– Bioeconomia este știința și efortul de a recicla resturile de origine vegetală sau animală. Este nevoia omului de a recupera energiile din natură și a le pune din nou la treabă. Un plan ambițios al țărilor avansate de a reuși să refacă paradisul naturii, așa cum a fost la început –
Regenerare și reciclare
Am scris într-un articol precedent din Formula AS despre „sechestrarea carbonului”, pentru a reduce concentrația de gaze cu efect de seră din atmosferă, concentrație responsabilă de încălzirea globală. Am scris, cu altă ocazie, despre planul Uniunii Europene de a reduce cu 50% utilizarea pesticidelor și a fertilizanților chimici și de a extinde agricultura ecologică până la 25% din suprafața agricolă totală a Uniunii. Am scris, de asemenea, și despre diversificarea surselor de proteine, inclusiv prin aprobarea ca alimente a unor specii de insecte, decizie respinsă de cetățenii tradiționaliști. Toate aceste subiecte fac parte din Pactul Verde, un mega-program care vizează crearea unei Europe ecologice, cu poluare redusă, capabilă să lupte cu schimbările climatice, dar să nu își afecteze, în același timp, securitatea alimentară și să creeze și noi locuri de muncă. Printre căile de atingere a acestor deziderate se numără și bioeconomia. O definiție a acesteia, așa cum am găsit-o în documentele europene, sună cam așa: „Bioeconomia este o activitate umană economică desfășurată prin utilizarea resurselor biologice regenerabile (biomasă) de pe uscat și din mare, cum ar fi culturile agricole, produsele forestiere, peștii, animalele și microorganismele, pentru a produce alimente, materiale de diferite tipuri și energie”. Este, așadar, o exploatare a materiei vii, care are capacitatea să crească la loc, spre deosebire de resursele minerale, incluzând și combustibilii fosili (petrol, cărbuni, gaze), care nu se mai refac.
Biocombustibili, la a patra generație
A înflorit rapița, galbenul ei luminat de soare ne fură privirea, mai ales când vedem suprafețe întinse de zeci de hectare. Prezența acestor întinderi galbene, în verdele dominant, nu are însă un scop estetic. Cultura de rapiță există acolo, pe câmp sau pe deal, în scop economic. Fermierul încasează un preț bun pe tona de semințe de rapiță (peste 1.000 de lei/tonă), există o cerere industrială mare pentru această marfă agricolă: este materie primă pentru fabricarea uleiului comestibil, dar, cu precădere, a unor tipuri de uleiuri folosite drept biocombustibili ecologici, inventați să înlocuiască combustibilii fosili, care poluează. La fel stau lucrurile în cazul porumbului: din boabele măcinate obținem făină (mălai), din care facem mămăliga strămoșească, sau le folosim ca hrană pentru animale, dar boabele de porumb sunt și materie primă pentru fabricarea etanolului (alcool etilic), folosit ca biocombustibil pentru anumite tipuri de motoare. Biocombustibilii obținuți din semințe de rapiță și din boabe de porumb, numiți și biocarburanți de primă generație, pun însă o problemă majoră: nu cumva ocupăm prea multă suprafață agricolă pentru culturi agricole destinate industriei auto, în detrimentul hrănirii populației? În România, suprafața cultivată cu rapiță a depășit 500.000 de ha. Statele Unite au ajuns să cultive suprafețe imense cu porumb, pentru fabricarea etanolului. Cercetătorii și-au pus mintea la treabă și au inventat biocombustibilii de generația a doua, obținuți prin procese chimice industriale, din deșeuri vegetale (paie, coceni, plante furajere, plante nealimentare – celuloză). Se spune că în pădurile tropicale ar fi fost descoperită o ciupercă numită Gliocladium roseum, capabilă să transforme celuloza în myco-etanol. Ar fi un pas revoluționar obținerea, în cantități industriale, de biodiesel, cu ajutorul unor ciuperci! Există și o treia generație de biocombustibili, obținuți din… alge, care produc de câteva zeci de ori mai multă energie pe metru pătrat decât culturile obținute pe teren. Țările care au acces la zone maritime costiere pot cultiva suprafețe întinse cu alge, ca materie primă pentru biocombustibili de generația a treia. A fost creată și a patra generație de biocombustibili, produsă de (țineți-vă bine!), micro-organisme modificate genetic pentru a produce combustibili direct din dioxidul de carbon, care urmează să fie captat/stocat, după cum scriu autorii (Sână Sonia, Carmen Socaciu și Simion Scridon) unui studiu publicat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj. Iată, patru generații de biocarburanți obținuți din resurse biologice, nu din zăcăminte de petrol și cărbuni sau din pungi de gaz. Lucrurile nu se opresc aici: resturile vegetale, dar și gunoiul de grajd sunt reciclate pentru a obține, prin procesul de fermentare, biogazul. Acest biogaz este folosit mai departe, fie ca agent termic, fie pentru a produce electricitate. În Germania, producerea biogazului a luat un mare avânt; la noi, mai sunt multe de făcut. În același timp, biomasa (resturi vegetale din agricultură și din industria forestieră) este folosită pentru a obține electricitate: prin ardere eliberează un abur care pune în mișcare o turbină, care, la rândul ei, antrenează un generator. Există energie produsă de biomasă și în România, dar în cantități mici.
Fibre, stuf, compost
Bioeconomia și bioeconomia circulară (deșeurile sunt reciclate și introduse în circuitul economic – sub formă de fertilizanți, de pildă) este un teritoriu vast, deschis experimentelor. Cercetătorii și, după ei, funcționarii și oamenii politici, cei care formulează legile și le adoptă, au redescoperit importanța culturilor agricole producătoare de fibre vegetale, care pot înlocui plasticul sintetic, atât de poluant. Din fibrele vegetale (in, cânepă) pot fi confecționate haine, dar, deopotrivă, și ambalaje pentru alimente. Deja sunt folosite ca materie primă frunzele de palmier sau fibrele trestiei de zahăr. Avem și noi în Delta Dunării o bogăție naturală regenerabilă în fiecare an: stuful. Cunosc un lipovean care face acoperișuri tradiționale din stuf, dar și garduri și chiar plase împotriva zăpezii. Tot de domeniul bioeconomiei ține și producerea biofertilizanților și a biopesticidelor. Există deja sere legumicole care folosesc excrementele peștilor! În ceea ce privește biopesticidele, acestea sunt obținute din surse vegetale sau animale. Cum ar fi zeama de urzică, folosită pentru combaterea dăunătorilor în agricultura ecologică. Sau sunt aruncate în luptă anumite insecte, cum ar fi buburuza, care consumă afidele, păduchii plantelor. Soluțiile bio lasă în urmă soluțiile chimice, dăunătoare mediului înconjurător și oamenilor.
Instituțiile europene au înțeles importanța covârșitoare a bioeconomiei și a bioeconomiei circulare pentru lumea în care trăim. Încă din 2012, Comisia Europeană a lansat o Strategie pentru Bioeconomie, pe care a reactualizat-o în 2019. Consiliul AGRIFISH, care reunește miniștrii Agriculturii din statele membre, a lansat, la 25 aprilie 2023, un document prin care solicită Comisiei Europene să folosească bioeconomia pentru a ajuta regiunile mai puțin dezvoltate și zonele rurale. Sunt avute în vedere, printre altele, creșterea capacității de rezistență la schimbările climatice și crearea de locuri de muncă. Guvernanții noștri ar trebui să ia în serios avantajele bioeconomiei: avem o natură generoasă, resurse biologice mai bogate decât multe alte state, trebuie numai să privim în jurul nostru, să gândim și să găsim soluții sau să le adaptăm pe cele găsite de alții. Garda de Mediu dă amenzi mari sătenilor care ard primăvara resturile vegetale, dar până la amenzi autoritățile i-ar putea ajuta să facă mici făbricuțe de compost, care ar putea fi exportat. Cheia dezvoltării se află, deseori, în lucruri cărora trebuie să învățăm să le dăm importanță.