Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Luado – super-ciocolata din Brașovul copilăriei

ROMÂNI CARE AU REUȘIT

Când era copil de-o șchioapă, a mâncat, îm­preună cu fratele său, întreaga tavă cu ciocolată de casă pe care mama o pre­gătise pentru Crăciun. Certat, a răspuns: „Când am să fiu mare, am să-mi fac singur ciocolată și n-o să-mi mai trebuiască ciocolata ta!”. Au trecut peste 40 de ani de-atunci, iar astăzi, Dorian Lungu exact asta face: ciocolată artizanală, în laboratorul-ciocolaterie de lângă Poarta Șchei a Brașovului.

O carte și un bol

O familie ”dulce” – Dorian și Alina Lungu

Ca afacere, Luado s-a „născut” în 2011, dar povestea începuse cu mulți ani în urmă, când un amic, doctor belgian, i-a dăruit lui Dorian Lungu o carte despre ciocolata belgiană, câteva forme vechi, dar și un bol special pentru topirea cio­co­latei. Din pură curiozitate, Dorian a creat primele praline, fără nici cea mai mică intenție de a demara o afacere în domeniu.

– Și, totuși, cum de s-a transformat pasiunea în afacere?

– Când ești pasionat cu adevărat de ceva, ești ca un vulcan de informație și de energie. Doar că ești pentru tine, cheltuiești economii și timp, fără a te gândi la pro­fit. Să transformi o pasiune într-o afacere este, pe de o parte, foarte ușor, pentru că ai toate ingredientele în bu­zu­narul tău. Pe de altă par­te, este dificil să le pui pe toate la un loc și să le faci să funcționeze pentru a-ți aduce profit. Mai ales dacă tu, în esență, ești condus de pasiune, nu de profit.

Astăzi, toată lumea face „cu pasiune” ceva. Îți faci ra­pid o afacere și după aceea spui că ești pasionat de ea. Lucrurile nu stau chiar așa. Pa­siunea te trezește noap­tea, te ține conectat la infor­mație, îi dedici sute și mii de ore de studiu, tot ei îi aloci preponderent resur­se­le tale financiare. Pasiunea mistuie și arde din interior, nu te face să arăți bine împachetat la exterior.

– De ce aș alege, ca amator de ciocolată, pro­dusele Luado, și nu pe cele ale unui alt pro­ducător, artizanal sau industrial?

– Produsele artizanale nu se pot compara cu cele industriale într-un mod corect. În principiu, dacă dorești calitate și gust superioare, cauți un producător artizanal. Pe noi ne recomandă cei 12 ani de activitate neîntreruptă, faptul că am crescut organic și sănătos în fiecare an, chiar și în perioada pandemiei. Apoi, sunt premiile și recunoașterile pe care le-am primit, în timp. Mai presus de toate, sunt însă clienții noștri, care știu ce caută și care revin ori de câte ori doresc un produs de calitate.

„Un brand de calitate este dator să ofere soluții, nu scuze”

Artă dulce

În afacerea Luado Chocolate, lui Do­rian Lungu îi stă alături soția sa, Alina Lungu, cea care a fost distinsă, în 2022, cu titlul de Best Pastry Chef/Chocolatier din România. În tot ceea ce au făcut până acum, cei doi au investit exclusiv veniturile pro­prii, „ceea ce e contrar sfaturilor emise de specia­liști. Acesta, însă, e un aspect care mă interesează prea puțin. Am și eu argumentele mele!”, spune râzând Dorian Lungu.

– Am văzut în ciocolateria dumneavoastră zeci de sortimente de praline, unele mai aspectuoase ca altele și, probabil, mai gustoase. Cum pot să decid care-mi place mai mult?

Calitate produsă la Brașov

– Ciocolata potrivită se alege cultivându-ți gustul și ascultându-ți corpul. Recomandarea mea, pentru cei interesați de ciocolata artizanală, este să vină la degustările și atelierele pe care noi sau alții din domeniu le organizăm, să viziteze un atelier artizanal de ciocolată sau să urmărească activitatea unui ciocolatier consacrat. Așa va înțelege exact ce vrea, ce îi place și ce îi face bine, deopotrivă. Bine, asta, după ce o să guste și o să tot guste, ceea ce, când e vorba de ciocolată, nu prea refuză mulți.

– E greu să finalizezi un produs curat, într-o lume plină de fake-uri și înlocuitori?

– Oricât de greu ne este, standardele nu se discută, cel puțin nu la Luado. Când voi simți că o luăm la vale din punctul acesta de vedere, am plan de redresare imediat: micșorez producția, dar păstrez standardul. Nu am muncit toți acești ani de­geaba, nu am promis că suntem calitativi și de bun gust, ca să stric totul pentru că un furnizor este mai dificil sau pentru că s-a scumpit curentul. Un brand de calitate este dator să ofere soluții, nu scuze.

– Ați avut momente în care să vă fi dorit să renunțați?

– Eu nu cred că există antreprenor care să nu fi do­rit măcar o dată să renunțe. Nici eu nu fac ex­cepție. Într-o afacere sunt multe aspecte care te încearcă zi de zi, seară de seară. Pe de altă parte, cred că una dintre cele mai importante calități ale unui antreprenor este perseverența. Atunci când îți este mai greu, chiar dacă te odihnești puțin, trebuie să te ridici și să o iei de la capăt sau să continui de unde te-ai oprit.

„Domnul Luado”

Delicii dulci românești

Nenumăratele sortimente de ciocolată pe care le poți găsi oricând la Luado sunt preparate din ingrediente de cea mai bună calitate, materia primă – cacao, ciocolată, esențe și arome dintre cele mai diverse – provenind din Belgia, Italia, România, Elveția, Germania, dar și din țări precum Coasta de Fildeș, Vietnam, Ecuador, Chile, Brazilia, Tur­cia etc. „Important este ca materia primă să fie de calitate. Nu poți să obții calitate cu ingrediente de calitate îndoielnică”, punctează Dorian Lungu.

– Aveți piață de desfacere doar în România sau și în străinătate?

– Deocamdată, piața de desfacere este con­centrată în România. Nu am intenționat niciodată să găsim o piață externă, deși pralinele noastre au ajuns în multe țări ale lumii, duse de cei ce ne-au trecut pragul. Unul dintre obiectivele pe care le-am stabilit încă de la început a fost să producem ciocolată care să rivalizeze cu produse de calitate similare, din țări cu tradiție în acest domeniu.

– Există un anume tip de cli­enți care preferă și caută produsele dvs.?

– Pentru ca lumea să învețe să caute și să re­cunoască calitatea, tre­buie răbdare, pasiune și de­dicație, din ambele părți. Abia așa, clienții vor fi și dispuși să plătească prețul co­rect pentru un produs de calitate superioară. Clienții noștri sunt în cea mai mare parte oameni cu edu­cație, cu bun gust și bun simț.

– Exceptând profitul, ce anume ați mai câștigat, trans­formându-vă pasiu­nea în afacere?

– Faptul că sunt copii care mă recunosc pe stradă și mă salută cu „Domnul Luado”. Faptul că vin străini avizați, gustă din produsele noastre și se minunează că la Bra­șov, în România, se poate produce așa ceva. Cu asta ne mândrim. Mă uit, vara, de pe terasa Luado, la tu­riștii care intră la noi și își cum­pără două praline și o cupă de în­ghețată, se uită unii la alții în timp ce le mânâncă și apoi intră din nou, ca să își cumpere o cutie cu praline și alte cornete cu înghețată. Asta înseamnă să vinzi prin calitatea a ceea ce faci. Mica echipă Luado, pe care am reușit, împreună cu Alina, soția mea, să o creăm, e una dintre cele mai pro­fe­sioniste și zâmbitoare din Brașov. Și acesta este un alt incontestabil câștig. Ar mai fi faptul că, astăzi, pot să mănânc ciocolată câtă vreau și nu mă mai cear­tă mama.

Produsele Luado Chocolate se găsesc în cele do­uă magazine din Brașov – Poarta Șchei nr. 2 și în Centrul Comercial Coresi –, al treilea urmând să fie deschis în luna iulie, în incinta Selgros Brașov, dar și la magazinul online www.luado.ro

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian