Dr. CRISTINA PAVEL (medic specialist medicină de familie, cu specializare în api-fito-aromaterapie, acupunctură și homeopatie): „Lipsa fierului poate duce la insuficiență cardiacă și deficit imunitar”
Fierul este un mineral esențial pentru sănătate, fiind implicat într-o varietate de procese biochimice, inclusiv producerea de hemoglobină, care transportă oxigenul din plămâni spre celule. Fierul are un rol important și pentru metabolism, dezvoltarea creierului și a sistemului imunitar. Conform statisticilor internaționale, numărul persoanelor care au deficit de fier tinde să crească, cu consecințe grave pentru sănătate. Una dintre ele este anemia, care duce la oboseală cronică, slăbiciune, dureri de cap și dificultăți de concentrare. O afecțiune care primăvara se accentuează.
Cea mai frecventă cauză: alimentația
– Care sunt posibilele cauze ale deficitului de fier, doamnă doctor?

– Deficitul de fier poate apărea din cauza unui aport insuficient de fier în alimentație sau a pierderii accentuate de fier din organism, ca urmare a sângerărilor. Dar, cea mai frecventă cauză a deficitului de fier este alimentația necorespunzătoare. Consumul excesiv de zahăr rafinat și de produse de panificație din făină albă (sărace în fier), combinație frecvent întâlnită în prezent, predispune la carențe. Fierul se găsește în multe alimente, însă oamenii nu le consumă suficient, ceea ce duce la scăderea valorilor acestui mineral. Așadar, lipsa de fier poate să apară drept consecință a unui stil de viață nesănătos.
Și pierderile abundente de sânge pot duce la deficit de fier. Iar aici nu mă refer neapărat la traumatisme sau accidente soldate cu sângerări, ci și la situații precum menstruații abundente, naștere, mici sângerări prin scaun (care nu modifică vizibil culoarea fecalelor) – toate aceste situații predispunând la lipsă de fier. De asemenea, există unele boli cronice, infecții, inflamații sau boli renale, în care organismul fie consumă cantități mari de fier și ajunge la deficit, fie pierde mult fier. De aceea, la instalarea anemiei feriprive, este important ca pacienții să facă investigații complexe, care să vizeze starea generală de sănătate, ținând cont de faptul că lipsa de fier poate fi o primă manifestare vizibilă a unei probleme mult mai serioase!
– Există o categorie de populație afectată mai mult de acest deficit?
– Deficitul de fier poate fi întâlnit la oameni de toate vârstele, însă femeile și copiii sunt mai predispuși să sufere de această problemă. Statisticile atestă că circa 30% dintre femeile de vârstă fertilă suferă de deficit de fier, iar acest procent crește la femeile însărcinate.
– Care sunt dozele optime de fier pentru femei și pentru bărbați?
– Dozele de fier optime variază în funcție de vârstă și de sex. La copii, dozele variază între 8 și 15 mg zilnic. Pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 19 și 50 de ani, doza zilnică recomandată este de 18 mg. În sarcină, nevoile cresc la 20-40 mg zilnic, motiv pentru care sunt prescrise uzual preparate cu fier. Pentru femeile de peste 50 de ani și cele aflate la menopauză, la fel ca pentru bărbații de orice vârstă, doza zilnică recomandată este de 8-10 mg. Aceste doze sunt însă orientative și pot varia în funcție de sănătatea și stilul de viață ale fiecărui individ. Femeile însărcinate și cele care alăptează au întotdeauna nevoie de doze mai mari de fier, atât pentru menținerea propriei sănătăți, cât și a bebelușului. De asemenea, sportivii de performanță, persoanele care locuiesc la altitudini mari și pacienții cu anemie pot avea nevoie de suplimente de fier sau de doze mai mari de fier din alimentație.
Insuficiență cardiacă și deficit imunitar
– Ce simptome dă deficitul de fier în organism?

– Deficitul de fier poate duce la o serie de simptome neplăcute, de la ușoare până la severe. Uneori, ele sunt dificil de recunoscut, deoarece pot fi confundate cu alte afecțiuni sau, pur și simplu, cu oboseala obișnuită. Fierul ajută la transportul oxigenului prin sânge către organe și țesuturi, iar când nivelul de fier este scăzut, cantitatea de oxigen livrată celulelor este redusă, ceea ce duce la oboseală constantă, slăbiciune generală, respirație sacadată sau palpitații. Fierul este un mineral implicat în producerea de celule sanguine, iar în caz de deficit, poate apărea paloarea pielii, mai ales la nivelul feței, a unghiilor și a zonelor din jurul ochilor. Deficitul de fier poate afecta inclusiv capacitatea de concentrare și memorare, deoarece creierul nu este suficient oxigenat. Durerile de cap și amețelile pot fi alte simptome ale deficitului de fier, acestea fiind cauzate tot de oxigenarea insuficientă a creierului. Sportivii și persoanele care au un stil de viață activ și fac exerciții fizice regulat pot simți o scădere a performanțelor atunci când suferă de lipsă de fier, din cauza oboselii accentuate și a scăderii capacității de oxigenare a mușchilor. Lipsa fierului poate duce și la probleme digestive, precum constipația sau diareea. Un alt simptom al deficitului de fier este fragilitatea sau deformarea unghiilor și căderea părului, din cauză că fierul ajută la oxigenarea și regenerarea celulelor, inclusiv cele ale părului și ale unghiilor.
Este important să se diagnosticheze deficitul de fier cât mai rapid posibil, deoarece, în cazurile severe, poate duce la complicații precum insuficiență cardiacă sau deficit imunitar, cu creșterea riscului de infecții!
– Ce analize medicale relevă un nivel scăzut de fier în organism?
– Deficitul de fier poate fi detectat prin intermediul unor analize medicale de specialitate. Hemoleucograma completă măsoară numărul celulelor roșii din sânge, nivelul de hemoglobină și hematocritul și este una dintre primele analize solicitate în cazul în care pacientul prezintă simptome specifice. Dacă valorile indicatorilor amintiți sunt scăzute, se suspectează un deficit de fier.
Feritina serică este o proteină din sânge care joacă un rol important în stocarea fierului în organism. Nivelul feritinei serice evaluează cantitatea de fier disponibilă în corp, iar dacă este scăzut, indică o cantitate insuficientă de fier în organism.
Transferina serică este o proteină care transportă fierul în sânge de la organele care îl absorb, cum ar fi intestinul, spre celulele care îl utilizează. O valoare mică a transferinei serice este un semnal de alarmă pentru deficitul de fier.
Capacitatea totală de legare a fierului măsoară cantitatea de transferină din sânge și cât fier poate aceasta să transporte. Dacă nivelul de transferină este ridicat și capacitatea totală de legare a fierului este scăzută, acest lucru indică un nivel redus de fier în sânge.
Anemie feriprivă, depresie, subdezvoltarea copiilor
– Care sunt cele mai frecvente afecțiuni sau probleme medicale pe care le provoacă deficitul de fier?

– Lipsa acestui mineral vital poate duce la multe afecțiuni sau probleme de sănătate, iar una dintre cele mai frecvente este anemia feriprivă. Această boală apare atunci când corpul nu produce suficientă hemoglobină (proteina din sânge care transportă oxigenul către țesuturi) sau din lipsa dozei optime de fier (care intră în structura hemoglobinei). Anemia feriprivă se manifestă prin oboseală, slăbiciune, imunitate redusă, paloare și scăderea performanțelor cognitive. În cazurile severe, anemia poate duce la grave probleme de sănătate, cum ar fi insuficiența cardiacă.
Cercetările atestă că deficitul de fier are un efect negativ asupra funcțiilor cognitive și poate duce la probleme de memorie. Într-un studiu efectuat pe femei tinere s-a constatat că cele cu un nivel scăzut de fier aveau o performanță mai slabă la testele cognitive decât cele cu niveluri normale de fier. În plus, femeile cu deficit de fier prezintă un risc mai mare de a dezvolta depresie și anxietate.
Deficitul de fier poate să aibă un impact serios asupra dezvoltării fizice și cognitive a copiilor. Conform rezultatelor unor studii internaționale, copiii cu deficit de fier prezintă un risc crescut să se confrunte cu probleme de învățare, probleme comportamentale și tulburări de dezvoltare. De asemenea, există riscul să dezvolte și alte probleme de sănătate la vârsta adultă.
Deficitul de fier slăbește sistemul imunitar, ceea ce duce la creșterea riscului de infecții și alte probleme de sănătate. Corpul are nevoie de fier pentru a produce globule albe, celulele imunitare care ajută la lupta împotriva infecțiilor și a bolilor.
Femeile sunt mult mai predispuse la carențe de fier decât bărbații, din cauza pierderilor de fier prin sângele menstrual. Femeile cu cicluri menstruale abundente și cele care suferă de endometrioză prezintă un risc major să sufere de deficit de fier. În aceste cazuri, se poate încerca reducerea pierderilor de sânge cu ajutorul unor suplimente cu acțiune hemostatică sau prin administrarea de contraceptive orale (la recomandarea specialistului ginecolog sau endocrinolog).
– Ce specialitate medicală tratează deficitul de fier?
– În problemele grave cauzate de lipsa de fier poate fi necesară intervenția specialiștilor. Din fericire, există medici specializați în deficitul de fier. Hematologia este ramura medicală axată pe studiul sângelui și al bolilor cauzate de problemele sângelui, precum anemia. Deși hematologia este specialitatea medicală care tratează deficitul de fier, inclusiv medicii de familie și pediatrii pot diagnostica și trata această problemă. De aceea, cei care se confruntă cu simptome specifice deficitului de fier trebuie să consulte un medic pentru a primi un diagnostic și un tratament adecvat.
Excesul de fier poate fi toxic!
– Care sunt cele mai eficiente tratamente pentru deficitul de fier?

– Deși în marea majoritate a cazurilor se poate restabili nivelul optim de fier prin alimentație, uneori este nevoie de un aport suplimentar de fier prin suplimente alimentare sau medicamente. Există situații (anemie feriprivă, sarcină, perioade menstruale abundente, boală celiacă, boală inflamatorie intestinală) în care aportul de fier este util și necesar. În astfel de cazuri, medicii pot recomanda suplimente alimentare sau medicamente care conțin fier. Suplimentele alimentare cu fier sunt cel mai frecvent utilizate. Acestea sunt disponibile sub formă de capsule, tablete, soluții lichide sau pulberi și se eliberează de regulă fără rețetă, dar este preferabil să fie prescrise de medic, care să-i indice pacientului doza adecvată și o formulă mai ușor de absorbit. Dintre toate formulele de preparate cu fier, mai ușor asimilabile sunt cele sub formă de sulfat feros, fier polimaltozat, pirofosfat sau (mai nou), preparatele cu fier bisglicinat. Atenție, în special la copii sunt posibile intoxicații cu fier, dacă se administrează doze prea mari! Este important de menționat că excesul de fier poate fi toxic și poate duce la apariția unor afecțiuni grave! De aceea, este bine să se respecte întocmai dozele recomandate de medic sau de farmacist! Reamintesc faptul că suplimentele de fier trebuie luate cu vitamina C, pentru a fi absorbite mai bine de organism!
În cazurile severe de deficit de fier sau când pacientul are tulburări digestive (greață, vărsături), pot fi necesare cure intravenoase cu fier. De regulă, acestea sunt utilizate când tratamentele orale nu au eficiență ori sunt greu de tolerat. Tratamentele intravenoase cu fier pot fi administrate sub formă de injecții sau prin intermediul perfuziilor și sunt efectuate în cabinetul medicului ori în spital.
Un alt tratament eficient pentru deficitul de fier este transfuzia de sânge, care implică administrarea de sânge de la donatori, ceea ce poate ajuta la îmbunătățirea nivelului de fier din organism. Transfuzia de sânge este, însă, o procedură invazivă și poate fi asociată cu riscuri, inclusiv transmiterea de boli sau reacții alergice.
Alimente-medicament
– Ce alimente le recomandați pacienților cu deficit de fier?
– Pentru a trata deficitul de fier trebuie să consumăm alimente bogate în fier. Clasic, se recomandă gălbenuș de ou, legume și zarzavaturi verzi (urzici, spanac, pătrunjel, varză, broccoli, andive) și ficat. O categorie importantă de alimente bogate în fier sunt cerealele și derivatele lor: meiul, germenii de grâu, ovăzul, secara, hrișca; dintre cele de import avem quinoa, care conține mai mult fier decât orezul brun și, în plus, oferă o cantitate optimă de proteine și fibre alimentare. Cerealele îmbogățite cu fier (fulgi de ovăz, secară sau alte cereale integrale) pot fi și ele folosite, deoarece conțin și vitamine și minerale esențiale. O sursă excelentă de fier este lintea – leguminoasă ce poate fi folosită într-o varietate de feluri de mâncare, de la supă până la salate. Toate tipurile de fasole (albă, roșie, mung etc.), soia, năutul, mazărea uscată sau verde, nucile, fisticul, caju-ul, semințele (de susan, de floarea-soarelui), migdalele și alunele de pădure sunt bogate în fier și pot fi consumate ca atare, crude, sau adăugate în diverse preparate. Dintre fructe, se recomandă mai ales fructe uscate (caise, prune, curmale, smochine, stafide). Pentru completarea necesarului de fier se poate folosi și drojdia de bere, care poate fi adăugată în supe sau mâncăruri (1-2 lingurițe de pulbere). Există, de asemenea, și ape minerale naturale bogate în fier, care pot fi consumate zilnic la masă.
Așa cum spuneam, este important ca pacienții să consume alimentele bogate în fier alături de alimente bogate în vitamina C (citrice, roșii, ardei grași, verdețuri proaspete, borș etc.), pentru că acestea ajută la absorbția fierului în corp. Și alimentele bogate în cupru (măceșe, alune, stafide, semințe de floarea-soarelui) îmbunătățesc asimilarea fierului.
Persoanele cu deficit de fier trebuie să evite consumul de ceai negru, ceai verde sau cafea, deoarece acestea împiedică absorbția fierului.
Alimentele bogate în fier sunt eficiente în prevenirea deficitului de fier, însă dacă le luăm ca tratament, efectele pozitive apar într-un timp mai îndelungat sau nu sunt suficiente. Pentru ameliorarea simptomelor ori pentru vindecarea bolii se impune consultarea unui medic de specialitate, nu tratamentul „după ureche”, pentru că se poate ajunge la situații grave! Dau aici un singur exemplu: micile sângerări intestinale, care duc în timp la anemie, pot ascunde o tumoră localizată în tubul digestiv, care, nedepistată la timp și netratată, poate evolua ulterior foarte rapid!
Tratați cauza!
– Ce sfaturi aveți pentru cititorii noștri care au deficit de fier?

– Deficitul de fier este destul de ușor simțit de pacient sub forma unei stări de oboseală, lipsă de putere și uneori este vizibilă paloarea feței. Dacă suspectăm lipsa de fier (care ar trebui confirmată prin analize, mai ales că anemia poate fi ușoară, moderată sau severă), trebuie să urmărim să tratăm cauza: fie să creștem aportul de fier, fie să stopăm eventualele pierderi de fier din organism.
Primul meu sfat este să se consume mai multe alimente bogate în fier, dintre cele enumerate anterior. Piețele abundă de legume și zarzavaturi verzi, deci se poate apela cu încredere la urzici, spanac, salată, ceapă verde, leurdă, lobodă, ștevie, mărar, pătrunjel etc. Ele se pot consuma împreună cu cereale și leguminoase (alimente înrudite cu fasolea). Toate sunt excelente surse de fier!
Un alt sfat util este să se ia în considerare suplimentele de fier. Dacă dieta nu oferă suficient fier sau există probleme cu absorbția acestuia, suplimentele pot fi o bună opțiune. Dar înainte de a lua suplimente de fier, trebuie consultat medicul pentru că acestea pot avea efecte secundare și trebuie administrate cu precauție! Unele persoane care iau preparate cu fier pot avea tulburări digestive (vărsături, greață, indigestie, dureri abdominale) care le fac să întrerupă administrarea. Pe de altă parte, cura cu preparate de fier poate bloca absorbția unor medicamente, cum ar fi unele antibiotice sau medicația folosită în boala Parkinson. De aceea, trebuie alese cele mai potrivite suplimente alimentare, ținând cont atât de toleranța pacientului, cât și de biodisponibilitatea produsului recomandat.
Este important ca cititorii dvs. să știe că există și alimente care pot inhiba absorbția fierului – de exemplu, produsele lactate sau cele bogate în calciu. Prin urmare, trebuie să limiteze aportul de alimente bogate în calciu, atunci când consumă alimente bogate în fier. Se recomandă chiar să nu se administreze preparatele cu fier împreună cu alimentele, ci numai între mese!
Nu în ultimul rând, este important ca pacienții să aibă un stil de viață cât mai sănătos, pentru asigurarea unei bune absorbții a fierului. Mișcarea și exercițiul fizic regulat îmbunătățesc circulația sanguină și stimulează producerea de celule roșii din sânge, iar aerul curat oxigenează mai bine organismul. Odihna suficientă, somnul adecvat (ideal, opt ore pe noapte), reducerea – atât cât este posibil – a stresului și evitarea stărilor conflictuale sunt la fel de importante, deoarece și acestea pot avea un impact negativ asupra nivelului de fier din organism.
D-na dr. CRISTINA PAVEL poate fi contactată la cabinetul din Str. C. A. Rosetti nr. 31, Sector 2, București, tel. 0758.921.987