Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

O lume plină de ciudățenii­

– Ceea ce pentru unii este un gest nevinovat, pentru alții re­pre­zintă o adevărată infracțiune. Asta deducem din regulile de con­duită și din legislația diferitelor țări ale lumii –

Turcia – nu-i de glumă cu alcoolul și minijupul

Foto: Shutterstock

Turcia, o țară în care merg anual foarte mulți turiști români, este o țară musulmană, în care consumul de alcool, îmbrăcă­mintea sumară și alte „libertinaje” sunt tratate cu mai multă severitate decât prin Occident. În plus, cine insultă drapelul sau pe Kemal Atatürk, fondatorul și primul președinte al Republicii Tur­cia, riscă șase ani de pușcărie, iar cine nu respectă moneda națională, adică lira turcească, poate fi băgat la închisoare de la șase luni la trei ani. Dar, trecând peste aceste reguli, care țin de respectarea religiei și a statului turc, există, zonal, fel de fel de alte reguli care sunt cel puțin pentru unii ca noi extrem de ciudate. De exemplu, există un loc în Turcia, în care femeile nu au voie să poarte tocuri, iar într-unul dintre satele regiunii Canakkale oamenilor le este interzis să glumească.

Italia – satul unde nu e voie să mori

Presa din întreaga lume a vuit în 2012, când s-a aflat că primarul din localitatea Falciano del Massico, aflată în apropiere de Napoli, a decis să le interzică rezidenților să plece pe lumea cealaltă, cerându-le să aibă răbdare până când va fi construit un nou cimitir. Din câte se pare, unii dintre localnicii mai vârstnici au sfidat regula. Cum anume i-a pedepsit primarul nu am reușit să aflăm.

Dar nu doar în Falciano del Massico există reguli ieșite din comun. Curtea Supremă din Italia a decis în 2008 că bărbații nu au voie să-și atingă organele genitale în public, nici măcar pentru a se scărpina un pic, iar în Eboli, un mic oraș din Campania, e interzis să te săruți în autoturism. Se pare că această regulă a fost instituită pentru a le pune bețe în roate cuplurilor de tineri care, neavând locuință, obișnuiau să se drăgălească în mașină.

Germania – pana prostului, interzisă pe autostradă

Nemții au, și ei, regulile lor ciudate, iar cum mulți români își fac veacul în țara lor, le poate fi util să le cunoască. Multe astfel de legi au de-a face cu liniștea (bine ar fi să ajungă și la noi!). De pildă, oamenii trebuie să aibă mare grijă duminica să nu facă gălăgie, că altfel riscă să se trezească cu poliția peste ei și cu o amendă zdravănă. În această zi, nu e permisă nici folosirea unor aparate zgomotoase, precum bormașina sau mașina de tuns iarba. De asemenea, indiferent de ziua săptămânii, cântatul la instrumente este interzis după miezul nopții. Iar legea dă o atenție specială acordării pianelor. Cine știe ce experiență neplăcută cu vecinii o fi avut vreunul dintre parlamentarii care au inițiat proiectul legislativ…

Multe dintre regulile ciudate din Germania îi vizează pe șoferi. De pildă, nu le este sub nicio formă permis să se apuce să-și spele autoturismul acasă, pentru că detergentul s-ar scurge astfel pe jos, ceea ce nu este deloc ecologic. O altă interdicție este aceea de a opri pe autostradă fără un motiv întemeiat, pentru a nu-i încurca pe partenerii de trafic. Nici măcar pana prostului nu reprezintă o scuză mulțu­mi­toare. Așa că, înainte de a intra pe o autostradă germană, asigurați-vă neapărat că aveți destul combustibil pentru a ajunge la destinație.

Spania – lătratul câinilor noaptea este infracțiune

Legi deosebit de ciudate există și în Spania – deși pe unele dintre ele nu le cunosc nici măcar cetățenii acestei țări, darămite turiștii. De exemplu, pe unele plaje din Teneriffe, nu pot fi construite castele de nisip. Restricții există chiar și în privința numelui care poate fi oferit copiilor: variantele Cain, Iuda sau Lenin sunt în afara legii. Dar, în unele părți ale Spaniei există reguli încă și mai ciudate. De exemplu, în Sevilla, oamenii nu au voie să joace domino pe terase, din cauza zgomotului deranjant pe care riscă să îl provoace. În Madrid, cerșe­torilor nu li se permite să fie însoțiți de câini. Iar autoritățile din Granada au simțit nevoia să instituie o regulă conform căreia oamenilor le este interzis să întrețină contacte sexuale în automobile. Localnicii din Villanueva de la Torre riscă, la rândul lor, amenzi usturătoare dacă își depozitează mopul pe balcon, în vreme ce tot în Sevilla este interzis să-ți pui la uscat pe balcon sau în curte lenjeria intimă. Una dintre cele mai incredibile reguli, instituite tot în Villanueva de la Torre, se referă însă la câini, cărora le este interzis să latre noaptea sau în perioada siestei. Să sperăm că îi va anunța și pe ei cineva, căci deocamdată se pare că interdicția aceasta a fost cam greu de implementat.

Olanda – n-ai voie să iei nimic din pădure!

Olandezii își respectă pădurile cu sfin­țenie. Atât de mult, încât există reguli fenomenal de stricte, chiar și atunci când pădurile nu fac parte din vreo rezer­vație naturală. Astfel, în mul­te dintre pădurile olan­deze, accesul cetățenilor este interzis după apusul soarelui. În plus, absolut toate lucrurile care se găsesc în pădure le aparțin autorităților. De exemplu, este ilegal să scoți din pădure, după vreo plim­bare de duminică, bucăți de lemn, o bu­cată de mușchi, ciuperci sau chiar și vreun con de brad sau vreo ghindă căzută pe jos. Dar aceasta nu este singura regulă neobiș­nu­ită pe care trebuie să o respecte, atât olan­de­zii, cât și turiștii care le vizitează țara. De exem­plu, bicicliștii e bine să știe că este ile­gal să circule fără lumini sau claxon, dar că, în schimb, purtarea unei căști este opțională. Un alt lucru neobișnuit pentru noi e că bici­cliștii au prioritate pe străzi și în intersecții. Există chiar și unele drumuri speciale, dedi­cate bicicliștilor, numite „fiesstraaten” și care ocupă întreaga lățime a drumului.

Dacă doriți să vizitați Olanda, este bine să știți și că legea vă interzice să călcați iarba în parcuri. Și cu atât mai mult să faceți vreun picnic, punând o pătură pe ea.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian