Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Venele și căldura

– E lucru știut că bolile vasculare merg braț la braț cu tempe­raturile ridicate. Și cum vara se apropie, e bine să luăm măsuri de protecție înainte ca picioarele să ni se acopere de varice și să ne pomenim cu glezne de elefant –

Remedii cu apă

Foto: Shutterstock – 3

În perioada verii, când din cauza căldurii bolile vas­culare cunosc o agravare sensibilă, apa – un agent de răcire și de revigorare – este un remediu ideal pen­tru tratarea și mai ales pentru prevenirea acestui tip de afecțiuni. În sanatoriile din Germania, Elveția, Franța, terapia cu apă, aplicată pentru tonifierea și menținerea sănătății vaselor de sânge, se practică cu un succes extraordinar. Multe din aplicațiile externe cu apă pot fi fă­cute și acasă sau în aer liber (atunci când plecăm în vacanță), fiind la îndemâna fiecăruia dintre noi. Din multitudinea procedurilor cunoscute, le-am ales pe cele mai simple, pe care le putem utiliza oricând.

Dușuri reci

Această aplicație se face pe zo­na membrelor inferioare, pe care se lasă să curgă jetul de apă al du­șu­lui (i se demon­tea­ză capul) vre­me de 2-5 minute. Apa trebuie să fie cât mai rece. Se por­nește de la glezne și se urcă spre coapse, de mai multe ori succesiv. Picioarele nu se șterg cu pro­sopul, ci se lasă să se usuce la aer. Apoi se vor face câteva exerciții ușoare de gimnas­tică, vreme de zece minute (genuflexiuni, sărituri pe vârfuri, alergare ușoară, ridicări și lăsări pe căl­câie etc.).

De regulă, această procedură se face dimineața, la puțin timp după trezire. Pe lângă efectele sale benefice asupra vaselor de sânge ale picioarelor, are și un efect înviorător deosebit. Prin această metodă este activată circulația periferică din zona inferioară a picioarelor. Sunt tonifiate venele, pre­venindu-se astfel formarea varicelor sau aju­tând chiar la estomparea celor existente.

Mersul prin apă până la genunchi

Este o metodă care se poate practica în albia unui pârâu sau râu sau pe malul mării. Desculți, mergem prin apă vreme de 10-20 de minute, într-un tempo ceva mai rapid, dar fără să aler­găm. După aceea ne uscăm picioarele prin tam­ponare cu un prosop și, mai ales dacă afară este răcoare sau pământul este rece, ne în­căl­țăm, pentru a ne încălzi picioarele. Efectul pro­ce­deu­lui este deosebit. Ca urmare, circulația peri­ferică la nivelul picioarelor se îmbunătățește rapid, prevenind formarea varicelor. Procedeul are și efecte de prevenire și combatere a arteritelor. De asemenea, această proce­dură este și un exercițiu fizic blând și eficient, ajutând la întărirea întregului sistem cardio-vascular, regula­ri­zând ritmul cardiac și ajutând la menținerea tensiunii arteriale la valori normale. Condiția este ca el să fie re­petat cât mai des. O alternativă la fel de eficientă, care li se reco­mandă celor ce nu au posibilități să ajungă pe malul mării sau pe margini de râuri, este „căl­catul apei” în cadă. Se lasă apă cât mai rece, până la ge­nunchi, și se pășește pe loc, în ea. Timpul de pornire este de 1 minut, crescând progresiv până la 5 mi­nute.

Precauții

Procedurile hidroterapeutice care fo­losesc apa rece nu sunt recomandate per­soanelor cu boli cardio-vas­cu­lare de­com­pensate, precum și celor care sunt foarte slă­bite, anemice, care pe moment se con­fruntă cu senzația de frig accentuat. În cazul dușu­rilor reci, pentru a nu crea un șoc organis­mului, se va porni cu apă călduță, scăzându-i apoi gradat temperatura.

Mofete

Sunt emanații naturale ale unui gaz cu compo­ziție complexă (în principal o combinație de dioxid de carbon și radon), emanații venite din adâncurile pământului și care au efecte extra­ordinare asupra vaselor. Cea mai spectaculoasă acțiune a acestor mo­fete este cea vasodilatatoare, utilă mai ales în insuficiențele circula­torii și în refacerea după accidentele vas­culare. Această formă de tratament este recomandată mai ales în arterită (inclusiv în cea obliterantă), în insu­ficiența circulatorie periferică, în re­facerea după accidentele vasculare, în tratarea ischemiilor cardiace com­pensate. Cei grav bolnavi vor apela la această formă de trata­ment numai după ce au primit acceptul medicului car­diolog și, evident, sub îndrumarea personalului auto­rizat din stațiunile respective.

Precauții

Tratamentul cu mofete este contraindicat în cazul hipertrofiei prostatei, precum și în bolile tumorale be­nigne și maligne.

Aplicații cu plante

Sunt destinate tonifierii vaselor de sânge, acti­vării circulației, având un efect tămăduitor în tratarea unor boli vasculare.

Compresa cu tinctură de Spânz

Spânz

Se îmbibă o bu­cată de tifon cu tinctură de Spânz și se aplică pe locurile afectate de varice sau trom­boflebită, ținându-se astfel vreme de 20-30 de minute. După îndepărtarea com­presei, zona tra­tată se lasă câteva minute descoperită, după care se unge cu alifie de Tătăneasă sau de Gălbe­nele, pentru refacerea tegumentelor. A­cest tratament este eficient mai ales în varice și hemoroizi, în tromboflebită, pre­cum și în cazu­rile de fragilitate a va­selor capilare. În ca­­zurile de insu­ficiență circulatorie cerebrală, se fac zil­nic fricțio­nări blânde la rădăcina părului cu o linguriță de tinctură de Spânz (nu mai mult!), după care se aco­peră vreme de jumătate de oră capul cu o căciuliță sau o basma. Această fricționare a pielii capului este efi­cientă și în tratamentul de eliminare a sechelelor acci­dentului vascular cere­bral.

Tinctura de Spânz se găsește la Plafar sau se comandă la preparatorii de remedii din plante, din Munții Apuseni (Dănuț Albuț, Poienii de Jos, jud. Bihor, tel. 0742/09.27.17 sau 0745/70.18.84.).

Precauții

Întrucât are o toxicitate foarte mare, tinctura de Spânz va fi păstrată într-un loc separat, nu va fi lăsată la îndemâna copiilor și nu va fi folosită pe rănile deschise. Aplicațiile pe zone extinse cu can­tități mari din această tinctură pot crea, de aseme­nea, probleme grave, pentru că principiile active sunt ab­sor­bite de sânge prin circulația periferică.

Cataplasma cu argilă și Tătăneasă

Se amestecă două părți praf de argilă cu o parte pulbere de rădăcină de Tătăneasă și cu apă până se formează o pastă care se aplică pe un tifon și apoi pe locul afectat. Deasupra se pun o bucată de nai­lon, care să împiedice evaporarea apei din cata­plas­mă, și o buca­tă de țesătură de lână sau alt material călduros. Se ține cataplasma vre­me de o oră-două, după care se în­depăr­tează și se lasă zona tratată să se zvânte. Un tratament complet du­rea­ză trei-patru săptămâni, timp în care se fac aplicații zilnic sau o dată la două zile, și are efecte specta­culoase în tratarea varicelor în fază incipientă, a tromboflebitei, a fragi­lității vasculare manifestate prin acele echimoze (vânătăi) pe porțiuni întinse de piele. Mai ales în pe­rioadele cani­culare, persoanele care sufe­ră de asemenea probleme vasculare este util să facă acest tratament.

Gimnastică

Postura lumânării

Este un exercițiu excelent pentru stimularea și flui­dizarea circulației venoase, precum și pentru comba­te­rea anumitor boli ale vaselor sanguine. Teh­nica de rea­lizare este simplă: întinși pe jos, cu fața în sus, ridicăm bazinul și picioarele, în poziție verticală, susținându-ne cu palmele. Trupul trebuie să stea cât mai drept, spri­jinit pe omoplați. Poziția se menține vreme de cel puțin cinci minute, timp în care vom închide ochii și vom vi­zualiza cum un flux de energie albă strălucitoare pă­trunde în pi­cioa­re, curge prin ele spre zona bazinului, ajungând pe coloana vertebrală, până în zona gâtului. Acest exercițiu regularizează circulația sângelui, înde­păr­tează stazele venoase, vindecă și alină bolile vas­cu­lare. Revenim din poziția lumânării, rulând lent co­loana pe sol, după care mai rămânem întinși vre­me de încă două-trei minute. Beneficiile exerci­țiului sunt ușor sesizabile: senzație de ușurare și energizare la nivelul picioarelor și bazinului, stare de relaxare și purificare a întregului corp, estom­parea oboselii și a tensiunilor psihice.

Practicată zilnic, mai ales seara, când oboseala s-a acumulat în picioare și în zona inferioară a cor­pului, lu­mânarea are efecte vin­decătoare excepționale în trata­rea varicelor, a arterio­patiilor de tot felul, a insu­ficien­ței circulatorii în zona inferioară a corpului.

Precauții

Postura lumânării se face numai pe stomacul gol. Este con­traindicată persoanelor care au infecții acute în zona capu­lui, în general. Ridi­ca­rea capului de la sol după exe­cuția acestei posturi nu va fi făcută niciodată brusc.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian