– Chiar dacă în ultima vreme, dinspre Guvern și Parlament au venit destule informații îngrijorătoare, legate mai ales de starea bugetului național, veștile bune își fac loc și în acest început de primăvară. Putem fi primii în lume și la lucruri bune, nu numai când vine vorba de risipa banului public! –
Ardelenii, cei mai credincioși dintre europeni

România punctează într-o statistică interesantă, care are în vedere macroregiunile istorice din Europa: peste 60% dintre români se declară credincioși, iar asta plasează țara noastră printre cele mai religioase de pe continent. În Transilvania, procentul celor care se consideră credincioși este de 74,3%, top 5 în Europa, alături de patru macroregiuni din zona asiatică a Turciei! Din zona europeană, doar două zone din Polonia au peste 70% dintre locuitori care cred în Dumnezeu. La polul opus al clasamentului se află cinci macroregiuni din Germania, unde procentul credincioșilor nu trece de 20%. În Danemarca, Suedia, Cehia, Estonia, Franța, Țările de Jos și Marea Britanie, mai puțin de o treime din populație se consideră credincioasă.
Cinci orașe românești în topul celor mai sigure din lume!

Cinci orașe românești, Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov, București și Iași, se regăsesc în topul celor mai sigure localități din lume, realizat de site-ul „Numbeo”. Factorii de apreciere sunt: nivelul criminalității, cât de sigur e să te plimbi prin localitate pe timp de zi sau de noapte, probabilitatea de a fi tâlhărit sau de a ți se fura mașina, probabilitatea de a fi atacat din cauza culorii pielii, a originii etnice sau a religiei, nivelul consumului și al traficului de droguri. În funcție de acești factori, orașele primesc un scor cuprins între 0 și 100. Clujul are 77,8 puncte din 100, e considerat cel mai sigur dintre marile orașe din România și ocupă locul 21 în lume, urmat de Timișoara (locul 29), Brașov (locul 53), București (locul 67) și Iași (locul 89). La rândul său, Bucureștiul depășește numeroase capitale din lume în termeni de siguranță: Lisabona (locul 75), Madrid (locul 76), Amsterdam (locul 82), Oslo (locul 108) sau Budapesta (locul 120).
Ocna Mureș revine pe harta turismului balneoclimateric

O veche stațiune balneoclimaterică, cu o istorie de peste 120 de ani, se va redeschide în acest sezon estival. Renumită pentru băile sale sărate, înființate la sfârșitul secolului XIX, baza de tratament de la Ocna Mureș a fost modernizată cu aproape 30 de milioane de lei. În prezent, se fac ultimele pregătiri și se angajează personalul care va deservi stațiunea. Baza de tratament de la Ocna Mureș are o suprafaţă totală de 6.400 de metri pătrați şi cuprinde bazine interioare şi exterioare cu apă sărată şi dulce, zonă de fitness, restaurant, sală de tratament cu nămol, spaţii pentru proceduri de fizioterapie și recuperare medicală. Complexul beneficiază de cabinete medicale, cameră cu băi galvanice, împachetări cu parafină şi cu nămol, care ajută la afecţiunile reumatismale degenerative, la cele articulare şi inflamatorii, la afecţiuni neurologice periferice, ginecologice sau post-traumatice.
Producție-record: jumătate de milion de mașini „made in România”!

România a înregistrat anul trecut un record de producţie în sectorul auto: pentru prima oară în istorie, am depăşit pragul de 500.000 de mașini fabricate în ţara noastră! Acest bilanț spectaculos a fost prezentat zilele trecute chiar de oficialii Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România. Recordul se datorează faptului că cei doi mari constructori din țara noastră, Dacia și Ford, produc în România vehicule foarte cerute pe pieţele de export. Cifra de afaceri a industriei auto din România a fost de peste 30 de miliarde de euro în 2022, aproape 12% din Produsul Intern Brut (PIB). În același timp, exporturile de mașini reprezintă 29% din totalul exporturilor României.
Studenții clujeni, primii în lume la design seismic
Echipa Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) a câștigat, recent, locul I la competiția de Design Seismic SDC 2023, organizată la San Francisco, în Statele Unite ale Americii. Studenții români au prezentat o soluție inovatoare pentru proiectarea clădirilor seismice, foarte apreciată de juriul competiției. Concursul SDC adună anual echipe de studenți de la universități din întreaga lume pentru a proiecta și a construi clădiri seismice funcționale – o oportunitate excelentă pentru studenți de a-și aplica cunoștințele teoretice și de a-și dezvolta abilitățile practice într-un mediu competitiv. Câștigătorii clujeni au ținut să remarce faptul că performanța lor se datorează bunei colaborări locale între UTCN și sectorul privat, fapt care îi ajută la dezvoltarea tehnologiilor de care au nevoie în proiectare. România dovedește încă o dată că „produce” tineri ingineri de calitate în domenii delicate, de mare actualitate, precum proiectarea clădirilor în zone cu risc seismic; dacă i-am și folosi la valoarea și la potențialul lor!
Cea mai mare fabrică de procesare a lânii din Europa, în Olt

O firmă din comuna Făgețelu, județul Olt, a obținut o finanțare de peste 36 de milioane de euro de la Ministerul Economiei, în cadrul unei scheme de ajutor de stat, cu scopul de a înființa o fabrică de procesare a lânii și de fabricare de produse fono- și termo-izolante din lână. Pe lângă acestea, fabrica va valorifica și produse secundare, precum lanolina, îngrășămintele organice sau compostul rezultat în urma spălării lânii. În cadrul fabricii, vor fi construite o hală de producție cu suprafața de 12.500 mp, trei linii de spălare a lânii brute, două linii de peletizare, două linii automate de prelucrare și ambalare a produselor finite și o capacitate de producere a energiei prin panouri fotovoltaice, instalate pe întreaga suprafață a halei. Toate acestea fac ca fabrica să devină cea mai mare de acest fel din Europa.