– Ajutor pentru bilă și pancreas –
Există în lume peste 100 de specii de arțari, copaci sau arbuști, cu frunze ce își schimbă culoarea, toamna sau primăvara sau în ambele anotimpuri, și au un port de o frumusețe subtilă, elegantă. Dintre aceștia, în gemoterapie a fost studiat Arțarul de câmp sau Jugastrul (Acer campestre), mugurii săi devenind extrem de importanți în diverse arii terapeutice, efectele lor cumulate putând să ne readucă echilibrul la nivel biliar, metabolic și al sistemelor nervos central și periferic.
Extractul din muguri de Arțar este considerat gemoterapicul de însoțire al multor altor extracte gemoterapice, care își vor spori astfel efectele. Organele corpului nostru lucrează și conlucrează într-o strânsă legătură pentru a genera armonie. Emoții distructive, precum furia, nemulțumirea față de viață, vor duce la disfuncționalități ale colecistului (furia) și pancreasului (nemulțumirile), cu repercusiuni la nivelul întregului organism, precum și dezechilibre ale sistemului nervos. Mugurii Arțarului ne vor aduce aminte că putem să ne recăpătăm echilibrul pierdut, dar și conștientizarea emoțiilor negative prin care am generat aceste disfuncționalități.
Protector al colecistului și căilor biliare
Aceasta este cea mai cunoscută recomandare a Extractului din muguri de Arțar. Acțiunea antiinflamatoare la nivel de colecist și căi biliare, împreună cu cea hipocolesterolemiantă vor reduce procesul de precipitare a sărurilor biliare, în cazul bilei saturate de colesterol, proces care ar duce la formarea de calculi biliari. De aceea, intervenția cu acest gemoterapic de la prima semnalare ecografică a mâlului biliar, asociată cu disfuncționalitatea colecistului (durere în partea dreaptă a abdomenului, însoțită de balonare), va fi de mare ajutor.
Se recomandă cure de întreținere de 1-2 luni, completate cu Extractul din mlădițe de Rozmarin – în special pentru efectul coleretic – colagog – și cu Extractul din muguri de Frasin – cu rol detoxifiant la nivel biliar – care vor susține acțiunea Extractului din muguri de Arțar. Se administrează Rozmarin dimineața, Arțar la prânz și Frasin seara, câte 2 ml din fiecare extract gemoterapic.
Atunci când știm că urmează mese îmbelșugate, la care se vor face excese alimentare – cum este cazul sărbătorii de Paști, Crăciun sau la alte ocazii festive – ar fi bine să apelăm la un produs gemoterapic complex, Polygemma 2 – Căi biliare, ce conține și muguri de Arțar, și pe care să îl luăm dimineața sau înainte de mese, cu 20-30 de minute.
Pe de altă parte, știind că furia este principala emoție care, atunci când nu este ținută sub control sau când este reprimată, se va transforma în resentimente, amărăciune, vinovăţie, lipsă de speranţă, frustrare, avansând chiar la ură, să avem în vedere că se va putea asocia și cu dezechilibrul de la nivel biliar. Este importantă în acest context o analiză obiectivă a surselor de stres care ne influenţează.
Câteva respirații profunde ne pot ajuta la gestionarea furiei. Este recomandat ca, în momentul în care devii furios, să închizi ochii și să execuți câteva respirații profunde. Vei observa cum se schimbă starea minții. Respirația conștientă eliberează stresul și ajută la calmarea minții.
Psihoterapeutul Jacques Martel, în cartea sa „Marele dicționar al bolilor și afecțiunilor”, recomanda pentru reechilibrarea vezicii biliare care ne face „amari și furioși”, să folosim câteva fraze, pe care să le repetăm, conștientizându-le: „Accept să mă eliberez de aceste sentimente amare, iritante. Trebuie să consider fiecare experiență pe care o trăiesc ca pe o ocazie de a mă cunoaște mai bine și de a-mi folosi sensibilitatea într-un mod pozitiv și creator”.
Ajutor în migrena biliară
Este util să intervenim de la primele simptome care anunță migrena cu Extract din muguri de Arțar, Extract din muguri de Nuc și Extract din mlădițe de Rozmarin, administrate alternativ, câte 1 ml, la fiecare 10 minute, timp de 1-2 ore. Repausul la pat este apoi esențial pentru refacere. De asemenea, cura gemoterapică periodică cu Arțar, Rozmarin și Frasin poate reduce frecvența și intensitatea migrenelor biliare.
Arțarul și sistemul circulator
Datorită acțiunii de reducere a valorilor crescute ale colesterolului și trigliceridelor, precum și acțiunii antiinflamatoare, Extractul din muguri de Arțar este o alegere potrivită în schemele gemoterapice pentru susținerea sănătății sistemului vascular. Se va asocia cu Extractul din mlădițe de Măslin, la debut de arterioscleroză sau dislipidemie, fiind considerat și un remediu de drenaj, util în procesele degenerative incipiente.
Stimulator pancreatic
Extractul din muguri de Arțar stimulează metabolismul și protejează țesutul pancreatic, având o ușoară acțiune hipoglicemiantă. Alături de alte extracte gemoterapice specifice, cu acțiune asupra pancreasului endocrin (care secretă insulina), precum Extractul din muguri de Dud negru și Extractul din muguri de Nuc (acesta având și acțiune antiinfecțioasă), Arțarul va proteja pancreasul și va reechilibra nivelul glicemiei. Această schemă gemoterapică este indicată, în special atunci când există și o afectare biliară, și la persoanele cu disfuncții ale metabolismului lipidic.
De asemenea, atunci când la nivelul pancreasului sunt stocate o serie de blocaje emoționale, precum nemulțumirea față de viață, sentimentul că ceva lipsește din viața noastră, că viața nu ne oferă ceea ce ne dorim, și apar disfuncții în funcționarea acestuia, putem interveni cu Extractul din muguri de Arțar care, așa cum veți vedea în continuare, are o importantă acțiune reglatoare și la nivelul sistemului nervos central.
Eficient în tulburări ale sistemului nervos central
Revenim prin urmare la implicațiile pe care le au emoțiile în viața și sănătatea noastră. Ineficienta lor gestionare poate duce la diferite dezechilibre și afecțiuni. Dintre acestea, în caz de neurastenie, nevroze și chiar ticuri nervoase sau vertij, putem apela la Extractul din muguri de Arțar.
Se va asocia cu gemoterapice specifice pentru acțiunea la nivel psihic:
* în neurastenie, cu Extractul din mlădițe și radicele de Ovăz și/sau cu Extractul din muguri de Cătină;
* în unele nevroze, fobii, cu Extractul din amenți de Salcie și Extractul din muguri de Tei argintiu;
* în cefalee și migrene, cu Extractul din muguri de Arin negru și Extractul din mlădițe de Măceș;
* în caz de vertij, cu Extractul din muguri de Ginkgo și/sau cu Extractul din mlădițe de Vâsc.
Să avem în vedere întotdeauna și ajutorul, de la caz la caz, al unui psihoterapeut și/sau neurolog, pentru o corectă diagnosticare și îndrumare, dar și al unui medic specializat în gemoterapie, care va alege gemoterapicele individualizând tratamentul pentru fiecare pacient.
Afectări ale sistemului nervos periferic
Sistemul nervos periferic cuprinde fibrele nervoase ce se ramifică din creier și măduva spinării, către alte părți ale corpului, inclusiv către organe și mușchi. Dintre afectările acestor fibre nervoase, poate fi vorba de pareze sau nevralgii (facială, intercostală, sciatică etc.), pentru care Extractul din muguri de Arțar este recomandat, reducând procesul inflamator. Se administrează în cure repetate, asociat cu alte extracte gemoterapice specifice.
Paleta terapeutică extrem de interesantă a gemoterapicului din muguri de Arțar ne reamintește faptul că, tratând o afecțiune la nivel fizic, putem obține și ameliorarea unor dezechilibre de ordin psihic, precum și invers, reechilibrându-ne la nivel psihic, se pot rezolva și unele manifestări de la nivel fizic.
Farm. sp. CARMEN PONORAN