Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

GEMOTERAPIE – Sângele, fluidul vital

Carmen Ponoran

Cu o compoziție complexă – celule cu func­ții specifice, apă, proteine şi lipide – sângele circulă prin vasele sangvine, fiind fluidul vital ce hrănește și oxigenează ce­lu­le­le și țesuturile corpului nostru. Sănătatea lui este una din condițiile fundamentale ale vieții. Dar nu se întâmplă întotdeauna așa. O serie de afecțiuni ale sângelui sunt date de dezechilibre apărute sau moștenite (genetice) ale celor trei elemente figurate din sânge: globulele roșii (hematii sau eritrocite), globulele albe (leucocite) și trombocitele. Analizele medicale includ întotdeauna starea sănătății oglin­dită și în valorile acestor indicatori sangvini.

Gemoterapia oferă o bună protecție, ca măsură profilactică de întreținere a sănătății, precum și ca tratament adjuvant celui medi­camentos sau chiar ca unică soluție terapeu­tică, atunci când medicul specializat în ge­moterapie consideră oportun.

Iată câteva recomandări care se află la în­demâna noastră, atunci când căutăm solu­ții naturale, în caz de anemie, trombo­ci­topenie, prevenția hipercoa­gu­lării sângelui sau pentru susținerea circu­lației arteriale, venoase și capilare.

Cătina roșie și anemia

Cătină (Foto: Shutterstock – 2)

Extractul din mlădițe de Cătină roșie sti­mulea­ză formarea globulelor roşii la nivelul măduvei osoase și este principalul extract ge­moterapic reco­mandat în anemia hipo­cro­mă – cu deficit de fier (fe­riprivă) sau nor­mo­cromă, în ambele cazuri re­zul­tând un nu­măr mai mic de globule roșii. Este un ge­mo­terapic ce poate fi recomandat la orice vârstă:

* copiilor anemici sau aflați în peri­oada de creștere accelerată – împreună cu Extractul din muguri de Brad;

* persoanelor anemice, adulți și vârst­nici – împreună cu Extractul din muguri de Alun;

* femeilor după naștere, în special dacă au pier­dut mult sânge;

* în convalescențe prelungite, împreună cu Extractul din muguri de Porumbar.

Se asociază de multe ori și cu Extractul din mu­guri de Cătină, care va aduce un plus de vitamine, minerale, provocând efecte antioxidante, antiinfla­matorii și tonice la nivel cerebral.

Carpenul și trombocitopenia

Trombocitele, numite și plachete sanguine, sunt celulele sângelui cu rol în coagulare. Când numărul lor este redus (sub valorile normale de 150.000-350.000 trombocite/ microlitru de sânge), este vor­ba de trombocitopenie. Cauzele pot fi multiple și necesită în mod obligatoriu consult medical he­ma­to­logic, pentru clarificarea diagnosticului.

De reținut este efectul benefic al Extractului din muguri de Carpen care, administrat în cure de 2-3 luni, poate crește numărul trombocitelor, observabil și prin normalizarea timpului de sân­gerare. Se poate asocia cu Extractul din mlădițe de Cătină roșie, care are un efect stimulator global al hema­to­poiezei (sinteza de eritrocite, trombo­cite, leuco­cite) și al funcției splenice, de apărare imunitară.

Lămâiul și reducerea hipercoagulării sângelui

Lămâi

Creșterea coagulării sângelui poate fi pericu­loasă, generând formarea de trombi (chea­guri). Există câteva extracte gemoterapice la care medi­cii pot apela în tulburările de coagulare. Acestea se administrează în general ca adjuvante la me­dicația anticoagulantă instituită sau doar ca terapie gemoterapică, dar întotdeauna cu controlul de la­borator al valorii factorilor de coagulare.

Cu ușor efect hipocoagulant, puteți apela la Extractul din scoarță de Lămâi, ce reduce riscul trombotic prin fluidificarea sângelui. Împreună cu Extractul din mlădițe de Măslin, va proteja sistemul circulator arterial.

Poate fi de asemenea un adjuvant prețios al curelor de slăbire, facilitând eliminarea apei și a lipidelor din orga­nism și tonificarea țesutului cu­tanat. În această situație, se poate asocia cu Ex­tractul din sevă de Mesteacăn, pentru efectul depu­rativ al acestuia.

Sistemul circulator sanguin

În ce privește circulația sângelui în organism – la nivelul arterelor, venelor și vaselor capilare – putem realiza cure gemoterapice cu Plop, pentru circulația arterială, Castan sălbatic, pentru circu­lația venoasă și de la nivelul capilarelor și cu semințe de Viță de vie, pentru protecție vasculară la nivel arterial, venos și capilar.

Plopul și circulația arterială

Plop (Foto: Dreamstime – 2)

Extractul din muguri de Plop este o recoman­dare de bază în gemoterapie, pentru susținerea și îmbunătățirea circulației arteriale de la nivelul mem­brelor inferioare. Poate fi un prețios adjuvant în insuficiența circulatorie periferică de diferite cauze: afecțiuni cardiace, ateroscleroză, diabet zaharat, boli inflamatorii ale arterelor, trombo­flebite etc.

Pot apela la acest gemoterapic și fumătorii, pre­ventiv, sau cei care au deja tulburări circulatorii periferice, precum și în cazul impotenței sexuale provocate de tabagism, Extractul din muguri de Plop ducând la îmbunătățirea fluxului sanguin și la acest nivel.

De asemenea, persoanele care prin natura acti­vităților pe care le desfășoară petrec mult timp pe scaun, cei care sunt sedentari sau vârstnicii care ajung să se deplaseze cu greutate, pe lângă reco­mandarea de a face mișcare – fiecare în limita de re­zistență fizică, ar putea beneficia de ajutorul Ex­tractului din muguri de Plop, ca suport pentru sus­ținerea circulației arteriale.

Castanul sălbatic și circulația venoasă și capilară

Extractul din muguri de Castan sălbatic are ac­țiune protectoare la nivel venos, extinsă până la nivelul capilarelor. Beneficiile și recomandările acestui gemoterapic sunt multiple: în tulburări ale circulației venoase, cu apariția de varicozități, va­rice, hemoroizi, în cazurile de fragilitate a capila­relor, vizibile la nivelul membrelor infe­rioa­re, dar și în cazul acneei rozacee, în sindromul pre­men­stru­al, pentru reducerea tensiunii mamare și a sta­zei pelvine, generatoare de durere la ni­velul spa­te­lui și abdomenului, și a balonării, pre­cum și în alte afectări care se manifestă și cu congestie venoasă.

Sâmburii de struguri – protectori vasculari și antioxidanți

Semințe de struguri

Din sâmburii de struguri roșii se obține un ex­tract gemoterapic cu remarcabile pro­prietăți anti­oxidante, protector al vaselor san­guine: artere, vene și vase capilare.

Modalitatea de extracție gemoterapică are ca rezultat un produs ce conține fito­complexul mode­lului „original”, din natură, al semințelor de stru­guri roșii. S-a constatat că efectele pozitive asupra vaselor sanguine se datorează, în principal, creșterii producției de sintetază a oxidului nitric, cel mai pu­ter­nic vasodilatator produs în organismul nos­tru.

Acțiunea sa are loc la nivelul întregului organism, susține circulația sanguină și duce la întârzierea apari­ției și la ameliorarea tul­bu­rărilor aterosclerotice, când îl putem asocia cu Extractul din mlădițe de Măslin. Pen­tru îmbunătățirea întoarce­rii venoase a sângelui se recomandă cure împreună cu Extractul din muguri de Castan sălbatic. De ase­menea, asociat cu Extractul din mlădițe de Afin, îm­bunătățește circulația sanguină la nivel ocular – cu efect benefic în afecțiuni oculare pe fondul unor probleme circulatorii la acest nivel, sau celor care își suprasolicită ochii prin munca zilnică la calcu­lator, ori persoanelor de peste 50 de ani, pentru întreținerea vederii.

Sângele este fluidul vital, a cărui compoziție trebuie să o menținem la va­lori optime, și asta se poate face cu aju­torul gemoterapiei.

Farm. sp. CARMEN PONORAN

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian