Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Bolile meteo – MIGRENELE

• E vorba despre durerile cumplite de cap, provocate de crește­rile mari de temperatură și presiunea atmosferică din verile ca­ni­cu­lare. Pentru că nu prea există medicamente care să le vină de hac, nă­dejdea este în remediile alternative •

Cum se manifestă

Foto: Shutterstock

Migrena nu are nimic de-a face cu durerile obișnuite de cap. Este vorba de o durere extrem de puternică, cu simptome suplimentare. „Multor pa­cienți până și cel mai mic zgomot li se pare insu­portabil. Lu­mi­na îi orbește și, în plus, se instalează, adeseori, o stare de greață sau de amețeală”, afir­mă experții. Durerea se accen­tuează la efort și începe să pulseze. Un atac de migrenă poate să dureze între 4 și 72 de ore. Numeroși pacienți pre­simt instalarea migrenei cu câteva ore sau chiar cu o zi înainte, sem­na­lele fiind agitația sau oboseala, cu ten­dință de a căsca neobișnuit de frec­vent, dar și foamea puternică sau lipsa poftei de mâncare. După care, la circa 15% dintre pa­cienți urmează așa-nu­mita „aură”: simp­tome neuro­logice, pre­cum li­căriri sau fulgerări în fața ochilor, fur­nicături în brațe ori o dere­gla­re de vorbire. Următorul sta­diu este faza durerii de cap, în urma căreia unii pacienți se simt sleiți de puteri și simt nevoia să doarmă. Pen­tru preve­nirea durerilor de cap, în viața de zi cu zi, pacienții ar trebui să țină seama de anumite reguli: un ritm de viață regulat, somn suficient și un echilibru corespunzător între efort și relaxare.

Plante

*    Ciuboțica-cucului – are flori galbene, mi­roase a Lămâiță și crește primăvara, pe pajiști și prin păduri. O lingură de flori se opărește cu 250 ml apă clocotită, se lasă la in­fuzat 10 minute, apoi se stre­coară. Se beau trei căni pe zi, una înainte de a vă culca.

* Cataplasme cu Vio­lete – zdrobiți în mojar un pumn de frunze de Violete și aplicați-le pe frunte, legate cu un ban­daj.

* Captalan – studii recente au dovedit că planta are capacitatea – dacă nu de a rări migrenele – în orice caz, de a le atenua „furia”. Se prepară o infuzie dintr-o lin­guriță de plantă, opărită cu o cană de apă, lăsată apoi până ce devine călduță. Se beau trei căni pe zi. (Con­ține petasină, o sub­stanță care rela­xează vasele de sânge din creier.)

* Menta – nu salvează doar sto­macul, ci și capul. Se recoman­dă pre­pararea unei infuzii dintr-o lin­guriță plină de Men­tă, opă­rită cu o cană de apă. Se lasă la infuzat 5 minute, apoi se strecoară. Se beau trei căni pe zi.

Tratamente cu alimente

* Ghimbir – împiedică dilatarea vaselor de sânge din creier, care pro­voacă durerile de cap. În plus, frâ­nea­ză formarea prostaglandinelor, niște acizi grași complecși, care pro­voacă dureri și in­flamații. Studii reali­zate în Danemarca au dovedit că ghim­­birul potolește migrenele la fel de eficient ca medicamentele stan­dard, dar fără efectele nedo­rite ale acestora. Rețetă: se prepară o in­fuzie din ghim­bir, dintr-o rădăcină tăiată în cinci felii, peste care se toarnă apă opărită. Se lasă la in­fuzat 5 mi­nute. Se beau trei căni de ceai pe zi, în care se pot adă­uga pu­țină miere și suc de lămâie. În plus, se re­co­man­dă și con­di­­men­tarea mâncărurilor cu ghimbir ras.

* Nucile – conțin multă seroto­nină, un neu­rotransmițător a cărui carență a fost pusă în legă­tu­ră cu mi­grenele. Con­sumați-le dimineața, mă­ci­nate și adă­ugate în iaurt amestecat cu fruc­te.

* Apa – o cauză importantă a mi­gre­nelor și a durerilor de cap este con­su­mul in­suficient de apă. Creierul uman este alcătuit din peste 80% apă și, când cineva nu o bea în cantitate su­ficientă, va favoriza apariția dure­rilor de cap. Consumul optim de apă pe zi este de doi litri.

* Cataplasme cu fructe – în tra­diția medicinei populare franceze, du­rerile puternice de cap se tratau prin apli­ca­rea pe frunte de cataplasme cu sâm­buri de migdale zdrobiți sau cu cireșe bine coapte, curățate de sâm­buri și desfăcute în două.

* Cafea cu lămâie – într-o ceașcă de ca­fea tare se pune o rondelă de lă­mâ­ie. Se pare că reme­diul are efect ful­ge­rător.

* Sucuri de legume – când vă chinuie mi­gre­na, beți dimineața, la prânz și seara câte 1/4 litru de suc de legume, fără să mâncați ni­mic altce­va. Re­țeta: 300 ml suc de sfeclă roșie, 100 ml suc de mor­covi, 100 ml suc de țe­lină, 30 ml suc de ridiche și 2 linguri de suc de cartofi.

Medicină chineză

* Acupunctura – este fo­losită de mile­nii în medi­cina chineză tradițio­nală. Tera­peutul înfige acele de acu­­punc­tură în puncte bine sta­bi­lite, de-a lungul me­ri­dianelor (li­niile energetice ale cor­pului nostru). În caz de migrenă, se pro­duce un blo­caj al acestora, care poate fi reglat cu aju­torul acelor.

Conform experților, pentru preve­nirea migrenei sunt ne­ce­sare, în medie, 15 ședințe de acu­punctură. Iar în inter­valul de 10-14 zile care urmează primei se­rii de tratament, se verifică dacă durerile de cap s-au ameliorat și dacă este necesară o a doua serie. La trei luni după terminarea trata­men­­tului, se reco­mandă „o tera­pie de îm­pros­pătare” de 2-3 șe­dințe de acu­punctură, pen­tru asigura­rea unui succes du­rabil.

* Cardamom și Mentă – o lingu­riță de semințe de Cardamom zdrobite ușor se fierb trei minute în 200 ml apă. Se lasă să se răcească și se com­bină cu 5 picături de ulei esen­țial de Mentă (farmacii și ma­gazine na­tu­riste). Se beau două ceaiuri calde pe zi.

* Inhalații cu usturoi – când ne doare capul îngrozitor, trata­mentul care ur­mează „alungă”, pur și simplu, mi­grena.

* Un cățel mare și proas­păt de us­turoi se curăță de coajă și se zdrobește ușor. Cul­cat pe spate, su­ferindul își pune us­turoiul în cele două nări, fără să îl împingă prea adânc. • Cu gura în­chisă, se respiră ușor (cât se poate) pe nas. • Vaporii de usturoi se ins­piră până când ochii încep să lăcrimeze. • Se scoate us­turoiul din nări și se trage pe nas puțină apă curată.

* Săculeț cu flori de Cri­zan­teme – umpleți un săculeț de bumbac cu flori uscate de Cri­zan­teme (magazine natu­riste) și frunze de Mentă. Puneți-l pe frunte în timpul crizei, și seara, când vă culcați, fi­xați-l pe ceafă cu un ti­fon sau un fular subțire, pe­trecut în jurul gâtului.

Gimnastică

Exercițiu contra migrenelor care apar dimi­neața – după ce vă treziți și simțiți că începe du­rerea, rămâneți în pat, întinși pe spate. Apoi, cu mâi­nile sprijinite pe șale, faceți „lumâ­narea”, ri­dicându-vă trupul, cu pi­cioa­rele drep­te, în sus. Miș­cați-le, apoi, ca și când ați merge cu bici­cleta (pe vre­muri se făcea la orele de gim­nastică). Faceți exercițiul 2-3 mi­nute. Nu e o simplă joacă! „Re­­­me­diul” este recomandat de un cele­bru neurolog ger­man, dr. Hans Christoph Diener, care îi în­deam­nă pe „migrenoși” să recurgă la încă alte două sporturi efi­cien­te: îno­tul și gimnastica yoga.

­Chiropractică

* Chiropractica este un masaj ma­nual ca­re poate înlă­tura, prin fo­lo­­sirea „țin­tită” a mâi­ni­lor, blocajele de la nivelul articu­lațiilor și poate co­rec­ta poziția defec­tuoasă a verte­bre­lor.

Un studiu al chiropracticianului australian dr. Peter Tuchin sprijină această metodă: el a reușit, prin chi­ro­practică, să reducă cu peste 90% durata și gra­vitatea migrenelor la 22% din cei 123 de par­ticipanți la studiu.

Frecvența tratamentelor diferă de la bolnav la bolnav, iar acestea ar tre­bui „sprijinite” prin exer­ciții de rea­bilitare executate acasă. Pentru cei ce luptă cu disperare împotriva mi­gre­nei, chiroprac­tica reprezintă cel puțin o opțiune în plus.

Medicamente

* Pentru durerile mai ușoare, se reco­mandă 3 remedii clasice de pro­curat din far­macie: Acidul acetilsa­li­cilic (aspi­rina), Para­ce­tamolul și Ibu­pro­fenul. Com­bi­nate, substan­țele acti­ve din ele cal­­mea­ză durerile mai repe­de. Gre­șeala co­misă frec­vent: doza prea mică. Pentru ad­ministrare, ex­per­ții reco­man­dă trata­men­tul de tim­puriu, cu doze de 1000 mg de aspi­rină sau de pa­ra­cetamol, și de 100-500 mg de ibu­profen. Împo­triva durerilor mai pu­ter­nice, așa-numitele trip­ta­ne ajută la sto­parea inflamației din zona va­se­lor de sânge. Aces­tea com­bat, ade­seori, și simp­to­­mele se­cun­dare, pre­cum greața, sensi­bi­li­tatea la zgomot și la lumină. Im­portant: chiar dacă du­rerile au fost potolite, orga­nismul are ne­voie de odih­nă și trebuie comutat la o „turație” mai redusă. Alt­fel, se cre­ează doar condiții propice pentru o recidivă.

* Administrarea zilnică, pentru profilaxie, a 600 mg de magneziu le este recomandată femeilor gravide și celor care alăptează. Eficientă pare a fi și o combinație de magneziu, vita­mina B2 și coen­zima Q10.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian