Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

GELU COSMA (director general al Clinicii Kinetic Sport & Medicine): „Cei mai mulți pacienți sunt post-traumatici și post-tumorali”

Recuperare medicală sportivă

Ce faci dacă te trezești dintr-o dată cu dureri musculare la braț și la picior? Mai întâi suporți. Așa am făcut și eu, doar că – după câteva luni de strâns din dinți, de luat antiinflamatoare, de uns zonele dureroase cu tot felul de pomezi – am constatat că durerile erau la locul lor. De la un șchiopătat ușor, ajun­sesem să privesc cu disperare și la 3-4 trepte, urcarea lor devenea un chin. Noaptea continua același calvar. Deși corpul era perfect relaxat, porneau dureri imediat ce mă răsuceam. În ase­menea con­diții, un RMN al coloanei și al umă­rului a rele­vat afecțiuni care cereau inter­venții urgente. Re­zol­varea mi-a fost sugerată de o prie­tenă: „Mergi la Kinetic Sport. Te pun pe picioa­re!”. Așa a fost. 12 ședințe de gimnastică me­di­cală și de tratament kinetoterapeutic, gru­pate în 3 ședințe săptămânal, m-au făcut, iarăși, „om”. Un bine pe care vreau să-l dăruiesc mai departe.

O întâlnire „magică”

– Vă propun să le explicați din capul lo­cului cititorilor noș­tri ce „mister” (trăit pe pielea mea) as­cun­de practica me­di­cală a clinicii dvs.?

– Clinicile Kinetic Sport & Medicine au ca scop ceea ce ați făcut și dvs.: recu­pe­rarea medicală spor­tivă. Kinetic Sport & Medicine s-a născut prin 2004, când am fost solicitat ca tera­peut la echi­pa națio­nală de tenis pentru Cupa Davis. Eram proaspăt absolvent al Facultății de Kineto­terapie din cadrul UNEFS (Uni­versitatea Națională de Edu­cație Fizică și Sport), îmi pregăteam mas­terul, când doamna decan al Facultății de Kineto­te­rapie, Mariana Cor­dun, m-a re­coman­dat pentru echipa medi­cală de recu­perare a tenismenilor, și am acceptat ime­diat pro­vocarea Federației Ro­mâ­ne de Tenis (FRT). ATP (Asociația Te­nisului Pro­fe­sionist) avea însă deja un tera­peut, era ceh, de aceeași vârstă cu mine, școlit în Spania, de meserie osteopat, și mie-mi părea a fi un magician. Întâlnirea noastră a fost pro­vidențială pentru mine, am învățat enorm de la el. Mă uimea cum testa sportivii din punct de vedere mus­culo-scheletal, cum pu­nea diagnosticele. Aceea a fost perioada mea de formare „pe teren”, ca terapeut de recuperare medicală spor­tivă. Am fost în tur­nee prin toată lumea, alături de tenis­meni români de primă mână: Simona Ha­lep, Horia Tecău, Andrei Pavel, Victor Hănescu.

Colaborare cu Clinicile Regina Maria

– În ultimul timp se vorbește foarte mult des­pre KINETOTERAPIE. Ce înseamnă, de fapt? La ce folosește?

Departamentul pentru coloana vertebral[, cu aparatele Mdex

– Cuvântul provine din limba greacă, unde kineto înseamnă mișcare, deci, etimologic vor­bind, kinetoterapie înseamnă terapia prin miș­care. Această metodă o aplicăm și noi la Kinetic Sport & Medicine, unde facem recuperare medi­cală, tratând toată pato­lo­gia musculo-scheletală (mușchi și articulații) adresată atât sportivilor de performanță (ne trec pragul tenismeni de top, atleți, gimnaști, fotba­liști, înotători), cât și per­soa­nelor care nu fac sport, dar reclamă afec­țiuni reumatice, neurolo­gice. Avem pacienți de toate vârstele, de la copii născuți cu boli genetice, copii care nu au stat corect în burtica mamei și s-au năs­cut cu displa­zii de șold, până la per­soane de 80 de ani și peste. Mă ajută foarte mult în ceea ce fac cola­borarea cu Clinicile Regina Maria, pe partea de imagistică și cu me­dicii de specialitate de acolo. De exemplu, am introdus în Mater­ni­tatea Regina Maria un screening musculo-schele­tal pentru fiecare bebeluș în parte. Toate mămicile care nasc în Maternitatea Regina Maria primesc un voucher pe baza căruia vin la Kinetic și-i fa­cem copi­lașului o evaluare musculo-sche­letală, îi spunem pe loc mamei dacă bebelușul este perfect, dacă are glezna puțin strâmbă sau șoldul nu e la locul lui. Putem face recuperare me­dicală pentru orice patologie. Colabo­rarea Ki­netic Sport & Medicine cu Re­țeaua de sănătate Regina Maria este foar­te bună, apreciată de am­bele părți.

– Căror afecțiuni li se adresează, în mod special, Kinetic Sport & Medicine?

– Tratăm toate tipurile de patologii: sportivă, traumatică, post-traumatică, post-operatorie, reumatologică și neu­ro­logică (persoane cu pareze, paralizii).

Protocol standard de 12 ședințe

– De câte ședințe este nevoie pentru o recu­perare optimă?

Evaluarea coloanei vertebrale

– În prima fază, facem o evaluare musculo-scheletală a pacientului (o eva­luare globală a întregului organism, țin­tită pe problemele recla­mate de per­soana din fața ta: umăr, genunchi etc.), în func­ție de care stabilim un program de recu­perare. Sigur că pacientul poate veni cu docu­mente medicale care atestă proble­mele de sănătate pe care le are (RMN, ecografie, radiografie etc.) – ne ajută foarte mult acele interpretări, dar exa­menul nostru este în primul rând unul clinic, ca să nu fim influențați în obser­vațiile noastre. Proto­colul stan­dard pre­ve­de 12 ședințe, cu următoarea structură: terapie manuală (masaj profund, mo­bilizări articulare, masaj și presopunctură pe puncte trigger – puncte iritabile, loca­lizate în mușchii scheletici, cele care provoacă durerea în mușchiul în care se află), mobilizări stretching (exerciții pentru creșterea prin întindere a fle­xi­bilității și elasti­cității mus­culare), manipulări (sunt așa-zise tehnici de chi­ro­pracție sau osteo­patie) și proceduri de fizio­terapie. În cli­nicile noastre, eu asta încerc să rea­lizez – o indi­vidua­lizare a procesului de recu­pe­rare medicală, prin stabilirea protocolului pe faze de tratament. Un protocol poate pleca de la 12 șe­dințe, dar se poate întinde, în funcție de afec­țiune, până la șase – nouă luni, consecutiv.

– Cu ce probleme de sănătate vă confruntați cel mai des?

– Avem toată cazuistica posibilă, dar cele mai grave cazuri sunt cele neurolo­gice: accidente vas­culare, însă cei mai mulți pacienți sunt cei post-traumatici și post-tumorali (tu­mori cerebrale, tumori ale coloa­nei vertebrale – care pot da pa­re­ze, tetrapareze, parapa­reze). Avem pacienți re­cu­perați aproape 100% și pa­cienți duși la un nivel bun de funcționalitate.

– Am remarcat, cu plăcere, și atmosfera to­ni­că din clinica dvs.: te­rapeuții sunt foarte ti­neri, a­ma­bili și pricepuți. Și dvs. sunteți tânăr și îmi păreți extrem de… mo­dern în gândire și acțiu­ne, iar această amprentă se simte pe deplin, imediat ce treci pragul Kinetic.

– Am 49 de ani și-mi place să cred că am im­primat în clinicile Kinetic Sport & Medicine o parte din spiritul fairplay-ului aflat în lumea tenisului, unde m-am for­mat ca te­ra­peut. Atunci, în 2004, când am intrat în lumea tenisului, mi s-a deschis și mintea, am avut posibili­tatea să merg în turnee, am avut acces la informa­ție. Nu neg faptul că toți banii pe care i-am câștigat la început, din tur­neele în care plecam cu echipa de tenis, îi investeam în cărți, CD-uri, DVD-uri – deși aveam familie, copii – numai că pasiu­nea pentru cunoaș­tere era domi­nantă. Reușisem să mă integrez foarte bine în mediul ace­la al sportului de perfor­manță, tenisul, astfel în­cât, la turneele mari, a­veam acces la work­shopuri, la cursuri de teh­nici de recuperare, ceea ce mă interesa cel mai mult. Am căutat să imprim, cum spu­neți, un aer mo­dern, tineresc, în clinică, încă de la recepție, sala de gimnastică, cabinetele de recuperare, până la ves­tiare. Muzica din funda­lul sonor face și ea parte din terapie, ca și înregis­trările video, cu partidele unor AȘI ai tenisului. Vreau ca fiecare pacient să se simtă un câști­gător în competiția cu pro­pria afecțiune. Deși avem în clinici toate tipurile de aparate utilizate în fizioterapie, totuși, baza în clinicile noastre o constituie gimnastica medicală și terapia manua­lă. Avem 190 de tera­peuți în toate clinicile din țară, toți sunt foarte tineri, îi cooptez imediat ce termină facultatea, spre a-i integra din primul mo­ment în conceptul nostru. Sistemul pe care l-am creat este unul pre­cis: în dreptul fie­cărui pacient avem o rubrică unde bifăm ce proceduri are de făcut, timpul nece­sar fiecăreia dintre ele etc. Tera­peutul, după ce termină proce­dura de tratament, notează absolut tot ce a aplicat pacientului. Așa i-am școlit pe terapeuți, să nu facă munca aceasta mecanic, ci să gândească, să aibă idei, să vină cu posturi potrivit diag­nos­ticului. Au la îndemână informații, apara­tură, iar din partea mea – des­chidere totală.

„Până astăzi, avem peste 10.000 de pacienți vindecați prin purtarea de talonete”

– O ramură specială a clinicii dvs. se ocupă de corectarea deficiențelor la mers, prin purta­rea de talonete. V-aș ruga să detaliați.

Evaluarea gleznei

– Despre talonete vă spun o mică poveste. To­tul a plecat de la fetița mea care, pe la doi ani, mi-a părut că nu are un mers corect; am fost cu ea la mai mulți specialiști din țară – toți mi-au spus s-o las în pace, că mersul o să i se regleze de la sine. Când i-am luat o sanda cu o talpă mai spe­cială, am observat, însă, că i s-a îndreptat cât de cât mersul. Atunci am început să studiez apro­fun­­dat rolul mersului în funcționarea corectă a sche­letului osos, a articulațiilor. În România, nu exista această specialitate (Podologia sau biome­canica piciorului), și-atunci am căutat să aflu în străină­tate cât mai multe despre acest domeniu. Așa mi-a venit ideea înființării Departamentului de biomecanică a piciorului, ca-n final, chiar să-mi dau doctoratul în biomecanica piciorului! Până astăzi, avem la Kinetic peste 10.000 de pa­cienți tratați prin purtarea în încălțăminte a talo­netelor. Un mers 100% corect îl au cam 15% din oamenii planetei. Majoritatea calcă ori spre inte­rior, ori spre exterior. După vârsta de 6 ani, atât copiilor, cât și adulților, încercăm să le inducem un mers cât mai corect. Taloneta are, putem spune, un rol de amortizor al șocurilor între talpă – gleznă – ge­nunchi etc. Mersul incorect poate să dea probleme multiple, de la modificarea dege­telor (monturi, degete în ciocan, glezna care poate să „cadă” în interior), până la artroze – la glezne, genunchi, la nivelul șoldurilor și în special la nivelul coloanei vertebrale. În funcție de aceste patologii evaluăm „călcătura”, descoperim ce pro­bleme există (toate observațiile și măsurătorile se fac cu aparatură electronică) și în funcție de toate acestea se fabrică taloneta. Talonetele sunt 100% persona­lizate. La 3 luni, chemăm pacientul pentru reeva­luare, astfel măsu­răm îmbunătățirea mersului și reajustăm, dacă este cazul, ta­lonetele.

– Ce costuri aveți la Ki­netic Sport & Medi­cine?

– Protocolul standard costă 3.100 lei (adică 12 ședințe X 2 ore), consultul la medic costă 300 lei. Pentru talonete: eva­lua­rea este 200 de lei, iar con­fec­ționarea lor 550 lei.

– Ce planuri aveți pentru dezvoltarea conceptului Kine­tic Sport?

– Sunt fericit că oamenii au început să aibă o mai mare des­­chidere către partea de recu­­pe­rare, semn că își doresc să li se îmbu­nătățească calita­tea vieții și să trăiască fără du­reri. Ne stră­duim să intro­du­cem prevenția ca stil de viață. Am dezvoltat un concept mo­dern, o aplicație pe care o li­vrăm pacientului, iar acesta o descarcă în computer, în lap­top sau în telefon. Vrem ca această aplicație să fie foarte ușor accesibilă, la ea să aibă ac­ces cât mai mulți oameni, la un preț modic, cam 4 euro/ lună. Aplicația conține 370 de diag­nostice și 1500 de trata­mente. Cumpărătorul apli­cației poate cere sfaturi, dacă și-a ales bine exercițiile, pu­tem face și un fel de „tele­me­dicină”, cu mine sau cu me­dicii noștri. Prin toate câte vi le-am spus, doresc să văd cât mai mulți oameni sănătoși, recu­perați.

Sediile Kinetic Sport & Medicine

Cabinetul pentru Biomecania piciorului

BUCUREȘTI:

* Str. Nicolae Caramfil, nr. 85A, etaj 5, sector 1, e-mail: [email protected], tel.0721/24.13.14 și 0721/24.13.15

* Kinetic THE LIGHT, Bulevardul Iuliu Maniu 6H, etaj 2, e-mail: [email protected], tel. 0738/76.54.57

CLUJ NAPOCA:

* Str. Galați nr. 6, parter, Park Lake Residence, e-mail: [email protected], tel. 0723/24.80.32

IAȘI:

* Str. Grigore Ureche nr. 3, mezanin (lângă Palas Mall), e-mail: [email protected] tel. 0722/18.76.78

Ruxandra Constantinescu

Fără ezitare, Ruxandra Constantinescu face parte dintre cei cărora scriitoarea Sânziana Pop le-a schimbat cursul vieții, tranșant. Mărturisește că-și dorise dintotdeauna să facă parte dintr-o echipă cu care Sânziana lucra (reportajele realizate la televiziunea națională au rămas de referință, până astăzi!). Deși absolventă a Universității Politehnice din București, pasiunea scrisului a fost ca pilitura de fier în apropierea magnetului uriaș numit Sânziana Pop. S-a nimerit ca prima lor întâlnire (1990) să fie o pecete definitivă, neatinsă până-n prezent, și să-i devină parte din echipa redacțională a revistei „Formula AS”. Înainte de asta, Ruxandra Constantinescu a scris la „Universul Bucureștilor”, la „Viitorul românesc”, „Seara”. Din 1991, face parte din redacția „Formulei AS” (scrie, difuzează revista, lucrează în publicitate), iar din 1994 până în prezent este secretar general de redacție. Visul de-odinioară este un prezent continuu.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian