Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Atenție, INTERZIS!

– Zi de zi utilizăm produse de cură­țe­nie și de îngrijire personală. Multe dintre ele sunt toxice. Interesați-vă ce conțin! –

Siliconii

Foto: Shutterstock

Siliconii sunt materiale plastice fluide, in­troduse în compoziția diverselor preparate cosmetice, pentru a le ajuta să se aplice mai ușor și să se întindă mai bine pe piele sau pe șuvițele de păr. Ei ne dau senzația că pielea și părul au devenit mai mătăsoase, mimând astfel efectele unei îngrijiri de calitate superioară. În realitate, siliconul formează un strat impenetrabil, ce izo­lează complet suprafața pe care s-a depus. Drept urmare, pielea și firele de păr se usucă, deoarece nu mai au posibilitatea de a asimila nutrienții necesari. Iar procesul de producție al acestor po­limeri sintetici este poluant pentru mediul în­conjurător. Dermatocosmetica alternativă pro­pune înlocuirea siliconilor cu uleiuri esențiale de origine vegetală.

Sărurile de aluminiu

Datorită acțiunii lor astringente, cloridul și clorhidratul de aluminiu sunt pre­zente în for­mula multora dintre deodorantele existente pe piață. Sărurile de alu­mi­niu închid po­rii, blocând trans­­pirația, respec­tiv apariția ace­lui miros neplăcut carac­te­ris­tic. Din nefericire, ele ge­nerează și anumite probleme de sănătate, unele chiar foarte grave. In­terferează cu me­tabolismul calciului, fosforului și fierului, iar da­că se acumulează în oase, con­tribuie la dez­voltarea osteoporozei. Sunt toxice pentru celula nervoasă, astfel încât o expunere masivă și pre­lungită poate provoca boala Alzhei­mer. Cer­cetătorii suspectează că ele ar constitui și un fac­tor declanșator al cancerului mamar, dar studiile n-au oferit până acum dovezi destul de conclu­dente pentru a-i convinge pe producătorii de deodorante.

Aditivii de înmuiere

Se întrebuințează ca ingredient în creme (atât în cele cosmetice, cât și în cele terapeutice), în­trucât le conferă o textură moale și catifelată. Totodată, rețin umiditatea și prelungesc terme­nul de valabilitate al produselor. Incriminați pen­tru efectele lor negative sunt mai ales ftalații și polipropilenglicolul, care atacă în special pan­creasul, ceea ce poate duce la diabet și obezitate. De asemenea, sunt în pericol ficatul și rinichii.

Parabenii

Fiindcă împiedică proliferarea bacteriilor și a mucegaiurilor, parabenii sunt deseori folosiți în produsele cosmetice convenționale, cu rolul de conservanți. Ei au o structură asemănătoare cu a estrogenului și de aceea sunt capabili să pro­ducă perturbări în balanța hormonală a or­ganismului, să favorizeze labilitatea emo­țio­nală, dar și bolile maligne. Șampoanele cu parabeni pot declanșa reacții alergice.

Emulgatorii

Cosmeticele convenționale care conțin apă și grăsimi au nevoie de emulgatori, pentru a face posibilă combinația dintre cele două elemente. În acest scop se utilizează, de regulă, polietilen­glicolii. Aceștia usucă pielea și îi compromit sis­temul de autoprotecție (bariera cutanată), per­mițând substanțelor toxice și noxelor din mediu să pătrundă în organism. De aceea, vă sfătuim să vă orientați spre cosmeticele naturale, în com­poziția cărora se găsesc emulgatori vege­tali, de exemplu lecitină.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian