Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru DANIELA, F. AS nr. 1564: „Caut remediu pentru distonie neurovegetativă”

Dr. MIRCEA PEIA – specialist medicină complementară și reflexoterapie – Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: [email protected]

Numim distonie neurovegetativă un dezechi­libru al sistemului nervos vegetativ. Sistemul nervos vegetativ este com­pus din două componente: sistemul nervos simpatic și cel parasimpatic. Primul este răspunzător de stimu­larea funcțiilor organelor interne, iar cel de-al doilea gestionează con­trolul stării de repaus. Dezechilibrul celor două componente determină apariția distoniei nerovegetative, care, în con­cluzie, este un proces patologic al sistemului ner­vos periferic. Recunoașterea acestei afecțiuni se realizează prin simptome care nu au nicio legătură unele cu altele, precum: înțe­pături la nivelul inimii, trans­pirație abun­den­tă, dificultăți respiratorii, sen­zație de leșin, cefalee, ta­hicardie, greață etc. Distonia nerovegetativă poate fi con­fundată cu alte afecțiuni, de pildă, cu anxietatea, ce poate să se manifeste la orice per­soană, indiferent de vârstă sau sex, având o prevalență mai mare în rândul femeilor. Așa­dar, anxietatea are o simp­to­ma­tologie asemă­nă­toare dis­to­niei neurovege­tative și se manifestă prin oboseală mar­cată și stres pre­lungit.

Pe lângă o alimentație sănă­toasă, distonia neurove­getativă se tratează cu Extract de Vale­riană (cal­mează aritmiile cardiace, spasmele mus­culare și starea de nervozitate). Păducel – extract, tinctură, comprimate – pentru efectul său de tonic cardiac hipotensor. Obligeană – tonic nervos reco­mandat în stările depresive. Nervocalmus (tinc­tură) contri­buie la buna funcționare a sistemului nervos. Este un produs recomandat în insomnii, stări de nervo­zitate și, bineînțeles, distonii neuro­vegetative.

Și ceaiurile pot contribui la combaterea disto­niei neurovegetative. Spre exemplu, ceaiul Nervo­calmus, care are în componență Talpa-gâștei, Pă­ducel, Tei, Lavandă și hamei, poate ameliora pal­pitațiile, oboseala, insomniile, stările depresive, atacurile migrenoase. Se folosește împreună cu tinctura Nervocalmus, formând un tandem exce­lent în buna funcționare a sistemului nervos central și a sistemului nervos periferic, în special.

Dieta recomandată în distoniile neurove­ge­tative este compusă din acizi grași esențiali (so­mon, ton, hering, sardine) semințe de In, mig­dale, ulei de măsline, alimente cu conținut impor­tant de calciu (lactate, fasole, linte, năut, semințe de Chia).

* Complexul vitaminic B este esențial pentru buna funcționare a sistemului nervos. Ca surse de vitamina B, menționez brânzeturile, ciupercile, carnea, drojdia de bere, pătrunjelul, nucile, salata verde, cerealele integrale, gălbenușul de ou.

* Dintre gemoderivate, v-aș recomanda ex­trac­tul din mlădițe de Măslin și extractul din mlă­dițe de Păducel, produse naturiste importante în gestio­narea stărilor anxioase, aritmiilor cardia­ce, stresu­lui, insomniilor, problemelor de deglutiție și, im­plicit, distoniilor neurovegetative.

În sfârșit, dintre toate aceste produse, nu puteau să lipsească remediile cu denumire specifică disto­niilor neurovegetative: Distonocalm, Calmogen, Calmo­plant.

Epinerv – remediu care tratează sistemul nervos în totalitatea componentelor sale (central, somatic, nerovegetativ), prin inhibarea glutamatului și oxi­dului nitric.

Pentru lămuriri punctuale (individualizate) ale cazului dvs., vă rog să mă contactați telefonic!

Să auzim numai de bine!

„Sufăr de sindromul ovarelor polichistice” (Răspuns pentru F. P. – București, F. AS nr. 1560)

Într-adevăr, ciclurile menstruale neregulate sau lipsa lor, infertilitatea, hirsutismul, hiperglicemia etc. sunt simptome caracteristice sindromului de ovare polichistice (SOP), care este cea mai frec­ventă afecțiune hormonală printre femeile de vârstă reproductivă. Majoritatea femeilor cu SOP nu au niciodată un ritm menstrual normal și, uneori, men­struația dispare imediat după apariție. În general, ciclurile menstruale nu sunt dureroase, iar femeile care au această afec­țiune ovu­lează arareori. O femeie cu SOP produce o cantitate exce­sivă de hormoni masculini (androgeni), care pot duce la apariția în exces a părului fa­cial și acneei, deve­nind uneori supraponderale. Numele bolii vine de la aspec­tul ovarelor, care sunt mari și pline cu nu­meroase chisturi. Aceste chis­turi sunt foliculi, săculeți umpluți cu lichid care conțin ovule imature. Deși poate fi tratată, afecțiunea de­termină uneori infertilitate. Medicii nu cunosc cauza SOP, dar unele cercetări sugerează o legătură cu insulina, hormo­nul produs de pancreas, care facilitează    transportul zahăru­lui (gluco­za) din sânge în inte­riorul fiecărei celule. De obi­cei, afecțiunea durează toată viața și necesită supraveghere și tratament atent pentru a preveni apariția cancerului endometral. În altă ordine de idei, femeile care au SOP prezintă un risc crescut de diabet, hipertensiune arterială, nive­luri anormale ale grăsimilor sanguine, afectarea arterelor coronare. Deoarece SOP întrerupe ciclul reproductiv normal și expune uterul unor cantități constante de estrogeni – ca urmare a lipsei ovulației – femeile cu SOP au un risc crescut de apariție a unor sângerări uterine anormale și a neoplaziei uterine.

În privința tratamentului, trebuie știut că fe­meile cu SOP supraponderale au semne și simp­tome mai grave, astfel că scăderea în greutate poate reduce atât nivelurile de insulină, cât și de hormoni androgeni. Se pot prescrie pastile anticon­cepționale sau progestative, cu durată lungă de acțiune, cum este medroxiprogesteronul, pentru a inhiba ovulația și a vă feri de apariția eventuală a unor modificări precanceroase la nivelul mucoasei uterine (endometru). Totodată, se poate prescrie un medica­ment, cum ar fi spi­ronolactona, pentru a contracara efectele excesului de hormoni andro­geni. Un alt medica­ment util este Metfor­mina, care inhibă pro­ducția și elibe­rarea de glucoză de la nivelul ficatului. Dacă doriți să aveți un copil, vi s-ar putea ad­ministra un medicament pentru fertilitate, care să producă ovulația. Dacă, în ciuda tratamentului, nu reușiți să aveți un copil, în cazuri foarte rare se poate face o in­tervenție chirurgicală la nive­lul peretelui ovarian, care să vă amelio­reze șansele de a concepe.

Sunt convins ca înțelegeți, din exemplificările de mai sus, faptul că SOP este o afecțiune deosebit de complexă și dificil de tratat. De aceea, nu mă pot hazarda    să vă recomand un tratament naturist, înainte de a cunoaște unele particularități ale stării dvs., cum ar fi condiția fizică, istoricul bolii de la debut și până în prezent, eventualitatea unor afec­țiuni colaterale sau obiceiurile nutriționale în care vă încadrați. Pentru lămurirea acestor aspecte, vă rog să mă contactați telefonic!

Să auzim numai de bine!

Dr. LUCICA SIMA – Cabinetul de Medicină Complementară Imunyze, Bucureşti, tel.: 0722.851.277, 031.421.09.23, e-mail: [email protected]    www.imunyze.me

„Sufăr de alergie la polen și praf” (Răspuns pentru ȘERBAN D., F. AS nr. 1567)

Alergia reprezintă un răspuns imun exacerbat, generat de organism în urma contac­tului cu anu­miți alergeni, în cazul de față – particulele de polen eliberate în aer. Afecțiunea se manifestă mai ales la copii și adulți. Alergiile repre­zintă afecțiuni dobândite de-a lungul vieții, ca urmare a expunerii repetate la anumiți alergeni, pe fondul unui teren atopic (predispoziție genetică). O alternativă naturală la medicaţia clasică o reprezintă gama de produse Imunyze, suplimente alimentare ce au la bază imunoglobulina Y de tip aviar. Aceste pro­duse au proprietăţi antiinflamatorii, antimicrobiene şi imunomodulatoare. În plus, au capacitatea de a consolida sistemul imunitar. Pentru a beneficia de un protocol terapeutic adecvat, contactaţi medicii terapeuţi din cadrul Cabinetului de Medicină Com­plementară.

Multă sănătate!

Ing. chim. MIRCEA BOCAN – Alba Iulia, tel. 0788/23.38.73, 0258/86.56.77

„Sufăr de ulcer gastric prepyloric” (Răspuns pentru MARIA T. – Vaslui, F. AS nr. 1569)

Dacă răsfoiți arhiva revistei „Formula AS”, veți vedea că au fost publicate extrem de multe articole despre virtuțile vindecătoare ale argilei „ALGO”. Nimeni nu a acuzat efecte secun­dare în urma curei cu argilă. Trac­tul digestiv (intestine, duoden, sto­mac, colon) are 15-16 m și de aceea este necesar să consumați doze mari de argilă (150 g/zi) timp de aproximativ trei luni.

Vă recomand și o singură cură cu probioticul Biokult.

Pentru detalii, vă rog să mă contactați la tel. 0788/23.38.73.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian