– Despre taina ciupercilor, rodul pământului și izvorul cu apă vie –
Laudă ciupercilor
Pentru tușa Macrina, pădurea este casa ei, sora, mama, o ființă vie, apropiată. Simte că această prietenă a ei o primește cu drag, chemând-o cu crengile ei legănătoare, dăruindu-i mulțime de bunătăți. Culege toate soiurile de ciuperci, de primăvara până toamna târziu: flocoșei, urechiușe, gușa porumbelului, mânătărci, bureți iuți, bureți de fag, „păstrăv” – acel burete rar, care se întărește iască de-l culegi cu mâna, trebuie numai țepușă și cuțit de lemn…
„Fiecare dar al pădurii își are locul și timpul lui”, spune tușa Macrina. „Nu se lasă aflat de oricine. Un necunoscător poate să caute cu felinaru’ aprins ziua în amiaza mare și tot nu găsește nimic. Darurile pădurii nu se dezvăluie oricui, dar atunci când o fac, parcă le simți cum te cheamă. Și culesul ciupercilor are un rost. Calci cu grijă și fereală locul în care cresc, dai ușurel frunzele uscate la o parte, nu culegi puiuții, mai lași din ei de sămânță și pentru celelalte vietăți ale pădurii. Și, mai ales, te rogi de iertare pentru viața pe care o curmi. Deși, cine știe, poate că ciupercile și ierburile de leac și fructele de pădure își au rostul predestinat, știu că îi sunt hărăzite omului pentru hrană, le pare mai bine să fie adunate în coș decât să se usuce pe sub copaci. Cum se explică altfel, că din trei bureți de pădure te saturi cât ai mânca un kilogram întreg de ciuperci de oraș, crescute în seră? Făloase pe dinafară, umflate, dar de le pui în cratiță, nu rămâne aproape nimic. Dar parcă numai ciupercile de cumpărat au gustul ăsta? Toate fructele și legumele de la piață sunt la fel: frumoase pe dinafară, dar searbede la gust. Leșioase. Țăranii noștri s-au îndepărtat de soiurile vechi, strămoșești.”
Zânele din poiana cu fragi
Dar tușa Macrina cunoaște la fel de bine și vânturile care bat dinspre pădure, le cunoaște după glas și adiere. De cum începe să se topească zăpada, vântul de primăvară o cheamă să plece cât mai degrabă să culeagă „rodul pământului”, o plantă miraculoasă, despre care puțini știu. Apare odată cu ghioceii, poate chiar înaintea lor. Și crește numai în locuri curate, neatinse de murdăria omenească. Are în vârf un fel de moț, ca un ciucure mare, pe care dacă-l cercetezi, vei afla ce roade ale pământului va aduce oamenilor anul care începe. În ciucurele lui, „rodul pământului” arată de va fi un an bogat sau nu. Vor fi porumb și grâu? Vei descoperi în alcătuirea lui știuletele de porumb, spicul grâului, strugurele și poamele. De va fi an sărac și secetos, ciuful va fi sărăcăcios, ofilit. Rodul pământului nu oricine îl găsește, nu oricine îl poate citi. Pe timpuri, erau oameni anumiți care porneau în căutarea lui. Îl culegeau, îl purtau cu grijă și-l aduceau celor mai bătrâni din sat, ca să-l descifreze, să-l interpreteze. Acum, și ăsta a devenit un obicei uitat, dar Macrina tot îl mai caută și, de obicei, are noroc de-l găsește. Îl și deslușește cum crede ea, cum o duce mintea, și se bucură fiindcă până acum n-a prea dat greș în prorocirile ei.
Și-i mai place la pădure începutul verii, când se coc frăguțele. Atunci este o adevărată sărbătoare în poienițele pline de soare. E atâta lumină cât nu se poate spune! Ea simte că-i plesnește inima de atâta fericire și frumusețe. Și-ar putea jura că la culesul frăguțelor vin și zâne mititele și nevăzute. Fiindcă ea vede fulgerând prin aer niște luminițe scânteietoare, care-i joacă pe dinaintea ochilor. Și aude un zumzet ca de albine, dar nu-s albine, ci o chicoteală ca de copii. Și-apoi, cine să zboare, să zburde, să se veselească nevăzut prin aer, în singurătățile alea? Ba se mai simte uneori lovită ușurel peste față, tot în joacă. Dar ce lovituri, niște mângâieri, făcute cu aripioare de lumină.
Izvorul cu apă vie
„Și-ți mai spun o taină a mea”, îmi zice tușa Macrina. „Acolo, în pădure, trec cât pot eu de des și pe la izvorul cu apă vie. Îi spun așa, fiindcă nu seacă niciodată. Așa știu eu, tot din bătrâni, dar acum nu se mai interesează nimeni de el, deși apa lui dă puteri și tămăduiește. În timp, de-a lungul vremurilor, multe ape își schimbă albia, seacă sau se ascund. Mai ales cutremurele le schimbă cursul, le astupă ieșirea din adâncuri. Dar izvorul ăsta, de care știu eu, n-a secat niciodată de la facerea lumii. Nici atunci când a fost pe-aici o secetă așa de mare, că au secat toate fântânile și apele dimprejur. El a susurat mai departe. Urcau oamenii din mai multe sate, zi și noapte, cu căruțele, așteptau la rând, umpleau butii mari de lemn cu apă și-o duceau pe la casele lor. Ajunsese apa mai de preț ca aurul. Se zice că atunci când va seca izvorul ăsta, va fi sfârșitul lumii. Atunci va fi aur pe toate drumurile, dar apă nu, și va fi vai și-amar de cei care vor apuca acele vremuri. Se vor căi amarnic fiindcă n-au știut să prețuiască darurile lui Dumnezeu.”
Izvorul ăsta se află cam depărtișor, dar ea merge cât poate de des acolo, bea din el, se spală pentru a se curăți și aduce și acasă apă într-un ulcior de pământ. Și totdeauna zice și câteva vorbe vechi: „Apă curată, curgătoare,/ Să-mi duci grijile la vale,/ Să mă speli/ De ură,/ De făcătură,/ De aruncătură,/ De căscătură./ Să mă lași curată,/ Luminată,/ Ca argintul strecurat/ Cum Maica Domnului/ În lume m-a dat”.
De fapt, izvorul ăsta este alcătuit din alte trei izvorașe mai mici care se unesc, își împletesc apele între ele ca o cosiță de fată mare și astfel, împreună, prind putere mai multă. Locului ăstuia i se mai zice „cumpăna apelor”, „cununa apelor”, „nunta apelor”.
Iar apele lor curate vin din „izvorul zorilor, din tărâmul florilor” și cine bea din ele, după ce ele nuntesc, nu mai îmbătrânește.
Izvorașul curge mai întâi într-o fântâniță mică, scobită în piatră garnisită cu mușchi verde, mare cât o copăiță de îmbăiat copilul. Săpată de o mână omenească sau de picăturile căzute pe piatra aflată la îndemână, dar cine mai știe?
În apa aceea ca o oglindă îi place tușii Macrina să-și privească chipul. Este singura oglindă din lume în care îi mai place să se vadă, fiindcă i se pare că o arată neschimbată, ca în tinerețe. „Singura oglindă care mă arată tânără, cum mi-ar fi drag să mai fiu o dată”, suspină ea. Stă acolo, la cumpăna apelor, își ascultă gândurile, își cercetează grijile, le întoarce și pe o parte și pe alta și simte cum, încet, încet, se liniștește și se limpezește ca apa aceea curată și neîncepută, venită din tărâmuri adânci, necălcate de picior omenesc, de la facerea lumii.
Silvia Hontiuc