Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

GEMOTERAPIE – Arbuștii și tufele fructelor de pădure

Ne bucurăm de fructele de pădure chiar și atunci când provin din culturi, și nu din zonele unde cresc în mod natural. Coa­căzele negre, zmeura, murele, merișoarele sau afinele sunt printre cele mai dorite la început de vară, după care urmează din august până mai târ­ziu, în toamnă, scorușele, cătina și măceșele.

Am ales să mă refer astăzi nu la fructe, ci la ar­buștii pe care cresc, pentru că    sunt și ei surse im­por­tante de sănătate în gemoterapie.

Coacăzul-negru – numărul unu în gemoterapie

Foto: Shutterstock – 7

Cu siguranță că ați aflat de mugurii Coacăzului-negru, din care se obține un valoros extract gemo­terapic, care este la ora actuală și cel mai studiat preparat de cercetători, oameni de știință – biologi, medici și farmaciști.

* Cortizonul natural al gemoterapiei

Poate că acțiunea cea mai prețuită a Extractului din muguri de Coacăz-negru este cea antialergică, fiind considerat cortizonul natural al gemoterapiei. Este recomandat în toate tipurile de alergii (respi­ra­torii, cutanate, digestive etc.), optându-se, de la caz la caz, a fi luat ca adjuvant la medicația anti­alergică sau asociat cu alte gemoterapice recoman­date de me­di­cul specialist. Ideală este însă adminis­tra­rea acestuia în cure profilactice, pentru a preîn­tâm­pina manifestările neplăcute date de aler­gii, a căror intensitate o diminuează.

* Antiinflamator

Pentru importanta sa acțiune antiinflamatoare generală la nivelul tuturor organelor și țesuturilor organismului, Coacăzul-negru este nelipsit în mul­ti­ple recomandări ce implică procese inflamatorii, acute sau cronice. Se poate administra singur sau, de cele mai multe ori, asociat cu extracte gemo­te­rapice cu acțiune specifică la un anumit nivel din organism.

* Neuroprotector

De curând, Extractul din muguri de Coacăz-negru fabricat la Plantextrakt Cluj a făcut obiectul unor cercetări ale unor colective de specialiști din România și Ungaria privind acțiunea neuropro­tec­toare a acestuia, iar rezultatele deosebite obținute și publicate într-o revistă de specialitate de presti­giu internațional îl recomandă și pentru sănătatea creierului.

Zmeurul – gemoterapicul sexului feminin

Extractul din mlădițe de Zmeur este, prin defi­ni­ție, remediul gemoterapic destinat sexului fe­mi­nin, cu o mare forță de reechi­li­bra­re hormonală. Este eficient în disme­noree, în manifestările sin­dromului premenstrual și în menopauză, pre­cum și în reducerea acneei juvenile a tinerelor (alături de Extractul din mu­guri de Platan și Extractul din muguri de Nuc) și este nelipsit în recomandările din gemoterapie pentru afecțiunile genitale femi­nine. În cazul chisturilor ovariene, se va asocia cu Extractul din muguri de Coa­căz-negru, pentru acțiunea antiinflamatoare a acestuia, iar în cazul fibroamelor uterine, alături de Zmeur, se va ad­ministra și Extract din muguri de Arin alb și Extract din mlădițe de Merișor, mai ales pentru acțiunea lor antiscleroasă (de reducere a fibrozării țesutului uterin).

Merișorul și Afinul – gemoterapicele intestinului și căilor urinare

Este dificil să cuprinzi în doar câteva cuvinte întreaga paletă de efecte benefice ale acestor două extracte gemote­ra­pi­ce, și de aceea am ales să mă refer doar la acțiunea lor co­mună, la nivel intestinal și al căilor urinare. Cei doi arbuști fac parte din aceeași familie botanică (Ericaceae) și au în comun prezența arbutozidei în compoziția lor fitochi­mică, cu rol antiseptic la nivel intestinal și al căilor urinare. Se recomandă aso­cierea Extrac­tului din mlădițe de Merișor cu Extractul din mlă­dițe de Afin în colite, colibaciloze intestinale, dis­bioze intestinale, diaree cronică, cistite și alte in­fec­ții urinare, în cure de 1-2 luni.

Murul – gemoterapicul antiaging

Extractul din mlădițe de Mur are o importantă ac­țiune antisenescentă, cu recomandare pentru re­du­cerea tendinței la fibrozare a țesuturilor, odată cu înaintarea în vârstă. Indicațiile principale la vârst­nici ale acestui gemoterapic sunt afectarea pulmonară (insufi­ciență respiratorie) și cea osteo-articulară (artroze – coxartroză, gonartroză – os­teo­poroză). Este ideală administrarea, ca prevenție, persoanelor după vârsta de 50 de ani, asociat și cu alte gemoterapice cu e­fect antiaging: Extract din mlădițe de Măslin – pentru sănătatea va­selor de sânge, Extract din mlădițe de Sequoia – ca revi­talizant, energizant, tonic al sistemului nervos.

Scorușul – reducerea stresului

Scorușul de munte (Sorbus au­cu­paria) este un arbore de talie mijlocie, ale cărui fructe sunt pu­țin folosite eventual la obținerea de vin sau compot. Îl menționăm ca extract gemoterapic în principal pentru efectul de întărire imuni­tară, de reducere a stresului și de îmbunătățire a circulației sanguine. Astfel, persoanele obosite, stresate, se vor simți refăcute după cura cu Extract din muguri de Sco­ruș, ce poate fi asociat cu gemote­rapicele din muguri de Măr pădureț și muguri de Stejar, pentru completarea acțiunii sale de susținere a organis­mului la nivel fizic, cu efect tonic la nivel cerebral al celorlalte două extracte gemoterapice.

Măceșul – creșterea rezistenței organismului

Extractul din mlădițe de Măceș este cunoscut și recomandat în primul rând pentru acțiunea sa de creștere a rezistenței organismului. O cură cu acest gemoterapic, în special când suntem mai expuși infecțiilor căilor respiratorii, ne va îmbunătăți răspunsul imunitar, datorită acțiu­nilor sale anti­oxidantă, antiinflamatoare, vitamini­zantă și mine­ralizantă. Se asociază de multe ori în aceste cure de întreținere cu extractele gemotera­pice din muguri de Mesteacăn și muguri de Coacăz-negru.

La departamentul de cercetare al firmei Plant­Extrakt din Cluj, analiza compușilor conținuți în Extractul din mlădițe de Măceș a pus în evidență, pe lângă vitamina C, și un conținut de magneziu, având rol în creșterea rezistenței fizice și psihice, precum și compuși polifenolici, cu acțiune antiin­flamatoare și antioxidantă, iar unii dintre ei cu ac­țiune antialergică, confirmând o dată în plus reco­mandările acestui gemoterapic. Iar acțiunea anti­oxi­dantă și antiinfecțioasă, pe mai multe tulpini bacteriene, a fost documentată și într-o teză de doc­torat finalizată la noi în țară.

De asemenea, Extractul din mlădițe de Măceș poate reduce cefaleea de origine vasculară. La primele semne ale cefaleei, se recomandă adminis­trarea de câteva ori pe zi, la interval de 10 minute, alternativ, a câte 1 ml de Extract din mlădițe de Mă­ceș și Extract din muguri de Arin-negru. Iar o cură de 1-2 luni de zile, cu cele două extrac­te gemote­rapice (două administrări pe zi), va ajuta la redu­cerea intensității durerii și a frecvenței insta­lării cefaleei.

Cătina – susținerea vitalității

Extractul din muguri de Cătină are efect revi­gorant la nivel fizic și psihic dat de acțiunea anti­oxi­dantă, antiinflamatoare, antiinfecțioasă, tonică, prin aport de vitamine și neurostimulantă, prin cere­brozidă cu rol în metabolismul neuronilor. Creș­te rezistența la infecții, iar de acest rezultat se pot bucura în special persoanele care răcesc ușor. Alături de extracte gemoterapice cunoscute pentru acțiunea reconstituantă, cum sunt cele din mlădițe de Măceș și muguri de Porumbar, va oferi pro­tecție sau va susține refacerea organismului în convalescență.

S-a constatat că gemoterapicul din muguri de Cătină are acțiune anti­oxi­dantă, în principal sti­mulând metabolismul glutationului, cu rol impor­tant în reducerea proce­selor oxidative din orga­nism. Odată cu înaintarea în vârstă, concentrația de glutation scade, astfel că Extractul din muguri de Cătină – administrat în cure periodice – poate încetini procesele de senescență. Iar acțiunea anti­oxidantă, în strânsă legătură cu cea hipocoles­te­rolemiantă și de reducere a trigliceridelor serice crescute, con­feră acestui gemoterapic și un valoros efect pro­tec­tor vascular.

Când veți savura aroma fructelor de pădure, să vă amintiți și de valoa­rea terapeutică a gemotera­picelor obținute din mugurii și mlădițele ar­buștilor pe ramurile cărora se coc în căldura soarelui verii.

Farm. sp. CARMEN PONORAN

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian