Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Bolile aparatului genital feminin – ANEXITA și VAGINITA

– În majoritatea cazurilor, bolile genitale sunt provocate de factori externi, ca variațiile de temperatură și de umiditate, și de agenți infec­ți­oși care de­clan­șează inflamații și infecții –

Afecțiunile aparatului genital sunt prea puțin destăinuite de către persoanele în cauză și cu mare întârziere, dintr-un sentiment exagerat de pudoare. Evoluția lentă a acestor boli poate eroda starea fizică și psihică a pacientei, iar dacă boala avansează spre forme grave (chist ovarian, cancere), se ajunge în faza când tratamentele devin prea puțin eficiente.

Aceste afecțiuni pot beneficia de proprietățile terapeutice ale multor plante medicinale, comple­tând, cu succes, tratamentele medicamentoase și regimul igieno-dietetic. Prin aceste acțiuni sunt ameliorate sau vindecate multe boli localizate la nivelul organelor genitale.

ANEXITA

Foto: Shutterstock – 2

Anexita (salpingo-ovarita) este o inflamație profundă, cu ascensiune până la nivelul ovarelor și al trompelor uterine, cu leziuni mai frecvente pe trompă. Boala afectează mai frecvent femeile tinere, active sexual, expuse la infecții bacteriene.

Statisticile mondiale arată că 25% dintre femei suferă de anexită, iar la 60% dintre acestea boala se agravează.

Cauzele anexitei

În principal, sunt de natură microbiană (gono­coci, stafilococi, streptococi, colibacili), care acțio­nează separat sau asociați. Infecțiile sunt trans­mi­sibile prin contact sexual neprotejat, fiind frecvente la femeile care au o viață sexuală dezordonată, cu multipli parteneri sexuali.

Anexita apare și la fetele care se expun schim­bărilor bruște de temperatură, purtând fuste scurte în sezoanele reci, picioare goale, sau așezându-se pe pietre sau pe suprafețe reci de beton.

Folosirea tampoanelor intravaginale mărește riscul infecțiilor.

Simptomele bolii

Dureri ale abdomenului inferior și în regiunea șalelor, fiind mai acute în timpul menstruației, la contactul sexual și la eforturile de urinare și de scaun. În plus, apar secreții vaginale abundente (scur­gere albă) sau pierderi de sânge prin vagin. La recidive frecvente, boala se poate croniciza, prin obturarea trompelor, dând dureri persistente în ba­zin, oboseală, tulburări menstruale grave și steri­litate.

Tratamente naturiste

INTERN

În tratarea anexitei s-au dovedit eficiente infu­ziile și decocturile din plante cu proprietăți anti­bacteriene și antiinflamatoare.

* Infuzie din Coada-șoricelului – 2 linguri la 250 ml apă clocotită. Se bea în cursul zilei.

* Infuzie din flori de Gălbenele –    se beau 2 ceaiuri pe zi, cura începând cu o săptămână înainte de ciclul menstrual.

* Infuzie sau decoct din Coada-racului (Po­tentilla anserina) – preparată din 2 linguri la 500 ml apă clocotită. Se infuzează 15 minute și se bea întreaga cantitate în cursul zilei.

* Decoct din rădăcini de Cerențel (Geum ur­ba­num) sau scoarță de stejar – preparat din 2 lin­gurițe de plantă la 250 ml apă rece. Se fierb 15 mi­nute la foc mic, se infuzează acoperit 10 minute și se beau 2 ceaiuri pe zi.

EXTERN

* Spălături vaginale (zilnice sau la două zile) cu infuzie de Salvie – 10 g flori de Salvie la 1 litru apă clocotită.

* Spălături vaginale cu infuzie călduță din amestec de Gălbenele, Trifoi-roșu, Mușețel și Coa­da-șoricelului – foarte eficientă.

* Băi calde de șezut (timp de 10 minute) cu Gălbenele, Coa­da-calului și Coada-șoricelului.

* Masaj cu unguent de Găl­benele, aplicat pe ju­mătatea in­ferioară a ab­domenului.

Apiterapie

* Ovule din propolis, folosite intravaginal, de 2 ori pe zi, dimi­neața și seara (cele preparate de d-l Andrei Liciu).

Regimul alimentar

Va fi bogat în fructe și legume proaspete, pentru aportul de vitamine și săruri minerale.

* Cură cu sucuri de fructe și crudități (timp de 5 zile pe lună).

* Cură cu boabe de ienupăr și suc de orz verde.

Regimul de viață

* Fără eforturi fizice mari.

* Se impune păstrarea igienei locale, știind că metroanexitele avansează pe cale ascen­dentă, de la vulvă la vagin, ovare și trompe.

* Va fi evitat contactul cu WC-uri sau băi co­mune infectate.

Tratamente balneoclimaterice

Sunt indicate stațiunile Amara, Bazna, Sovata, Ocna Sibiului, Ocnele Mari, Techirghiol, Mangalia.

VAGINITA

Vaginita este o afecțiune inflamatoare a pere­ților vaginali, acută sau cronică. După natura facto­rilor infecțioși se disting: vaginită trichomoniazică, candidozică, herpetică.

Cauzele vaginitei

Boala este de origine micotică, microbiană și parazitară, fiind provocată prin infectarea cu ger­meni banali (gonococi), Trichomonas și câteva micoze (mai frecvent cu ciupercile Candida albi­cans și Oidium albicans). Mai poate in­fluența ca­rența în vitamina B, precum și iritațiile produse de haine strâmte, lipsa de igienă locală și folo­sirea de spray-uri deodorante.

Sarcina, diabetul, contraceptivele ora­le și folo­sirea unor antibiotice pot dis­truge și ele echili­brul normal al orga­nismului, creând un mediu prielnic pen­tru dez­volta­rea in­fecțiilor.

În funcție de localizare, există și vulvita (vulvo-vagini­ta), cu inflamarea vul­vei la femei mature, chiar aflate la vârsta a treia, cu stări infla­matorii pe părțile externe ale organelor genitale. La fetițe există vulvo-vaginită ca ur­ma­re a con­tami­nării cu Tri­chomonas vaginalis și Oxiurus vermi­cu­laris.

Simptomele vaginitei

Pacienta simte mâncărimi locale violente (prurit vaginal sau vulvar), usturimi, arsuri interne, dureri ale vaginului, intensificate la urinare și în timpul actului sexual. La infecția cu Tricho­­monas, secreția vaginală este spumoasă, aerată, de culoare galben-verzuie, uneori cu sânge. La infecția mico­tică, mai frecvent cu ciupercile Oidium albi­cans și Candida albicans, secreția vaginală este groa­să, fiind însoțită de o senzație de mâncărime.

După menopauză este posibilă apa­riția vaginitei atrofice, ca urmare a subțierii și deshidratării mu­coasei va­ginale; boala poate da aderențe și o mare sensi­bilitate la infecții.

Vulvo-vaginita provocată de Trichomonas vagi­nalis este transmisă, în mod obișnuit, pe cale se­xua­lă. Prezența parazitului nu este simțită la băr­bați, dar la femei provoacă o scurgere vaginală a­bun­dentă, densă, colorată în verzui-gri sau albicios, cu miros neplăcut, prurit, usturime și disconfort la contactul sexual.

La vulvo-vaginita cu Chlamydia, secreția este galben-purulentă, însoțită de cistită, metroragie și dureri pelviene. Boala se transmite de la femei la băr­bați și la nou-născuți. În vulvo-vaginita gono­cocică, secreția este abuundentă, galbenă, puru­lentă, însoțită de uretrită, disurie, prurit, febră, du­reri intense, generatoare de sterilitate.

Tratamente naturiste

Cele mai frecvent utilizate sunt spălăturile vaginale și irigațiile cu infuzii și decocturi din anu­mite plante antiseptice și anti-inflamatoare.

INTERN

Sunt folosite mai frecvent frunzele de Stejar, Frasin, Pelin, Salvie, Urzică, florile de Gălbenele, Iasomie, Nalbă-mare, conurile de Hamei și rădă­cinile de Răchitan.

EXTERN

Se fac spălături vaginale și badijonări cu ace­leași plante.

Regim de viață

În perioada tratamentului este obligatorie absti­nența sexuală la ambii parteneri, deoarece bărbatul, aparent sănătos, poate fi purtător de germeni, cu care ar reinfecta femeia. Pentru prevenirea vaginitei este necesară respectarea riguroasă a regulilor de igienă intimă a vieții sexuale.

Pentru prevenirea vaginitei se recomandă:

* După toaletă, ștergerea se va face dinspre față spre spate, pentru a evita transportul bacteriilor de la anus spre vagin.

* Se preferă tampoanele externe, față de cele intravaginale.

* Se va evita un regim alimentar prea bogat în zaharuri, care modifică aciditatea conținutului va­ginal, favorizând dezvoltarea micozelor.

Prof. dr. CONSTANTIN MILICĂ

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.