Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Rețetar de vacanță

– Remedii simple și naturale pentru mici accidente de sănătate –

Răni infectate

Metoda următoare este folosită din străvechime și nu există nicio exagerare în afirmația că aplica­rea ei a salvat mii de picioare, degete, mâini și brațe de la amputare. Rețeta folosită era următoarea: pe puțină pâine neagră (de secară) se punea sare multă și se mesteca în gură până când miezul se îmbiba de sa­livă. Pasta obținută se aplica pe rana infectată și se bandajează strâns. Metoda este foarte eficace și în tra­tarea sângelui otrăvit și a începutului de cangrenă.

Așchii în piele

Suprafața afectată se unge cu gudron, apoi se leagă cu o bucată de bandaj îmbibat în gudron. După 15-20 de minute, capătul așchiei iese la suprafață și se poate extrage. Această metodă este eficientă și în cazul așchiilor intrate mai demult în carne.

Antidot împotriva alimentelor alterate (intoxicații alimentare ușoare)

Ceai de scorțișoară. Imediat ce apar pri­mele into­xi­cații sau semne de intoxicație, se pun câteva beți­șoare de scorțișoară în apă și se fierb. Se stre­coară și se beau, fierbinți, 2-3 cești de ceai odată. Pro­cedeul se repetă până la dispariția simp­tomului. Se bea apoi un păhă­rel de vodcă în care se adaugă pu­țină sare. Oprește starea de vomă și curăță sto­macul.

(Notă: dacă apar simptomele unei intoxicații sau otrăviri, se va chema medicul. Sunt mai multe feluri și cauze ale intoxicației, fiecare necesitând un trata­ment special.)

Remedii pentru dureri de dinți

Dinții sunt singurele părți ale corpului omenesc pe care natura nu-i reface. Odată afectați, aceștia trebuie tratați de dentist sau extrași. Deseori însă, durerile de dinți pot avea o origine nevralgică și pot fi rezultatul unei răceli. În cazul acesta, urmă­toa­rele remedii vă vor ajuta:

1. O infuzie caldă de salvie este un bun remediu contra dure­rii. Se ține în gură pe partea dureroasă, pâ­nă când durerea dis­pare.

2. O felie subțire de slănină de porc (proas­pătă sau sărată, dar sarea se înlătură prin ra­dere) se ține între mă­sele 15-20 de mi­nute. Operațiu­nea se poate repeta la nevoie.

3.    Se freacă înche­ie­tura mâinii cu ustu­roi curățat de coajă. Apoi usturoiul se taie mărunt, se pune în re­giu­nea pulsului și după aceea se leagă cu bandaj strâns (între piele și usturoi se pune un pansament sub­ți­re). Se ține circa 20 de minute, cu toate că dure­rea ar trebui să înceteze imediat.

Abcese la gingie

Într-un vas de metal se pune puțină miere, cu o grosime de 3 cm. Apoi se încălzește un cui mare, până când devine roșu, și se pune în miere. Mie­rea începe să fiarbă împrejurul cuiului și se for­mează o masă ro­șiatică groasă. Cuiul se în­depăr­tează, iar această masă se pune pe partea afectată a gingiei. Abcesul dis­pare repede.

Leac împotriva mușcăturii de păianjen veninos

Deși nu este mortală, mușcătura păian­je­ni­lor ve­ni­noși poate provoca in­fec­ții grave și du­reri. Îm­po­triva lor se folosește ur­mă­­to­rul leac: în 0,5 litri de ulei de măsline, se pun 3 pă­ian­jeni vii. Prepa­ratul se ți­ne la soare sau la căl­dură, în­chis ermetic, timp de trei săp­tă­mâni. Apoi se stre­­coa­ră. Ule­iul se pune împre­ju­rul muș­că­turii și pe ea, până când durerea și umflă­tu­ra dis­­par. Luați în va­canță cu dvs. un borcan cu acest pre­parat.

Extragerea insectelor din urechi

Vara, când stăm culcați pe iarbă, diferite insecte intră în ureche și rămân lipite aco­lo, provocând neplăceri și chiar infecții. Pentru în­de­păr­ta­rea lor se folosește următoarea metodă: per­soana stă culca­tă cu urechea în sus, și i se toarnă ulei, pică­tură cu picătură. Când uleiul ajunge să umple ure­­chea, insecta – moartă sau vie – iese la suprafață.

Remedii contra arsurilor de soare și vânt

Toți pățiții știu cum se poate strica o vacanță din cauza lor. Iată un tratament ușor și eficient: se unge par­tea afectată cu gălbenuș de ou și se lasă să se usu­­­ce. După 20 de minute, gălbenușul se îndepăr­tează cu apă și să­pun. Re­zul­tatele sunt uimi­toa­re.

Luxații și întinderi de mușchi

* Laptele proaspăt și înfierbântat aplicat în com­pre­se este considerat a fi cel mai bun medica­ment în ast­fel de situații. (Unii re­­comandă laptele bătut cald.)

* O cataplasmă de cea­­pă to­cată, amestecată cu zahăr, este la fel de uti­lă. (Ceapa rasă mărunt se a­mes­tecă cu zahăr tos și se aplică pe suprafața afec­ta­tă.) Rețeta este eficace în mod deosebit pentru întin­deri de mușchi și liga­mente.

Tăieturi și răni mici

Frunzele de Aloe tăiate în lung și aplicate pe rană cu partea zemuindă, fiind apoi bandajată, o vor închide în câteva ore.

Dureri de urechi

Durerile de urechi pot fi cauzate, atât de frig sau ră­celi, cât și de cleiul și impuritățile acumulate. Când un con­trol medical nu ne poate fi la înde­mână, putem aplica urmă­toarele remedii:

* Într-o jumătate de pahar de lapte se fierb 7 se­­min­țe de Mac, timp de 30 de minute. Se folosește preparatul căl­duț, sub formă de spray pentru ure­che. (Cu atât mai bine, dacă o sticluță cu pulveri­za­tor vă este la în­de­mâ­nă.)

* Se poate folosi pentru spălare lapte cald, în care au fost fierte semințe de In.

* Pentru spălarea urechii se poate folosi și Cimbru uscat. Două linguri de Cimbru se fierb timp de 15 mi­nute, în 200 ml apă. Se strecoară. Decoctul se folo­sește călduț.

Mușcături de insecte

Uleiul de pește aplicat pe zona afectată este consi­derat foarte eficace, în cazul pișcăturilor de insecte. (Spargeți o gelulă de Omega 3.)

În cazul înțepăturilor de albine, viespi, bon­dari, în pri­mul rând trebuie îndepărtat acul, apoi se aplică pe acel loc suc de usturoi. Acesta oprește du­re­rea și pre­vine umflarea locului. Un alt remediu con­stă în în­muie­rea unei bucăți de cârpă în urină și șter­ge­rea lo­cu­lui respectiv cu aceasta. Pentru pre­venirea in­fla­ma­țiilor sau abceselor se reco­man­dă comprese cu apă și bicarbonat, schimbate la 3 ore.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian