• E vorba despre durerile cumplite de cap, provocate de creșterile mari de temperatură și presiunea atmosferică din verile caniculare. Pentru că nu prea există medicamente care să le vină de hac, nădejdea este în remediile alternative •
Cum se manifestă

Migrena nu are nimic de-a face cu durerile obișnuite de cap. Este vorba de o durere extrem de puternică, cu simptome suplimentare. „Multor pacienți până și cel mai mic zgomot li se pare insuportabil. Lumina îi orbește și, în plus, se instalează, adeseori, o stare de greață sau de amețeală”, afirmă experții. Durerea se accentuează la efort și începe să pulseze. Un atac de migrenă poate să dureze între 4 și 72 de ore. Numeroși pacienți presimt instalarea migrenei cu câteva ore sau chiar cu o zi înainte, semnalele fiind agitația sau oboseala, cu tendință de a căsca neobișnuit de frecvent, dar și foamea puternică sau lipsa poftei de mâncare. După care, la circa 15% dintre pacienți urmează așa-numita „aură”: simptome neurologice, precum licăriri sau fulgerări în fața ochilor, furnicături în brațe ori o dereglare de vorbire. Următorul stadiu este faza durerii de cap, în urma căreia unii pacienți se simt sleiți de puteri și simt nevoia să doarmă. Pentru prevenirea durerilor de cap, în viața de zi cu zi, pacienții ar trebui să țină seama de anumite reguli: un ritm de viață regulat, somn suficient și un echilibru corespunzător între efort și relaxare.
Plante
* Ciuboțica-cucului – are flori galbene, miroase a Lămâiță și crește primăvara, pe pajiști și prin păduri. O lingură de flori se opărește cu 250 ml apă clocotită, se lasă la infuzat 10 minute, apoi se strecoară. Se beau trei căni pe zi, una înainte de a vă culca.
* Cataplasme cu Violete – zdrobiți în mojar un pumn de frunze de Violete și aplicați-le pe frunte, legate cu un bandaj.
* Captalan – studii recente au dovedit că planta are capacitatea – dacă nu de a rări migrenele – în orice caz, de a le atenua „furia”. Se prepară o infuzie dintr-o linguriță de plantă, opărită cu o cană de apă, lăsată apoi până ce devine călduță. Se beau trei căni pe zi. (Conține petasină, o substanță care relaxează vasele de sânge din creier.)
* Menta – nu salvează doar stomacul, ci și capul. Se recomandă prepararea unei infuzii dintr-o linguriță plină de Mentă, opărită cu o cană de apă. Se lasă la infuzat 5 minute, apoi se strecoară. Se beau trei căni pe zi.
Tratamente cu alimente
* Ghimbir – împiedică dilatarea vaselor de sânge din creier, care provoacă durerile de cap. În plus, frânează formarea prostaglandinelor, niște acizi grași complecși, care provoacă dureri și inflamații. Studii realizate în Danemarca au dovedit că ghimbirul potolește migrenele la fel de eficient ca medicamentele standard, dar fără efectele nedorite ale acestora. Rețetă: se prepară o infuzie din ghimbir, dintr-o rădăcină tăiată în cinci felii, peste care se toarnă apă opărită. Se lasă la infuzat 5 minute. Se beau trei căni de ceai pe zi, în care se pot adăuga puțină miere și suc de lămâie. În plus, se recomandă și condimentarea mâncărurilor cu ghimbir ras.
* Nucile – conțin multă serotonină, un neurotransmițător a cărui carență a fost pusă în legătură cu migrenele. Consumați-le dimineața, măcinate și adăugate în iaurt amestecat cu fructe.
* Apa – o cauză importantă a migrenelor și a durerilor de cap este consumul insuficient de apă. Creierul uman este alcătuit din peste 80% apă și, când cineva nu o bea în cantitate suficientă, va favoriza apariția durerilor de cap. Consumul optim de apă pe zi este de doi litri.
* Cataplasme cu fructe – în tradiția medicinei populare franceze, durerile puternice de cap se tratau prin aplicarea pe frunte de cataplasme cu sâmburi de migdale zdrobiți sau cu cireșe bine coapte, curățate de sâmburi și desfăcute în două.
* Cafea cu lămâie – într-o ceașcă de cafea tare se pune o rondelă de lămâie. Se pare că remediul are efect fulgerător.
* Sucuri de legume – când vă chinuie migrena, beți dimineața, la prânz și seara câte 1/4 litru de suc de legume, fără să mâncați nimic altceva. Rețeta: 300 ml suc de sfeclă roșie, 100 ml suc de morcovi, 100 ml suc de țelină, 30 ml suc de ridiche și 2 linguri de suc de cartofi.
Medicină chineză
* Acupunctura – este folosită de milenii în medicina chineză tradițională. Terapeutul înfige acele de acupunctură în puncte bine stabilite, de-a lungul meridianelor (liniile energetice ale corpului nostru). În caz de migrenă, se produce un blocaj al acestora, care poate fi reglat cu ajutorul acelor.
Conform experților, pentru prevenirea migrenei sunt necesare, în medie, 15 ședințe de acupunctură. Iar în intervalul de 10-14 zile care urmează primei serii de tratament, se verifică dacă durerile de cap s-au ameliorat și dacă este necesară o a doua serie. La trei luni după terminarea tratamentului, se recomandă „o terapie de împrospătare” de 2-3 ședințe de acupunctură, pentru asigurarea unui succes durabil.
* Cardamom și Mentă – o linguriță de semințe de Cardamom zdrobite ușor se fierb trei minute în 200 ml apă. Se lasă să se răcească și se combină cu 5 picături de ulei esențial de Mentă (farmacii și magazine naturiste). Se beau două ceaiuri calde pe zi.
* Inhalații cu usturoi – când ne doare capul îngrozitor, tratamentul care urmează „alungă”, pur și simplu, migrena.
* Un cățel mare și proaspăt de usturoi se curăță de coajă și se zdrobește ușor. Culcat pe spate, suferindul își pune usturoiul în cele două nări, fără să îl împingă prea adânc. • Cu gura închisă, se respiră ușor (cât se poate) pe nas. • Vaporii de usturoi se inspiră până când ochii încep să lăcrimeze. • Se scoate usturoiul din nări și se trage pe nas puțină apă curată.
* Săculeț cu flori de Crizanteme – umpleți un săculeț de bumbac cu flori uscate de Crizanteme (magazine naturiste) și frunze de Mentă. Puneți-l pe frunte în timpul crizei, și seara, când vă culcați, fixați-l pe ceafă cu un tifon sau un fular subțire, petrecut în jurul gâtului.
Gimnastică
Exercițiu contra migrenelor care apar dimineața – după ce vă treziți și simțiți că începe durerea, rămâneți în pat, întinși pe spate. Apoi, cu mâinile sprijinite pe șale, faceți „lumânarea”, ridicându-vă trupul, cu picioarele drepte, în sus. Mișcați-le, apoi, ca și când ați merge cu bicicleta (pe vremuri se făcea la orele de gimnastică). Faceți exercițiul 2-3 minute. Nu e o simplă joacă! „Remediul” este recomandat de un celebru neurolog german, dr. Hans Christoph Diener, care îi îndeamnă pe „migrenoși” să recurgă la încă alte două sporturi eficiente: înotul și gimnastica yoga.
Chiropractică
* Chiropractica este un masaj manual care poate înlătura, prin folosirea „țintită” a mâinilor, blocajele de la nivelul articulațiilor și poate corecta poziția defectuoasă a vertebrelor.
Un studiu al chiropracticianului australian dr. Peter Tuchin sprijină această metodă: el a reușit, prin chiropractică, să reducă cu peste 90% durata și gravitatea migrenelor la 22% din cei 123 de participanți la studiu.
Frecvența tratamentelor diferă de la bolnav la bolnav, iar acestea ar trebui „sprijinite” prin exerciții de reabilitare executate acasă. Pentru cei ce luptă cu disperare împotriva migrenei, chiropractica reprezintă cel puțin o opțiune în plus.
Medicamente
* Pentru durerile mai ușoare, se recomandă 3 remedii clasice de procurat din farmacie: Acidul acetilsalicilic (aspirina), Paracetamolul și Ibuprofenul. Combinate, substanțele active din ele calmează durerile mai repede. Greșeala comisă frecvent: doza prea mică. Pentru administrare, experții recomandă tratamentul de timpuriu, cu doze de 1000 mg de aspirină sau de paracetamol, și de 100-500 mg de ibuprofen. Împotriva durerilor mai puternice, așa-numitele triptane ajută la stoparea inflamației din zona vaselor de sânge. Acestea combat, adeseori, și simptomele secundare, precum greața, sensibilitatea la zgomot și la lumină. Important: chiar dacă durerile au fost potolite, organismul are nevoie de odihnă și trebuie comutat la o „turație” mai redusă. Altfel, se creează doar condiții propice pentru o recidivă.
* Administrarea zilnică, pentru profilaxie, a 600 mg de magneziu le este recomandată femeilor gravide și celor care alăptează. Eficientă pare a fi și o combinație de magneziu, vitamina B2 și coenzima Q10.