Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Somn ușor, vise plăcute!

– Performanțele noastre fizice și psihice depind de felul în care dor­mim. Iar somnul profund e condi­ționat de amănunte. Înainte de a merge la doctor, aplicați urmă­toa­rea regulă „de trei simplă”. Som­nul are arit­metica lui –

Poziția de dormit

Foto: Shutterstock – 2

* În caz că aveți dureri în zona cefei și a ume­rilor: în această situație, se recomandă să dormiți pe spate, cu o pernă mai joasă, eventual chiar fără pernă. Această poziție este importantă pentru întin­derea mușchilor și vă ajută inclusiv contra durerilor lombare.

* Reflux gastroesofagian: nu dormiți pe partea dreaptă, căci astfel stomacul ar fi plasat mai sus decât esofagul, ceea ce ar face ca acidul clorhidric din stomac să se scurgă în permanență pe mucoasa esofagului, la fel ca apa dintr-un robinet defect.

* Probleme ale inimii: ți­neți seama de faptul că aorta por­nește de la inimă, se îndreap­tă mai întâi către stânga, apoi coboară până în abdomen. Dacă vă culcați pe partea stângă, creați condiții favo­rabile fluxului sangvin, în schimb, dormind pe dreapta, obligați inima să împingă sângele de jos în sus.

* Probleme cu apneea nocturnă – vor face mai puține pauze de respirație cei care dorm pe burtă.

În general, se consideră că dormitul pe una dintre părțile laterale ale corpului ar preveni de­mența.

Salteaua

* Ar fi necesar ca ea să depășească lungimea corpului cu aproximativ 20 de centi­metri.

* Indiferent în ce poziție dormiți, coloana vertebrală trebuie să formeze o linie dreaptă și, în acest scop, sal­te­lele de calitate au pe suprafața lor zone cu fermitate diferită.

* Cei ce preferă poziția de somn pe o parte au nevoie de o saltea suficient de flexibilă pentru ca umărul și șoldul să li se cufunde în ea.

* Oamenii care dorm pe spate sau pe burtă necesită, dimpotrivă, o saltea mai dură, capabilă să susțină alinierea coloanei și în porțiunea de mijloc a corpului.

Important: materialele cele mai potrivite pentru confecționarea saltelelor sunt spuma vâscoelastică, arcurile de tip pocket (împachetate) sau latexul. Dacă dormiți pe burtă, puteți alege eventual o saltea cu un strat de fibră de cocos, iar pentru somnul pe spate ar fi indicată și spuma cu particule de gel.

Perna

* Dacă dormiți pe spate, per­na cu dimensiuni standard (80 x 80 cm) nu este potrivită pentru po­ziția de dormit pe spate, deoarece poate da naștere unor contracturi dureroase în regiunea cefei. Sunt de preferat variantele mai în­guste (40 x 80 cm sau 60 x 80 cm).

* Dacă dormiți pe burtă: din dorința de a-și satisface optim clienții, unii producători au realizat și perne cu profil special, cum este cea destinată persoanelor care dorm pe burtă. Pentru a le da po­sibilitatea să respire mai ușor, acest model este pre­văzut cu o adâncitură pentru gură și nas.

* Există și o pernă anti-sforăit: în mijlocul ei se află o denivelare care îl împiedică pe cel ce doarme să se întoarcă pe spate în timpul somnului, deoarece se știe că această poziție facilitează sfo­răitul.

Plante și mirodenii care ne oferă un somn mai bun

– Plantele aromatice au fost nelipsite din rețetarul vracilor și șamanilor. Când somnul întârzie să sosească, e cazul să-l ademenim și noi cu „vrăji” garantate din plante –

Lavanda

Uleiul conținut în florile de Lavandă are un efect calmant, de aceea ceaiul pre­parat din ele combate cu succes tulburările de somn. Se toarnă 150 ml de apă clo­co­tită peste 2 lingurițe de flori proaspete sau uscate și se lasă la infuzat 10 minute, după care se strecoară. Cei ce adorm greu ar trebui să bea câte o cană din acest ceai, dimi­neața și seara, timp de o lună.

Vanilia

În aromaterapie, prețiosul ulei eteric de Vani­lie este adesea prescris ca remediu contra in­som­niei, anxietății și stărilor depresive. Însă Vanilia nu acționează doar pe cale olfactivă, ci și prin stomac. Veți avea un somn mai odih­nitor dacă veți lua un mic de­sert aromat, cu o oră sau două înainte de a merge la culcare. Amestecați un vârf de cuțit de pudră de Vanilie într-un păhărel de iaurt, o porție de brânză de vaci sau un piure de mere.

Rozmarinul

Uleiul volatil de Rozmarin întărește sistemul circulator și activează irigația sangvină. Totodată, el vine și în ajutorul persoanelor care suferă de labilitate emo­țională sau depresie. Acționând asupra creierului, poate îmbu­nătăți, de asemenea, memoria, dar și calitatea somnului. Ca să vă odihniți mai bine peste noap­te, faceți seara o baie în care ați pus 10 picături din uleiul de Rozmarin. Sau masați-vă blând zona cefei cu o picătură de ulei, iar o alta lăsați-o să cadă pe o batistă sau doar în palmă și inhalați aroma.

Scorțișoara

Acest condiment exotic are multiple valențe terapeutice. Folosită în mod tradițional, la prepa­rarea deserturilor, Scorțișoara stimulează apetitul și reglează procesele digestive. Adăugată la cla­sicul pahar de lapte îndulcit cu miere, sorbit pe îndelete înainte de culcare, își dovedește vir­tuțile de somnifer, căci dă un impuls producției de mela­to­nină, bine-cunoscutul hor­mon al somnului.

Chimionul

Semințele de Chimion sunt aproape identice ca aspect cu cele de Chimen, dar se deosebesc de acestea prin gustul lor pronunțat amărui. Decoctul preparat din ele ne calmează și ne pregătește pen­tru somn. Iată cum se procedează: puneți o linguriță de semințe într-un vas cu 250 ml apă, dați-le într-un clocot și după aceea continuați să le fierbeți la foc mic până când apa se colorează în maroniu. Atunci trageți vasul deoparte, așteptați să se răcească puțin și strecurați. Beți ceaiul cu înghițituri mici, cu o oră înainte de a vă băga în pat.

Nucșoara

Dată pe răzătoare, ea se presară de obicei peste supele de legume sau mâncărurile de car­tofi, pentru a le da un gust mai bun, dar unele studii ne informează că ar avea și puterea de a ameliora calitatea somnului. Ju­mă­tate de linguriță de Nuc­șoa­ră proaspăt rasă se combină cu 200 ml lapte și se dă într-un clocot. Amestecul se bea căl­duț, cu jumătate de oră înainte de culcare.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian