Dr. MIRCEA PEIA – specialist medicină complementară și reflexoterapie – Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: [email protected]

Accidentul vascular cerebral (AVC) este numele comun al mai multor tulburări ce apar la scurt timp după perturbarea aportului sanguin cerebral. Când circulația sanguină spre creier este blocată, celulele nervoase sunt deprivate de oxigen și substanțe nutritive. Drept urmare, funcționarea neuronală poate fi alterată sau compromisă definitiv. Din această cauză, cu cât este mai mare durata de timp în care un AVC rămâne netratat, cu atât mai mari vor fi leziunile și implicit sechelele neurologice. Succesul terapeutic depinde deci de promptitudinea instituirii tratamentului medicamentos.
În altă ordine de idei, AVC-ul este o afecțiune potențial letală, ce necesită intervenție medicală de urgență. După orice fel de AVC (ischemic, hemoragic) poate rămâne o arie de țesut cerebral mort (infarct cerebral), astfel că recuperarea funcțiilor afectate depinde de capacitatea țesutului cerebral rămas neafectat de a suplini funcțiile celui afectat. În cazul unui accident cerebral, tratamentul imediat vizează îmbunătățirea circulației sanguine. În acest scop, mai multe tipuri de medicamente pot veni în ajutor. Astfel, combinația dintre aspirină, dipiridamol și copidrogel reprezintă o formulă terapeutică (antiagregante plachetare) ce reduce tendința sângelui de a forma cheaguri, împiedicând agregarea plachetară în momentul când sângele trece prin locuri înguste. Warfarina și heparina sunt medicamente anticoagulante, care acționează sinergic. Heparina are un efect imediat în reducerea tendinței de coagulare sanguină, în timp ce se așteaptă intrarea în acțiune a warfarinei. Terapia trombolitică ce folosește activatorul tisular de plasminogen poate împiedica sau reduce afectarea cerebrală, prin dizolvarea cheagurilor sanguine și restabilirea circulației. Recuperarea parțială sau totală consecutivă unui AVC poate dura o perioadă de timp mai îndelungată, în funcție de severitatea afectării țesutului cerebral, de vârstă, condiția fizică și patologiile asociate care, la rândul lor, pot deveni factori de risc pentru instalarea accidentului vascular cerebral (hipertensiunea arterială, ateroscleroza, diabetul etc.).
În acest context, medicina complementară vă poate veni în ajutor cu remedii care pot grăbi recuperarea neuro-motorie și senzitivă.
Se vor lua: Neuro Optimizer, Ginkgo prim max, Coenzima Q10, Resveratrol, Acid Alfa lipoic, complexul vitaminic B. Și, nu în ultimul rând, extractul de muguri de ARIN-NEGRU, gemoderivat cu acțiune antitrombotică și tonifiantă asupra sistemului vascular arterial, indicat în sechele ale hemoragiilor cerebrale și ramolismentului cerebral.
Bineînțeles, toate aceste remedii se vor administra urmând indicațiile prospectului însoțitor!
Pentru lămuriri suplimentare și eventual alte remedii, contactați-mă telefonic! Să auzim de bine!
Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN – medic primar ORL – C.M.I. „SANOMED” Sibiu, Str. Dr. I. Rațiu nr. 4, tel. 0722/73.52.72, e-mail: [email protected], www.san-med.ro
„Caut un tratament naturist pentru tinitus!” (Răspuns pentru CEZAR J., F. AS nr. 1569)

Acufenele sau tinitus (vâjâituri sau țiuituri) sunt senzații sonore care nu-și găsesc originea într-o sursă de sunet exterioară pacientului. Ele pot fi subiective (percepute numai de bolnav) și obiective (sesizate atât de pacient cât și de anturaj). Acufenele subiective nu sunt o boală de sine stătătoare, ci un simptom în cazul unor tulburări funcționale de diferite tipuri și localizări, care în timp pot duce la pierderea calității vieții (insomnie, anxietate, depresie etc). Acufenele de care suferiți dvs. au o etiologie neurosenzorială, fiind percepute drept sunete continue sau intermitente, egale sau pulsatile, vâjâit, țiuit, foșnet, șuierat etc. Adesea sunt însoțite de hipoacuzie neurosenzorială (slăbirea auzului), vertij, tulburări de echilibru, grețuri, vărsături și transpirații. Stresul, hipertensiunea arterială, insuficiența circulatorie vertebro-bazilară, diabetul zaharat sau expunerea la zgomot și intemperii pot fi cauza sau factorul favorizant în declanșarea acufenelor și tulburărilor de echilibru. Cu cât perioada de evoluție a unui zgomot otic este mai lungă, cu atât este mai puțin posibil ca acesta să dispară.
Tratamentul tinitusului este complex, adesea individualizat și se poate schematiza astfel: exerciții fizice, aplicații locale calde, unde scurte, masaj cervical. Terapia medicamentoasă constă în perfuzii cu lidocaină/procaine, pentoxifilina/ oxybral, vitamine B1 și B6, mezoterapie cu Gerovital H3, administrare orală de Ginkgo Biloba (Circulație cerebrală – ceai Fares) și Passiflora sau Valeriană.
Beneficiați de tratament, la cabinetul medical O.R.L.-dr.I. Ghe. Mărginean, din Sibiu.
Pentru pacienții din țară și străinătate, se asigură: cazare, masă și transport.
Farm. Carmen Ponoran – Asociația Română de Gemoterapie și Homeopatie, e-mail: [email protected] www.gemoterapie.ro
„Sufăr de ulcer gastric prepiloric” (Răspuns pentru MARIA T. – Vaslui, F. AS nr. 1569)

Doamnă Maria, fiind vorba de ulcer gastric, este important să fiți sub atenta îndrumare a unui medic. Medicamentul prescris, Pantoprazol, are ca posibile reacții adverse și constipația, de care suferiți acum. Acest fapt trebuie să îl aduceți la cunoștință medicului dumneavoastră curant. Vă sugerez să încercați un tratament complementar, cu extracte gemoterapice: Extract din muguri de Smochin, Extract din muguri de Arin negru și Extract din mlădițe de Merișor. Mod de administrare: luați, timp de două luni, Smochin dimineața și seara, Arin negru și Merișor, la prânz. Dozele pentru fiecare preparat sunt de 2 ml, pe care îi diluați în aprox. 50 ml de apă, pe care o beți în înghițituri mici. Extractul din muguri de Smochin reduce arsurile gastrice și vă poate asigura și o stare de liniștire. Extractul din muguri de Arin negru reduce procesul inflamator de la nivel gastric, iar Extractul din mlădițe de Merișor readuce echilibrul la nivel intestinal (floră și tranzit). Aveți răbdare și consecvență în administrarea acestor gemoterapice, care pot ameliora simptomele neplăcute, iar primele ameliorări pot să apară după 2-3 săptămâni de cură gemoterapică. Puteți continua să le luați și după cele două luni, această schemă gemoterapică fiind recomandată, în general, tip de 6 luni, în ulcerele gastrice. Dacă doriți să programați un consult la un medic specializat în gemoterapie (și homeopatie), ne puteți scrie pe email: [email protected].
Vă doresc multă sănătate!
Dr. LUCICA SIMA – Cabinetul de Medicină Complementară Imunyze, Bucureşti, tel.: 0722.851.277, 031.421.09.23, e-mail: [email protected] www.imunyze.me
„Sufăr de hidradenoame eruptive” (Răspuns pentru CRISTINA – Satu Mare, F. AS nr. 1569)

Hidradenomul este o tumoră a pielii, de cele mai multe ori benignă, care se dezvoltă pe seama glandelor sudoripare. Un hidradenom formează un nodul subcutanat lăsând să se scurgă un lichid. El se formează cel mai des pe pielea capului sau pe față. Varianta naturală ideală a diferitelor remedii topice existente în comerţ sunt produsele Imunyze, care conţin anticorpi cu specificitate pentru o paletă largă de microorganisme. În plus, produsele din gama Imunyze se caracterizează prin activitate antimicrobiană, antiinflamatoare și imunomodulatoare. Menţionez faptul că produsele din gama Imunyze sunt naturale şi fără efecte adverse, fiind contraindicate doar persoanelor cu alergie la ou.
Multă sănătate!
Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]
„Am fost diagnosticat cu ciroză hepatică” (Răspuns pentru D.T. – Dâmbovița, F. AS nr. 1559)

Suferința dvs. are, în mod sigur, cauze alimentare sau virotice! Virusurile hepatitice și alcoolul sunt principalii vinovați ai cirozei hepatice, iar imediat după ei vin nicotina, proteinele și grăsimile de origine animală, în special sub formă de tocături și prăjeli! Micii, chiftelele și cârnații de porc stropiți din belșug cu alcool declanșează și întrețin această maladie hepatică. Vă asigur că de la ștevie, lobodă și spanac, apă plată și ceai de mentă, n-a făcut nimeni, niciodată, ciroză hepatică. Prin urmare, trebuie să faceți o reformă alimentară radicală, cu hrană preponderent vegetariană, lipsită total de carne de porc și derivate, lactate grase, unt, smântână, carne prăjită, produse de patiserie sau cofetărie.
* Vă recomand și practicarea postului numai cu apă, în care 1 – 3 zile (și mai mult dacă se poate) pe săptămână, nu mâncați nimic, beți doar apă plată și ceaiuri de plante.
* În laboratorul farmaciei „Aroma-tis” preparăm două produse naturiste de uz intern, denumite: Preparat hepatoprotector, compus dintr-o serie de plante uscate și măcinate, iar celălalt este sub formă lichidă, format dintr-un amestec de oțet de mere și miere, cu adaos de albastru de metilen, numit: Bluacet. Tratamentul fiind naturist, se poate institui pe o perioadă lungă de timp, dar trebuie însoțit, obligatoriu, pe cât posibil, de regimul alimentar și de postul menționat mai sus.