Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

5 idei cu zmeură

– Este de două feluri: zmeură de pădure și zmeură de gră­dină. Prima e mult mai parfumată și sănătoasă, dar mai greu de găsit; a doua e mai banală la gust, dar se găsește în toate lanțurile alimentare. Dar indiferent de sorginte, am­bele soiuri se pretează la combinații alimentare inedite –

Oțet de zmeură pentru salate de vară

Foto: Shutterstock – 2

Pentru salatele ușoare și răcoritoare se pot prepara, cu zmeură, sosuri deosebite. Ingredientele necesare sunt: 300 g de zme­ură, 500 ml oțet (alb sau de mere), 2 lingurițe de miere.

Preparare: Se spală fructele și se lasă să se scurgă. Se pun în 2 borcane cu capac, se toarnă peste ele oțetul și se adaugă câte 1 linguriță de miere la fiecare borcan. Se lasă să se pătrundă vreme de circa 2 săptămâni la întuneric și răcoare, după care fie se mixează zmeura pentru a obține un oțet cremos, fie se strecoară, pentru obținerea unui oțet lim­pede. Se toarnă în sticle și se păstrează la frigider.

Pastă de zmeură cu flori de Tei

Ingredientele: 1,5 kg zmeură, 2 pumni mari de flori de Tei, 500 g zahăr gelifiant (2:1).

Preparare: Se mărunțește zmeura în mixer și se pasează printr-o sită. Se pun pe foc, împreună cu zahărul gelifiant și florile de Tei împachetate în tifon sau într-o pânză subțire și, după ce dau în clocot, se fierb, se îndepărtează spuma și florile de Tei și se toar­nă pasta fierbinte în borcane.

Efectul: Zmeura stimulează pofta de mâncare și întărește sistemul imunitar.­­

Zmeură pentru îngrijirea tenului

Ingrediente pentru un ten us­cat și obosit: 2 linguri de zme­ură, 50 ml ulei de migdale, 5 g ceară de albine, 5 g unt de shea.

Preparare: Se pasează zme­ura (cu ajutorul unei linguri) printr-o sită și se pune deoparte. Se pun într-o oală uleiul, ceara de albine și untul de shea, se în­căl­zesc până ce devin lichide și se iau de pe foc. Se adaugă piu­reul de zmeură, se mixează toate până ce se obține o compoziție omo­genă și se toarnă alifia în bor­cănele.

Ceai de frunze de zmeur

Pentru 1 ceașcă de ceai: se opă­rește 1 lingură de frunze proaspete sau 1 linguriță de frunze uscate de zmeur cu 200 ml de apă dată în clocot și se lasă să se infuzeze 10 minute, după care se strecoară.

Utilizare: Împotriva diareei se bea câte o ceașcă de ceai, de trei ori pe zi. Împotriva amigdalitei (sau a altor forme de inflamații ale gâtului) se face gargară cu ceai de mai multe ori pe zi. Stopează inflamațiile, are efect calmant și antidiareic.

Înghețată de zmeură și iaurt

Este binevenită în zilele fierbinți de vară. Pentru 12 porții de înghețată, se spală 200 g de zmeură. Se pun deoparte 12 boabe, iar restul se taie în două și se „repar­ti­zează” în 12 forme mici, ro­tun­de, de silicon. Se ames­tecă 500 g de iaurt gre­cesc cu 1 linguriță de ex­tract de vanilie, 3 linguri de nucă de cocos rasă, 100 ml de sirop de arțar și puțină coajă rasă de lămâie verde. Se toarnă în for­me, se decorează cu câte o boa­bă de zmeură și se țin cel puțin 4 ore la congelator.

Bine de știut!

Boabele de zmeură sunt sensibile și, când sunt culese, trebuie puse în coșuri plate, ca să nu se zdrobească.

Zmeura proaspăt culeasă conține deosebit de multe vitami­ne, dar și magneziu, calciu și fier. De aceea, ar trebui ținută la frigider și „prelucrată” rapid. Zmeura de vară poate fi culeasă, de regulă, între iunie și iulie, iar cea de toamnă începând din august și până la primul ger (în octombrie sau noiembrie). Este bine să fie culeasă dimineața devreme.

Atenție! Ceaiul de frunze de zmeur nu trebuie băut la începutul sarcinii pentru că provoacă dureri.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian