși acasă, după plimbare, cei doi prieteni iau masa, apoi citesc împreună, bineînțeles, „Formula AS” și neapărat rubrica „Din lumea necuvântătoarelor”.

Domnul Gică nu pierde nicio ocazie pentru a lăuda calitățile minunatului său cățel. Fidelio nu suportă singurătatea. S-a întâmplat ca într-o zi, după o răceală, domnul Gică să fie reținut o noap­te la spital. Bietul Fidelio n-a închis un ochi, își tot căuta stăpânul, lătra disperat, zgâria ușa, iar când acesta s-a întors acasă, cățelul a plâns cu la­crimi de om. Suferise de chinurile dorului de stă­pân. Niciodată domnul Gică n-a fost deza­măgit de iubirea cățelușului său și mereu spune că n-ar găsi loc în inima lui pentru altul. În fiecare seară, recunoscătorul stăpân îl roagă pe bunul Dum­ne­zeu: „Doamne, am un cățel mic, frumos și tare credincios. Ajută-l să fie sănătos!”.

Și Dumnezeu îl ajută! N-ar trebui să uităm ni­ciodată că atunci când Dumnezeu a pus sămânța vieții în lume, a împărțit-o egal, între oameni și ani­­male. Toți suntem făpturile lui.

ELENA – Iași

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian