Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Sănătate cu căpșuni

– Sunt printre cele mai gustoase fructe ale verii și le mâncăm fără recomandări medicale. Totuși, faptul că gustul lor minunat are drept bonus și mari puteri tămăduitoare face din căpșuni vedetele lunii Iunie. Cu o condiție: să fie autohtone, „nedrese” cu chi­mi­cale. Naționalismul câștigă teren în alimentație –

Ca remedii de sănătate, căpșunile se fo­losesc integral: fructele, frunzele, chiar și codițele, care au și ele proprietăți tera­peutice importante. Sunt remineralizante, diu­retice, depurative, antiinflamatoare, antibiotice, hipotensoare, tonice. Iată la ce le puteți folosi:

Întărirea imunității, protecție anti-cancer

Foto: Shutterstock – 4

Includerea căpșunilor în meniul zilnic întărește semnificativ sistemul imunitar, iar dato­rită con­cen­trației ridicate de vitamina C, acid elagic, anto­cia­nine și kaemp­ferol, căpșunile pot preveni dez­vol­tarea unor forme de cancer (susțin studii re­cente ale Centrului de Cer­cetare a Cancerului din Ohio).

Mod de folosire:

* Consumați câte o porție de căpșuni proaspete în fiecare zi, pe tot parcursul sezonului lor.

* Consumați în fiecare zi câte 50 g căpșuni adăugate la iaurt sau salate de fructe.

Afecțiuni digestive: constipație, colită, insuficiență hepatică, litiază biliară

Căpșunile și frunzele lor optimizează activi­tatea hepato-biliară și funcționarea tractului gas­tro-intestinal; normalizează motilitatea intestinală și elimină constipația.

Mod de folosire:

* Beți dimineața, cu o jumătate de oră înainte de micul dejun, o jumătate de pahar cu suc proas­păt de căpșuni și consumați câte 200 g de căpșuni cu o jumătate de oră înainte de masa de prânz și de cină.

* Mâncați până la un kilogram de căpșuni pe zi, împărțit în 2-3 porții, între mese, timp de două săptămâni.

Infecții și inflamații gastro-intes­tinale, greață, balonare, crampe sto­macale și diaree

Mod de folosire:

* Puneți pe foc o cană de apă. Când începe să clocotească, adăugați o lin­gură de frunze de căpșuni și lăsați-le la fiert 2-3 mi­nute. Se infuzează 15 minute, apoi se stre­coară. Se beau 3-4 căni pe zi, după mese.

* Luați câte o linguriță de pulbere de frunze uscate de căpșuni cu o jumă­tate de pahar apă, de 3 ori pe zi. Pul­berea se obține prin măcinarea fină a frunzelor uscate de căpșuni.

Boli reumatice

Datorită proprietăților antiinflamatoare și efectului diuretic, care stimulează elimi­narea aci­dului uric și a toxi­nelor, căpșunile influențează în bine bolile reumatice.

Mod de folosire:

* Timp de 3 săptămâni, con­sumați la micul dejun doar o far­furie plină cu căpșuni proaspete și mărunțite, la care adăugați o lin­guriță cu miere și una cu polen. Nu consumați alte alimente timp de trei ore.

* Alegeți 12-14 căpșuni coapte și sănătoase. Puneți-le în blender împreună cu două cești de apă, timp de 2 minute. Se consumă o dată pe zi, de pre­ferință dimineața.

Afecțiuni ale sistemului urinar: inflamații și infecții urinare, litiază urinară

Căpșunile, dar și codițele și frunzele lor au efect diuretic, eliminând excesul de lichid din corp. Îm­bunătățesc func­ția aparatului urinar.

Mod de folosire:

* Consumați câte 200-250 g căp­șuni de 3 ori pe zi.

* 200 g căpșuni se spală bine apoi se zdrobesc și se pun într-un vas. Se pun la macerat într-un litru și jumătate de apă, cu capac, într-un loc cald, la lumină, vreme de două ore. Din când în când, preparatul se ames­tecă cu o lingură de lemn. Se strecoară lichidul și se bea pe parcursul unei zile (nu se păstrează de pe o zi pe alta). Se fac cure de cel puțin trei săp­tămâni.

* Se pune la fiert un litru și jumătate de apă și când dă în clocot, se adăugă 6 linguri de frunze și codițe de căpșuni mărunțite. Se lasă să fiarbă la foc mic 3-4 minute. După ce se infu­zează 30 de mi­nute, se stre­coară.

Se bea întreaga cantitate, repartizată de-a lungul unei zile, fără zahăr sau alte ada­o­suri.

* Se ia câte o lin­guriță de pulbere de frunze uscate de căpșuni cu o jumătate pahar de apă, de 3 ori pe zi. Pul­berea se obține prin măcinarea fină a frunzelor uscate de căpșuni.

Îmbunătățirea memoriei

Căpșunile conțin fisetină, un flavonoid care protejează neuronii de efectele îmbătrânirii și previne pierderea memoriei.

Mod de folosire:

* Se consumă o porție mică de căpșuni proas­pete în fiecare zi, timp de opt săptămâni.

* Se consumă în fiecare zi câte 50 g căpșuni, adăugate la iaurt sau salate de fructe.

Boli de ochi

Consumul zilnic de căpșuni previne o mulțime de suferințe ale ochi­lor, cum ar fi dezvoltarea de­generescenței maculare, a cataractei, a or­birii pro­gresive și a altor probleme asociate cu mo­dificările legate de vârstă. Căp­șunile ajută nu nu­mai la prevenirea apa­riției mul­tor boli care duc la deficiențe de vede­re, ci contribuie și la trata­mentul afecțiunilor existente.

Mod de folosire:

4 Consumați câte o porție de căpșuni proas­pete în fiecare zi, pe tot parcursul sezonului.

4 Consumați în fiecare zi câte 50 g căpșuni, adăugate la iaurt sau salate de fructe.

Anemie, inapetență, convalescență

Mod de folosire:

* Beți de două pe zi un pahar cu suc proaspăt de căpșuni și zmeură, în părți egale.

* Consumați o dată pe zi următoarea salată: 200 g căpșuni proaspete se ames­tecă cu o linguriță cu miere și o lingură cu vin roșu. Se ține la frigider o jumătate de oră, apoi se consumă.

Oxiuroză (parazitoză intestinală)

Mod de folosire:

* Se consumă câte 600-700 g căp­șuni proas­pete dimineața, pe stomacul gol, în locul micului dejun. Nu se mai consumă alte alimente până la prânz.

Durere și hemoragie menstruală

Mod de folosire:

* Se bea de trei ori pe zi câte o cană de infuzie pregătită din o lingură frunze de căpșuni și o lingură de flori de Mușețel.

Arsuri solare

Mod de folosire:

* Amestecați câteva căpșuni zdrobite cu lapte. Întindeți pasta obținută pe piele. Elimină roșeața și mâncărimea cauzate de excesul de expunere la soare.

Stomatită, gingivită, răni pe mucoasele gurii

Mod de folosire:

* Se pune o cană de apă la fiert. Când dă în clocot, se adaugă o lingură de frunze de căpșuni. Se lasă pe foc 2-3 minute, la infuzat 15 minute, apoi se strecoară. Se clătește gura și se face gar­gară de mai multe ori pe zi.

* Pe zonele afectate se pun comprese înmuia­te în infuzie de frunze de căpșuni, vreme de 30 de minute. Se aplică de două ori pe zi.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian