Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Rețete cu frunze și flori

Conserve din frunze verzi

FotoȘ Shutterstock – 4

Se știe că frunzele plantelor conțin primăvara mai multe vitamine decât fructele lor. Ca să poată fi păs­trate mai mult, ele trebuie transformate în conserve, folosind următoarele rețete:

* Oțet din frunze. Frunzele se spală, se zvântă și se taie mărunt. Se amestecă cu oțet pre­parat din ciu­perca de ceai kombucha, se lasă 21 de zile la macerat, apoi se storc bine. Oțetul se păs­trează la rece și se fo­lo­sește în alimentație, pentru prepararea salatelor (Le­ur­dă, lăstari de napi, ustu­roi, pătrunjel, frunze de ri­diche, mărar etc.) sau pe cale externă, ca suport pen­tru frecții (Păpădie, Ur­zică, Tătăneasă, hrean, frunze de ficus).

* Ulei din frunze. Frunzele tăiate se amestecă cu ulei nerafinat, se lasă la macerat 14 zile, se storc bine și uleiul se păstrează la frigider. Se folosește la prepa­rarea bucatelor. (Frunze de mărar, pătrunjel, usturoi, lobodă, frunze de Coacăz, Tei, Zmeur, Mestea­căn, Leur­dă, ștevie, ridiche.) Plantele din ulei nu se aruncă, se adaugă în salate, în budincă, în preparate din car­tofi, varză, se ung pe clătite.

* Macerat de frunze în alcool. Se mace­rează frunzele diverselor plante în alcool.

* Amestec de miere de albine cu flori și frunze. Mie­rea de albine se amestecă cu flori de Păpă­die, Păducel, Măceș, Podbal, Pătlagină sau cu frunze de Mes­teacăn, Coacăz, Zmeur, Brusture. Intern, se pune în ceaiuri sau sucuri de fructe. Ex­tern, se aplică comprese pe articulațiile bol­na­ve (se combină cu uleiul de frunze din rețeta 2).

Balsam de flori

Luna Mai este ideală pentru prepa­ra­rea unui balsam din flori, care vă oferă po­len na­tural toată iarna. Aveți nevoie de un borcan de 3-5 litri și alcool dublu rafinat. Cum apar pri­mele flori de mai, culegeți din fiecare din ele câte un păhăruț (chiar și flori de măr, prun, pier­sic, cais și gutui), puneți-le în vas și aco­pe­riți-le cu alcool. Pro­cedeul se repetă pe tot par­cur­sul anului, până toamna, în așa fel ca în bor­can să fie adunate 80-90 de feluri de flori. De fie­care dată când adăugați florile noi, mai tur­nați o cantitate de alcool, în așa fel ca ele să fie aco­perite de lichid. Toam­na, se mai adaugă du­pă dorință și ră­dăcini de: Odolean, Varza-iepu­rilor (Soal­dina-sedum maximum), un biostimulator care are toa­te calitățile Ginseng-ului, dar nu are con­tra­in­dica­țiile lui), Iarbă-mare, Brusture, Măceș.

Mod de administrare: se pun câte 12-15 picături în 100 ml apă sau ceai. Pe cale externă, balsamul face bi­ne în caz de dureri de dinți (se pune un tampon îm­bi­­bat pe dintele bolnav), vindecă mai repede o rană care se tratează greu, se adaugă în soluții pentru frecții.

Remedii de primăvară

Lăcrămioare

* Întărirea mușchiului car­diac: se consumă zilnic 5-6 flori de Păpădie proaspete (nu­mai partea galbenă), pe toată perioada înfloririi.

* Anemia de primăvară: se consumă cât mai des salate pre­parate din amestec de frun­ze tinere de napi, Tei, Zmeur, Dud, lobodă sălbatică, Roiniță.

* Boli ale sistemului res­pi­rator: în luna Mai se culeg frun­­zele de Podbal, se rulează fiecare în parte și se lea­gă cu ață. Se usucă la întuneric. Iar­na, se folosesc pen­tru tra­ta­rea bolilor sistemului res­pi­rator: bron­șită, tuse, tu­ber­culoză, sub for­mă de ți­ga­ră, care trebuie fu­mată de 3-4 ori pe zi. Re­zul­ta­tele apar și mai re­pe­de, dacă tra­ta­mentul se asociază cu folosirea ră­șinii de Pin sau de Brad, care se culege pri­mă­va­ra de pe tulpi­nile co­pacilor și se mo­de­lează sub formă de biluțe mici (cât ma­ză­rea). Se înghit zilnic câte 5-6 biluțe, de trei ori pe zi. Dacă rășina este uscată, se sfă­­râmă și se înghite câte o linguriță de pulbere, de trei ori pe zi.

* Boli cardiace, mărirea vitalității: se cu­leg flori de Ruscuță-pri­mă­vă­ra­tică (Ado­­nis vernalis). În cazuri de ur­gen­ță (dureri acute în zona inimii), se folosește 1/2 de lin­guriță de plantă uscată sub formă de pulbere, care se amestecă cu 100 ml apă și se bea o dată la 2-3 ore. Sau se infuzează 6-8 ore în apă rece, o linguriță de plantă tăiată mărunt. Se ad­ministrează de 3-4 ori pe zi.

* Reglarea sistemului nervos: se prepară ceai din frunze tinere de Arțar, care se culeg îna­­inte de în­florire și se usucă la semi­în­tuneric. Se folosesc frun­zele foarte fine, subțiri (asemănă­toa­re cu Vița-de-vie), cu „degetele” în­guste, alun­gite. Se prepară infu­zie dintr-o lin­gură de plantă la 250 ml apă. Se beau 2-3 pa­hare pe zi.

* Dureri de picioare. În zilele calde, di­mi­nea­ța, se fac plimbări cu picioarele goale pe rouă, mai ales în locurile unde iarba este mai înal­tă. Îna­in­te de culcare, locurile bolnave se pan­sează cu frunze de Tătăneasă, care ajută mult la eliminarea dure­rilor.

* Probleme dermatologice: bătături, negi, tu­mori can­­ceroase și necanceroase, probleme ale fi­ca­tului (aten­­­ție la dozare). În toate aceste cazuri re­zultate deo­­­sebite se obțin cu preparatele din Ros­topască.

Metoda nr. 1: În perioada 15 Mai – 15 Iunie (când are boboci sau flori) se taie planta întreagă, se spală, se întinde pe un prosop pentru uscare. Peste o oră, se taie (cu mănuși de cau­ciuc) pe o scândurică și se dă prin mașina de tocat. Se stre­coară sucul printr-un ciorap des, se amestecă cu vod­că în proporție de 1/1, se acoperă bine și se lasă timp de două săptămâni la întuneric, după care se toarnă încet în alt vas (sau se strecoară prin vată). Pre­cipitatul se aruncă sau se folosește pentru com­prese. Mod de administrare: se iau câte 5 picături de tinctură la 50 ml de apă sau lapte, de trei ori pe zi, cu 20 de minute înainte de masă. Tratamentul durează o lună și se poate repeta după o pauză de 5 zile. Se practică iarna.

Metoda nr. 2: Se prepară după descrierea de mai sus 2-3 litri de suc, se lasă în borcan acoperit cu tifon până la terminarea fermentației și a sedimen­tării (apro­ximativ două luni). Când lichidul devine limpede ca apa, se mută atent în alt vas (fără preci­pitatul ră­mas pe fund) cu ajutorul unui furtun. Mod de ad­mi­nis­tra­re: se bea de două ori pe zi (dimineața și seara), cu 30 de minute înainte de masă, câte o linguriță. Se păstrează bine închis, în frigider.

Tratamente cu dulceață de flori, agheazmă și apă de argint

Pentru ca vindecările cu dulceață să aibă efect, componentele trebuie să fie vii, proaspete, pline de soare. Plantele uscate pot fi folosite și ele, dar mai rar, și în doze de două ori mai mici, deoarece planta uscată parțial își pierde puterile. Mai bine să ne îmbogățim organismul cu energie vie. Im­por­tant: în toate rețetele se adaugă o cantitate de apă sfințită (agheazmă), care are proprietăți pu­ternice de vin­decare. Când vă pregă­tiți să faceți dulceață sau orice alte bucate, analiza­ți-vă starea sufletească. Se știe că orice preparat făcut cu dra­goste, cu liniște sufletească, cu binecuvântarea Domnului, are efect dublu. Mult contează și cali­tatea apei, cea mai bună fiind apa de izvor sau de argint, preparată astfel: o lingură, sau orice alt obiect din ar­gint, se încinge pe foc și se introduce apoi într-o cană cu apă fiartă, vreme de două ore.

Dulceață de Păpădie

Păpădie

Un kilogram de flori de Păpădie se pune pe foc cu 0,5 litri apă fierbinte. Se aduce până la clocotire și se fierbe două minute. Se ia de pe foc, se lasă aco­perit 20 minute, se stre­coară prepa­ratul și se stoarce bine. Li­chi­dul obținut se ames­tecă cu 1 kg de zahăr și se mai fierbe 5 minute. Se adau­gă 5 lă­mâi de mărime mi­că cu coajă cu tot, tăiate mă­runt, și se fierb încă 5 minute, amestecând perma­nent. Se ia de pe foc, se lasă 30 de minute, se adau­gă 250-300 ml apă sfințită și se fierbe încă un minut. Înainte de admi­nistrare, se ci­tește o rugăciune. Se bea cu 30 minute înain­te de masă. Mod de adminis­trare: copiii până la 3 ani: 1/2 linguriță de două ori pe zi; copiii până la 15 ani – câte o linguriță de trei ori pe zi; adulții – câte o lin­gură de trei ori pe zi. Se folosește în boli ale gâtului, bron­șită, afec­țiuni pulmonare, ră­celi, reu­matism, tu­ber­culo­ză, gută, boli ale apa­ra­tului locomotor. Se apli­că și sub formă de comprese pe articulațiile bol­nave.

Dulceață de Tătăneasă

Un kilogram de plante cu flori se spală în apă curgătoare rece, vreme de 30 de minute. Se taie apoi mărunt și se pun la fiert într-un litru de apă, pe foc mic, 10 minute. Se strecoară de două ori, se ames­tecă cu 1 kg zahăr și se fierb încă 15 mi­nute. Se adaugă trei lămâi tăiate mărunt, împreună cu coaja lor, și se fierbe încă 5 minute. Se ia vasul de pe foc, se lasă 20 de minute, se pune iar pe foc până ajunge la punc­tul de fierbere, se adaugă 100 ml apă sfin­țită. Mod de ad­ministrare: se bea câte o linguriță de două ori pe zi, timp de două luni, citind o rugă­ciune. Indicații: tromboflebită, varice, tumori di­verse, nisip la ficat și ri­nichi. Se folosește sub formă de com­presă, în trata­rea dermatozelor.

Miere din flori diferite

Gălbenele

Ingrediente: 100 g Mentă, 100 g Sovârf, 100 g Meli­să, 2 g (aproximativ o linguriță) Rosto­pas­că (după do­rin­ță, puteți adău­ga și câte 100 g flori de Pă­ducel). Toa­te plantele se țin în apă rece, vreme de 30 de mi­nu­te. Se scutură de apă, se taie mă­runt și se amestecă cu un litru de apă. Se aduc până la punctul de fierbere și se țin pe foc mic 30 de minute. Se strecoară prin ti­fon, se amestecă cu 1 kg de zahăr și cu 1 kg de lămâi tăiate mărunt, cu tot cu coajă, și se fierb încă 15 minute. Se ia de pe foc, se lasă 30 de minute, se adaugă încă 50 ml apă sfințită și se aduce încă o dată până la fierbere. Mod de adminis­trare: copiii beau câte o lin­guriță de mie­re diluată cu un pahar de apă călduță, de 3-5 ori pe zi, iar adulții câte o lingură, diluată cu un pahar de apă călduță, de 3-5 ori pe zi. Indicații: dureri la inimă, depresii, insomnii, sures­citare, epilepsie și dureri de cap. În caz de dermatoze, se folosesc comprese din rețeta de mai sus.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian