– În nordul Germaniei, în landul Niedersachsen, se află cea mai impunătoare biserică ortodoxă maramureșeană din diaspora. Între zidurile ei din lemn românesc se-adună, în fiecare duminică, sute de credincioși ortodocși, din cei șase mii de români, câți sunt stabiliți în zonă. Grija lor o poartă părintele Marius Gabriel Matei, preot în Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel; Sfântul Apostol Iacob – ruda Domnului; Sfântul Ierarh Nectarie” din Emsland, Niedersachsen, și protoiereu al Protoieriei Germaniei de Nord –
„La început, ne strângeam la slujbă cinci oameni, acum sunt 6000 de credincioși”

Părintele Marius Gabriel Matei e bucureștean, dar dragul de biserică l-a prins în vacanțele copilăriei petrecute la bunici, într-un sat din județul Galați. „Prima dată când preotul m-a pus să cânt Apostolul a fost în 20 Iulie, ziua Sfântului Prooroc Ilie. O să țin minte toată viața acea zi, pentru că, în ciuda emoțiilor, de atunci m-am simțit «ca acasă» în Biserică”, își amintește părintele. Când a venit vremea, i s-a părut firească propunerea mamei, de a urma cursurile seminarului teologic. Un an de zile s-a pregătit pentru admitere. Întâi, a făcut Seminarul Teologic, apoi facultatea. Timpul a trecut și a fost hirotonit preot, pe seama parohiei Sălciile, din județul Prahova. Un concediu petrecut în Germania avea să schimbe, însă, destinul tinerei familii pe care și-o întemeiase. „Am descoperit o altă lume, în care cuvintele de ordine sunt disciplina, rigurozitatea și seriozitatea. Din păcate, în România nu mai prea găseam așa ceva, ba avusesem ocazia să ne lovim, în repetate rânduri, de mediocritate și necinste, și ne-am dorit altceva pentru primul nostru născut, Ștefan Gabriel”. Doamna preoteasă, Laura Alexandra, medic de profesie, a urmat un curs intensiv de limba germană și, în 2016, a plecat înainte în Germania. Până să-i fie recunoscute studiile din România, a lucrat la un spital din Monchengladbach, apoi, cu sprijinul unui preot catolic, a fost angajată ca medic anestezist în orașul Lingen, din Niedersachsen. „Au fost luni de sacrificiu, când toți bănuții din salariul meu de preot (1100 de lei pe atunci) îi trimiteam în Germania, pentru ca doamna preoteasă să aibă cu ce să-și plătească chiria și sa aibă ce să mănânce. Au fost vremuri grele, dar, privind în urmă, toate cele prin care am trecut au format oamenii care suntem acum”.
– Părinte, toți cei 6000 de români din landul Niedersachsen sunt arondați unei singure parohii ortodoxe: a dumneavoastră. Nu e prea greu, cu atâția enoriași?
– Da, toți acești români sunt arondați unei singure parohii. Distanța dintre locuințele lor se traduce în sute de kilometri. Dar ce reprezintă 140 km pentru mine, când ei parcurg de 50 de ori această distanță, într-un an?!

La început, când am ajuns pentru prima dată în Germania, la slujbe ne strângeam doar cinci oameni: eu cu soția, cântărețul, Bogdan Alixandru și doi credincioși. Acum, printre cei șase mii de credincioși din parohie sunt mulți de altă credință sau chiar fără niciuna, dar care participă destul de des la slujbele noastre ortodoxe.
– Ce îi atrage la biserica în care slujiți?
– Cred că frumusețea slujbelor îi atrage cel mai mult. Apoi, bineînțeles, și biserica de lemn joacă un rol important, prin ea însăși. Și mai e, nu în ultimul rând, liniștea de care se bucură când trec pragul bisericii. La început, mulți se arătau indignați că slujbele noastre sunt foarte lungi (căci la catolici, slujba de duminică durează maximum o oră), acum rămân în biserică chiar după slujbă și stau cu mine, să închidem împreună Biserica.
– E greu să administrezi o comunitate așa de mare, ca oameni și spațiu?
– Nu este ușor deloc, dar, pe cât de greu, pe atât este și de frumos. Spre deosebire de România, aici tu trebuie să te duci după fiecare credincios, să încerci să îl aduci la Dumnezeu, să îi accepți capriciile și să-l faci să renunțe la odihna de duminică, la grătarul cu prietenii, la meciul de fotbal, la tot ce înseamnă lumesc, ca să țină aproape de biserică, de credința strămoșească și de Dumnezeu.
„Am vrut să lăsăm o urmă românească aici, de aceea am ales o biserică maramureșeană”
– Se știe că în Occident, preoții ortodocși români slujesc, fie în spații improvizate, fie în biserici închiriate cu ora. Cum ați reușit să ridicați o biserică, și încă una de lemn, maramureșeană?

– Așa este, în Occident, preoții români săvârșesc slujba întotdeauna după gazdele lor catolice sau evanghelice. Din păcate, asta înseamnă că pruncuții, viitorii creștini ai Bisericii Ortodoxe, primesc Sfânta Împărtășanie duminica, abia pe la ora 15. În ceea ce ne privește, timp de trei ani, și noi eram nevoiți să așteptăm să se termine slujba credincioșilor catolici. La ora 12, începeam efectiv slujba, după un adevărat maraton de amplasare în spațiul închiriat a tuturor celor necesare cultului ortodox. La început, pregătirile acestea durau vreo zece minute, căci nu aveam decât două icoane, o cruce, Sfânta Evanghelie, Sfintele Vase, cădelnița și cărțile de cult. După ce doamna preoteasă a primit primul salariu de medic, am reușit să mai achiziționăm câte ceva, astfel încât pregătirile se întindeau pe trei sferturi de oră. Acum, multe din acele prime obiecte le-am donat, pe rând, unor alte parohii aflate la început de drum. Chiar dacă am avut bucuria de a sluji vremelnic în bisericile catolice, adevărate catedrale, liniștea specifică unei biserici ortodoxe nu am avut-o nicăieri.
Ideea construirii unei biserici ortodoxe a fost imediat îmbrățișată de credincioșii români de aici. Dumnezeu, prin oamenii pe care ni i-a proniat, a făcut totul posibil. În anul 2018, din banii donați de credincioși în ziua Paștelui, am achiziționat o machetă a bisericii pe care ne-o doream, lucrată artizanal. Macheta a stat o vreme la Primăria orășelului Sögel și, în luna noiembrie a aceluiași an, ni s-a aprobat, pentru construcția bisericii, concesionarea unui teren de 4576 de metri pătrați, pe o perioadă de 99 de ani.

Terenul era plin de buruieni și deșeuri, dar orientarea lui exact spre răsărit, așa cum o impun canoanele ortodoxe, ne-a dat mare încredere că vom reuși să ducem la bun sfârșit visul nostru de a avea aici un colțișor de Românie. După multă muncă, trudă, dar și jertfă, am reușit ridicarea bisericii. E lungă de 26 metri, lată de 12 și are o înălțime de 32 metri. Costurile au fost imense, peste 567.000 euro, dar nu ne-am dat bătuți și, cu ajutorul oamenilor, reușim să plătim rata lunară de 1401 euro. Acum, biserica e frumoasă, impunătoare, măreață, dar numai cei ce au trecut pe aici în ultimii ani știu de câte jertfe a fost nevoie până a ajunge aici.
– De ce ați ales tocmai o biserică maramureșeană? Era cea mai ieftină opțiune?
– Nu era cea mai ieftină opțiune, de altfel nici nu m-am gândit la asta. Ideea era că trebuie să lăsăm ceva unic în urma noastră. Cum occidentalii au zeci, sute de biserici, care mai de care mai mărețe și mai impunătoare, construite din ciment și piatră, am zis că noi trebuie să avem altceva, ceva mai aproape de natură. Și ce altceva ar fi fost mai potrivit decât o biserică de lemn?
„Românii ce apucă să stea mai mult de trei-patru ani nu se mai întorc acasă”
– Părinte, să vorbim puțin și despre biserica de suflete pe care o aveți în grijă. În primul rând, care sunt greutățile cu care se confruntă preoții pe care-i păstoriți, ca protoiereu?

– Ca protoiereu, am în grijă 18 preoți și diaconi. Cea mai mare problemă o reprezintă faptul că nu suntem încadrați, din nici un punct de vedere, în sistemul social. Neavând salariu, nu contribuim la sistemul de pensii, la sistemul sanitar și așa mai departe. Dacă nu am munci în afara bisericii ori nu ar avea doamnele preotese un salariu foarte bun, nu am avea cum să subzistăm. Faceți un exercițiu de imaginație și o să vedeți câți bani se duc doar pe combustibilul necesar deplasării unui preot. Eu, spre exemplu, parcurg regulat peste 2000 de kilometri lunar, dar sunt destule luni în care numărul kilometrilor efectiv se dublează.
– Oare românii din parohia dumneavoastră au gânduri de a se întoarce acasă, le mai este dor de țară? Sau au împrumutat și ei ceva din răceala nemților, au devenit mai pragmatici, mai materialiști?
– Din păcate, cea mai grea problemă cu care se confruntă românul ajuns pe aceste meleaguri este necunoașterea limbii țării de adopție. Noi, ca popor, suntem foarte încrezători în forțele proprii, pe principiul că „românul este bun la toate”, dar în Germania nu este așa. Fiecare activitate cere un specialist. Zugravul este zugrav, mecanicul este mecanic, electricianul este electrician. Reticența aceasta de a le învăța limba, obiceiurile, de a le respecta tradițiile, ne îngreunează integrarea în societatea germană. Dar odată ce ți-ai însușit un pic din disciplina nemțească, totul devine mai ușor. Iar dacă ai un serviciu stabil și, mai ales, dacă muncesc ambii soți, este mult mai ușor să faci față nevoilor materiale.
În Germania, primul cuvânt pe care îl înveți este „asigurare”. Aici este țara tuturor asigurărilor posibile și imposibile, iar pentru plata lor trebuie să ai un venit stabil, ceea ce duce la o nevoie de bani și, astfel, unii, vrând nevrând, devin materialiști. Este foarte greu să îți menții linia de plutire într-o țară unde rulotele, caravanele și concediile sunt la ordinea zilei. Din ceea ce am observat în acești aproape șapte ani de când ne aflăm pe aceste meleaguri, românii ce apucă să stea mai mult de trei-patru ani rămân aici, nu se mai întorc acasă. Media de vârstă a celor care participă la slujbele din biserica noastră este undeva la 25-30 de ani.
– În calitatea dvs. de preot și de duhovnic, faceți ceva ca românii să se întoarcă acasă, să-și boteze copiii în țară, să-i învețe limba română?

– Ca preoți, ne dorim mereu să îi vedem aproape pe credincioși, ne dorim ca bisericile să fie cât mai pline, dar, în același timp, te doare sufletul când vezi, printre tineri, medici, notari, avocați, ingineri, oameni profesioniști, bine pregătiți, care ar putea duce, cu siguranță, România mai sus. Noi îi îndemnăm să nu-și vândă casele din țară, să nu se lepede de tot ce înseamnă pământul natal și, urmând cuvântul Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit, chiar îi îndemnăm să se întoarcă.
Traiul mai bun din străinătate nu e întotdeauna sinonim cu liniștea sufletească. Degeaba ai tot ce îți poți dori, dacă gândul îți este la mingile de cârpă pe care le loveai cu piciorul când te jucai, la leagănul ce scârțâia de auzeau toți vecinii sau la gardul pe care te cățărai ca să ajungi să iei un măr din pomul oprit. Lucrurile acestea lipsesc, iar cei mici, care sunt crescuți în sistemul străin de aici, nu vor avea șansa să le trăiască niciodată, iar asta e mare păcat. Și mă gândesc și la propriii mei copii: Ștefan Gabriel, care are zece ani, și Christian Alexandru, care s-a născut aici, în urmă cu patru ani. În proiectele pe care le inițiem, noi ne străduim să îi învățam pe cei mici limba și literatura română, geografia României, istoria ei și toate tradițiile noastre strămoșești. Cartea noastră de identitate, ca neam, la urma urmei.
„Crucea Patriarhală”, cea mai mare distincție pentru un preot
– Dumneavoastră, personal, intenționați să vă întoarceți în țară?

– Chiar dacă sufletul meu este în țară, mi-e foarte greu să mă mai întorc. Lucrarea mea e aici, trebuie cineva să aibă grijă de sufletele românilor, de îngerașii ce vin pe lume, de această minunată lucrare pe care am realizat-o. Împreună cu oamenii calzi la suflet, am reușit să avem biserica noastră, colțișorul unde se respiră, se simte și se trăiește românește. Iar distincția pe care am primit-o în urmă cu doar câteva zile, „Crucea Patriarhală”, cea mai mare distincție pentru un preot, mă obligă să rămân alături de cei pe care Dumnezeu mi i-a încredințat, pentru a avea grijă de sufletele lor.
S-a înmulțit numărul bisericilor ortodoxe și al preoților români din străinătate, proporțional cu numărul românilor ce pleacă din țară. Le rămâne țara mică și nu prea le mai e acasă, dar, pe unde pot, construiesc de la zero biserici ortodoxe. Poate asta e vrerea lui Dumnezeu, misiunea noastră, a românilor, de a răspândi sămânța ortodoxiei în cele mai ciudate și mai îndepărtate colțuri ale lumii. Totul, cu prețul bisericilor goale din țară, care se prăbușesc în ele însele, lipsite de umerii credincioșilor pe care să se mai poată sprijini…
Cei care doresc să sprijine Parohia Ortodoxă Română din Emsland, Niedersachsen – Germania, o pot face în contul:
Rum. Orthodoxe Kirche Papenburg und Sögel Kto.:
DE49 2665 0001 1091 0596 81
BIC: NOLADE21EMS
„Orice donație reprezintă pentru noi o gură de aer, un semn că Dumnezeu nu ne lasă singuri și că, încet încet, vom reuși să achităm toate ratele”, spune părintele Marius Gabriel Matei.