Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

DEFICITUL DE FIER

Dr. CRISTINA PAVEL (medic specialist medicină de familie, cu specializare în api-fito-aromaterapie, acupunctură și homeopatie): „Lipsa fierului poate duce la insuficiență cardiacă și deficit imunitar”

Fierul este un mineral esențial pentru sănătate, fiind implicat într-o varietate de procese biochimice, inclusiv produ­ce­rea de hemoglobină, care transportă oxigenul din plă­mâni spre celule. Fierul are un rol impor­tant și pen­tru metabolism, dezvoltarea creierului și a siste­mului imunitar. Conform statisticilor in­ternațio­nale, numărul persoanelor care au deficit de fier tinde să crească, cu consecințe grave pen­tru sănă­tate. Una dintre ele este anemia, care duce la obo­seală cronică, slăbiciune, dureri de cap și difi­cultăți de concentrare. O afecțiune care pri­măvara se ac­centuează.

Cea mai frecventă cauză: alimentația

– Care sunt posibilele cauze ale deficitului de fier, doamnă doctor?

Dr. Cristina Pavel

– Deficitul de fier poate apărea din cauza unui aport insuficient de fier în alimentație sau a pier­derii ac­centuate de fier din organism, ca urmare a sângerărilor. Dar, cea mai frecventă cauză a defi­citului de fier este alimentația necorespunzătoare. Consumul ex­ce­siv de zahăr rafinat și de produse de panificație din făină albă (sărace în fier), com­bi­nație frecvent întâlnită în prezent, predispune la carențe. Fierul se găsește în multe alimente, însă oamenii nu le consumă suficient, ceea ce duce la scăderea valori­lor acestui mineral. Așadar, lipsa de fier poate să apa­ră drept consecință a unui stil de viață nesănătos.

Și pierderile abundente de sânge pot duce la deficit de fier. Iar aici nu mă refer neapărat la trau­matisme sau accidente soldate cu sângerări, ci și la situații precum menstruații abundente, naș­tere, mici sângerări prin scaun (care nu modifică vizibil culoarea fecalelor) – toate aceste situații predispu­nând la lipsă de fier. De asemenea, există unele boli cronice, infecții, inflamații sau boli renale, în care organismul fie consumă cantități mari de fier și ajunge la deficit, fie pierde mult fier. De aceea, la instalarea anemiei feriprive, este important ca pa­cienții să facă investigații com­plexe, care să vizeze starea generală de sănătate, ținând cont de faptul că lipsa de fier poate fi o primă manifestare vizibilă a unei probleme mult mai serioase!

– Există o categorie de populație afectată mai mult de acest deficit?

– Deficitul de fier poate fi întâlnit la oameni de toate vârstele, însă femeile și copiii sunt mai pre­dispuși să sufere de această problemă. Statis­ticile atestă că circa 30% dintre femeile de vârstă fertilă suferă de deficit de fier, iar acest procent crește la femeile însărcinate.

– Care sunt dozele optime de fier pentru femei și pentru bărbați?

– Dozele de fier optime variază în funcție de vârstă și de sex. La copii, dozele variază între 8 și 15 mg zilnic. Pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 19 și 50 de ani, doza zilnică recomandată este de 18 mg. În sarcină, nevoile cresc la 20-40 mg zilnic, motiv pentru care sunt prescrise uzual pre­parate cu fier. Pentru femeile de peste 50 de ani și cele aflate la menopauză, la fel ca pentru bărbații de orice vârstă, doza zilnică recomandată este de 8-10 mg. Aceste doze sunt însă orientative și pot varia în funcție de sănătatea și stilul de viață ale fiecărui individ. Femeile însărcinate și cele care alăptează au întotdeauna nevoie de doze mai mari de fier, atât pentru menținerea propriei sănătăți, cât și a bebelușului. De asemenea, sportivii de perfor­manță, persoanele care locuiesc la alti­tudini mari și pacienții cu anemie pot avea nevoie de suplimente de fier sau de doze mai mari de fier din ali­men­tație.

Insuficiență cardiacă și deficit imunitar

– Ce simptome dă deficitul de fier în orga­nism?

Foto: Shutterstock – 4

– Deficitul de fier poate duce la o serie de simp­tome neplăcute, de la ușoare până la severe. Uneori, ele sunt dificil de recunoscut, deoa­rece pot fi confundate cu alte afecțiuni sau, pur și simplu, cu oboseala obișnuită. Fierul ajută la trans­portul oxigenului prin sânge către organe și țesuturi, iar când nivelul de fier este scăzut, canti­tatea de oxigen livrată celulelor este redusă, ceea ce duce la oboseală constantă, slăbiciune ge­nerală, respirație sacadată sau palpitații. Fierul este un mineral implicat în producerea de celule sanguine, iar în caz de deficit, poate apărea paloa­rea pielii, mai ales la nivelul feței, a unghiilor și a zonelor din jurul ochilor. Deficitul de fier poate afecta inclusiv capacitatea de con­centrare și me­morare, deoarece creierul nu este suficient oxi­genat. Durerile de cap și amețelile pot fi alte simptome ale deficitului de fier, aces­tea fiind cauzate tot de oxigenarea insu­fi­cientă a creie­rului. Sportivii și per­soanele care au un stil de viață activ și fac exerciții fizice re­gulat pot simți o scădere a performan­țelor atunci când suferă de lipsă de fier, din cauza oboselii accen­tuate și a scăderii capacității de oxige­na­re a mușchilor. Lipsa fierului poate duce și la proble­me diges­tive, pre­cum constipația sau diareea. Un alt simp­tom al deficitului de fier este fragilitatea sau de­formarea un­ghi­ilor și căderea părului, din cauză că fierul ajută la oxigenarea și regenerarea celu­lelor, inclusiv cele ale părului și ale unghiilor.

Este important să se diagnosticheze deficitul de fier cât mai rapid posibil, deoarece, în cazurile severe, poate duce la complicații precum insufi­ciență cardiacă sau deficit imunitar, cu creșterea riscului de infecții!

– Ce analize medicale relevă un nivel scăzut de fier în organism?

– Deficitul de fier poate fi detectat prin inter­mediul unor analize medicale de specialitate. He­mo­leucograma completă măsoară numărul celu­lelor roșii din sânge, nivelul de hemoglobină și hematocritul și este una dintre primele analize soli­ci­tate în cazul în care pacientul prezintă simp­tome specifice. Dacă valorile indicatorilor amin­tiți sunt scăzute, se suspectează un deficit de fier.

Feritina serică este o proteină din sânge care joacă un rol important în stocarea fierului în orga­nism. Nivelul feritinei serice evaluează cantitatea de fier disponibilă în corp, iar dacă este scăzut, indică o cantitate insuficientă de fier în organism.

Transferina serică este o proteină care trans­por­tă fierul în sânge de la organele care îl absorb, cum ar fi intestinul, spre celulele care îl utilizează. O valoare mică a transferinei serice este un sem­nal de alarmă pentru deficitul de fier.

Capacitatea totală de legare a fierului măsoa­ră cantitatea de transferină din sânge și cât fier poate aceasta să transporte. Dacă nivelul de trans­ferină este ridicat și capacitatea totală de legare a fierului este scăzută, acest lucru indică un nivel redus de fier în sânge.

Anemie feriprivă, depresie, subdezvoltarea copiilor

– Care sunt cele mai frecvente afecțiuni sau probleme medicale pe care le provoacă deficitul de fier?

– Lipsa acestui mineral vital poate duce la multe afecțiuni sau probleme de sănătate, iar una dintre cele mai frecvente este anemia feriprivă. Această boală apare atunci când corpul nu pro­duce sufi­cientă hemoglobină (proteina din sânge care trans­portă oxigenul către țesuturi) sau din lipsa dozei optime de fier (care intră în structura hemoglo­binei). Anemia feriprivă se manifestă prin obo­seală, slăbiciune, imunitate redusă, paloa­re și scă­de­rea performanțelor cognitive. În cazu­rile severe, anemia poate duce la grave probleme de sănătate, cum ar fi insuficiența cardiacă.

Cercetările atestă că deficitul de fier are un efect negativ asupra funcțiilor cognitive și poate duce la probleme de memorie. Într-un studiu efectuat pe femei tinere s-a constatat că cele cu un nivel scăzut de fier aveau o performanță mai slabă la testele cognitive decât cele cu niveluri normale de fier. În plus, femeile cu deficit de fier prezintă un risc mai mare de a dezvolta depresie și anxietate.

Deficitul de fier poate să aibă un impact serios asupra dezvoltării fizice și cognitive a copiilor. Conform rezultatelor unor studii internaționale, copiii cu deficit de fier prezintă un risc crescut să se confrunte cu probleme de învățare, probleme comportamentale și tulburări de dezvoltare. De asemenea, există riscul să dezvolte și alte probleme de sănătate la vârsta adultă.

Deficitul de fier slăbește sistemul imunitar, ceea ce duce la creșterea riscului de infecții și alte probleme de sănătate. Corpul are nevoie de fier pentru a produce globule albe, celulele imunitare care ajută la lupta împotriva infecțiilor și a bolilor.

Femeile sunt mult mai predispuse la carențe de fier decât bărbații, din cauza pierderilor de fier prin sângele menstrual. Femeile cu cicluri men­strua­le abundente și cele care suferă de endome­trioză prezintă un risc major să sufere de deficit de fier. În aceste cazuri, se poate încerca reducerea pierde­rilor de sânge cu ajutorul unor suplimente cu acțiu­ne hemostatică sau prin administrarea de contra­ceptive orale (la recomandarea specialis­tului gine­colog sau endocrinolog).

– Ce specialitate medicală tratează deficitul de fier?

– În problemele grave cauzate de lipsa de fier poate fi necesară intervenția specialiștilor. Din fericire, există medici specializați în deficitul de fier. Hematologia este ramura medicală axată pe studiul sângelui și al bolilor cauzate de proble­mele sângelui, precum anemia. Deși hemato­logia este specialitatea medicală care tratează deficitul de fier, inclusiv medicii de familie și pediatrii pot diagnostica și trata această pro­ble­mă. De aceea, cei care se confruntă cu simp­tome specifice defi­citului de fier trebuie să consulte un medic pentru a primi un diagnostic și un tra­tament adecvat.

Excesul de fier poate fi toxic!

– Care sunt cele mai eficiente tratamente pen­tru deficitul de fier?

– Deși în marea majoritate a cazurilor se poate restabili nivelul optim de fier prin alimentație, uneori este nevoie de un aport suplimentar de fier prin suplimente alimentare sau medicamente. Exis­tă situații (anemie feriprivă, sarcină, perioade menstruale abundente, boală celiacă, boală infla­matorie intestinală) în care aportul de fier este util și necesar. În astfel de cazuri, medicii pot reco­manda suplimente alimentare sau medicamente care conțin fier. Suplimentele alimentare cu fier sunt cel mai frecvent utilizate. Acestea sunt dis­ponibile sub formă de capsule, tablete, soluții lichide sau pulberi și se eliberează de regulă fără rețetă, dar este preferabil să fie prescrise de medic, care să-i indice pacientului doza adecvată și o formulă mai ușor de absorbit. Dintre toate for­mulele de preparate cu fier, mai ușor asimilabile sunt cele sub formă de sulfat feros, fier polimal­tozat, pirofosfat sau (mai nou), preparatele cu fier bisglicinat. Atenție, în special la copii sunt posi­bile intoxicații cu fier, dacă se administrează doze prea mari! Este important de menționat că excesul de fier poate fi toxic și poate duce la apariția unor afecțiuni grave! De aceea, este bine să se respecte întocmai dozele recomandate de medic sau de farmacist! Reamintesc faptul că suplimentele de fier trebuie luate cu vitamina C, pentru a fi absor­bite mai bine de organism!

În cazurile severe de deficit de fier sau când pa­cientul are tulburări digestive (greață, vărsă­turi), pot fi necesare cure intravenoase cu fier. De regulă, acestea sunt utilizate când tratamentele orale nu au eficiență ori sunt greu de tolerat. Tra­tamentele intravenoase cu fier pot fi administrate sub formă de injecții sau prin intermediul perfu­ziilor și sunt efectuate în cabinetul medicului ori în spital.

Un alt tratament eficient pentru deficitul de fier este transfuzia de sânge, care implică admi­nistrarea de sânge de la donatori, ceea ce poate ajuta la îmbunătățirea nivelului de fier din orga­nism. Trans­fuzia de sânge este, însă, o procedură invazivă și poate fi asociată cu riscuri, inclusiv transmiterea de boli sau reacții alergice.

Alimente-medicament

– Ce alimente le recomandați pacienților cu deficit de fier?

– Pentru a trata deficitul de fier trebuie să con­sumăm alimente bogate în fier. Clasic, se reco­mandă gălbenuș de ou, legume și zarzavaturi verzi (ur­zici, spanac, pătrunjel, varză, broc­coli, andive) și ficat. O categorie importantă de alimente bogate în fier sunt cerealele și derivatele lor: meiul, ger­menii de grâu, ovăzul, secara, hrișca; dintre cele de import avem quinoa, care conține mai mult fier decât orezul brun și, în plus, oferă o cantitate optimă de proteine și fibre alimentare. Cerealele îmbo­gățite cu fier (fulgi de ovăz, secară sau alte cereale integrale) pot fi și ele folosite, deoarece conțin și vita­mine și minerale esențiale. O sursă excelentă de fier este lintea – legu­minoasă ce poate fi folosită într-o varie­tate de feluri de mâncare, de la supă până la salate. Toate tipurile de fasole (albă, roșie, mung etc.), soia, năutul, mazărea uscată sau verde, nucile, fisticul, caju-ul, semințele (de susan, de floarea-soarelui), mig­dalele și alunele de pă­dure sunt bogate în fier și pot fi consumate ca atare, crude, sau adăugate în diverse preparate. Dintre fructe, se reco­mandă mai ales fructe uscate (caise, prune, curmale, smochine, stafide). Pentru comple­tarea necesarului de fier se poate folosi și drojdia de bere, care poate fi adăugată în supe sau mân­căruri (1-2 lingurițe de pulbere). Există, de ase­menea, și ape minerale naturale bogate în fier, care pot fi consumate zilnic la masă.

Așa cum spuneam, este important ca pacienții să consume alimentele bogate în fier alături de alimente bogate în vitamina C (ci­trice, roșii, ardei grași, verdețuri proaspete, borș etc.), pentru că acestea ajută la ab­sorbția fierului în corp. Și alimentele bogate în cupru (măceșe, alune, stafide, semințe de floarea-soarelui) îmbunătățesc asimi­larea fierului.

Persoanele cu deficit de fier trebuie să evite consumul de ceai negru, ceai verde sau cafea, deoarece acestea împiedică absorbția fierului.

Alimentele bogate în fier sunt eficiente în prevenirea deficitului de fier, însă dacă le luăm ca tratament, efectele pozitive apar într-un timp mai îndelungat sau nu sunt suficiente. Pentru amelio­rarea simptomelor ori pentru vindecarea bolii se impune consultarea unui medic de spe­cialitate, nu tratamentul „după ureche”, pentru că se poate ajun­ge la situații grave! Dau aici un singur exemplu: micile sângerări intestinale, care duc în timp la anemie, pot ascunde o tumoră localizată în tubul digestiv, care, nedepistată la timp și netratată, poate evolua ulterior foarte rapid!

Tratați cauza!

– Ce sfaturi aveți pentru cititorii noștri care au deficit de fier?

– Deficitul de fier este destul de ușor simțit de pacient sub forma unei stări de oboseală, lipsă de putere și uneori este vizibilă paloarea feței. Dacă suspectăm lipsa de fier (care ar trebui confirmată prin analize, mai ales că anemia poate fi ușoară, moderată sau severă), trebuie să urmărim să tra­tăm cauza: fie să creștem aportul de fier, fie să stopăm eventualele pierderi de fier din organism.

Primul meu sfat este să se consume mai multe alimente bogate în fier, dintre cele enumerate anterior. Piețele abundă de legume și zarzavaturi verzi, deci se poate apela cu încredere la urzici, spanac, salată, ceapă verde, leurdă, lobodă, ștevie, mărar, pătrunjel etc. Ele se pot consuma împreună cu cereale și leguminoase (alimente înrudite cu fasolea). Toate sunt excelente surse de fier!

Un alt sfat util este să se ia în considerare suplimentele de fier. Dacă dieta nu oferă sufi­cient fier sau există probleme cu absorbția aces­tuia, suplimentele pot fi o bună opțiune. Dar îna­inte de a lua suplimente de fier, trebuie con­sultat medicul pentru că acestea pot avea efecte secundare și trebuie admi­nistrate cu precauție! Unele persoane care iau preparate cu fier pot avea tulburări diges­tive (vărsături, greață, indi­gestie, dureri abdomi­nale) care le fac să întrerupă administrarea. Pe de altă parte, cura cu preparate de fier poate bloca absorbția unor medica­mente, cum ar fi unele anti­biotice sau medicația folosită în boala Parkinson. De aceea, trebuie alese cele mai potrivite supli­mente alimentare, ținând cont atât de toleranța pacien­tului, cât și de biodisponibilitatea produsului recomandat.

Este important ca cititorii dvs. să știe că există și alimente care pot inhiba absorbția fierului – de exem­plu, produsele lactate sau cele bogate în cal­ciu. Prin urmare, trebuie să limiteze aportul de ali­mente bogate în calciu, atunci când consumă ali­mente bogate în fier. Se recomandă chiar să nu se administreze preparatele cu fier împreună cu ali­mentele, ci numai între mese!

Nu în ultimul rând, este important ca pacienții să aibă un stil de viață cât mai sănătos, pentru asigurarea unei bune absorbții a fierului. Mișcarea și exercițiul fizic regulat îmbunătățesc cir­culația sanguină și stimulează pro­ducerea de celule roșii din sânge, iar aerul curat oxigenează mai bine orga­nis­mul. Odihna suficientă, somnul adec­vat (ideal, opt ore pe noapte), re­du­cerea – atât cât este posibil – a stre­sului și evitarea stă­rilor conflictuale sunt la fel de impor­tan­te, deoarece și acestea pot avea un impact negativ asupra nivelului de fier din or­ganism.

D-na dr. CRISTINA PAVEL poate fi contactată la cabinetul din Str. C. A. Rosetti nr. 31, Sector 2, București, tel. 0758.921.987

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian