SCRISOAREA SĂPTĂMÂNII
Scrisoarea Preotului Ioan Coste

Când am ajuns preot în locurile copilăriei mele, în satele de pe Valea Almașului, mi-am spus că toată truda fostului părinte, Ioan Burza, nu trebuie dată uitării. Oamenii și bisericile lor aveau nevoie de un strop de ocrotire, de mâna blândă a unui preot care să le aline tristețea și singurătatea lăsate de trecerea timpului. Dar mai știam ceva. Știam că respectul și iubirea s-au născut la sat. Acel respect și acea iubire mi-am dorit să le găsesc și eu. Și le-am găsit, puțin prăfuite de timp, dar încă vii, și le-am pus la loc de cinste în visteria sufletului. La sat, am găsit încă omul ce dă slavă lui Dumnezeu, pentru toate care sunt. Și acea slavă și acel respect s-au îndreptat și către mine, preotul locului. „Doamne ajută, părinte!”, spun oamenii. Și li se luminează chipul. Această bucurie a lor mi-a inundat și mie sufletul și mi-a întărit convingerea că pășesc pe drumul potrivit.
Dar cea mai mare răsplată a vieții mele de preot mi-a fost dată de Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din filia Brășeu – Deleni a parohiei Almaș-Săliște din Protopopiatul Deva. În acest cătun din județul Hunedoara, unde se așternuse tăcerea și aproape se instalase pustiul, își duceau cu greu traiul câteva suflete, care priveau cu neputință cum în jurul lor se ruinează totul. Până și micuța lor biserică, unde se duceau să se împărtășească și să ia Sfintele Paști, stătea să se dărâme: acoperișul se distrusese, iar în Sfântul Altar ploua. Acești oameni în vârstă, bolnavi și neputincioși, nu aveau speranța că vor mai putea face ceva pentru a îmbunătăți lucrurile. „Dumnezeu face un drum acolo unde tu vezi un zid”, mi-am spus, atunci când i-am întâlnit pentru prima oară. Și prin marea Sa iubire față de oameni, Milostivul Dumnezeu a rânduit ca, într-o zi minunată, să ajungă la noi un ziarist cu suflet mare, pe nume Matei Florian. Textul scris de el a dezlegat o minune: prin contribuția dvs., a cititorilor revistei „Formula AS”, biserica din Deleni a fost restaurată. Și cum o așa binecuvântare trebuia pecetluită cu însemne sfinte, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, iubitor și ocrotitor al lăcașelor de cult, a decis să aibă loc târnosirea acestei biserici.

23.07.2023, Deleni: printre firele de iarbă crudă și picuri de rouă, prin frunzișul des ca de smarald al copacilor, s-au strecurat razele de soare ce au mângâiat albul imaculat al pereților bisericii și a făcut să lucească în lumina verii, șindrila nouă a acoperișului. După coborârea Preasfințitului, singurul sunet care s-a mai auzit a fost glasul bătrânului clopot, care a umplut cerul, îngânat de cântecul păsărilor. Apoi a urmat slujba, însuflețită de glasurile preoților și de cântările maicilor. Am avut sentimentul unui tablou biblic, pictat de Dumnezeu Însuși.
În drumul Preasfințitului printre credincioșii ce îl salutau cu o bucurie care cu greu poate fi descrisă în cuvinte, în sufletul meu, înălțam mulțumiri lui Dumnezeu. Mulțumiri că mi s-a dat prilejul să trăiesc aceste clipe, că într-un sat uitat de lume, cu o mână de oameni, de o bunătate și o credință ieșite din comun, Dumnezeu a rânduit o asemenea minune.
În încheierea scrierii mele, aș dori să adresez mulțumiri speciale celor care s-au implicat în realizarea deosebitului eveniment:

– Preasfințitului Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei.
– Părintelui pensionar Burza Ioan.
– Credincioșilor din satul Deleni (Brășeu), atât celor care locuiesc dintotdeauna acolo, dar și celor recent stabiliți.
– Dumneavoastră, cititorilor revistei „Formula AS”, din întreaga țară, cei care ați sprijinit financiar restaurarea bisericii noastre. Doamne ajută!
Pr. IOAN COSTE