Atenție la nitrați!

Se estimează că o treime din cazurile de cancer provin din alimentația nesănătoasă. Odată cu hrana, introducem în corp substanțe cancerigene, cum sunt și nitrozaminele din mezeluri sau afumături (fie că e vorba de carne, pește sau brânză). Este în continuă creștere și conținutul de nitrați al legumelor, precum și al apei de băut. OMS recomandă ca adulții să nu ingereze mai mult de 220 miligrame de nitrați pe zi. Limita maximă admisă pentru apa potabilă (inclusiv cea minerală) a fost stabilită la 50 miligrame/litru. Cantitatea de nitrați din diverse legume consumate curent, ca salata verde, spanacul, ridichile și sfecla roșie, atinge însă un nivel îngrijorător (5000 mg/kg, potrivit măsurătorilor). În schimb, mult mai redusă este ponderea compușilor de azot din brânză: cele 60 mg/kg la ieșirea de pe linia de producție scad până la 4 mg în urma perioadei obligatorii de depozitare, de patru săptămâni. Cea mai bună măsură de prevenție anticancer este, așadar, o hrană echilibrată care constă, pe cât posibil, din alimente bio.
Lămâie contra nitrați
Chiar dacă apa de la robinet, turnată în pahar, pare limpede, puteți fi siguri că în ea se regăsesc și săruri ale acidului azotic. De aceea, înainte s-o beți, ar fi bine să-i adăugați puțină zeamă de lămâie proaspăt stoarsă. Vitamina C din sucul de lămâie va împiedica nitrații și nitriții introduși în tubul digestiv să se transforme în nitrozaminele generatoare de boli maligne.
Eficiența filtrelor de apă potabilă este controversată. Dintre cartușele filtrante care se înlocuiesc periodic, cele mai multe nu rețin nitrații, azbestul și sărurile anorganice. Iar dacă nu sunt schimbate la timp, conform indicațiilor producătorului, există pericolul infestării lor cu germeni patogeni, care vor trece în apa de băut. Sistemele de filtrare cu osmoză inversă sunt singurele capabile să elimine 99 – 99,5% din substanțele nocive, prezente în apa din rețeaua publică.
Protecție cu legume și fructe
Există anumite legume care pot bloca dezvoltarea cancerului gastric și intestinal, se presupune că și a celui pulmonar: broccoli, varza albă, conopida, varza de Bruxelles, varza chinezească. În general, meniul nostru zilnic ar trebui să cuprindă 500 de grame de legume și 500 de grame de fructe, într-o paletă amplă de nuanțe cromatice: roșu, galben, verde și portocaliu. O asemenea combinație de legume sau fructe divers colorate, de exemplu într-o salată, încântă privirea și totodată ne oferă o sumă de pigmenți vegetali și alte substanțe cu valoare terapeutică. Așa cum este, de pildă, flavonoidul numit quercetină, un puternic antioxidant, care micșorează riscul de apariție a cancerului de colon, prin diminuarea drastică a concentrației de radicali liberi și inactivarea agenților cancerigeni din intestin. Quercetina se găsește mai ales în ceapa roșie, broccoli, măsline, citrice, mere, struguri, coacăze negre și celelalte fructe de pădure, cireșe, dar și în vinul roșu, ceaiul verde și cafea.
Roșu – o culoare anticancer

Deosebit de interesant este licopenul, pigmentul care colorează pătlăgelele roșii. El fortifică inima și sistemul circulator și ne ajută să prevenim bolile maligne. Un exemplu: când mâncăm o bucată de slănină afumată sau o porție de cârnați prăjiți, sărurile acidului azotic utilizate la procesul de afumare a cărnii se transformă în nitrozamine, substanțe cu potențial cancerigen. Dacă însă vom pune lângă delicatesa afumată și o salată de roșii, situația va fi complet diferită, deoarece licopenul din roșii blochează apariția nitrozaminelor. Noi preferăm de obicei să mâncăm roșiile crude, dar specialiștii americani au descoperit că, în momentul când ele sunt prelucrate termic, licopenul se asimilează mai rapid în organism și produce efecte mai puternice.
Constatarea este valabilă, de altfel, și pentru alte legume. Probabil ați fost întotdeauna convinși că este mai sănătos să consumați morcovii cruzi. Dimpotrivă, autorii unui studiu au dovedit că, dacă îi fierbem sau îi gătim la aburi, ei devin și mai folositori pentru sănătatea noastră. Fiindcă, sub influența temperaturii ridicate, se formează în morcovi o mare cantitate de fenoli, care ne protejează organismul contra noxelor din mediu, reducând astfel riscul de cancer. Îndeosebi locuitorii orașelor au corpul încărcat de substanțe nocive. Ca antidot, preparați-vă de două ori pe săptămână o rețetă cu broccoli. Leguma soră cu conopida conține sulforafan, un compus natural de sulf, care oferă protecție anticancer.
Se știe că un consum exagerat de grăsimi animale face să crească pericolul de cancer intestinal. Însă dacă mâncăm regulat ceapă crudă, riscul va reveni la un nivel scăzut. Iar bărbaților li se recomandă să consume frecvent linte, năut, fasole uscată, semințe de in, tărâțe de ovăz și toate legumele din familia verzei. Substanțele bioactive din aceste alimente îndepărtează amenințarea cancerului de prostată.
Și ce ar trebui să bem?
În lupta contra cancerului nu este importantă doar mâncarea. Există și câteva băuturi care ne pot fi de ajutor. În primul rând merită amintit, desigur, ceaiul verde. Numeroase studii au demonstrat acțiunea lui profilactică, mai ales în raport cu cancerul gastric, cutanat și pulmonar. Totodată, catehinele din compoziția licorii verzi combat eficient vascularizarea tumorilor, împiedicând răspândirea lor în corp prin metastaze. Cercetătorii japonezi au observat că și berea scade riscul de cancer. Bioflavonoidele din hamei anihilează în organism substanțele cancerigene provenite din fumul de țigară, ca și pe cele ce iau naștere în timpul prăjirii cărnii sau a peștelui. Iar în pielița strugurilor negri, respectiv în vinul roșu, se găsește resveratrolul, un polifenol care neutralizează radicalii liberi, acei inamici înverșunați ai integrității celulelor.
Stop tutun!

V-ați convins că este în interesul dvs. să vă lăsați de fumat, dar vă temeți că nu veți reuși? Procurați-vă tinctură de Ghințură (se vinde în magazinele naturiste), puneți 30 de picături într-un pahar cu apă călduță și faceți gargară de mai multe ori pe zi. Așa ar trebui să vă eliberați de dorința acerbă de a aprinde o țigară. În cazul când procedura nu dă rezultatul scontat, încercați cu pulberea din rădăcină de Kudzu. Aceasta este o plantă originară din Extremul Orient, utilizată de multă vreme în medicina tradițională chineză. Apreciată pentru acțiunea ei detoxifiantă și regeneratoare, ea stimulează secreția de serotonină și dopamină, susținând efortul celor ce se străduiesc să-și depășească dependența de nicotină sau alcool. De asemenea, pentru a vă calma tensiunea nervoasă provocată de renunțarea la țigări, puteți lua zilnic câte o bucățică de glucoză. Cunoscută ca sursă de energie pentru sistemul nervos, glucoza satisface în același timp pofta de dulce, care se declanșează atunci când ne abținem de la fumat. Asemenea „simptome de sevraj” sunt foarte neplăcute și vă slăbesc voința. Pentru a le evita, mâncați mai des roșii, vinete, conopidă și cartofi. Aceste legume conțin mici cantități de nicotină, deci vă vor ajuta să suportați mai ușor lipsa ei și să rezistați tentației de a relua fumatul.