– Ajutor natural, rapid și puternic, pentru răcelile provocate de vremea rece și umedă, pentru reumatism și migrene –

Substanța activă din Salcie se găsește în scoarță: se răzuiește de pe crengi, așa cum făceau și strămoșii noștri, cu mii de ani în urmă. Medicina Evului Mediu folosea Salcia ca leac împotriva durerilor și ca diuretic. Denumirea botanică, SALIX, este un indiciu legat de substanța prețioasă pe care o conține, și anume Salicilina, cunoscută de circa 200 de ani și în medicina academică: salicilina se transformă în organism în acid salicilic, substanță de bază pentru prepararea unor medicamente cunoscute, precum aspirina.
Pe lângă o cantitate mare de taninuri și de alte substanțe, scoarța de Salcie conține peste 10% acizi salicilici, respectiv salicilați. Specialiștii recunosc proprietățile antipiretice (reduc febra) și calmante ale Salciei, inclusiv în problemele reumatice. Și recomandă, de asemenea, administrarea ei împotriva artrozei ușoare, a durerilor de spate și articulare, precum și a contracturilor.
Amestec puternic de substanțe active
Dar „puterea” Salciei nu se oprește aici. Cu ajutorul ei, pot fi tratate afecțiunile însoțite de febră, infecțiile gripelor, durerilor reumatice, durerilor de cap, durerilor provocate de inflamații, precum tenosinovita, periostita, nevralgiile, guta, durerile articulare, artroza, artrita și durerile cronice de spate. Ba mai mult: scoarța de Salcie poate fi folosită și pentru igiena bucală și chiar ca leac antidiareic. Uimitor este faptul că efectul scoarței de Salcie depășește cu mult efectul presupus al salicilinei pe care o conține.
REȚETE
Alifie cu Salcie
– În cazul problemelor reumatice –
Ingrediente: Circa 100 g scoarță uscată de Salcie pentru un borcan (1 lingură = circa 13 g), circa 150 ml ulei (de ex. de măsline sau de cocos), 150 g ceară de albine, 3-5 picături uleiuri eterice (Levănțică, Ghimbir ori Cimbru) la 50 ml de ulei de bază.
Preparare: – Se umple un borcan pe 2/3 cu scoarță uscată de Salcie, se acoperă cu ulei (de măsline sau cocos), se închide bine și se scutură cu putere. – Se lasă să stea circa 2-3 săptămâni într-un loc însorit și se scutură zilnic. – Se strecoară. – Se încing, separat, pe baia de apă, ceara de albine și uleiul strecurat (în cantități egale) și după ce s-a topit ceara, se amestecă bine cu uleiul, se adaugă uleiurile eterice și se amestecă până ce alifia va avea o consistență vâscoasă. – Se toarnă în cutiuțe și se lasă să se răcească. – Dacă alifia e prea tare, se mai adaugă puțin ulei, iar dacă e prea lichidă, puțină ceară. (În acest scop poate fi reîncălzită, dar cu grijă!).
Recomandare: Ca să țină mai bine, alifia ar trebui păstrată în frigider și trebuie folosită doar cu ajutorul unei spatule curate.
Utilizare: Se ung de câteva ori pe zi zonele afectate.
Tinctură din scoarță de Salcie
– Împotriva durerilor de cap și a migrenei –
Ingrediente: 9 părți scoarță de Salcie (proaspătă), 1 parte Sunătoare, alcool de 60% pentru umplut borcanul (până sus!).
Preparare: – Se taie fin cantitatea dorită de scoarță de Salcie, se umple un borcan pe 2/3 cu scoarță și puțină Sunătoare. – Se umple borcanul până sus cu alcool de 60%. – Se închide bine și se lasă conținutul să se pătrundă într-un loc întunecos, la temperatura camerei, vreme de 3 săptămâni. Se scutură borcanul o dată pe zi. Se filtrează tinctura și se toarnă în sticluțe de culoare închisă. Se poate păstra circa 2 ani, la întuneric.
Utilizare: Adulții iau, la nevoie, între 1 și 3 ori pe zi, după mese, câte 20 de picături diluate în puțină apă. Înainte de-a le înghiți, se țin puțin în gură. Copiii de vârstă școlară iau zilnic 7-15 picături cu 100 ml de apă (trebuie cerută părerea unui pediatru).
Decoct de scoarță de Salcie
– În caz de infecții ale mucoasei bucale, dureri de gât, sângerări ale gingiilor, leziuni ale pielii greu vindecabile și transpirația hiperabundentă a picioarelor –
Ingrediente: 4 g scoarță de Salcie, 250 ml apă.
Preparare: – Se pune coaja de Salcie într-o oală, se toarnă peste ea apă rece, se acoperă cu capac și se lasă să se încălzească ușor pe foc. – După ce dă în clocot, se lasă să fiarbă încet un sfert de oră și se strecoară.
Utilizare: Pentru o baie de picioare se dublează ingredientele și se lasă să fiarbă tot 15 minute, după care se adaugă la apa din lighean (cădiță). Pentru o baie totală, se folosește o cantitate de 8 ori mai mare și se fierbe încet, tot 15 minute, după care se toarnă peste apa din cadă.
Frunze de Salcie folosite ca atare
– În cazul unor răni mici și al înțepăturilor de insecte –
Ingrediente: Frunze proaspete și curate de Salcie.
Preparare: – Se curăță bine frunzele cu apă și se zvântă. – Se mărunțesc într-un mojar sau cu un cuțitaș. La nevoie, se poate zdrobi o frunză și cu degetele.
Utilizare: Se aplică pe înțepăturile de insecte, sau se freacă înțepăturile cu frunzele zdrobite.
Ceai de coajă de Salcie și mere
– În caz de gripă, infecții gripale, dureri de cap, afecțiuni reumatice, inflamații și diaree –
Ingrediente: 1/2 măr, 1 lingură de scoarță de Salcie argintie, uscată și mărunțită.
Preparare: – Se taie mărul bucăți, se pune într-o oală împreună cu scoarța de Salcie și se acoperă cu apă. Se pune pe foc și se lasă să se încingă încet, cu capac. – Se fierb încet vreme de 5 minute. – Se strecoară. Ceaiul se prepară mereu proaspăt, nu se fierbe pentru a avea rezerve.
Utilizare: Se bea câte 1 ceașcă de ceai dimineața și după masa târziu, mereu la aceleași ore (de ex. la 8 și la 16), după mese. Înghițitură cu înghițitură. La nevoie, vreme de 3 săptămâni, după care se face o pauză de o săptămână și apoi se reia „cura” de 3 săptămâni. Efectul consumului regulat de ceai devine vizibil la circa 2 săptămâni după aceea. Se pot adăuga, în ceaiul ușor răcit, zeamă de lămâie și miere. Copiilor mai mari li se dă mai puțin, în funcție de greutate. Trebuie întrebat medicul pediatru.