Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

ARȚARUL și mugurii săi

– Ajutor pentru bilă și pancreas –

Foto: Shutterstock – 3

Există în lume peste 100 de specii de arțari, copaci sau arbuști, cu frunze ce își schim­bă culoarea, toamna sau primăvara sau în ambele anotimpuri, și au un port de o frumusețe subtilă, elegantă. Dintre aceștia, în gemoterapie a fost studiat Arțarul de câmp sau Jugastrul (Acer campestre), mugurii săi devenind extrem de im­portanți în diverse arii tera­peu­tice, efectele lor cumulate pu­tând să ne readucă echili­brul la nivel biliar, metabolic și al sis­te­melor nervos central și periferic.

Extractul din muguri de Ar­țar este considerat gemo­terapi­cul de însoțire al mul­tor altor extracte gemote­rapice, care își vor spori astfel efec­tele. Orga­nele corpului nostru lucrează și conlucrează într-o strânsă legă­tură pentru a ge­nera armonie. Emoții dis­truc­tive, precum furia, nemulțumirea față de viață, vor duce la disfuncționalități ale colecistului (furia) și pan­­creasului (nemulțumirile), cu repercusiuni la nivelul întregului organism, pre­cum și dezechilibre ale sistemului nervos. Mugurii Arțarului ne vor aduce aminte că putem să ne recăpătăm echilibrul pierdut, dar și conștientizarea emoțiilor negative prin care am generat aceste disfuncționalități.

Protector al colecistului și căilor biliare

Aceasta este cea mai cunoscută recomandare a Extractului din muguri de Arțar. Acțiunea anti­infla­matoare la nivel de colecist și căi biliare, împreună cu cea hipocolesterolemiantă vor reduce procesul de precipitare a sărurilor biliare, în cazul bilei satu­rate de colesterol, proces care ar duce la formarea de calculi biliari. De aceea, intervenția cu acest ge­mo­terapic de la prima semnalare ecografică a mâlu­lui biliar, asociată cu disfuncționalitatea cole­cistu­lui (durere în partea dreaptă a abdome­nului, însoțită de balonare), va fi de mare ajutor.

Se recomandă cure de întreținere de 1-2 luni, completate cu Extractul din mlădițe de Rozmarin – în special pentru efectul coleretic – colagog – și cu Extractul din muguri de Frasin – cu rol deto­xi­fiant la nivel biliar – care vor susține acțiunea Extractului din muguri de Arțar. Se administrează Rozmarin dimineața, Arțar la prânz și Frasin seara, câte 2 ml din fiecare extract gemoterapic.

Atunci când știm că urmează mese îmbelșugate, la care se vor face excese alimentare – cum este cazul sărbătorii de Paști, Crăciun sau la alte ocazii festive – ar fi bine să apelăm la un produs gemote­rapic complex, Polygemma 2 – Căi biliare, ce con­ține și muguri de Arțar, și pe care să îl luăm dimi­neața sau înainte de mese, cu 20-30 de minute.

Pe de altă parte, știind că furia este principala emoție care, atunci când nu este ținută sub con­trol sau când este reprimată, se va transforma în re­sen­­timente, amărăciune, vinovăţie, lipsă de spe­­ranţă, frustrare, avansând chiar la ură, să avem în vedere că se va putea asocia și cu dezechilibrul de la nivel biliar. Este importantă în acest context o analiză obiectivă a surselor de stres care ne influenţează.

Câteva respirații profunde ne pot ajuta la ges­tio­narea furiei. Este recomandat ca, în momentul în care devii furios, să închizi ochii și să execuți câte­va respirații profunde. Vei observa cum se schimbă starea minții. Respirația conștientă eli­berează stre­sul și ajută la calmarea minții.

Psihoterapeutul Jacques Martel, în cartea sa „Marele dicționar al bolilor și afecțiunilor”, reco­manda pentru reechilibrarea vezicii biliare care ne face „amari și furioși”, să folo­sim câteva fraze, pe care să le repetăm, conștientizându-le: „Ac­cept să mă eliberez de aces­te sentimente amare, iritante. Trebuie să consider fiecare ex­periență pe care o trăiesc ca pe o ocazie de a mă cunoaște mai bine și de a-mi folosi sensibi­litatea într-un mod pozitiv și creator”.

Ajutor în migrena biliară

Este util să intervenim de la primele simptome care anunță migrena cu Extract din muguri de Arțar, Extract din muguri de Nuc și Extract din mlădițe de Rozmarin, adminis­trate alternativ, câte 1 ml, la fiecare 10 minute, timp de 1-2 ore. Repausul la pat este apoi esențial pentru refa­cere. De asemenea, cura ge­mo­terapică perio­dică cu Ar­țar, Rozmarin și Frasin poate reduce frecvența și intensi­ta­tea migrenelor biliare.

Arțarul și sistemul circulator

Datorită acțiunii de reducere a valorilor crescute ale colesterolului și trigliceridelor, precum și acțiu­nii antiinflamatoare, Extractul din muguri de Arțar este o alegere potrivită în schemele gemo­terapice pentru susținerea sănătății sistemului vascular. Se va asocia cu Extractul din mlădițe de Măslin, la debut de arterioscleroză sau dislipide­mie, fiind considerat și un remediu de drenaj, util în procesele degenerative incipiente.

Stimulator pancreatic

Extractul din muguri de Arțar stimulează meta­bolismul și pro­tejează țesutul pancreatic, având o ușoară acțiune hipoglice­miantă. Alături de alte extracte gemotera­pice specifice, cu acțiune asupra pan­creasului en­docrin (care secretă insu­­lina), precum Ex­tractul din muguri de Dud negru și Extractul din mu­guri de Nuc (acesta având și acțiu­ne antiin­fecțioa­să), Arțarul va pro­teja pancreasul și va reechi­libra nivelul glicemiei. Această sche­mă gemo­terapică este indicată, în special atunci când există și o afectare bi­liară, și la persoanele cu disfuncții ale meta­bolismului lipi­dic.

De asemenea, atunci când la nivelul pancrea­sului sunt stocate o serie de blocaje emoționale, precum nemulțumirea față de viață, sentimentul că ceva lipsește din viața noastră, că viața nu ne oferă ceea ce ne dorim, și apar disfuncții în funcționarea acestuia, putem interveni cu Extractul din muguri de Arțar care, așa cum veți vedea în continuare, are o importantă ac­țiune reglatoare și la nivelul siste­mului nervos cen­tral.

Eficient în tulburări ale sistemului nervos central

Revenim prin urmare la implicațiile pe care le au emoțiile în viața și sănătatea noastră. Ineficienta lor gestionare poate duce la diferite dezechilibre și afecțiuni. Dintre acestea, în caz de neurastenie, ne­vroze și chiar ticuri nervoase sau vertij, putem apela la Extractul din muguri de Arțar.

Se va asocia cu gemoterapice specifice pentru acțiunea la nivel psihic:

* în neurastenie, cu Extractul din mlădițe și radicele de Ovăz și/sau cu Extractul din muguri de Cătină;

* în unele nevroze, fobii, cu Extractul din amenți de Salcie și Extractul din muguri de Tei argintiu;

* în cefalee și migrene, cu Extractul din muguri de Arin negru și Extractul din mlădițe de Măceș;

* în caz de vertij, cu Extractul din muguri de Ginkgo și/sau cu Extractul din mlădițe de Vâsc.

Să avem în vedere întotdeauna și ajutorul, de la caz la caz, al unui psihoterapeut și/sau neurolog, pentru o corectă diagnosticare și îndrumare, dar și al unui medic specializat în gemoterapie, care va alege gemoterapicele individualizând tratamentul pentru fiecare pacient.

Afectări ale sistemului nervos periferic

Sistemul nervos periferic cuprinde fibrele ner­voase ce se ramifică din creier și măduva spinării, către alte părți ale corpului, inclusiv către organe și mușchi. Dintre afectările acestor fibre nervoase, poate fi vorba de pareze sau nevralgii (facială, in­ter­costală, sciatică etc.), pentru care Extractul din muguri de Arțar este recomandat, reducând proce­sul inflamator. Se administrează în cure repetate, asociat cu alte extracte gemoterapice specifice.

Paleta terapeutică extrem de interesantă a ge­mo­terapicului din muguri de Arțar ne reamintește faptul că, tratând o afec­țiune la nivel fizic, putem obține și ame­liorarea unor dezechilibre de ordin psihic, precum și invers, reechilibrân­du-ne la nivel psihic, se pot rezolva și unele manifestări de la nivel fizic.                                                 

Farm. sp. CARMEN PONORAN

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian