– Suntem la mijlocul verii și primele roade crescute sub cerul liber, la soare, s-au copt. Căutați-le savoarea și energia și preferați-le pe cele autohtone. Sângele apă nu se face, nici când e vorba de morcov și pătrunjel –
Sucul de morcovi
Întăritor pentru ochi

Este benefic pentru vedere deoarece conține vitamina A, care, ajunsă în organism, se transformă în rodopsină, un pigment al retinei care întărește vederea la lumină și întuneric. În plus, antioxidanții din morcovi reduc riscul de degenerescență maculară, care apare odată cu avansarea în vârstă.
Sucul de pere
Nădejde pentru sistemul imunitar
Perele conțin diverși antioxidanți, precum vitamina C și flavonoidele. Acestea ajută la combaterea radicalilor liberi, care pot provoca deteriorarea celulelor. Doar 100 ml de suc de pere pe zi pot ajuta la menținerea unui sistem imunitar puternic și la reducerea riscului de boli cronice.
Sucul de mere
Protecție anti-colesterol
Când este proaspăt stors, sucul de mere conține fibre solubile, cum este și pectina. Acestea scad nivelul colesterolului „negativ” (LDL), favorizându-l pe cel bun (HDL).
Sucul de cireșe
„Nașul” reumatismului
Sucul de cireșe roșii și negre conține antocianine, niște substanțe cu puternice proprietăți antiinflamatorii. Doar un pahar de suc de cireșe pe zi poate ajuta la ameliorarea durerii cauzate de boli inflamatorii, cum ar fi artrita, reumatismul și inflamația musculară (miozită).
Sucul de banane
Elixirul fericirii
Indiferent dacă sunt consumate ca fructe întregi sau pasate în diverse deserturi, bananele conțin triptofan. Acesta este un aminoacid necesar pentru producerea serotoninei, hormonul fericirii. Un singur pahar de suc de banane, și starea de spirit pozitivă a sosit! Stresul dispare și relaxarea se instalează imediat după ce îl beți.
Sucul de merișoare
Prietenul rinichilor și al ochilor
Conform unor studii recente, consumul zilnic a 1-2 pahare de suc de merișoare reduce numărul de bacterii din urină, protejându-ne de infecțiile vezicii urinare. De asemenea, consumul de merișoare proaspete (acum începe sezonul lor) „energizează” vederea pe timpul nopții.
Sucul de pere
Nădejde pentru sistemul imunitar
Perele conțin diverși antioxidanți, precum vitamina C și flavonoidele. Acestea ajută la combaterea radicalilor liberi, care pot provoca deteriorarea celulelor. Doar 100 ml de suc de pere pe zi pot ajuta la menținerea unui sistem imunitar puternic și la reducerea riscului de boli cronice.
Sucul de portocale
Spor de frumusețe
Sucul de portocale oferă corpului o porție suplimentară de vitamina C și stimulează producția de colagen din organism, astfel că ajută la sănătatea și frumusețea pielii și întărește oasele și dinții.
Sucul de struguri
Regulator intestinal
Mai ales strugurii negri conțin vitamine și minerale care mențin intestinele sănătoase, favorizează digestia și pot preveni constipația. Dacă sucul de struguri are un gust prea intens, îl puteți dilua cu apă minerală. Doar 250 ml de suc asigură normalizarea activității intestinelor.
Sucul de sfeclă roșie
Scade tensiunea arterială
Doar 500 ml de suc de sfeclă roșie pot scădea tensiunea arterială cu aproximativ 5 mmHg, pe durata unei zile întregi. Conține nitrați care pot dilata vasele de sânge.
Bine de știut!
* Accesorii
Citricele, precum portocalele, lămâile și mandarinele, pot fi stoarse ușor cu o presă manuală. Pentru toate celelalte tipuri de fructe și legume, un storcător sau blender este o alegere mai bună.
* Ingrediente
Dacă vă preparați singuri sucurile, ar trebui să utilizați ingrediente proaspete, netratate chimic. Ideal ar fi să le cumpărați direct de la producătorii locali.
* Durabilitate
Sucul proaspăt stors trebuie băut cât mai repede. Dacă doriți să îi creșteți termenul de valabilitate, sucul trebuie pasteurizat (încălzit).
* Conținut de zahăr
Dacă sucurile de fructe vi se par prea concentrate, le puteți prepara cu apă minerală. Atenție, conțin adesea multă fructoză și îngrașă.
Irina Radu