Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Un miracol: Fructele verii

Foto: Shutterstock – 9

Prioritatea verii față de celelalte ano­tim­puri e imbatabilă: fructe proas­pete! Fie că este vorba de piersici, zmeură, ci­reșe sau pepene, ele sunt coapte afară, la soare, pli­ne de au­rul și energia lui. În acest context, este în prin­cipiu indiferent dacă fructele sunt culese per­sonal sau cumpărate. Cu toate acestea, când cum­părați fructe, ar trebui să știți de unde provin. Ideal ar fi să achiziționați produse din regiunea în care trăiți (sângele apă nu se face) sau măcar din vecină­tatea europeană. Deoarece, cu cât distanța de trans­port este mai scurtă, cu atât fructele sunt mai proas­pete.

Un sfat bun pentru cei care pun preț pe prospe­țime, ecologie și prețuri rezonabile: în special acum, în timpul verii, se pot găsi legume și fructe de-a lungul drumurilor națio­nale, în magazinele sătești sau direct la agri­cultori. Magazinul bio din supermarket repre­zintă și el o alternativă bună. Con­diția princi­pală e prospețimea: astfel, fructele au cel mai bun gust și conținutul optim de vitamine este asigurat.

Ce soiuri de fructe pot aduce mari beneficii de sănătate organismului nostru, aflați în pa­gina de față.

Căpșunile – întârzie bătrânețea

Căpșunile sunt considerate un remediu de să­nătate, de mii de ani. În Evul Mediu, erau culti­vate în mod extensiv, în grădinile mânăstirilor.

Compoziție: fructul este alcătuit în proporție de 90% din apă. Cu toate acestea, con­ținutul său de vitamine este chiar mai mare decât cel al citri­celor.

Efecte: Căpșunile în­ce­tinesc procesele de îm­bătrânire a celulelor, întă­resc inima, creierul, ochii și muș­chii. Consumul regulat de căpșuni reduce nivelul de colesterol, riscul de supraponderalitate, bolile cardiovasculare și diabetul de tip 2. „Deoa­rece căp­șunile sunt adesea afectate de pesticide, acor­dați o atenție deosebită calității lor”, ne sfătuiesc nutriționiștii.

Afinele – întăresc vederea și combat diabetul

Afinele există în formă sălbatică, și se culeg din pădure, sau sunt pro­duse în fer­me, sub formă de culturi do­mestice. Prefe­rați-le pe cele dintâi. Gră­­dinarul lor este Dum­­nezeu, iar el nu otră­veș­te.

Compoziție: afinele con­țin o cantitate semni­ficativă de vitamina C, po­tasiu, zinc, acid folic, fier și antociani.

Efect: Lista domeniilor de acțiune este lungă: întăresc vederea, combat dia­reea, întăresc nervii și inima, vindecă diabetul. În mod tradițional, fructele mici și colorate în albastru închis, ușor brumate, sunt utilizate pentru proble­mele gastro-intestinale. Ele au proprietăți antibac­teriene și antiinflamatorii.

Caisele – bogate în nutrienți

Sezonul caiselor începe în mai-iunie și durează până la mijlocul lunii septembrie. Adesea, aceste fructe dulci și parfumate blând sunt importate din zona Mării Mediterane, Italia sau Grecia.

Compoziție: Caisa (în sudul Ardealului li se spune și „caisine”) se numără printre cele mai bogate fructe în nutrienți. Conțin o can­ti­tate semnificativă de provitamina A (beta­caroten), pe care corpul o transformă în vitamina A. De aseme­nea, conțin vitami­nele B1, B2 și C, precum și fier, potasiu, calciu și fosfor.

Efecte: Substanțele con­ținute în caise sunt impor­tan­te, în special, pentru să­nă­ta­tea pielii, a părului și un­ghi­ilor. De asemenea, cai­sa întă­rește sistemul imunitar și stimulează circulația sângelui. Se­mințelor con­ținute în sâmburii de cai­se li se con­feră virtuți anticancerigene.

Cireșele – deliciul graurilor

Sunt printre primele fructe ale verii. Ro­șii, gal­bene sau negre, sunt la fel de apre­­ciate de oameni și de păsări. Graurii „cu­răță” un cireș într-o zi.

Compoziție: Fructele roșii conțin mi­nerale precum potasiu, calciu, magneziu, fos­for și fier, vitaminele C, B1, B2, B6 și acid folic.

Efecte: acidul folic este extrem de important pentru regenerarea celulară, în special în timpul sar­cinii, la femei. Pig­mentul roșu-violet al cireșelor are proprie­tăți antiinflamatorii.

Pepenele verde (roșu) – răcoritor

Strict vorbind, pepenii nu sunt de fapt fructe, ci legume, ei fac parte din familia cucurbitaceelor. Cu toate astea, sfidează orice concurență mai nobilă, în zilele cu arșiță mare, când cu un pepene rece poți cumpăra un imperiu.

Compoziție: Pepenii verzi sunt compuși în proporție de aproximativ 95% din apă. Deși au un conținut caloric foar­te ridicat, sunt bogați în vitamina A, B, C și fier.

Efecte: Vitaminele din miezul roșu al pe­penelui verde întă­resc sistemul imu­ni­tar și nervos. Ele con­tribuie și la sănătatea pielii și a ochilor. De ase­menea, pepenii sunt bogați în antioxidanți cu pro­prietăți antiinflamatorii, cum ar fi licopenul prezent în pulpa roșie a fructului.

Zmeura – antioxidantă

Fructele purpurii și delicate, cu aromă dulce și parfumate sunt sensibile și ar trebui consumate cât mai repede posibil. În mod obișnuit, acestea nu se păstrează în frigider mai mult de trei zile. Dacă vă îngăduiți să aveți de unde alege, pre­ferați-le pe cele de pădure (se vând pe marginea drumului), gră­dină (la piață), culturi (super­mar­ket).

Compoziție: Zme­ura este bogată în vita­mi­na A, C, B1, B2, precum și în fier.

Efecte: Fructele se remarcă și prin conținutul lor bogat de antioxidanți, cum ar fi antocianinele. Se crede că substanțele vegetale secundare ale zmeurei reduc riscul de Parkinson și protejează împotriva cancerului.

Piersicile – răsfăț pentru sistemul imunitar

Foto: 123RF – 2

Compoziție: Piersicile sunt bogate în calciu, magneziu și potasiu. Ele furnizează vitamina C și E, câteva vitamine din complexul B, precum și provitamina A și pigmenți vegetali (flavonoizi).

Efecte: Flavonoidele au efecte de întărire a siste­mu­lui imunitar. Ca antioxi­danți, ele protejează celu­lele, pot preveni afecțiu­nile cardiovasculare și reduc nivelul de colesterol.

Strugurii – comoara roșie: resveratrolul

Cei de vară sunt galbeni, mărunți și dulci. Cei mai prețioși sunt cei negri, bogați în resveratrol.

Compoziție: conțin substanțe vitale, precum vitaminele din complexul B, și compuși vegetali secundari, printre care flavonoidele și substanța anti-îmbătrânire, resvera­trolul, care este prezent în spe­cial în strugurii roșii. I se atri­buie și însușiri anticancerigene.

Efecte: Numeroase sub­stan­țe antioxidante mențin sănătatea vaselor de sânge și previn afec­țiunile cardiovasculare. Dar aten­ție: strugurii conțin o cantitate mare de fructoză, prin urmare, îngrașă!

Coacăzele – boabe mici, efecte mari

Coacăzele sunt de mai multe culori: negre, roșii (strugurei) și albe (agrișe). Pe lângă culoare, ele se diferențiază prin gust și puterea diferită de vindecare. Coacăzele negre sunt cam­pioane.

Compoziție: Toa­te coacăzele conțin o canti­tate mare de fibre alimentare, vita­mi­ne și minerale, pre­cum po­tasiu și fier. Totuși, va­rianta neagră este considerată campioană: furni­zează de patru ori mai multă vitamina C decât aceeași can­titate de lămâie.

Efecte: Aceste mici bombe pline de putere întăresc sistemul imunitar și previn deficiența de fier.

Prunele – savoarea târzie a verii

În funcție de soi, perioada de coacere a prunelor este de la începutul lunii iulie și până în octombrie.

Compoziție: Ca multe alte fructe, prunele conțin în principal apă. Pe lângă aceasta, ele fur­nizează multe minerale și un pachet complet de vitamine, precum vitaminele C și E, com­plexul de vitamine B și provitamina A.

Efecte: Conținutul lor ridicat de fructoză oferă energie rapidă. Prunele au efect laxativ, astfel că ajută în caz de constipație.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian