„Cu toţii eram băieţi cu şcoală şi făceam treabă bună”
– „Roşu şi Negru” a fost una dintre cele mai mari şi mai iubite formaţii de muzică rock din România comunistă. Prima întrebare are legătură cu istoria: cum se explică succesul ei uriaş, într-o perioadă când cultura, arta şi muzica erau ameninţate permanent de ghilotina cenzurii?

– Cred că marele nostru atu a fost faptul că formaţia asta era alcătuită din artişti de mare de valoare, din nişte adevăraţi virtuozi. Virtuozitatea instrumentală era ceea ce ne singulariza, în raport cu multe alte trupe din epocă. Iar virtuozitatea conta atât de mult, fiindcă în acea perioadă publicul avea de o sută de mii de ori mai multă răbdare decât publicul de azi: altfel „Roşu şi Negru” n-ar fi avut nicio şansă! Să fim realişti, publicul de azi nu mai are răbdare să asculte solo-uri de instrumente, pe când publicul din acea perioadă, anii ‘60-’70, nu doar că asculta, ci era de-a dreptul entuziasmat, în săli era un adevărat delir… Îl aveam pe Ţăndărică, pe Ovidiu Lipan, un virtuoz, dar şi un mare showman, care avea un solo de tobe de douăzeci de minute, ce efectiv ridica sala în picioare! Lumea urla: realmente urla la solo-ul de tobe al lui Ţăndărică! Apoi îl aveam pe Liviu Tudan, de asemenea, un virtuoz, eu eram la orgă şi zic că şi eu eram un instrumentist foarte bun… În plus, fireşte, succesul formaţiei a ţinut şi de piesele noastre, de muzica şi de orchestraţiile de avangardă. Cu toţii eram băieţi cu şcoală şi făceam treabă bună: eu eram student la Conservator, la secţia de Compoziţie, Liviu era şi el tot conservatorist, Nicky Dorobanţu, la fel…
– Printre cititorii revistei noastre se află şi tineri care n-au avut bucuria să asculte „Roşu şi Negru” pe viu, iar concertele înregistrate sunt extrem de puţine. Dumneavoastră sunteţi întemeietorul formaţiei: care este povestea ei, pe scurt?

– „Roşu şi Negru” a început prin 1963 – ’64 în Bucureşti, ca o trupă aflată sub egida Studioului Cinematografic „Alexandru Sahia”: la acel moment, eu eram în clasa a X-a – a XI-a şi mi-am făcut o formaţie de chitare electrice, fiind foarte influenţat de filmul lui Cliff Richard „Tinerii”, care apăruse în ‘61 şi făcuse furori. Cliff Richard cânta cu trupa The Shadows, iar eu mi-am dorit ceva similar. De-aici a pornit ideea: aveam un prieten baterist şi i-am zis „Hai, măi, să facem şi noi o formaţie ca asta!”. Am găsit încă trei chitarişti şi-aşa am început să apărem prin Bucureşti: cântam la tot felul de serbări ale studenţilor, la tot felul de case de cultură… În plus, pentru că eram şi foarte buni acompaniatori, am început să lucrăm şi cu Mirabela Dauer, ca solistă. Ăsta a fost primul „episod”. Când am intrat la Conservatorul din Iaşi, am desfiinţat formaţia din Bucureşti şi am înfiinţat o alta în capitala Moldovei: trupa Centrului Universitar Iaşi, care îi avea în componenţă pe muzicienii pe care i-am pomenit mai devreme. Confirmarea la nivel naţional a venit în 1967, când, în Iaşi, s-a organizat un mare festival de trupe: atunci au venit acolo „Romanticii”, „Savoy”, multe, multe trupe bune. Premiul întâi a fost luat de „Phoenix”, cu melodia „Un tramvai tras de cai”, în interpretarea lui Moni Bordeianu, iar noi am luat locul doi, cu piesa mea (muzică şi text) „Cadrane”, un şlagăr al formaţiei. Din punctul ăsta, ascensiunea a fost de neoprit, iar recunoaşterea definitivă a valorii trupei s-a făcut în 1969, anul-cheie pentru „Roşu şi Negru”: la Casa de Cultură „Grigore Preoteasa” din Bucureşti a fost organizat primul festival de muzică rock al Institutului de Arhitectură. Credeţi-mă că eu nici până azi nu înţeleg cum de organele comuniste au fost de acord şi-au lăsat să se facă festivalul ăsta! S-au reunit atunci toate trupele rock din toată ţara, într-un proiect avangardist de mare, mare nivel! Iar la acest festival, noi am luat toate premiile: n-am ratat nimic! (râde) „Roşu şi Negru” a fost desemnată cea mai bună trupă, eu am luat premiul pentru cel mai bun organist (clăpar), Ţăndărică, pentru cel mai bun toboşar, Liviu Tudan, pentru cel mai bun basist, iar eu şi Liviu, împreună, pentru cea mai bună compoziţie rock… Atunci am explodat, aceea a fost piatra de hotar în materie de celebritate: concerte peste concerte în toată ţara, foarte multe emisiuni de televiziune (datorită lui Tudor Vornicu şi prietenei mele, Aurora Andronache, care ne-au susţinut enorm), colaborări cu solişti excepţionali (Anda Călugăreanu, Aurelian Andreescu, Cornel Constantiniu, Corina Chiriac etc. – toţi erau foarte mândri să fie acompaniaţi de o trupă de calitatea asta), un contract la Teatrul „Constantin Tănase”, verile cântam la barul Melody de la Mamaia, unde era nebunia de pe lume, oamenii efectiv se năpusteau peste noi… A fost o perioadă excepţională!
„Când am anunțat desființarea formației, oamenii au început să plângă
– Mai există vreun moment anume, un concert din perioada aceea, pe care vi-l amintiţi în mod special?

– Da, mai există unul, a cărui amintire e dulce-amară… În 1975, am ajuns într-un punct de… sufocare. Organele comuniste ne-au refuzat ieşirea din ţară pentru vreo opt contracte în străinătate: în Italia, Germania, Franţa, Olanda… Iar picătura care a umplut paharul a fost refuzul pe care l-am primit pentru contractul ce ni se oferise în Bulgaria, la Nisipurile de Aur. Asta în condiţiile în care, în acea perioadă, pentru că Bulgaria se afla în interiorul Cortinei de Fier, oamenii plecau din Constanţa în Bulgaria doar cu buletinul, n-aveai nevoie de paşaport! Totuşi, cererea noastră a primit aviz negativ! Sigur, realitatea este că eu făceam şi mari greşeli: fiind un tip cu simţul umorului, încă de atunci îl foloseam din belşug şi pe scenă. Azi, fac spectacole de stand-up comedy, dar şi atunci, între melodiile pe care le cântam în concerte, îmi permiteam să introduc tot felul de replici amuzante, de glume „cu bătaie”, care prindeau de minune la public, dar nu şi la organele comuniste. De exemplu, o dată, Cornel Constantiniu trebuia să cânte melodia „M-am născut în România”. Şi cum l-am anunţat eu? „Dragi spectatori, Cornel Constantiniu va interpreta melodia «Din păcate, m-am născut în România»!”. Înţelegeţi? Asta făceam eu pe scenă… Norocul meu a fost că Valentin Ceauşescu era un mare susţinător al trupei, aşa că m-a apărat foarte mult şi mă avertiza constant, îmi spunea: „Nansi, potoleşte-te! Că nu mai am putere să te apăr în faţa Securităţii! Vin zeci şi zeci de scrisori anonime despre cum râzi tu de tata. Potoleşte-te, te rog mult! Potoleşte-te!”. Dar eu îi dădeam înainte, şi laţul s-a tot strâns, până atunci, în ‘75, când ni s-a refuzat şi plecarea la Nisipurile de Aur. Ei, vestea asta pe mine m-a dărâmat complet. Mi-am dat seama că trebuia să plec din România, oricât de dureros ar fi fost – că eu, atunci, eram un rock star în România, eram extrem de iubit! Ca atare, m-am dus imediat la Ambasada Israelului şi am cerut actele de plecare definitivă. Am mai dat însă un ultim concert, la Arenele Libertăţii, şi când am anunţat desfiinţarea formaţiei, credeţi-mă că miile de oameni din public pur şi simplu au început să plângă. Aşadar, momentul care mi-a rămas cel mai acut în memorie acesta este… După un an, Ţăndărică a fugit şi el în Germania, ascuns în cutia unui amplificator de sunet – cunoaşteţi povestea – şi aşa s-a închis istoria formaţiei „Roşu şi Negru”…
„Marea tragedie a început după ‘75”
– În anii pe care îi evocați, firmamentul muzicii româneşti era ocupat, aşa cum aţi spus şi dvs., şi de alte formaţii extrem de bune, precum Phoenix, Mondial, Sfinx… iar teatrul, cinematografia, literatura funcționau și ele la cote maxime. Cum vă explicați?

– Cred că toţi eram legaţi de ura faţă de regimul comunist. Dincolo de solidaritate, nu aveam alternativă! Când ne întâlneam, vorbeam cu toţii despre situaţia incredibilă, inacceptabilă creată de regimul comunist, iar unicul nostru debuşeu era arta fiecăruia dintre noi. Pentru că, inclusiv în muzica rock, atunci se făcea artă, adică muzica era de mare, mare calitate. În acea perioadă au existat nişte trupe cu-adevărat extraordinare: Sideral, Phoenix, Romanticii, Savoy, Chromatic, de la Cluj, cu Sorin Tudoran… Apropo de calitate, de anvergura culturală autentică, îmi amintesc şi de cenaclul Flacăra, al lui Adrian Păunescu, care umplea sălile şi stadioanele cu mii de oameni veniţi să asculte acea îmbinare meşteşugită de muzică şi poezie… Într-adevăr, în acea perioadă, în România exista o activitate culturală de mare nivel! Din păcate, după ‘75, după ce Ceauşescu s-a întors din China, a întors foaia şi a început marea tragedie…
Despărțirea de România a fost cruntă”
– În 1975 aţi părăsit România şi v-aţi stabilit în Israel: a fost grea despărţirea?

– A fost cruntă! M-am născut în România, toată viaţa de până atunci mi-o trăisem în România, în România îmi erau oamenii dragi, prietenii, în România aveam o carieră şi un statut… Dar, privind înapoi, cred că plecarea de atunci, din ‘75, a fost unul dintre paşii cei mai inteligenţi şi mai inspiraţi pe care i-am făcut în întreaga mea existenţă. Şi a fost şi un pas foarte curajos, fiindcă, la doar două ore de zbor cu avionul distanţă, m-am trezit într-o ţară complet necunoscută – nu ştiam limba, nu ştiam obiceiurile… – şi unde am fost nevoit s-o pornesc din nou de la zero. Tot ce acumulasem în materie de experienţă şi reuşite profesionale a fost şters cu buretele: în Israel nu mă ştia nimeni, nu beneficiam de niciun fel de credit profesional… Dar îi mulţumesc lui Dumnezeu că am fost binecuvântat cu o construcţie spirituală foarte robustă, că psihic şi emoţional sunt foarte puternic, pentru că asta a fost ceea ce m-a scos la lumină: la două săptămâni după ce am ajuns în Israel, cântam deja într-un bar de noapte, aveam un program la pian, muzică de café-concert, înainte să vină vedeta serii. Trebuie să vă imaginaţi scena: cântam în întuneric (că lumina se aprindea pe scenă doar când apărea vedeta), dar, în clipele alea, în loc să fiu deprimat gândindu-mă la ce fusesem şi ce ajunsesem, în loc să-mi plâng de milă, gândindu-mă că, doar cu două săptămâni înainte, mii de oameni mă ovaţionaseră la Arenele Libertăţii, iar acum lucram ca instrumentist „de umplutură”, în clipele alea, aşadar, am găsit puterea să zâmbesc în sinea mea şi să-mi spun: „Eu o să reuşesc şi aici!”. Şi – slavă Domnului! – aşa s-a întâmplat. Pentru că, vă spun sincer, cu realism, nu cu lăudăroşenie: mi-am depăşit de un milion de ori orice vis pe care l-am ţesut atunci când cântam în întuneric! Nu mi-am imaginat c-am să devin unul dintre cei mai populari artişti din Israel. Azi, nu poți să mergi cu mine pe stradă aşa, într-o plimbare, fiindcă sunt oprit la tot pasul: zilnic, când ies din casă, sunt rugat să fac minimum 30-40 de selfiuri cu oameni care mă iubesc. Sunt invitat iar şi iar şi iar la emisiunile TV cele mai populare din Israel… Nu mi-am imaginat, când cântam în întuneric, c-am să devin un artist de stand-up în Israel, folosind o limbă din care, înainte să plec din România, nu ştiam o boabă. Nu mi-am imaginat nimic din toate astea… Repet, nu vreau să par lipsit de modestie, ci, din contră, ceea ce spun, spun din gratitudine. Nu mi-am imaginat că, într-o zi, voi ajunge la nivelul la care sunt azi: să nu existe om în Israel care nu doar să mă cunoască, dar să nu mă iubească. Şi asta, de fapt, e cea mai mare realizare a mea: nu că sunt cunoscut, că sunt popular, ci că sunt iubit!
– O curiozitate: ştim că în Israel există o comunitate românească destul de mare, aţi fost ajutat, măcar la început, de românii de-acolo?
– Una dintre „armele” mele de care chiar sunt mândru este ironia, inclusiv auto-ironia. Mă urc pe scenă şi „arma” mea de bază asta e: auto-ironia. Îmi place să râd de mine însumi. Ei, după ce-am ajuns în Israel şi am început să-mi folosesc umorul pe scenă, râdeam de mine însumi, ca român, şi de românii de acolo, că unii dintre ei veniseră cu nişte apucături socialiste, unii erau marcaţi de un complex de inferioritate – nu era vorba de evreii din Bucureşti, ci de aceia veniţi din Rădăuţi, din Botoşani sau din Gura Humorului, deci „provincialii” – or, asta mi-a adus iniţial multă, multă antipatie din partea românilor din Israel. Aşadar la început nu doar că nu m-au ajutat, dar m-au şi antipatizat. Sigur, în timp, situaţia s-a reglat, iar azi sunt o mândrie pentru ei. Dar n-a existat nimeni care să-mi dea o mână de ajutor, care să-mi facă vreo reducere, metaforic vorbind. Am urcat treptele pas cu pas, fără să sar vreuna, bazându-mă doar pe mine: după episodul cu barul, am devenit pianist-acompaniator pentru cei mai importanţi artişti din Israel (în fiecare seară ieşeam pe scenă cu altul), apoi am reuşit să revin la meseria mea de bază, aceea de compozitor şi orchestrator. În 1982, am ajuns să dirijez orchestra de la Eurovision, pentru reprezentantul Israelului, Avi Toledano, iar în 1983, am „recidivat”, dirijând orchestra pentru Ofra Haza, în ambele cazuri Israelul luând locul II. Iată câteva „staţii” de pe drumul pe care l-am parcurs cu răbdare, cu migală şi cu atenţie. Şi să vă mai explic ceva: publicul românesc din Israel care vine la spectacolele româneşti, încă de când am ajuns eu aici, în ‘75, are media de vârstă de 78 de ani. Nici atunci şi nici azi n-o să vedeţi la un spectacol românesc „tineri” de 60 de ani! (râde) Or, eu mi-am dat seama la foarte scurt timp după ce-am ajuns în Israel că, deşi mi-ar fi fost simplu să intru în spectacolele româneşti, asta m-ar fi condamnat definitiv, adică aş fi intrat într-o zonă artistică care mi-ar fi închis orizontul, m-ar fi izolat într-o nişă artistică. Şi-atunci am preferat să lupt, să cânt cu un sfert de preţ pentru scena israeliană, dar să am orizontul larg deschis. Am preferat să lupt ca să devin artist israelian, decât să fiu un artist de ghetou în Israel.
„În octombrie, am avut un fel de reuniune «Roșu și Negru» în Iași, cu un public de 50.000 de oameni, iar succesul a fost fulminant”
– În anii de după mutarea în Israel aţi mai păstrat legătura cu foştii colegi?

– Ţăndărică este unul dintre cei mai superbi prieteni ai mei şi cu el sunt în legătură permanentă: vorbim la telefon de cel puţin două-trei ori pe săptămână! Iar întotdeaua când vin în România sunt cu el de dimineaţă până seara! Ba mai colaborăm şi muzical: în octombrie, de pildă, am avut un fel de reuniune „Roşu şi Negru” în Iaşi, cu un public de 50.000 de oameni! Am urcat pe scenă eu, Ţăndărică, Mugurel Vrabete şi Nicu Patoi, iar succesul a fost fulminant: a fost extrem de emoţionant pentru mine, e o amintire nemaipomenită!
– Aveţi de gând să „recidivaţi”?
– Din punctul meu de vedere, oricând! Dar, sigur, în România e destul de complicat… Pentru mine, vreau să spun, fiindcă, realist vorbind, publicul meu, din păcate, nu prea mai există.
– Dar în privinţa României, a stării ei generale, ce părere aveți? Găsiţi că s-a schimbat în bine sau în rău?
– Cred că situaţia, atât cât o pot judeca eu, din vizitele mele relativ scurte şi din ceea ce aud de la prieteni şi cunoscuţi, nu poate fi privită doar în alb şi negru, ci există o multitudine de nuanţe. Din multe puncte de vedere, mi-e clar că România e schimbată mult în bine. Din alte puncte de vedere, repet, din ceea ce aud, trag concluzia că mai e de lucru… Am înţeles că la conducerea ţării au ajuns tot felul de indivizi dornici de înavuţire rapidă, care au furat şi au făcut tot felul de lucruri prin care au frânat dezvoltarea naturală a României, deşi România are toate datele, toate condiţiile să fie o ţară la nivelul Elveţiei. Asta e dureros…
– Dar din România în care ați trăit, de ce vă e cel mai dor?
– Primul răspuns care-mi vine pe buze este că mi-e dor de reacţia publicului, deşi diferenţa asta e naturală, fiindcă realist vorbind, nu poţi să compari merele cu perele: în România, ca muzician, apăream adesea în faţa a mai multe mii de spectatori, care urlau extaziaţi, în vreme ce în Israel, ca artist de stand-up, nu poţi să apari decât în faţa a cel mult o mie de oameni, care râd, sigur că da, însă e normal ca reacţiile lor să fie mai potolite decât acelea de la un concert rock. În plus, comparaţia e îngreunată şi de faptul că vorbim de perioade de timp diferite, de culturi diferite… Altfel, mi-e dor de toată adolescenţa şi de partea din tinereţe pe care le-am petrecut în România, de „romanele” mele de dragoste din România… (râde)
„În fiecare dimineață, mă trezesc cu… zâmbetul pe buze”
– Cu siguranţă că dragostea nu v-a ocolit nici după ce-aţi plecat…

– Nu, din fericire nu m-a ocolit! (râde) Am fost căsătorit de două ori: a doua oară, pentru 20 de ani, cu o ieşeancă. Din păcate, şi mariajul acesta, cea mai superbă poveste de dragoste a mea, s-a încheiat în urmă cu patru ani, însă mi-au rămas copiii, care sunt extraordinari, absolut superbi şi-mi aduc mare, mare bucurie: un băiat de 19 ani şi o fată de 17 ani.
– Trăgând linie, cum vă simţiţi în lumea de azi? Sunteţi în pace cu dumneavoastră înşivă?
– Sunt foarte mulţumit de viaţa mea şi privesc cu seninătate atât în interiorul, cât şi împrejurul meu. Din fericire, am fost binecuvântat, cum vă spuneam şi mai devreme, cu o construcţie interioară care caută în permanenţă lumina. Mintea şi sufletul meu aleg doar energiile pozitive, oamenii pozitivi, întâmplările pozitive, visurile frumoase, iar când simt fie doar şi-o adiere de energie negativă, în orice fel s-ar manifesta ea… am dispărut! De-asta pot să spun cu toată sinceritatea că eu, în fiecare dimineaţă, mă trezesc cu zâmbetul pe buze. Şi am încă multe planuri de viitor, vreau să mai fac încă multe lucruri în viaţa asta…
– Presupunând că planurile de viitor se referă în special la profesie, închei întrebându-vă: ce alte zone de bucurie mai există în viaţa dumneavoastră?
– Vă fac o mărturisire: eu sunt un tip romantic. Aşa că mă bucură foarte mult relaţiile romantice cu partea feminină. Iar dac-ar fi să vă povestesc pe subiectul ăsta, am avea nevoie de trei zile! (râde)
Foto: Arhiva personală Ovidiu Lipan Țăndărică și Nansi Brandes
Because I’m from the same generation (slightly younger) as the Red and Black band, the story of the one who founded this band – Nansi Brandes – transposed me into the world of nostalgia.
I wish him that all his wishes and future projects come true