– Este de două feluri: zmeură de pădure și zmeură de grădină. Prima e mult mai parfumată și sănătoasă, dar mai greu de găsit; a doua e mai banală la gust, dar se găsește în toate lanțurile alimentare. Dar indiferent de sorginte, ambele soiuri se pretează la combinații alimentare inedite –
Oțet de zmeură pentru salate de vară

Pentru salatele ușoare și răcoritoare se pot prepara, cu zmeură, sosuri deosebite. Ingredientele necesare sunt: 300 g de zmeură, 500 ml oțet (alb sau de mere), 2 lingurițe de miere.
Preparare: Se spală fructele și se lasă să se scurgă. Se pun în 2 borcane cu capac, se toarnă peste ele oțetul și se adaugă câte 1 linguriță de miere la fiecare borcan. Se lasă să se pătrundă vreme de circa 2 săptămâni la întuneric și răcoare, după care fie se mixează zmeura pentru a obține un oțet cremos, fie se strecoară, pentru obținerea unui oțet limpede. Se toarnă în sticle și se păstrează la frigider.
Pastă de zmeură cu flori de Tei
Ingredientele: 1,5 kg zmeură, 2 pumni mari de flori de Tei, 500 g zahăr gelifiant (2:1).
Preparare: Se mărunțește zmeura în mixer și se pasează printr-o sită. Se pun pe foc, împreună cu zahărul gelifiant și florile de Tei împachetate în tifon sau într-o pânză subțire și, după ce dau în clocot, se fierb, se îndepărtează spuma și florile de Tei și se toarnă pasta fierbinte în borcane.
Efectul: Zmeura stimulează pofta de mâncare și întărește sistemul imunitar.
Zmeură pentru îngrijirea tenului
Ingrediente pentru un ten uscat și obosit: 2 linguri de zmeură, 50 ml ulei de migdale, 5 g ceară de albine, 5 g unt de shea.
Preparare: Se pasează zmeura (cu ajutorul unei linguri) printr-o sită și se pune deoparte. Se pun într-o oală uleiul, ceara de albine și untul de shea, se încălzesc până ce devin lichide și se iau de pe foc. Se adaugă piureul de zmeură, se mixează toate până ce se obține o compoziție omogenă și se toarnă alifia în borcănele.
Ceai de frunze de zmeur
Pentru 1 ceașcă de ceai: se opărește 1 lingură de frunze proaspete sau 1 linguriță de frunze uscate de zmeur cu 200 ml de apă dată în clocot și se lasă să se infuzeze 10 minute, după care se strecoară.
Utilizare: Împotriva diareei se bea câte o ceașcă de ceai, de trei ori pe zi. Împotriva amigdalitei (sau a altor forme de inflamații ale gâtului) se face gargară cu ceai de mai multe ori pe zi. Stopează inflamațiile, are efect calmant și antidiareic.
Înghețată de zmeură și iaurt

Este binevenită în zilele fierbinți de vară. Pentru 12 porții de înghețată, se spală 200 g de zmeură. Se pun deoparte 12 boabe, iar restul se taie în două și se „repartizează” în 12 forme mici, rotunde, de silicon. Se amestecă 500 g de iaurt grecesc cu 1 linguriță de extract de vanilie, 3 linguri de nucă de cocos rasă, 100 ml de sirop de arțar și puțină coajă rasă de lămâie verde. Se toarnă în forme, se decorează cu câte o boabă de zmeură și se țin cel puțin 4 ore la congelator.
Bine de știut!
Boabele de zmeură sunt sensibile și, când sunt culese, trebuie puse în coșuri plate, ca să nu se zdrobească.
Zmeura proaspăt culeasă conține deosebit de multe vitamine, dar și magneziu, calciu și fier. De aceea, ar trebui ținută la frigider și „prelucrată” rapid. Zmeura de vară poate fi culeasă, de regulă, între iunie și iulie, iar cea de toamnă începând din august și până la primul ger (în octombrie sau noiembrie). Este bine să fie culeasă dimineața devreme.
Atenție! Ceaiul de frunze de zmeur nu trebuie băut la începutul sarcinii pentru că provoacă dureri.