Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Gemoterapia în lupta cu kilogramele – SLAB sau GRAS?

– Extremele care nu sunt sănătoase –

Foto: 123RF

La nivel teoretic, știm cu toții că niciuna dintre aceste extreme nu înseamnă un organism sănătos. De multe ori însă nu reușim singuri să rezolvăm această situație: a fi la un nivel al kilogramelor dacă nu optim, măcar satisfăcător. În aceste cazuri, este indicat să apelăm la profesioniști – medici, nutriționiști – și totodată să ne testăm și propria voință.

Vă prezint în continuare câteva extracte gemo­terapice, ce ne pot susține în efor­tul pe care l-am demara în lupta cu kilogramele în plus sau în mi­nus. După ce au fost investigate medi­cal cauzele, vă puteți eventual regăsi în una dintre situațiile de mai jos.

Lipsa poftei de mâncare sau anemia

Mai ales la copii identificăm astfel de situații, în care cel mic nu are poftă de mân­care, poate fi și anemic (are un de­ficit de globule roșii sănătoase), iar rezultatul este scăderea în greutate. Dar fie că este vorba de copii sau de adulți care se confruntă cu pierde­rea kilogramelor, se poate apela în prin­cipal la trei extracte gemote­rapice: Extractul din muguri de Porumbar, Extractul din muguri de Cătină și Extractul din mlădițe de Cătină roșie.

Mugurii Porumbarului au capacitatea de a regla funcțiile cor­pului prin acțiunea de la nivelul sis­temului nervos central – hipotala­mus, hipofiză – până la nivel de suprarenale. Este considerat, de aceea, „gemoterapicul convales­cenței”, care ajută organismul să își recapete mai ușor starea de echilibru după trecerea prin boală.

La nivelul hipotalamusului este controlată și senzația de foame, iar Extractul din muguri de Po­rumbar s-a constatat că va crește pofta de mâncare în cazul lipsei acesteia. De aceea, este nelipsit din recomandările pentru persoanele slabe, eventual și anemice.

Mugurii de Cătină albă putem spune că sunt o reprezentare în miniatură a puterii vindecătoare pe care o are această plantă și pe care o concen­trează apoi în fructe. Persoanele slabe vor benefi­cia de acțiunea tonică, vitaminizantă și neurosti­mulantă a Extractului din muguri de Cătină.

Mlădițele de Cătină roșie reprezintă „anti­anemicul gemoterapiei”. Stimulează formarea glo­bulelor roşii, fiind recomandate copiilor, adulților și vârstnicilor, dar și femeilor însărcinate, celor care alăptează (fiind în plus utile și în colicile sugarului, chiar la administrarea indirectă, din laptele matern). Stimulează apetitul, digestia și asimilarea, putând fi administrate singure sau asociate cu celelalte două gemoterapice – Extractul din muguri de Cătină și Extractul din muguri de Porumbar – în cazul copiilor anemici sau aflați în peri­oada de creștere accelerată, femeilor în­sărcinate și celor după naștere, mai ales dacă au pierdut mult sânge.

Anorexia și bulimia – tulburări de alimentație

Cătina (Foto: Shutterstock – 2)

Anorexia și bulimia sunt afecțiuni în care există o imagine distorsionată asupra corpului nostru și ajungem să intervenim prin metode extreme ca să reducem kilo­gramele pe care le considerăm a fi în plus. În cazul anorexiei se apelează la înfometare excesivă, iar în cazul bulimiei, se consumă hrană chiar în exces, care este ulterior eliminată din organism prin diferite metode (în principal vărsături sau folosirea abuzivă a diu­reticelor și laxativelor). În aceste situații este im­portant să nu evităm a ne adresa unui specialist și să beneficiem și de suportul celor din familie sau al prietenilor apropiați.

Câteva extracte gemoterapice pot completa intervenția medicului, a nutriționistului sau a psi­hologului.

Mugurii Smochinului sunt foarte eficienți în reglarea funcțio­nalității tubului digestiv, acțiune du­blată de echilibrarea stării emoțio­nale și a senzației de sațietate. Putem numi Extractul din muguri de Smo­chin „antidepresivul tulburărilor de alimen­tație”, fiind recomandat în ano­rexie, bulimie sau ortorexie (ob­sesia ce poate deveni patologică, de a mânca doar hrană sănătoasă).

Mugurii de Măr pădureț au un important impact la nivelul siste­mului nervos, favorizând relaxarea, iar la nivelul tubului digestiv au efect antiinflamator și alcalinizant. Extractul din muguri de Măr pădureț se va putea asocia cu Ex­tractul din muguri de Smochin în cazul acestor tulburări de alimentație.

Mugurii Teiului argintiu vor completa cura gemoterapică, putând fi administrați seara, cu o oră înainte de culcare, cu efect sedativ, de inducere și îmbunătățire a somnului. Prin urmare, putem admi­nistra Extractul din muguri de Smochin dimineața, Extractul din muguri de Măr pădureț la prânz și Extractul din muguri de Tei argintiu seara. Cura gemoterapică poate fi urmată timp de mai multe luni de zile.

Obezitatea și daunele ei

Porumbar

Instalarea obezității apare atunci când greutatea corporală trece de 25% față de greutatea normală, ducând la acumularea unei cantități mari de grăsi­me în țesutul subcutanat, precum și în jurul visce­relor. Poate fi determinată de o alimentație exce­sivă, sau instalată ca urmare a unor tulburări ale glandelor endocrine (tiroidă cu hipofuncție), ori ale centrilor nervoși din hipotalamus, care, așa cum menționam anterior, controlează și senzația de foa­me. Obezitatea este un factor de risc în diabetul za­harat, patologia cardiovasculară, arterioscleroză.

Pe lângă recomandările medicului și nutrițio­nistului, putem apela la gemoterapie, care va sus­ține digestia, ne va ajuta în reechilibrarea la nivel neurovegetativ, la accelerarea metabolismului și pentru o detoxifiere accelerată.

Dintre extractele gemoterapice menționate ante­rior, se poate administra Extractul din muguri de Smo­chin, în special în obezitatea de tip psiho­so­matic, asociată cu tulburări gastrointes­tinale, Ex­trac­tul din muguri de Măr pădureț, pentru efectul calmant la nivelul tubului digestiv, precum și Ex­trac­tul din muguri de Tei argintiu, înainte de cul­care.

Amenții de Mesteacăn sunt recomandarea de bază în gemoterapie, în cazurile de hipotiroidism și atunci când obezitatea este asociată cu hipofunc­ția tiroidei, accelerând metabolismul.

Mlădițele Ienupărului pot completa o cură gemoterapică în obezitate, datorită acțiunii detoxi­fiante importante la nivel hepatic și renal, la care se adaugă acțiunile hipolipemiantă și antiinfla­matoare. Extractul din mlădițe de Ienupăr intră și în compoziția complexului Polygemma – Ficat detoxifiere, care conține și gemoterapice din mu­guri de Alun și din mlădițe de Rozmarin, care vor completa efectul Ienupărului, prin susținerea restaurării elas­ticităţii ficatului și îm­bu­nătățirea procesului digestiei.

Mlădițele de Lemn-câi­nesc vor aduce în plus efec­tul detoxifiant la nivel lim­fatic, important și în cazul persoanelor obeze. Se poate alterna administrarea Extrac­tului din mlădițe de Lemn câi­nesc cu aceea a Extractului din sevă de Mesteacăn, deto­xifiant general și remine­ra­lizant, câte o lună de zile fie­care.

Abordarea tratamentului obezității este com­plexă, iar recomandările gemoterapiei nu se opresc la cele câteva extracte gemoterapice menționate aici. Puteți beneficia de o recomandare persona­li­zată apelând la medici specializați în gemoterapie.

În final, pentru că am intrat în vară, reglarea excesului ponderal, chiar dacă nu este vorba de obe­zitate, o putem face cu extracte gemoterapice dintre cele prezentate, pe care le vom selecta fie­care dintre noi.

Pentru reducerea celulitei, urmați o cură cu Ex­tract din mlădițe de Lemn-câinesc, Extract din muguri de Castan comestibil și Extract din sevă de Mesteacăn.

Vă propun să trăim, însă, fără o fixație referi­toare la numărul ideal al kilogramelor, să avem un regim de viață sănătos – cu respectarea regulii moderației la toate mesele, cu exerciții fizice adap­tate vârstei și să avem în vedere că nu suntem iden­tici în ce privește conformația corpului și inten­sitatea arderilor metabolice, deci, așa cum se spune – „să ne simțim bine în pielea noastră”. Și, cel mai important, să fim sănătoși!

Farm. sp. CARMEN PONORAN

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian