Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

IARBA SOARELUI – PELINUL

– Are gust amar, dar ne face viața dulce –

– Vipiile usturătoare ale verii îi priesc mai mult decât ploaia. Pare să se hrănească direct din soare. Țăranii îl considerau plantă magică, cu puteri absolute de alungare a răului. De culoare verde-albăstruie, pre­cum otrava, uleiul aromat pe care îl conține are puteri vindecătoare de excepție. Dar, aten­ție! Consumat în exces, Pelinul e toxic, ducând la pierderea cu­noștinței –

Remedii din Pelin

Pulberea

Foto: Shutterstock – 3

Se obține prin măcinare cât mai fină a plantei uscate, cu râșnița de cafea. Depozitarea pul­berii de Pelin se face în borcane de sticlă închise ermetic, în locuri în­tunecoase și reci, pe o perioadă de ma­ximum 2 săp­tămâni (deoarece uleiurile sale volatile se evaporă foarte rapid). De regulă, se admi­nis­trează de 3-4 ori pe zi câte un sfert – o jumătate de    linguriță de pulbere, pe sto­macul gol.

Tinctura

Se pun într-un borcan cu filet cincisprezece linguri de pulbere de Pelin, peste care se adaugă două pahare (400 ml) de alcool alimen­tar de 50 de grade. Se închide bor­canul ermetic și se lasă să ma­ce­reze vreme de două săptămâni, după care se fil­trează, iar tinctura rezultată se pune în sticluțe mici, închise la culoare. Se ad­ministrează    de pa­tru ori pe zi, câte 50 de picături diluate în puțină apă.

Vinul de Pelin

Într-un litru de vin natural alb se pun zece tulpini proaspete de Pelin, zdrobite în prealabil, și se lasă să macereze vreme de trei săptămâni, după care se stre­coară. Se iau 1-3 linguri din acest vin, înainte sau du­pă masă, pentru stimularea activi­tății tubului di­ges­tiv, combaterea balonării și a indigestiei.

Siropul de Pelin

Un borcan de 500 ml se umple pe un sfert cu frunze fin tăiate de Pe­lin proaspăt, iar restul de trei sferturi se completează cu miere. Se pune un capac și se lasă vreme de o lună la ma­cerat. Va rezulta un sirop vâs­cos, amărui și aromat, cu efecte tonice digestive, carmi­na­tive (reduce ba­lonarea), la­xative.

Plasturele cu Pelin

Se amestecă 2 linguri de Pelin mărunțit cu mie­zul proaspăt de la 4 felii de pâine și cu vin sau oțet, până când se formează un fel de aluat. Acest aluat se aplică pe zona afectată, după care se aco­peră cu o bucățică de nailon și se lasă vreme de patru ore. Această apli­cație se folosește contra luxațiilor, reumatismului și a nevralgiei.

Tratamente interne

* Digestie dificilă, gastrită hipo-acidă, senzație de grea­ță sau deranjamente sto­ma­cale frecvente – se administrează, cu 5-10 minute înainte de masă, câte cincizeci de picături de tinctură de Pelin, diluate într-un sfert de pahar de apă. Se fac cure de 3 săptămâni, cu zece zile de pauză, după care se poate relua tratamentul.

* Hepatită, ciroză – pulberea de Pelin este un ex­tra­ordinar tonic și protector al ficatului. Se admi­nis­trează câte un sfert – o jumătate de linguriță de 3 ori pe zi, în cure de două săptămâni, cu o săptă­mână de pauză. Pulberea de Pe­lin este eficientă chiar și în ca­zu­rile persoanelor care au fi­catul grav afectat după otră­viri sau după consu­mul îndelungat al unor substanțe toxice, cum ar fi alcoolul.

* Indigestie, ba­lonare – se iau înainte de masă 2-3 lin­guri de vin de Pe­lin sau o jumătate de linguriță de tinc­tură. Este un tra­tament foar­te eficient și con­tra dispepsiei, dis­chi­ne­ziei biliare, co­lecis­titei și pentru pro­fi­laxia litiazei biliare.

* Giardia, viermi intestinali – cel mai efi­cient remediu din flora noastră în aceas­tă categorie de afecțiuni este Pelinul. Se admi­nis­trează câte 4 lingurițe de tinc­tură, în cure de 14 zile, cu 10 zile de pauză. Poate fi administrat singur sau în com­binație cu medicamente de sinteză, a căror acțiune o poten­țează foarte mult.

* Dureri de cap, vomismente, migrene – se tratează prin administrarea de tinctură de Pelin, din care se iau câte 50 de picături de 4-6 ori pe zi. Pelinul ajută la normalizarea circulației cerebrale, combate voma, în­lătură tulburările digestive și în special biliare, care ade­sea sunt asociate și stau la baza migrenelor.

Tratamente externe

* Limbrici și oxiuri – se face în fiecare dimineață clismă cu infuzie combinată de Pelin, vreme de 7 zile. Pe­linul este unul din cele mai pu­ternice vermifuge din flora noastră, folosit atât intern, cât și extern.

* Anexită, metroanexită și complicațiile lor – se fac băi de șezut fierbinți, cu infuzie combinată de Pelin. Această procedură are un pu­ternic efect antiinfla­mator și anti­infecțios, acționând totodată ca un pu­­ternic stimulent al activității ova­re­lor. În trecut, fe­meile care aveau ane­xită corelată cu amenoree (ab­sen­ța ciclului menstrual) făceau ase­menea băi fier­binți cu Pelin și luau intern Peliniță (surata Pelinului) ceea ce le redeclanșa numaidecât menstrua­ția.

* Contra reumatismului și paraliziei – se fac băi cu infuzie combinată de Pelin (5 litri la o cadă de apă), de două ori pe săptămână. Extern, Pe­linul acționează ca tonic nervos, ameliorând local circulația impulsurilor nervoase. În tratamentul reumatismului, supli­men­tar se pun plasturi cu Pelin pe locurile afectate, re­mediu indicat și în tratarea luxațiilor și a entorselor.

* Candidoză vaginală, adjuvant în in­fec­ția cu tri­cho­monas – se fac, cu ajutorul iri­ga­torului, spălături vagi­nale zilnice cu infuzie com­binată de Pelin, în tra­ta­mente de câte 7 zile, urmate de 7 zile de pauză (pen­tru refacerea florei normale la acest nivel). Pelinul este un puternic antiinfecțios și antiinfla­ma­tor, redu­ce secrețiile anormale, cal­mează senzația de mân­că­rime sau usturime.­

Două indicații de medicină magică

* Contra îmbolnăvirilor la copii – se pune o cunună cu frunze de Pelin la capul patului în care dorm copiii. În unele sate, exista obi­ce­iul să se treacă, în nopțile cu lună nouă, prun­cii printr-un cerc făcut din tulpini proas­pete de Pelin. Se crede că această plantă ferește copiii de epilepsie, de friguri, de felurite boli de plă­mâni, precum și de posesiunile demonice.

* Pentru purificarea lo­­cuinței – se mătură vre­me de șapte săptă­mâni, în fie­care sâm­bătă di­mi­­nea­ța, cu o mătură sim­bo­lică din frunze de Pe­lin, fiecare colț al casei. Astfel, se spu­­nea, erau alun­ga­te spiritele rele, erau cu­rățate semințele vrajbei și ale certei din casă, lăsând ocupanții să tră­iască în pace și armonie. Frun­zele de Pelin puse sub perne și prin aș­ternuturi alun­gau, de asemenea, duhurile ne­cu­rate, și mai aveau și o altă utilitate de ordin practic: în­depărtau insec­tele, care nu suportă aroma acestei plante.

Precauții la tratamentul intern cu Pelin

O anumită substanță din compoziția Pelinului dă dependență pacienților care îl folosesc vreme de mai mult de o lună. În plus, atunci când este supra­dozat (se iau peste opt grame pe zi), Pelinul produce re­acții adverse, traduse prin tremurături ale mem­brelor, convulsii și halucinații. Din aceste motive, tratamen­tele cu Pelin nu vor fi mai lungi de două, maximum trei săptămâni, urmate de 10-14 zile de pauză. De asemenea, nu se vor lua mai mult de șase grame pe zi din această plantă.

Contraindicații ferme

Pelinul este contraindicat femeilor însărcinate sau care alăptează și bolnavilor foarte slăbiți.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian